aA
Garsusis aguonų pyragas pagal N. Marcinkevičienės knygą „Metai už stalo“. Nepaprastai gardus ir visų mėgstamas, ypač kepamas per Kalėdas. Daugelis tinklaraštininkų yra jį ir kepę, ir aprašę, ir komplimentais apdalinę. Jungiuosi ir aš prie jų, tik su šiek tiek pakoreguota recepto versija.
© Valgykime sveikiau

Kepiau pyragą be miltų, vietoje jų naudojau maltus migdolus. Ir žinoma, kaip visada sumažinau cukraus kiekį. Bet labiausiai pakeičiau kremą. Paprastai jis ruošiamas iš riebios grietinėlės ir cukraus.

Grietinėlę pakeičiau kokosų pienu, o įprastą cukrų – kokosų žiedų cukrumi. Jis suteikia nepaprastai malonų karamelės skonį ir tamsiai auksinę spalvą. Taip pat esu naudojusi klevų sirupą – irgi puiki alternatyva įprastam cukrui.

Labai įdomu, kad valgant pyragą kokosų pieno skonio visai nesijaučia. Tam puikiai pasitarnauja vanilės ekstraktas ir žiupsnelis druskos. Kai nusinešiau šį pyragą pas draugus į svečius, niekam nepavyko atspėti, ką naudojau vietoje įprastos grietinėlės. Tad jei kam atrodo, kad aguonos ir kokosų pienas yra keistas derinys, valgydami tikrai to keistumo nepajausite, o šalia smaguriavimo palaimos dar ir naudingų maistinių medžiagų iš kokosų pieno gausite.

Būtų idealu, kad ant pyrago užpylę karamelinį kremą leistumėte jam pastovėti per naktį. Net jei karamelinis kremas ir atrodo skystas, jis skverbiasi į pyragą iš lėto, todėl kremui reikia pakankamai laiko, kad suspėtų sudrėkinti visą pyragą.

Pyragui kepti naudojau paruoštą aguoninį įdarą, kurio prieš Kalėdas dabar pilnos visos parduotuvės. Tai palengvina pyrago gaminimą – nereikia aguonų mirkyti ir malti. Jei nerandate parduotuvėse arba norisi aguonas pasiruošti patiems – aguonas užplikykite verdančiu vandeniu, pamirkykite bent dvi valandas ir gerai sumalkite su kavamale ar maisto smulkintuvu.

Kepti pyragą galima bet kokioje formoje, bet man patogiausia yra stiklinė forma (22*29 cm) – kremą

AGUONŲ PYRAGAS

Gardusis aguonų pyragas
© Valgykime sveikiau

Pyragui

300 g aguonų (naudojau Aguoninį kepinių įdarą, Alvo)
130 g nerafinuoto cukranendrių cukraus (jei naudosite paprastas aguonas, cukraus iš viso imkite 230 g, o Aguoniniam kepinių įdare jau yra cukraus, tad pakanka 130 g)
9 kiaušiniai
110 g maltų migdolų
1 šaukštelis cinamono
Karameliniui kremui
2 indeliai po 400 ml kokosų pieno (kuo riebesnio)
1 stiklinė kokosų žiedų cukraus
3 šaukšteliai natūralios vanilės ekstrakto
žiupsnelis druskos
migdolų riekelių papuošimui

Pyrago kepimas:

1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 C. Kepimo formą ištepame sviestu. Jei naudosite formą atsegamais kraštai, į dugną įtieskite kepimo popierių, o šonus ištepkite sviestu.

2. Jei naudosite tiesiog aguonas, jas užpilkite verdančiu vandeniu ir pamirkykite bent dvi valandas arba per naktį. Tada nukoškite ir sumalkite maisto smulkintuvu.

3. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo baltymų. Baltymus išplakame iki standžių putų.

4. Kitame inde trynius ir cukrų gerai išplakame iki purumo ir šviesios spalvos.

5. Į išplaktus trynius dedame aguonas, migdolus, cinamoną ir gerai išmaišome. Tada atsargiai įmaišome išplaktus baltymus.

6. Visą masę suverčiame į kepimo formą ir šauname į įkaitintą orkaitę, kepame apie 40 min. Ar iškepęs, patikriname su mediniu pagaliuku.

Karamelinio kremo gaminimas:

1. Kol kepa pyragas, pasiruošiame karamelinį kremą. Kokosų pieną su kokosų cukrumi supilame į puodą, užverdame ir pamaišant verdame ant vidutinės ugnies apie 10 – 15 minučių.

2. Kremas lengvai sutirštėja, bet ne per daugiausiai. Įberiam žiupsnelį druskos ir vanilės ekstraktą.
3. Leidžiame kiek atvėsti, kol baigs kepti pyragas.

Pyrago sutepimas:

1. Praaušusį pyragą subadome su mediniu pagaliuku/iešmeliu. Pro skylutes kremui bus lengviau prasiskverbti iki pat pyrago apačios.

2. Užpilame kremą ant pyrago viršaus ir išlyginame. Apibarstome migdolų riekelėmis. Pastatome šaltai visai nakčiai, kad kremas susigertų ir sudrėkintų pyragą.

Skanaus!

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Jaunos profsąjungos atstovas: mitas, kad darbuotojų išnaudojimas dingo (187)

Darbuotojų išnaudojimas niekur nedingo ir nedings, sako Gegužės 1-osios profesinės sąjungos...

Sugriuvusi karjera: į pataisos namus prasmukti bandžiusiam advokatui dirbti uždrausta jau 9 mėnesius (18)

Kaip advokatas į Vilniaus pataisos namus neleistinus daiktus nešęs Artūras Šukevičius ,...

Milijonai kasmet miršta dėl netinkamos mitybos: mokslininkai pirštu duria į vieną produktų grupę (37)

Neseniai atlikto mokslinio tyrimo išvados leidžia teigti, kad nepakankamas vaisių ir daržovių...

Valančiūno „teismas“ Memfyje: ar „Grizzlies“ turėtų siūlyti lietuviui ilgalaikę sutartį? (8)

Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas prieš...

Anglijos policija apie Stratforde, gatvėje, mirtinai peiliu subadytą vyrą: tai lietuvis (16)

Londono policija įvardijo asmenį, kuris pirmadienio naktį nužudytas rytinėje miesto dalyje. Tai...

Kaliningradas paskelbė tvarką, pagal kurią lietuviams nemokamai išduos vizas (19)

Nuo 2019 m. liepos 1 d. vizos į Karaliaučiaus sritį atvykstantiems lietuviams bus nemokamos....

Mokslų daktarė įvertino pomidorus: juos valgant būtina laikytis vienos svarbios taisyklės (151)

Pomidorai karaliauja lietuvių šiltnamiuose. Tačiau, ar žinojote, kad pomidorų gimtinė yra Andai...

Medikų trūkumas ragina imtis priemonių: šeimos gydytojams iš Lietuvos ir kitų šalių žadami įspūdingi atlyginimai

Šeimos gydytojų trūkumas Didžiojoje Britanijoje verčia šalį gręžtis į kitas Europos...

Karolina Meschino persidažė ir nusikirpo plaukus: gatvėje nebeatpažįsta nei gerbėjai, nei draugai (134)

Socialinių tinklų žvaigždė Karolina Meschino jau seniai iš aplinkinių išsiskiria ryškiu...