Deja, nesu sutikusi tikros karaimės, kuri būtų išmokiusi kibinų gaminimo subtilybių, todėl ilgai domėjausi, ragavau, gaminau įvairias tešlas, įdarą kapojau, pjausčiau, maliau, gardinau grietine/sviestu/sultiniu. Ir štai kaip gaminu mūsų šeimai gardžiausius kibinus.

Beje, valgome juos tik ką tik iškeptus, pašildytiems sakome riebų „ne“. Todėl vienu kartu iškepu tiek kibinų, kiek planuojame suvalgyti, tuo tarpu tešlą ir įdarą sudedu į šaldymo kamerą. Keletas mažų gudrybių – po receptu.

Tešlai reikės:

1 kg kvietinių miltų

180 g 82% riebumo sviesto (standartinis didesnis pakelis)

380-400 g 30% riebumo grietinės

4 vidutinio dydžio kiaušinių

po žiupsnį druskos ir cukraus

Sviestą bent pusvalandžiui dedu į šaldymo kamerą, tuomet jį į gilų dubenį sutarkuoju stambia tarka ir kuo greičiau sutrinu į trupinius su miltais. Supilu grietinę, įmušu 3 kiaušinius ir vieną baltymą (trynį palieku aptepimui), druską su cukrumi ir užminkau tešlą. Ją apsuku maistine plėvele ir nešu į šaldytuvą valandai-kitai. Tuomet ruošiu įdarą, jam reikės:

600-700 g avienos (jei labai bijote lajaus skonio, rinkitės riebesnę jautieną ar veršieną)

200-300 g baltagalvio kopūsto

2 vidutinių svogūnų

50-60 g sviesto

1 v. š. grietinės

žiupsnio maltų kmynų

žiupsnio maltų raudonėlių

1 a.š. druskos

Mėsą supjaustau kuo smulkesniais gabaliukais, nuobodus darbas, bet jis atsiperka tikrai nuostabiu skoniu. Kopūstą ir svogūnus pjaustau lygiai tokiais pačiais nedideliais gabaliukais. Viską sumaišau su grietine ir prieskoniais, o sviestą supjaustau daugmaž 1cm kubeliais.

Tešlą traukiu iš šaldytuvo, darbo stalą pabarstau miltais (arba naudoju silikoninį padėklą) ir kočioju ne itin ploną lakštą. Formai išpjauti naudoju arbatinę lėkštutę. Į apskritimo centrą dedu įdaro, į jį įspaudžiu gabaliuką sviesto ir formuoju kibiną. