„Man, tikrai lietuvaitei, pripratusiai prie Kūčių vakarienės iš dvylikos patiekalų, bei gausaus kalėdinio stalo, tai iš pradžių buvo sunkiai suprantama. Vokiečiai daug dėmesio skiria ne tik maistui, bet stalo serviruotei. Dažnas vokietis netgi turi specialų kalėdinį indų servizą. Ant šventinio stalo gali pamatyti ir porcelianinių elniukų, angeliukų, Kalėdinę žvaigždę“, – pasakoja R.Martens.

„Borjomi Kalėdų stalui“ paruošėme gana tipišką vokišką meniu, puikiai tiksiantį ir lietuviams. Reikia pastebėti, kad vokiška virtuvė yra pakankamai riebi ir soti, todėl porcijos turėtų būti nedidelės. Jei nejučia iš to skanumo suvalgysite porą kasnelių per daug – „Borjomi“ padės pasijausti geriau. Patys patiekalai paprasti. Jie dažniausiai paruošiami iš anksto, pačios vakarienės metus belieka juos padalinti į porcijas“, – sako „Steakhouse Hazienda“ šefė R.Remeikienė.

Kaip sakė Kalėdų stalų projekto iniciatoriaus natūralaus mineralinio vandens „Borjomi“ rinkodaros vadovė Tatjana Rudienė, pristatant tradicinius skirtingų šalių kalėdinius patiekalus norima ne tik praplėsti lietuvių akiratį, bet ir pasiūlyti naujų idėjų jų šventiniam stalui.

Vokiškos bulvių salotos su sūdyta lašiša

Rasa Martens: „Vokietijoje kiekviena šeima turi savo bulvių salotų receptą, todėl šalyje yra begalė šio patiekalo variacijų. Kai kurios šeimos, netgi ruošia šiltas salotas. Rastume ir receptų su grietine, majonezu ir pan. Tačiau mano vyrui Johannui labiausiai patinka šis variantas. O ir gaminti šias salotas jam puikiai sekasi. Mūsų šeimoje Kalėdos be šio patiekalo visiškai neįsivaizduojamos.“

Salotų ingredientai (6 porcijos):

2 kg. bulvių,
1 didelis svogūnas,
6 vidutinio dydžio marinuoti agurkai,
250 ml. Daržovių arba vištienos sultinio,
3 valg. šaukštai balto vyno acto,
2 valg. šaukštai „Dijon“ garstyčių,
200 g. majonezo,
Šlakelis marinuotų agurkų skysčio.

GAMINIMAS:

Pasūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupena. Išvirus jas atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Tuomet užvirkite sultinį ir jame 2-3 minutes virkite smulkiai supjaustytą svogūną. Praėjus porai minučių supilkite actą, nuimkite nuo viryklės ir leiskite atvėsti. Atvėsinus, sultinį pilkite ant bulvių ir leiskite šiek tiek pastovėti.

Smulkiai supjaustykite marinuotus agurkus ir dėkite į bulvių masę. Atskirai paruoškite padažą. Majonezą išmaišykite su šlakeliu marinuotų agurkų skysčio. Pilkite viską į salotas ir gerai išmaišykite. Leiskite padažui gerai įsigerti į salotas, o tuo metu papuošimui galite smulkiai supjaustyti šviežių svogūno laiškų.

Sūdytos lašišos ingredientai (6 porcijos):

1 kg lašišos filė,
100 g rupios jūros druskos,
150 g cukraus,
1 citrina (tik žievelė),
5 rūšių pipirų mišinys,
50 g svogūnų laiškų,
50 g krapų.

GAMINIMAS:

Išvalykite lašišą, atsargiai išimkite ašakas. Išklokite indą folija ir ant jos supilkite 75 gr. cukraus, 50 gr. druskos, ir pusę citrinos žievelių. Tuomet dėkite lašišą į indą, apibarstykite likusiais prieskoniais, krapais, pipirais. Uždenkite lašišą folija ir dėkite į šaldytuvą marinuotis 20-24 valandoms.

Lašišai išsimarinavus, nuplaukite ją šaltu vandeniu ir nusausinkite. Papuošimui apibarstykite susmulkintais svogūnų laiškais ir krapais.

