aA
Nors šiemet Joninės „išpuola“ savaitės viduryje ir turbūt tolimų kelionių niekas neplanuoja, tačiau didžioji dalis nepraleis progos Jonines sutikti gamtoje ir atsipūsti nuo kasdienių darbų. O kokia gi iškyla be gardžių patiekalų?
© Shutterstock nuotr.

Prekybos tinklas siūlo keletą skanių ir netradicinių receptų Joninių stalui ir primena, ko nepamiršti ruošiantis puotauti gamtoje.

„Tikriausiai šiemet laiko pasiruošti Joninėms nebus labai daug. Dauguma tai padaryti galės tik po darbo. Todėl, jei ketinate švęsti su draugais ar giminėmis, geriausia išeitis – pasidalinti, kas kuo pasirūpins. Tokiu būdu būsite tikri, kad ant jūsų šventės stalo nieko netrūks, o pasiruošimas neužims daug jūsų laiko“, – pataria prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Pasak jo, į iš anksto susidarytą sąrašą reikėtų įtraukti užkandžius, kurie pravers, kol lauksite kepsninėje kepančio pagrindinio patiekalo ir dar namuose nuluptų ir supjaustytų šviežių vaisių, kurie puikiai atgaivins vasaros dieną. Nevertėtų pamiršti ir mažųjų šventės dalyvių, kurie mielai pasmaližiautų saldainiais, sausainiais ar pyragaičiais.

O jei jūsų tarpe bus varduvininkų – pasirūpinkite ir šventės pyragu. Turintys pasiruošimui laiko, gali pyragą iškepti ir patys. Specialiai jiems kulinarė Aistė Rasmussen rekomenduoja braškių ir saldaus vyno pyrago, o pagrindiniam patiekalui – jautienos ir cukinijos iešmelių receptus.

Jautienos ir cukinijos iešmeliai

4 patiekalo porcijoms jums reikės:

200 g natūralaus jogurto
2 arbat. šaukštelių krienų
600 g jautienos
240 g cukinijos
2 vnt. svogūnų
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
2 valg. šaukštų raudonojo vyno acto
2 valg. šaukštų raudonėlio

Dubenėlyje sumaišykite jogurtą ir krienus. Jeigu reikia – pagardinkite druska, tuomet uždenkite ir dėkite į šaldytuvą.  Supjaustytą kubeliais jautieną, griežinėliais pjaustytą cukiniją ir svogūną suverkite ant iešmelių. Sumaišius aliejų ir actą, iešmelius gausiai apšlakstykite. Uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 10 minučių, kad išsiskleistų aromatai.

Įkaitinkite kepimo groteles ir kartais apversdami kepkite iešmelius maždaug 10 minučių arba kol mėsa jums atrodys tinkama. Baigus kepti, mėsą sudėkite į dubenį, uždenkite folija ir prieš patiekdami palikite bent 5 minutes pastovėti. Apibarstykite raudonėliu ir patiekite su jau paruoštu jogurto padažu.

Braškių ir saldaus vyno pyragas

Patiekalui pagaminti jums reikės:

200 g miltų
800 g braškių
600 g cukrus
1 vnt. citrinos
1 arbat. šaukštelio citrinos žievelės
300 ml desertinio vyno
4 valg. šaukštų cukraus
1 arbat. šaukštelio mielių
125 ml pieno
2 vnt. kiaušinių
50 g sviesto
5 valg. šaukštų abrikosų džemo
500 ml plakamosios grietinėlės

Sumaišykite miltus, cukrų ir mieles su trupučiu druskos. Kiaušinius išplakite su šiltu pienu ir supilkite į pirmą mišinį ir gerai išmaišykite. Gautą lipnią masę apdėliokite sviestu, uždenkite ir laikykite šiltoje vietoje apie 30 minučių, kol tešlos tūris padvigubės.

Paruoškite sirupą: pašildykite cukrų ir citrinos žievelę 125 ml vandens, kol cukrus ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir supilkite vyną. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kai tešla pakils, minkykite mediniu šaukštu apie minutę, kad susimaišytų su sviestu. Sudėkite į kepimo formą su skyle ir uždenkite plėvele, patepta trupučiu aliejaus. Laikykite, kol tešlos tūris trimis ketvirčiais padidės.

Nuimkite plėvelę ir kepkite 15 minučių, kol įgaus auksinį atspalvį. Užpilkite sirupu ir laikykite, kol patieksite (galite laikyti šaldytuve). Patiekdami išimkite iš formos ir aptepkite abrikosų džemu. Braškes sumaišykite su cukrumi ir citrinos sultimis ir sudėkite į pyrago vidurį.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Padėtis virsta nekontroliuojama: kasmet dėl antibiotikų miršta dešimtys tūkstančių pasveikti turėjusių žmonių (35)

Kiekvienais metais Europoje miršta 33 tūkstančiai žmonių dėl bakterinių infekcijų, kurių...

Lietuva – demografinėje duobėje: išgelbės tik darbo imigrantai? (207)

Mažėjantis Lietuvos gyventojų skaičius ir nesustojanti emigracija kelia vis daugiau klausimų,...

Praėjus metams po dingimo Argentinoje aptiktas povandeninis laivas (1)

Argentiniečių povandeninis laivas, prieš metus sprogęs ir dingęs su 44 žmonių įgula,...

Pažadai nesutilpo į mokytojo piniginę: atlyginimų žirklės stulbina (10)

Geresnių laikų mokytojams dar teks palaukti. Iš prognozuoto iki 17 proc. atlyginimų šuolio...

Nobelio premijos laureatas: jau dabar pajutome skonį to, kas mūsų laukia. Gali tapti gerokai blogiau „kyla pavojus JAV demokratijai“ (142)

Garsusis ekonomistas Josephas Stiglitzas atkreipia dėmesį į tris realiausią grėsmę keliančius...

Lemiamos „Žalgirio“ atakos rebusas: kodėl viskas baigėsi plyta, o ne laisvutėlio Milaknio šūviu? pažymiai žaidėjams (113)

„Mes esame tikrai toli nuo savo potencialo, bet žaidžiame dėl pergalių su „Barcelona“,...

Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Vaikamušių judėjimo aktyvistams: gavote tai, ko nusipelnėte (98)

Dar savaitė, kita ir Lietuvos miestai bei miesteliai pradės varžytuves, kieno įžiebta Kalėdų...

Neįtikėtinas rašytojos Colette gyvenimas: vyras vogė jos talentą, o ši keršijo romanais su jo 16-mečiu posūniu ir kitomis moterimis (2)

Netrukus kelionę po Lietuvos kino teatrus pradės juosta „Koletė“ – dar vienas svarbus...

Jauni Lietuvos gyventojai trykšta optimizmu – atlyginimus tikisi augsiant keleriopai (111)

Lietuvos jaunimas savo ateitį vertina optimistiškai: SEB banko atliktas 18–25 metų gyventojų...

Šeimos tradicija, virtusi spontanišku nuotykiu – kaip keliauti su vaikais ir neišprotėti? (8)

Vieniems šeimos tradicijos yra bendros šventės ar aktyvios veiklos, kitiems jos neatsiejamos nuo...