aA
Šis receptas yra atsiųstas konkursui „Mano gardžiausias šventinio stalo patiekalas“. Kviečiame dalyvauti ir Jus!
© Asmeninio archyvo nuotr.

Nors deserto pavadinime dominuoja žodis "duona", neapsigaukite - ši saldi nuodėmė nuotaikingą pavadinimą pelnė dėl kitų priežasčių. Tai pyragas, padarytas iš mielinės tešlos rutuliukų, kuriuos sulipdo ištirpę cukraus kristalai, o neužmirštamą skonį papildo egzotiškasis cinamonas.

Kadangi pyragas yra daromas iš daugybės mažų rutuliukų, nelieka nieko kita kaip valgyti jį rankomis - tiesiog plėšti vieną nuo kitos tarpusavyje saldžiu glajumi sulipusias cinamonines nuodėmes - lygiai taip, kaip valgo beždžionėlės... :)

Ingredientai:

Tešlos kamuoliukams:

30 g tirpinto sviesto
1 puodelio šilto pieno
1/3 puodelio šilto vandens
1/4 puodelio cukraus
pakelio (7 g) sausų mielių
3 ir 1/4 puodelių miltų
1 a. š. druskos

Cukraus plutelei:

0,75 puodelio rudojo cukraus
3 kupini a.š. malto cinamono
100 g sviesto

Gamyba:

Sumaišyti miltus, cukrų, sausas mieles ir druską dideliame inde. Mažame prikaistuvyje (arba mikrobangų krosnelėje) virinti pieną ir sviestą, kol pastarasis ištirpsta. Pieną atvėsinti iki kūno temperatūros. Pilti pieną, vandenį, ir lengvai išplaktus kiaušinius į miltus.

Maišyti mediniu šaukštu, po to minkyti rankomis. Jei tešla dar šiek tiek lipni, dėti po vieną šaukštą miltų (man reikėjo ~4) kol taps lengviau minkoma. Minkyti apie 3 minutes. Po to dėti į aliejumi pateptą indą, uždengti švariu rankšluosčiu ir laikyti šiltai, kol padvigubės (~ 1 val.).

Mišinio plutelei gamyba: Viename dubenėlyje ištirpinti sviestą, kitame sumaišyti cukrų ir cinamoną.

Iš iškilusios tešlos iškočioti stačiakampį, jį padalinti į 64 gabaliukus (8x8). Iš kiekvieno gabaliuko suformuoti kamuoliuką, pamerkti jį į tirpintą sviestą, apvolioti cukraus ir cinamono mišinyje, dėti į sviestu išteptą kepimo formą. Tuos pačius veiksmus pakartoji su visais likusiais kamuolėliais (galima tešlą dalinti ir į mažiau dalių,nes kuo daugiau - tuo skaniau). Uždengti kepimo formą ir palikti valandai šiltai – kilti.

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių šilumos ir kepti pyragą 30 –35 min. Ištrauki iš orkaitės ir palikti 5 min. atvėsti (neilgiau, nes paskui bus sunku išimti). Apversti ant lėkštės ir dar šiltą valgyti, plėšant gabaliukus rankomis.

Ieva Visockytė

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ligoninės „mirtininkės“: vienintelis kriterijus gali nulemti 15 ligoninių likimą (249)

DELFI pasiekė Sveikatos apsaugos ministerijos ( SAM ) specialistų parengta neoficiali analizė,...

Šeimai finansų krizė nesibaigia iki šiol: įžvelgia sistemines spragas (17)

Praėjusiame dešimtmetyje Lietuvoje besipučiant nekilnojamojo turto kainų burbului, verslininkas...

ES gimė Italijos saloje, dabar jos gyventojai nori lauk (76)

Niūriai žvelgdamas į apleistą salos uostą, Ciro Alleatis nė kiek neabejoja, kas yra kaltas dėl...

Eli Lake: Šiaurės Korėjos apgavystė (9)

Nuo tada, kai praėjusį birželį per viršūnių susitikimą Singapūre susipažino su Kim Jong Unu,...

Tragiškas Celine Dion gyvenimas - lyg prakeiksmas: lydimas gedulo, persileidimų ir vyro kančių (16)

Kanadiečių dainininkės Celine Dion širdis niekuomet nepamirš velionio vyro ir buvusio...

Didžiuliai vandens kiekiai suteka į plyšius vandenyno dugne – kur jis dingsta? (38)

Jūs tikriausiai žinote, kad Žemės paviršius yra tarsi suskeldėjusio kiaušinio lukštas....

Planuojantiems statybas: ką privaloma žinoti apie detaliojo ir bendrojo plano koregavimą (3)

Rinkdamiesi žemės sklypą, kuriame norėtumėte statyti savo svajonių namą ar vystyti kitą...

Kaip per 20 sekundžių sužavėti darbdavį: esminiai motyvacinio laiško rašymo principai (6)

Parašyti nepriekaištingą motyvacinį laišką – ne lengva ir daug sumanumo reikalaujanti...

Pasitelkite vieną gudrybę ir įspaudų ant kilimo neliks iš karto

Kai norisi permainų namuose, o laiko remontui nėra, pakanka perstatyti baldus – malonios permainos...

Pavojingų atliekų mūsų namuose netrūksta: kaip su jomis elgtis? (6)

Kasdieniai poreikiai kiekvienos šeimos namuose palieka po nemažą krepšelį atliekų. Dalį...