Jums reikės:
2 šaukštų citrinos sulčių (25 ml);
450 ml pieno;
250 ml bekvapio augalinio aliejaus;
nutarkuotos vieno apelsino žievelės (apelsiną gerai nuplaukite šveistuku po tekančiu karštu vandeniu);
700 g morkų (nuvalytų ir sutarkuotų - 600 g);
350-400 g rudojo cukranendrių cukraus (pagal skonį);
žiupsnio druskos;
350 g pirmos rūšies miltų;
350 g smulkaus malimo viso grūdo miltų;
⅛ šaukštelio maltos vanilės ankšties (arba kelių lašų natūralios vanilės esencijos);
¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių;
2 šaukštelių malto cinamono;
½ šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų;
3 šaukštelių kepimo miltelių (12 g);
150 g graikinių riešutų.
Atkreipkite dėmesį:
Kaip ir visi pyragai, kuriuose gausiai naudojami prieskoniai, išlieka šviežias ir gardus gan ilgai.
Ruošimo eiga
Orkaitę įkaitinkite iki 175oC. Į pieną supilkite citrinos sultis ir leiskite pienui surūgti. Morkas nulupkite ir sutarkuokite šiaudelių arba smulkiąja burokine tarka. Riešutus stambiai sutrupinkite pirštais.
Į erdvų dubenį supilkite aliejų, suberkite cukrų, vanilę, druską, apelsino žievelę ir, plakdami turinį elektriniu plaktuvu po truputį supilkite surūgusį pieną. Plakite, kol ištirps cukrus. Į kitą dubenį prasijokite abiejų rūšių miltus, suberkite kepimo miltelius ir likusius prieskonius.
Birius ingredientus gerai permaišykite. Po truputį sukdami mediniu šaukštu supilkite skystąjį turinį į miltų mišinį ir gerai išsukite, kad neliktų gumulėlių. Įmaišykite tarkuotas morkas ir riešutus. Tešla turi būti sunkiai sukama šaukštu. Didelę stačiakampę kepimo formą ištepkite riebalais (aliejumi arba sviestu), pabarstykite miltais ir sukrėskite tešlą.
Išeiga: vienas didelis apie 2 kg svorio pyragas arba 24 jo gabalėliai.