Sultenių salotos su rūkyta antiena ir klevų sirupo padažu

Rasa Martens: „Vokiečiai be galo mėgsta sultenių salotas. Lietuvoje jos atsirado palyginti ne taip ir seniai, todėl mums yra kiek mažiau žinomos. Tačiau šių salotų lengvumas ir švelnumas tiesiog būtinas šventiniam Kalėdų stalui. Man ypač patinka, kaip nesunkiai ir greitai jos pagaminamos.“

Salotų ingredientai (4 porcijos):

500 g sultenių salotų,
200 g rūkytos antienos filė,
200 g mini pomidorų,
4 konservuotų kriaušių,
60 g kepintų kedro riešutų
Klevų padažui:
50 g klevų sirupo,
20 g „Dijon“ garstyčių,
10 g druskos,
40 g alyvuogių aliejaus

GAMINIMAS:

Nuplaukite salotas ir sudėkite į dubenį. Supjaustykite pomidorus, kriaušes, antienos filė.

Paruoškite padažą. Į klevų sirupą supilkite garstyčias, druską. Viską gerai išmaišykite ir lėta srovele apliekite alyvuogių aliejumi.
Pagardinkite salotas padažu ir apibarstykite jas kepintais kedro riešutais.

Trinta špinatų sriuba su „Schwarzwald“ kumpio skrebučiu

Rasa Martens: „Trintos sriubos Vokietijoje yra tipiškas žiemos patiekalas. Jeigu vokiečiai valgo sriubą, tai dažniausiai bus trinta sriuba. Špinatai Vokietijos virtuvėje karaliauja jau ilgą laiką, todėl ir šventiniai stalai nukraunami patiekalais su špinatais. „Schwarzwald“ kumpis nuo seno labai populiarus visoje šalyje. Todėl daugybė patiekalų yra gardinami bent šio kumpio skrebučiu.“

Ingredientai (6 porcijos):

300 g bulvių,
100 g morkų,
100 g svogūnų,
400 g špinatų,
100 ml grietinėlės,
200 ml Vištienos arba daržovių sultinio,
100 g „Schwarzwald“ kumpio

GAMINIMAS:

Supjaustykite morkas, svogūnus, bulves ir viską pakepinkite. Įpilkite sultinio, sudėkite špinatus. Po 3 min. nuo virimo pradžios supilkite grietinėlę, įberkite druskos, virkite apie 20 min. Išvirus viską gerai sutrinkite. Pagardinkite orkaitėje paskrudintu „Schwarzwald“ kumpiu.

Kepta kalėdinė žąsis su raudonaisiais troškintais kopūstais bei bulvių kukuliukais

Rasa Martens: „Mūsų šeimoje be kalėdinės žąsies šventės neįsivaizduojamos. Dažniausiai žąsį įdarome slyvomis, apelsinais, figomis arba obuoliais. Kiekvienos šeimos receptas būna išskirtinis, paskanintas tik jai žinomais prieskonių mišiniais ir kitais pagardais. Prie žąsies privalomas garnyras – troškinti raudonieji kopūstai. Čia, Lietuvoje, gaminau šį patiekalą savo draugams ir labiausiai juos nustebino būtent raudonieji kopūstai. Galbūt dėl to, kad mes nesame pripratę prie jo šiek tiek salstelėjusio skonio. Bulvių kukuliukai ant šventinio stalo irgi būtini. Vokietijoje jie labai mėgstami. Žinau vieną restoraną, kuriame gaminami pačių įvairiausių rūšių kukuliukai, rezervacijos jame reikia laukti apie mėnesį!”

Ingredientai kepant žąsį:

2 kg žąsies,
30 g kmynų,
80 g pipirų,
80 g druskos,
Pusės citrinos sulčių,
1 česnakas,
Žiupsnelis cukraus.

Troškintiems kopūstams reikės:

1 kg raudonųjų kopūstų,
2 valg. šaukštai medaus,
50 ml Raudono vyno acto,
200 ml Raudono vyno arba obuolių sulčių,
2 valg. šaukštai serbentų uogienės,
1 svogūno,
50 g sviesto,
Šlakelis aliejaus kepimui.

Bulvių kukuliukams reikės:

600 g miltingų bulvių,
1 pundelis petražolių,
80 g sūrio,
60 g miltų,
30 g manų kruopų,
1 muskato riešuto,
1 kiaušinio.

GAMINIMAS:

Išvalykite ir nuplaukite žąsį. Išspauskite 2-3 skilteles česnako, sudėkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite atskirame dubenėlyje. Išspauskite ant žąsies pusės citrinos sultis, suberkite prieskonių mišinį ir ištrinkite žąsį iš išorės ir vidaus. Įdėkite žąsį krūtine žemyn į kepimo maišą ir palikite marinuotis kambario temperatūroje.

Marinuokite žąsį parą laiko. Paruoškite kopūstus. Smulkiai juos supjaustykite, sudėkite į indą ir užpilkite raudono vyno actu, obuolių sultimis arba raudonu vynu. Supilkite medų, uogienę, druską bei pipirus. Viską dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį marinuotis. Kitą dieną, smulkiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Į keptuvę suberkite kopūstus. Troškinkite apie 2 valandas virš mažos ugnies, uždengę keptuvę dangčiu. Baigus troškintis įdėkite sviesto.

