aA
Nors šiemet Joninės „išpuola“ savaitės viduryje ir turbūt tolimų kelionių niekas neplanuoja, tačiau didžioji dalis nepraleis progos Jonines sutikti gamtoje ir atsipūsti nuo kasdienių darbų. O kokia gi iškyla be gardžių patiekalų?
© Shutterstock nuotr.

Prekybos tinklas siūlo keletą skanių ir netradicinių receptų Joninių stalui ir primena, ko nepamiršti ruošiantis puotauti gamtoje.

„Tikriausiai šiemet laiko pasiruošti Joninėms nebus labai daug. Dauguma tai padaryti galės tik po darbo. Todėl, jei ketinate švęsti su draugais ar giminėmis, geriausia išeitis – pasidalinti, kas kuo pasirūpins. Tokiu būdu būsite tikri, kad ant jūsų šventės stalo nieko netrūks, o pasiruošimas neužims daug jūsų laiko“, – pataria prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Pasak jo, į iš anksto susidarytą sąrašą reikėtų įtraukti užkandžius, kurie pravers, kol lauksite kepsninėje kepančio pagrindinio patiekalo ir dar namuose nuluptų ir supjaustytų šviežių vaisių, kurie puikiai atgaivins vasaros dieną. Nevertėtų pamiršti ir mažųjų šventės dalyvių, kurie mielai pasmaližiautų saldainiais, sausainiais ar pyragaičiais.

O jei jūsų tarpe bus varduvininkų – pasirūpinkite ir šventės pyragu. Turintys pasiruošimui laiko, gali pyragą iškepti ir patys. Specialiai jiems kulinarė Aistė Rasmussen rekomenduoja braškių ir saldaus vyno pyrago, o pagrindiniam patiekalui – jautienos ir cukinijos iešmelių receptus.

Jautienos ir cukinijos iešmeliai

4 patiekalo porcijoms jums reikės:

200 g natūralaus jogurto
2 arbat. šaukštelių krienų
600 g jautienos
240 g cukinijos
2 vnt. svogūnų
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
2 valg. šaukštų raudonojo vyno acto
2 valg. šaukštų raudonėlio

Dubenėlyje sumaišykite jogurtą ir krienus. Jeigu reikia – pagardinkite druska, tuomet uždenkite ir dėkite į šaldytuvą.  Supjaustytą kubeliais jautieną, griežinėliais pjaustytą cukiniją ir svogūną suverkite ant iešmelių. Sumaišius aliejų ir actą, iešmelius gausiai apšlakstykite. Uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 10 minučių, kad išsiskleistų aromatai.

Įkaitinkite kepimo groteles ir kartais apversdami kepkite iešmelius maždaug 10 minučių arba kol mėsa jums atrodys tinkama. Baigus kepti, mėsą sudėkite į dubenį, uždenkite folija ir prieš patiekdami palikite bent 5 minutes pastovėti. Apibarstykite raudonėliu ir patiekite su jau paruoštu jogurto padažu.

Braškių ir saldaus vyno pyragas

Patiekalui pagaminti jums reikės:

200 g miltų
800 g braškių
600 g cukrus
1 vnt. citrinos
1 arbat. šaukštelio citrinos žievelės
300 ml desertinio vyno
4 valg. šaukštų cukraus
1 arbat. šaukštelio mielių
125 ml pieno
2 vnt. kiaušinių
50 g sviesto
5 valg. šaukštų abrikosų džemo
500 ml plakamosios grietinėlės

Sumaišykite miltus, cukrų ir mieles su trupučiu druskos. Kiaušinius išplakite su šiltu pienu ir supilkite į pirmą mišinį ir gerai išmaišykite. Gautą lipnią masę apdėliokite sviestu, uždenkite ir laikykite šiltoje vietoje apie 30 minučių, kol tešlos tūris padvigubės.

Paruoškite sirupą: pašildykite cukrų ir citrinos žievelę 125 ml vandens, kol cukrus ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir supilkite vyną. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kai tešla pakils, minkykite mediniu šaukštu apie minutę, kad susimaišytų su sviestu. Sudėkite į kepimo formą su skyle ir uždenkite plėvele, patepta trupučiu aliejaus. Laikykite, kol tešlos tūris trimis ketvirčiais padidės.

Nuimkite plėvelę ir kepkite 15 minučių, kol įgaus auksinį atspalvį. Užpilkite sirupu ir laikykite, kol patieksite (galite laikyti šaldytuve). Patiekdami išimkite iš formos ir aptepkite abrikosų džemu. Braškes sumaišykite su cukrumi ir citrinos sultimis ir sudėkite į pyrago vidurį.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Tragiška lemtis ar žmonių abejingumas: vyras be gyvybės ženklų sostinėje autobusu važinėjo valandą

Vilnietė jau antrą savaitę kasdien keliauja į Respublikinę Vilniaus universiteto ligoninę, čia...

Lietuviai Vokietijos greitkelyje pateko į policijos akiratį – gavo baudą ne tik už greitį (138)

Vokietija garsėja savo greitkeliais, kuriuose greitis – neribojamas. Tačiau drauge šalis garsi ir...

Vaikų pramogos vandens parke vos nesibaigė skaudžia tragedija: teismas nurodė atlyginti žalą (53)

„Sužinok, kodėl net bebaimiai maorių kariai čia spiegia iš baimės! Išlaikęs ekstremaliausią...

Paryžiuje – pirmosios Zelenskio ir Putino derybos (3)

Paryžiuje po trejų metų pertraukos įvyko Normandijos formato susitikimas ir prasidėjo pirmosios...

10 didžiųjų Lietuvos miestų eglių laukia jūsų balsų: išrinkite gražiausią (158)

Visus didžiuosius Lietuvos miestus jau puošia kalėdinės eglės. Kiekviena jų savaip ištaiginga...

Sandra Vilimaitė

Ar nori likusį gyvenimą nedirbti?

Tokį klausimą užduoda finansinės sėkmės patarėjai, pinigų užkalbėtojai ir gerovės...

Istorinis vakaras: Putinas su Zelenskiu pirmą kartą susitiko akis į akį nuolat atnaujinama (886)

Prezidento pareigas gegužę pradėjęs eiti politikos naujokas Volodymyras Zelenskis pirmadienį...

Per 10 dienų – 300 nelegaliai dirbusių asmenų ir 48 tūkst. eurų baudos

Per 10 dienų trukusią neplaninę nelegalaus darbo prevencijos ir kontrolės akciją, Valstybinė...

Medaus mėnesiui šalies neišsirinkusi pora leidosi į kelionę aplink pasaulį: įspūdžiai iš Kirgizijos

Jaunavedžiai vis laužo galvą, kur vykti medaus mėnesiui. Mes nusprendėme, jog per daug yra...

Kurtinaitis – be nuostolių VTB lygos fronte: pergalių serija pratęsta Sankt Peterburge (2)

VTB Jungtinės lygos čempionate pirmadienį vakare susitiko du Eurolygos klubai: Sankt Peterburgo...