Nors deserto pavadinime dominuoja žodis "duona", neapsigaukite - ši saldi nuodėmė nuotaikingą pavadinimą pelnė dėl kitų priežasčių. Tai pyragas, padarytas iš mielinės tešlos rutuliukų, kuriuos sulipdo ištirpę cukraus kristalai, o neužmirštamą skonį papildo egzotiškasis cinamonas.

Kadangi pyragas yra daromas iš daugybės mažų rutuliukų, nelieka nieko kita kaip valgyti jį rankomis - tiesiog plėšti vieną nuo kitos tarpusavyje saldžiu glajumi sulipusias cinamonines nuodėmes - lygiai taip, kaip valgo beždžionėlės... :)

Ingredientai:

Tešlos kamuoliukams:

30 g tirpinto sviesto
1 puodelio šilto pieno
1/3 puodelio šilto vandens
1/4 puodelio cukraus
pakelio (7 g) sausų mielių
3 ir 1/4 puodelių miltų
1 a. š. druskos

Cukraus plutelei:

0,75 puodelio rudojo cukraus
3 kupini a.š. malto cinamono
100 g sviesto

Gamyba:

Sumaišyti miltus, cukrų, sausas mieles ir druską dideliame inde. Mažame prikaistuvyje (arba mikrobangų krosnelėje) virinti pieną ir sviestą, kol pastarasis ištirpsta. Pieną atvėsinti iki kūno temperatūros. Pilti pieną, vandenį, ir lengvai išplaktus kiaušinius į miltus.

Maišyti mediniu šaukštu, po to minkyti rankomis. Jei tešla dar šiek tiek lipni, dėti po vieną šaukštą miltų (man reikėjo ~4) kol taps lengviau minkoma. Minkyti apie 3 minutes. Po to dėti į aliejumi pateptą indą, uždengti švariu rankšluosčiu ir laikyti šiltai, kol padvigubės (~ 1 val.).

Mišinio plutelei gamyba: Viename dubenėlyje ištirpinti sviestą, kitame sumaišyti cukrų ir cinamoną.

Iš iškilusios tešlos iškočioti stačiakampį, jį padalinti į 64 gabaliukus (8x8). Iš kiekvieno gabaliuko suformuoti kamuoliuką, pamerkti jį į tirpintą sviestą, apvolioti cukraus ir cinamono mišinyje, dėti į sviestu išteptą kepimo formą. Tuos pačius veiksmus pakartoji su visais likusiais kamuolėliais (galima tešlą dalinti ir į mažiau dalių,nes kuo daugiau - tuo skaniau). Uždengti kepimo formą ir palikti valandai šiltai – kilti.

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių šilumos ir kepti pyragą 30 –35 min. Ištrauki iš orkaitės ir palikti 5 min. atvėsti (neilgiau, nes paskui bus sunku išimti). Apversti ant lėkštės ir dar šiltą valgyti, plėšant gabaliukus rankomis.

Ieva Visockytė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)