Žąsį pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 3 val. Prieš kepimo pabaigą apšlakstykite ją raudonu vynu.

Kol žąsis kepa, o kopūstai troškinasi, galite pagaminti bulvių kukuliukus. Nuplaukite bulves ir pasūdytame vandenyje išvirkite jas su lupena. Išvirus jas nulupkite ir dar karštas sutrinkite. Leiskite atvėsti. Susmulkinkite petražoles ir dėkite jas į bulvių masę. Taip pat pridėkite miltų, manų kruopų, kiaušinį ir smulkiai tarkuotą sūrį. Tuomet įtarkuokite šiek tiek muskato riešuto. Gautą tešlą padalinkite į 12 gabalėlių ir suformuokite iš jų kukuliukus.

Dėkite į beveik verdantį vandenį ir virkite, kol kukuliukai iškils į paviršių.

„Rote Grutze“ vyšnių ir aviečių desertas su vaniliniais ledais

Rasa Martens: „Tai lengvai gaminamas tačiau be galo gardus desertas! Mano pats mėgstamiausias tradicinis vokiškas desertas. Su vyru Johannu kartais serviruojame jį šiltą. Man jis primena lietuvišką tirštą kisielių, tik pagardintą šaltais ledais. Kuo daugiau uogų, tuo desertas skanesnis!“

Ingredientai (6 porcijos):

1,5 kg vyšnių ir aviečių (šaldytos puikiai tinka),
150 g cukraus,
100 ml vandens,
50 g kukurūzų krakmolo,
200 ml raudono vyno,
200 g vanilinių ledų.

GAMINIMAS:

Puode užvirinkite raudoną vyną, suberkite cukrų. Atskirai sumaišykite kukurūzų krakmolą su šaltu vandeniu. Tuomet pamažu pilkite į verdantį raudoną vyną. Į puodą suberkite uogas, ir šiek tiek pamaišę palaukite, kol užvirs. Išjunkite ugnį ir leiskite gautai masei atvėsti. Įdėkite ją į šaldytuvą 3 – 4 valandoms. Patiekite su vaniliniais ledais.

Šventinis pyragas „Kalėdų boba“

Rasa Martens: „Visai kaip be žąsies, taip ir be pyragų per Kalėdas nė žingsnio. Vokiečiai švenčių metu kepa gausybę pyragų, sausainių, keksų. Mūsų šeima po vakarienės jaukiai įsitaiso priešais židinį, išpakuoja dovanas, geria arbatą ir valgo šį pyragą. Galbūt todėl, „Kalėdų boba“ man taip ir patinka“.

Ingredientai:

450 g miltų,
125 g tirpinto sviesto,
5 kiaušinio tryniai,
2 valg. šaukštai cukraus,
150 g razinų,
75 g citrusinių vaisių cukatų,
150 g grūstų riešutų,
100 ml pieno,
4 valg. šaukštai romo,
2 lašai vanilės esencijos,
4 valg. šaukštai tirpinto sviesto,
7 g sausų mielių,
Citrinos žievelės,
Žiupsnelis druskos,

Glajui:

100 g sviesto,
100 g cukraus pudros.

GAMINIMAS:

Į dubenėlį suberkite cukatas, razinas, grūstus riešutus, supilkite romą ir viską gerai išmaišykite. Uždenkite maistine plėvele, viršuje pradurkite skylutę ir 5 minutes pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Dideliame dubenyje sumaišykite pieną, mieles, cukrų, 5 šaukštus miltų. Masę pridenkite ir 20 min. palaikykite šiltai. Suberkite likusius miltus, supilkite tirpintą sviestą ir kiaušinių trynius. Užminkykite tešlą ir sumaišykite ją su cukatų, razinų, riešutų ir romo mišiniu bei tarkuota citrinos žievele. Tuomet supilkite vanilės esenciją ir viską pasūdykite.

Tešlą pridenkite ir laikykite šiltai apie 2 valandas. Supilkite tešlą į kekso formos kepimo indą, pridenkite ir palikite 2 valandoms pastovėti. Konditeriniu teptuku keksą patepkite šiltu vandeniu. Kepkite 170 laipsnių temperatūroje 1 valandą. Iškepus keksui, išimkite iš orkaitės ir ištirpinkite glajui skirtą sviestą. Ketvirtadaliu juo aptepkite keksą ir apibarstykite jį cukraus pudra. Kartokite šį procesą kol sunaudosite visą tirpintą sviestą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)