aA
Pastaruoju metu prekybcentriuose matau „kibinus“ su kiauliena, varške ar netgi obuoliais. Na… nežinau kaip jums, bet man pavadinimo autentika turi tam tikrą prasmę. Todėl kibinus gaminu tik su aviena ir kopūstais. Kitus pyragėlius taip ir vadinu – pyragėliais su kiauliena, vištiena, varške ar kitais įdarais.
© kumucia.com

Deja, nesu sutikusi tikros karaimės, kuri būtų išmokiusi kibinų gaminimo subtilybių, todėl ilgai domėjausi, ragavau, gaminau įvairias tešlas, įdarą kapojau, pjausčiau, maliau, gardinau grietine/sviestu/sultiniu. Ir štai kaip gaminu mūsų šeimai gardžiausius kibinus.

Beje, valgome juos tik ką tik iškeptus, pašildytiems sakome riebų „ne“. Todėl vienu kartu iškepu tiek kibinų, kiek planuojame suvalgyti, tuo tarpu tešlą ir įdarą sudedu į šaldymo kamerą. Keletas mažų gudrybių – po receptu.

Tešlai reikės:

1 kg kvietinių miltų

180 g 82% riebumo sviesto (standartinis didesnis pakelis)

380-400 g 30% riebumo grietinės

4 vidutinio dydžio kiaušinių

po žiupsnį druskos ir cukraus

Sviestą bent pusvalandžiui dedu į šaldymo kamerą, tuomet jį į gilų dubenį sutarkuoju stambia tarka ir kuo greičiau sutrinu į trupinius su miltais. Supilu grietinę, įmušu 3 kiaušinius ir vieną baltymą (trynį palieku aptepimui), druską su cukrumi ir užminkau tešlą. Ją apsuku maistine plėvele ir nešu į šaldytuvą valandai-kitai. Tuomet ruošiu įdarą, jam reikės:

600-700 g avienos (jei labai bijote lajaus skonio, rinkitės riebesnę jautieną ar veršieną)

200-300 g baltagalvio kopūsto

2 vidutinių svogūnų

50-60 g sviesto

1 v. š. grietinės

žiupsnio maltų kmynų

žiupsnio maltų raudonėlių

1 a.š. druskos

Mėsą supjaustau kuo smulkesniais gabaliukais, nuobodus darbas, bet jis atsiperka tikrai nuostabiu skoniu. Kopūstą ir svogūnus pjaustau lygiai tokiais pačiais nedideliais gabaliukais. Viską sumaišau su grietine ir prieskoniais, o sviestą supjaustau daugmaž 1cm kubeliais.

Tešlą traukiu iš šaldytuvo, darbo stalą pabarstau miltais (arba naudoju silikoninį padėklą) ir kočioju ne itin ploną lakštą. Formai išpjauti naudoju arbatinę lėkštutę. Į apskritimo centrą dedu įdaro, į jį įspaudžiu gabaliuką sviesto ir formuoju kibiną. Aprašyti eigą pakankamai sunku, todėl siūlau pažiūrėti vieną iš gausybės vaizdo medžiagos Youtube kanale.

Aptepimui paliktą trynį išplaku su keliais šaukštais vandens ir gautu mišiniu aptepu paruoštus ir į kepimo popieriumi išklotą skardą sudėtus kibinus.

Kepu apie 40min. 200C kaitroje.

Kibinus tiekiu karštus, su jautienos sultiniu.

Jei lieka tešlos, ją sudedu į plastikinį maišelį ir iškočioju į ploniausią įmanomą lakštą. Tą patį padarau su įdaru. Tuomet lakštus susuku į rulonus ir dedu į šaldymo kamerą. Taip paruoštus gaminius lengva atšildyti ir pagaminti naują partiją kibinų.

Gardieji Kūmutės kibinai
© kumucia.com
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Andrius Tapinas. Laisvas mokytojų laikas – pasityčiokit dar, premjere, jums gerai sekasi (443)

Ilgai galvojau apie tai, ką vakar drėbtelėjo mano valstybės premjeras, o šiandien kaip...

Po Austrijos pastabų sukruto visa Europa: patyliukais pasirašomos sutarties pasekmes jausime ilgai (38)

Vokietija kunkuliuoja. Šįkart dėmesio centre atsidūrė Jungtinių Tautų parengta Pasaulinė...

Mokytojų pavyzdžiu seka ir ugniagesiai: ruošiasi protestui (26)

Ugniagesių gelbėtojų profesinė sąjunga (UGPS) reikalauja kitų metų valstybės biudžete skirti...

„Norfa“ atsitraukia: pirkėjai privertė keisti prekybos tinklo planus (286)

Prieš metus pirmąją parduotuvę be tradicinių kasų atidaręs mažmeninės prekybos tinklas...

Jau visai netrukus visų dirbančiųjų laukia lemtingas apsisprendimas: nuo to priklausys, kokią pensiją gausite (17)

Nuo naujų metų Lietuvoje įsigalios nauja pensijų reforma , kuri jau dabar verčia būsimus...

Erika Vitulskienė parodė visą „plius dydžio“ kolekciją moterims, žinančioms savo vertę (8)

Lapkričio 17 dieną Panevėžyje įvyks mados mugė, kurioje kartu su kitais žinomais Lietuvos...

Pravieniškių „bachūrai“ sulaukė palaikymo iš Alytaus kalinių: zonose – maišto nuotaikos (146)

Pravieniškių pataisos namų darbuotojų bandymas sutramdyti daugybę metų čia vadovavusius...

Vilniaus planuose – visiška Ukmergės gatvės transformacija (121)

Intensyvi ir dažnai spūsčių kaustoma Ukmergės gatvė Vilniuje keisis neatpažįstamai, ją...

Penkios žiemos kelionių kryptys: čia įmanoma suderinti pramogas ir pasiruošimą šventėms

Į parduotuvių lentynas pamažu atkeliaujančios šventinės dekoracijos pranašauja apie...

„Ryto“ naujokas įstūmė Adomaitį į dviprasmišką situaciją (16)

Šiek tiek komiška, jei vertinsime į pasaulio čempionatą jau iškopusių lietuvių akimis, ir...