Šis receptas yra atsiųstas konkursui „Mano gardžiausias šventinio stalo patiekalas“. Kviečiame dalyvauti ir Jus!
© Asmeninio archyvo nuotr.

Nors deserto pavadinime dominuoja žodis "duona", neapsigaukite - ši saldi nuodėmė nuotaikingą pavadinimą pelnė dėl kitų priežasčių. Tai pyragas, padarytas iš mielinės tešlos rutuliukų, kuriuos sulipdo ištirpę cukraus kristalai, o neužmirštamą skonį papildo egzotiškasis cinamonas.

Kadangi pyragas yra daromas iš daugybės mažų rutuliukų, nelieka nieko kita kaip valgyti jį rankomis - tiesiog plėšti vieną nuo kitos tarpusavyje saldžiu glajumi sulipusias cinamonines nuodėmes - lygiai taip, kaip valgo beždžionėlės... :)

Ingredientai:

Tešlos kamuoliukams:

30 g tirpinto sviesto
1 puodelio šilto pieno
1/3 puodelio šilto vandens
1/4 puodelio cukraus
pakelio (7 g) sausų mielių
3 ir 1/4 puodelių miltų
1 a. š. druskos

Cukraus plutelei:

0,75 puodelio rudojo cukraus
3 kupini a.š. malto cinamono
100 g sviesto

Gamyba:

Sumaišyti miltus, cukrų, sausas mieles ir druską dideliame inde. Mažame prikaistuvyje (arba mikrobangų krosnelėje) virinti pieną ir sviestą, kol pastarasis ištirpsta. Pieną atvėsinti iki kūno temperatūros. Pilti pieną, vandenį, ir lengvai išplaktus kiaušinius į miltus.

Maišyti mediniu šaukštu, po to minkyti rankomis. Jei tešla dar šiek tiek lipni, dėti po vieną šaukštą miltų (man reikėjo ~4) kol taps lengviau minkoma. Minkyti apie 3 minutes. Po to dėti į aliejumi pateptą indą, uždengti švariu rankšluosčiu ir laikyti šiltai, kol padvigubės (~ 1 val.).

Mišinio plutelei gamyba: Viename dubenėlyje ištirpinti sviestą, kitame sumaišyti cukrų ir cinamoną.

Iš iškilusios tešlos iškočioti stačiakampį, jį padalinti į 64 gabaliukus (8x8). Iš kiekvieno gabaliuko suformuoti kamuoliuką, pamerkti jį į tirpintą sviestą, apvolioti cukraus ir cinamono mišinyje, dėti į sviestu išteptą kepimo formą. Tuos pačius veiksmus pakartoji su visais likusiais kamuolėliais (galima tešlą dalinti ir į mažiau dalių,nes kuo daugiau - tuo skaniau). Uždengti kepimo formą ir palikti valandai šiltai – kilti.

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių šilumos ir kepti pyragą 30 –35 min. Ištrauki iš orkaitės ir palikti 5 min. atvėsti (neilgiau, nes paskui bus sunku išimti). Apversti ant lėkštės ir dar šiltą valgyti, plėšant gabaliukus rankomis.

Ieva Visockytė

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Už laisvę kovojo akmenimis ir kryžiais: sodyba, kurioje komunistai žemai nusilenkdavo (25)

Orvidų sodyba – iš kryžių ir akmenų pastatytas gyvas paminklas pasipriešinimui prieš...

Sensacija Kipre – gynyboje užsidariusi „Sūduva“ iš turnyro eliminavo APOEL klubą (215)

UEFA Čempionų lygoje debiutuojantys Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkai Kipre pateikė...

Baltijos jūroje stebi Rusijos povandeninius laivus: jų medžioti skrenda iš Šiaulių (383)

Dar praėjusią savaitę dėmesiui nukrypus į audringą NATO viršūnių susitikimą Briuselyje,...

Ką daryti, kai netenkina atlikti remonto darbai (56)

Kai vieni nesugebame ko nors pasidaryti, kviečiame pagalbą – tai įprasta. Pagalbos prireikė ir...

Prabilo po kontroversiško finalo nušvilptas teisėjas: didžiuojuosi savo darbu – tai širdyje aš nešiosiu amžinai (125)

Ne Kylianas Mbappe , ne Antoine'as Griezmannas ir ne Paulis Pogba . Taip pat ir ne Luka Modričius...

MH17 tragedija: rusų propagandistai ėmėsi neįtikėtinų triukų (599)

Lygiai prieš ketverius metus – 2014 metų liepos 17 dieną – Ukrainos Donecko srityje buvo...

Geriausi būdai, kaip sustiprinti savo libido

Regis, esate visai ne prieš pasimylėti su savo antrąja puse, tačiau atėjus tam skirtam metui...

Vietoje vilniečių pamėgtos legendinės kavinės duris atvėrė nauja vieta: pažiūrėkite, kaip atrodo dabar (19)

Gedimino prospekte esančiame prekybos centre GO9 šešerius metus veikęs restoklubas „Studio 9“...

Sunku pamiršti vienos nakties nuotykį – jaučiasi save suteršusi (40)

Nors ir sakoma, kad neverta galėtis to, kas padaryta, nes nieko nesugrąžinsi ir nepakeisi, aš jau...

Prie Šiaulių įvyko didelė avarija – sužaloti 4 žmonės patikslinta (8)

Prie Šiaulių įvyko didelė avarija, ugniagesiai iš automobilio ištraukė du žmones....