Duonos gira

10 l vandens, 1 kg duonos, 800 g cukraus, 40 g mielių, žiupsnelis mėtų, razinų.

Duoną supjaustykite riekelėmis ir paskrudinkite orkaitėje iš abiejų pusių. Tada užpilkite verdančiu vandeniu. Įberkite mėtų lapelių. Po 24 val. perkoškite, suberkite cukrų (šiek tiek jo palikite mielėms ištrinti), supilkite su cukrumi ištrintas mieles ir gerai išmaišykite.

Laikykite šiltoje vietoje, kol įrūgs. Rūgstant nugraibykite atsiradusias putas. Įrūgusią girą supilstykite į butelius, į kiekvieną įdėkite po 3–4 razinas ir gerai užkimškite. Laikykite šaltai. Kitą dieną girą jau galima gerti, tačiau ilgiau pastovėjusi gira būna skanesnė. Šaltai ją galima laikyti apie 1–2 mėnesius.

Duonos gira su džiovintais vaisiais

10 l vandens, 500 g džiovintų vaisių, 1 kg džiovintos juodos duonos (pagamintos iš 2 kg šviežios duonos), 500 g cukraus, 20 g mielių, razinų.

Džiovintus vaisius pavirkite 5 litruose vandens, kruopščiai nukoškite per tankią marlę. Duoną užplikykite likusiais 5 l verdančio vandens, palaikykite, kol truputį atvės, ir nuspauskite per tankią marlę. Tada vaisių nuovirą ir skystį nuo duonos sumaišykite, suberkite cukrų (šiek tiek jo palikite mielėms ištrinti), sudėkite su cukrumi ištrintas mieles ir parą laikykite gėrimą šiltai. Tuomet supilstykite į butelius, įmeskite po kelias razinas, uždarykite ir laikykite šaldytuve 2–3 dienas.

Kmynų gira

10 l vandens, 1 kg ruginės duonos, 50 g mielių, 4 stiklinės cukraus, 60 g kmynų.

Duoną supjaustykite riekelėmis ir paskrudinkite orkaitėje iš abiejų pusių. Tada užpilkite verdančiu vandeniu. Po 24 val. perkoškite, suberkite cukrų (šiek tiek jo palikite mielėms ištrinti), supilkite su cukrumi ištrintas mieles, sutrintus kmynus ir gerai išmaišykite. Laikykite šiltoje vietoje, kol įrūgs. Rūgstant nugraibykite atsiradusias putas. Įrūgusią girą perkoškite, atšaldykite ir supilstykite į butelius. Laikykite šaltai. Šis gėrimas reguliuoja virškinimą ir padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų.

Avižų gira

5 l šaltinio vandens, 500 g avižų, 50 g medaus.

Sutrintas ir šaltu vandeniu užpiltas avižas virkite 30–40 min. Atvėsinkite. Atvėsusį nuovirą perkoškite ir į jį sudėkite medų. Laikykite šiltai, kol gira įrūgs. Tada gėrimą supilstykite į butelius, užkimškite ir 3–4 dienas laikykite šaltai.

Medaus gira

10 l vandens, 1 l medaus, 200 g mielių, 1 šaukštas cukraus, 200 g razinų, 3–5 citrinos.

Medų užpilkite karštu (bet jokiu būdu ne verdančiu!) virintu vandeniu ir maišykite, kol ištirps. Į ataušusį vandenį supilkite paruoštas mieles: į stiklinę sudėkite mieles, užpilkite šaukštu cukraus bei trupučiu šilto vandens ir pastatykite šiltai pusei valandos. Taip paruoštą girą vieną parą palaikykite šiltoje vietoje, pridengę švariu rankšluostėliu, kol ji pradės putoti. Putas nugraibykite. Tada suberkite razinas ir supilkite išspaustas citrinų sultis. Girą supilstykite į butelius, užkimškite ir pastatykite šaltai.

Naminė gira

10 l vandens, 1 kg ruginės duonos džiūvėsėlių, 750 g cukraus, 50 g razinų, 15 g juodųjų serbentų lapų, 3 šaukštai skystų mielių, 2 šaukštai džiovintų mėtų.

Duonos džiūvėsėlius užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite apie 12 val. Paruoškite mėtų ir juodųjų serbentų lapų nuovirą, jį palikite 4–5 val. Tada vandeniu užpiltus džiūvėsėlius perkoškite, supilkite perkoštą mėtų ir juodųjų serbentų lapų nuovirą, suberkite cukrų, mieles. Palikite rūgti maždaug 4 val., perkoškite ir supilstykite į butelius. Į kiekvieną butelį įdėkite po 2–3 razinas ir palaikykite 2 dienas.

Gira su mėtomis

10 l vandens, 100 g mėtų, 4 stiklinės cukraus, 50 g mielių, 0,5 šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, 0,5 šaukšto citrinų rūgšties.

Mėtas užplikykite verdančiu vandeniu, suberkite cukrų (šiek tiek jo palikite mielėms ištrinti), citrinų rūgštį, uždenkite ir palaikykite 8–10 val. Tada perkoškite, sudėkite su cukrumi ištrintas mieles ir palikite rūgti. Įrūgusią girą paskaninkite tarkuota apelsino žievele, supilstykite į butelius ir 2–3 dienas laikykite šaltai užkimštuose buteliuose.

Burokėlių gira

10 l vandens, 1 kg burokėlių, 1 kg cukraus, 1 pakelis vanilinio cukraus, 100 g mielių, 0,5 kg razinų.

Burokėlius išvirkite, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Į verdantį vandenį sudėkite sutarkuotus burokėlius ir palaikykite apie 30 min. Tada perkoškite, atvėsinkite, sudėkite su trupučiu cukraus ištrintas mieles, suberkite likusį cukrų ir pastatykite šiltoje vietoje, kad gira šiek tiek parūgtų. Į parūgusią girą suberkite razinas, vanilinį cukrų, tuomet ją supilstykite į butelius ir sandariai užkimškite. Šią saldžiarūgščio skonio girą galima gerti jau kitą dieną. Seniau tokią girą ruošdavo bulviakasio talkininkams ir kitiems lauko darbininkams atgaivinti.

Burokėlių ir duonos gira

3 l vandens, 1 kg sužiedėjusios duonos, 10 burokėlių.

Gabalėliais supjaustytą sužiedėjusią duoną ir griežinėliais supjaustytus burokėlius užpilkite šiltu virintu vandeniu. Šį mišinį 2 paras laikykite šiltoje patalpoje, paskui perkoškite ir laikykite šaltai. Gerti tokią girą gal ir nebus labai skanu, bet ji puikiai tiks verdant burokėlių sriubą arba norint atsikratyti svorio.

Obuolių gira

10 l vandens, 2,5 kg obuolių, 200 g cukraus, 400 g medaus, 60 g mielių, 2 šaukštai cinamono.

Obuolius nuplaukite, supjaustykite plonomis riekelėmis ir, užpylę šaltu vandeniu, užvirinkite. Puodą nukelkite nuo ugnies ir palaikykite 3–4 val. Tada nuovirą perkoškite, suberkite cukrų (šiek tiek jo palikite mielėms ištrinti), sudėkite medų ir su cukrumi ištrintas mieles. Pastatykite šiltai, kad įrūgtų. Palaikę 2–3 dienas, girą dar kartą perkoškite, suberkite cinamoną ir išpilstykite į butelius. Juos sandariai uždarykite ir palaikykite šaldytuve 5–6 dienas. Patiekite atšaldytą.

Rabarbarų gira

5 l vandens, 800 g rabarbarų, 0,5 kg cukraus, 25 g mielių.

Rabarbarus supjaustykite smulkiais gabalėliais, suberkite į verdantį vandenį ir virkite 5–7 min. Tada perkoškite per marlę ir atvėsinkite. Į atvėsusį rabarbarų nuovirą sudėkite cukrų bei paruoštas mieles ir pastatykite šiltai. Po 8–10 val. gira bus paruošta. Patiekite atšaldytą.

Vyšnių gira

10 l vandens, 4 l vyšnių, 2 kg cukraus, 150 g mielių, 40 g apynių.

Apynius virkite vandenyje 15 min., tada perkoškite. Vyšnias išspauskite. Sultis supilkite į šiek tiek atvėsusį apynių nuovirą. Suberkite cukrų, sudėkite paruoštas mieles ir rauginkite apie 24 val. Įrūgusią girą supilstykite į butelius. Skaniausia ši gira būna trečią dieną. Ji – rausva, saldžiarūgštė, stipri.