aA
Dažniausiai malta mėsa naudojama gaminant tradicinius lietuviškam stalui patiekalus – cepelinus, balandėlius, įvairius kotletus ar lietinius blynelius. Vis dėlto pasižvalgius į užsienio šalių virtuves ar pasitelkus šiek tiek fantazijos, iš maistingo faršo galima pasigaminti kur kas įvairesnių ir ne mažiau skanių patiekalų.
© Shutterstock

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen atsiųstame pranešime spaudai dalinasi patikrintais receptais ir pataria pasigaminti įdarytas cukinijas, vieno kąsnio avienos kukulius ant medinio iešmelio bei aštrų jautienos troškinį.

Jautiena ir kietuoju sūriu įdarytos cukinijos

Gardumėlis: 3 patiekalai su malta mėsa
© Shutterstock

Įdarytos daržovės, gana populiarus patiekalas Lietuvoje. Įprasta jas įdarinėti kiauliena bei vištiena, tačiau kulinarė pastebi, kad būtent gaminant su malta jautiena kitaip atsiskleidžia ir pačios daržovės skonis. Jautiena yra sausesnė, todėl išskiria mažiau sulčių ir neužgožia daržovių skonio.

„Perpjaukite 6 cukinijas per pusę, išskobkite jų vidurį, tačiau palikite apie 1 cm kraštus. Išskobtus cukinijos gabaliukus suberkite į įkaitintą keptuvę, pabarstykite žiupsneliu druskos, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir jį taip pat suberkite į keptuvę. Kepkite kol daržovės suminkštės, tuomet įpilkite 1 valgomąjį šaukštą pomidorų tyrės ir išmaišykite.

Dubenyje sumaišykite 250 g maltos jautienos ir 80 g tarkuoto kietojo sūrio. Mėsą sumaišykite su troškintomis daržovėmis, įberkite druskos ir žolelių. Pasiruošta mase įdarykite cukinijas ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių“, – sako kulinarė.

Vieno kąsnio kukuliai su jogurtiniu padažu

Gardumėlis: 3 patiekalai su malta mėsa
© Shutterstock

Maži kukuliai ant medinio iešmelio – puikus užkandis pavaišinti svečius. Kaip pasakoja maisto ekspertė, kukuliai ne tik atrodys skaniai ant jūsų stalo – dėl gana neįprasto priedo – džiovintų mėtų, tikėtina, kad sulauksite ir tikrų pagyrimų.

„Dideliame dubenyje sumaišykite 500 g maltos avienos, smulkiai pjaustytą svogūną ir 2 skilteles česnako. Atskirame inde sumaišykite 2 arbatinius šaukštelius džiovintų ir sutrintų mėtų, 1 arbatinį šaukštelį džiovinto raudonėlio ir baziliko. Įmuškite 1 didelį kiaušinį ir įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų.

Viską gerai išplakite ir sumaišykite su mėsa. Iš gautos masės suformuokite pailgus mėsos kukulius. Per vidurį įsmeikite medinį pagaliuką ir dėkite bent valandai į šaldytuvą. Tuomet sudėkite mėsos kukulius ant grotelių ir 15 minučių kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Nepamirškite po grotelėmis padėti kitą skardą su vandeniu, nes išsiskyrusios sultys, pridegins orkaitę. Kukuliukus patiekite su jogurtiniu padažu, kuriam paruošti prireiks vos 3 ingredientų – natūralaus jogurto, druskos ir citrinos sulčių“, – pasakoja kulinarė.

Aštru: energijos suteiksiantis jautienos troškinys

Gardumėlis: 3 patiekalai su malta mėsa
© Shutterstock

Maisto ekspertė parengė receptą ir aštraus maisto mėgėjams. Sakoma, kad aštrus maistas pažadina visą organizmą, todėl neabejojame, kad Adžika ir čili pipirais pagardintas troškinys bus ne tik gardus, bet ir suteiks energijos.

„Į įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite 350 g maltos jautienos ir nuolat maišydami kepkite 5 minutes. Nulupkite ir susmulkinkite 200 g svogūnų, kubeliais supjaustykite 150 g pomidorų, nedidelę cukiniją ir raudonąją papriką. Suberkite daržoves prie kepamos maltos jautienos. Įpilkite į keptuvę 150 ml vandens, 200 g pomidorų tyrės ir 2 valgomuosius šaukštus adžikos.

Pabarstykite druska, rūkytos paprikos prieskoniais, čili prieskoniais ir džiovintu baziliku bei raudonėliu. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės ugnies, troškinkite 30-40 minučių. Rekomenduoju patiekti su ryžiais arba makaronais“, – sako maisto ekspertė.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Lietuva gerovės valstybę kuria iš likučių: kol vieni murkdosi skurde, kiti lepinasi privilegijomis (493)

„ Gerovės valstybė “ – šis terminas ne kartą nuskambėjo Gitano Nausėdos rinkiminėje...

Vieniša mama dirbo per du darbus, bet kai prireikė pagalbos, valstybei pasijuto „per turtinga“ (132)

Viena auginau vaikus, dirbau per du darbus, tačiau staiga tapau per turtinga, – taip į DELFI...

Jakilaitis paskelbė viešą laišką Skverneliui: tai bandymas pasisavinti visai valstybei vertingą žodžių junginį (7)

Antradienį paaiškėjus, kad premjeras Saulius Skvernelis prezidento rinkimuose naudotą šūkį...

Nerimaujama dėl centrinių bankų vaidmens skaitmeninių pinigų revoliucijoje (60)

Pasak Tarptautinių atsiskaitymų banko (Bank for International Settlements, BIS) vadovo, centriniai...

„MG Baltic“ laimėjo bylą prieš Baką apeliacinės instancijos teisme (37)

Vilniaus apygardos teismas antradienį nusprendė, kad žemesnės instancijos teismas šių metų...

2019 m. „Google“ paieškos tendencijos Lietuvoje: rinkimai, tymai ir „Černobilis“

Kompanija „Google“ paskelbė kasmetinių tendencingiausių 2019 m. užklausų sąrašą, kuriame...

Gydytoja sukritikavo populiarius vaistus nuo peršalimo: pasijaučiate apgaulingai gerai, bet situaciją tik pabloginate (48)

Tikriausiai ne kartą vos pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, skubate į vaistinę ir jau...

Draugas nusprendė papasakoti apie paskutines Freddie Mercury gyvenimo dienas: poelgis mirties patale padėjo jam mirti ramiau (58)

Legendinis grupės „Queen“ vokalistas Freddie Mercury viešai prisipažino apie savo kovą su...

Lavrovas susitiko su Trumpu: JAV kalba apie perduotą perspėjimą, Rusija tai neigia (96)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas perspėjo Maskvą nesikišti į kitų metų rinkimus, antradienį...