aA
Nors šiemet Joninės „išpuola“ savaitės viduryje ir turbūt tolimų kelionių niekas neplanuoja, tačiau didžioji dalis nepraleis progos Jonines sutikti gamtoje ir atsipūsti nuo kasdienių darbų. O kokia gi iškyla be gardžių patiekalų?
© Shutterstock nuotr.

Prekybos tinklas siūlo keletą skanių ir netradicinių receptų Joninių stalui ir primena, ko nepamiršti ruošiantis puotauti gamtoje.

„Tikriausiai šiemet laiko pasiruošti Joninėms nebus labai daug. Dauguma tai padaryti galės tik po darbo. Todėl, jei ketinate švęsti su draugais ar giminėmis, geriausia išeitis – pasidalinti, kas kuo pasirūpins. Tokiu būdu būsite tikri, kad ant jūsų šventės stalo nieko netrūks, o pasiruošimas neužims daug jūsų laiko“, – pataria prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Pasak jo, į iš anksto susidarytą sąrašą reikėtų įtraukti užkandžius, kurie pravers, kol lauksite kepsninėje kepančio pagrindinio patiekalo ir dar namuose nuluptų ir supjaustytų šviežių vaisių, kurie puikiai atgaivins vasaros dieną. Nevertėtų pamiršti ir mažųjų šventės dalyvių, kurie mielai pasmaližiautų saldainiais, sausainiais ar pyragaičiais.

O jei jūsų tarpe bus varduvininkų – pasirūpinkite ir šventės pyragu. Turintys pasiruošimui laiko, gali pyragą iškepti ir patys. Specialiai jiems kulinarė Aistė Rasmussen rekomenduoja braškių ir saldaus vyno pyrago, o pagrindiniam patiekalui – jautienos ir cukinijos iešmelių receptus.

Jautienos ir cukinijos iešmeliai

4 patiekalo porcijoms jums reikės:

200 g natūralaus jogurto
2 arbat. šaukštelių krienų
600 g jautienos
240 g cukinijos
2 vnt. svogūnų
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
2 valg. šaukštų raudonojo vyno acto
2 valg. šaukštų raudonėlio

Dubenėlyje sumaišykite jogurtą ir krienus. Jeigu reikia – pagardinkite druska, tuomet uždenkite ir dėkite į šaldytuvą.  Supjaustytą kubeliais jautieną, griežinėliais pjaustytą cukiniją ir svogūną suverkite ant iešmelių. Sumaišius aliejų ir actą, iešmelius gausiai apšlakstykite. Uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 10 minučių, kad išsiskleistų aromatai.

Įkaitinkite kepimo groteles ir kartais apversdami kepkite iešmelius maždaug 10 minučių arba kol mėsa jums atrodys tinkama. Baigus kepti, mėsą sudėkite į dubenį, uždenkite folija ir prieš patiekdami palikite bent 5 minutes pastovėti. Apibarstykite raudonėliu ir patiekite su jau paruoštu jogurto padažu.

Braškių ir saldaus vyno pyragas

Patiekalui pagaminti jums reikės:

200 g miltų
800 g braškių
600 g cukrus
1 vnt. citrinos
1 arbat. šaukštelio citrinos žievelės
300 ml desertinio vyno
4 valg. šaukštų cukraus
1 arbat. šaukštelio mielių
125 ml pieno
2 vnt. kiaušinių
50 g sviesto
5 valg. šaukštų abrikosų džemo
500 ml plakamosios grietinėlės

Sumaišykite miltus, cukrų ir mieles su trupučiu druskos. Kiaušinius išplakite su šiltu pienu ir supilkite į pirmą mišinį ir gerai išmaišykite. Gautą lipnią masę apdėliokite sviestu, uždenkite ir laikykite šiltoje vietoje apie 30 minučių, kol tešlos tūris padvigubės.

Paruoškite sirupą: pašildykite cukrų ir citrinos žievelę 125 ml vandens, kol cukrus ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir supilkite vyną. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kai tešla pakils, minkykite mediniu šaukštu apie minutę, kad susimaišytų su sviestu. Sudėkite į kepimo formą su skyle ir uždenkite plėvele, patepta trupučiu aliejaus. Laikykite, kol tešlos tūris trimis ketvirčiais padidės.

Nuimkite plėvelę ir kepkite 15 minučių, kol įgaus auksinį atspalvį. Užpilkite sirupu ir laikykite, kol patieksite (galite laikyti šaldytuve). Patiekdami išimkite iš formos ir aptepkite abrikosų džemu. Braškes sumaišykite su cukrumi ir citrinos sultimis ir sudėkite į pyrago vidurį.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gyvai / Didžiausioje kontrabandos byloje – nuosprendis ne tik Karaliui, bet ir Kamblevičiaus sūnui tiesioginė transliacija (36)

Didžiausioje kontrabandos byloje – nuosprendis: Vilniaus apygardos teismas baigė nagrinėti...

Policija sulaukė Ušacko brolio kraujo tyrimų (122)

Avariją sukėlęs Vygaudo Ušacko brolis buvo neblaivus, tai patvirtino kraujo tyrimų rezultatai.

Prezidentūra jau suskaičiavo, kiek pinigų reikės išleisti didesnėms pensijoms (10)

Prezidento Gitano Nausėdos siūlomas spartesnis pensijų didinimas valstybei per artimiausius...

Vladimiras Laučius. Turkų puolimas Sirijoje: kur mus visus tai veda (89)

Kai prieš daugiau nei trejus metus mane pasikvietė pokalbio tuometis Prancūzijos ambasadorius...

Įvertino Karbauskio norą užimti Seimo vadovo kėdę: jis nori tik pažaisti (43)

Buvęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) frakcijos bendražygis Bronislovas...

„Grybavimo“ ir muštynių „Glory“ kovoje išvengęs Maslobojevas: iš ringo lipau apimtas ekstazės (2)

„Iš pradžių vaiko gimimas, paskui „Glory“ turnyras, o dar laukia WAKO pasaulio kikbokso...

„Vilniaus degtinė“ tęsia provokacijas: ironiškoje reklamoje – nealkoholinis šampūnas (17)

„O ką, jeigu nealkoholinis šampūnas?“ – naujoje reklamoje teiraujasi „Vilniaus degtinė“....

Skrydis atšauktas, o oro vežėjas pasiūlė kitą skrydį arba nakvynę: ar dar priklauso kompensacija?

Rugsėjo pabaigoje plačiai nuskambėjus žiniai apie vieno didžiausių pasaulyje kelionių...

Nauji mokesčiai prekybos tinklams: kiek milijonų turėtų atriekti didieji? (32)

Seimo nariai Tomas Tomilinas, Virgilijus Poderys ir Jonas Jarutis praėjusią saviaitę pranešė...

Kristina Brazauskienė apie kovą su vėžiu: mirti nebijau, bijau mirti skausmuose, kaip mano vyras (47)

„Mirti nebijau. Bijau mirti skausmuose, kad man skaudės. Aš mačiau, kaip mano vyrui skaudėjo. O...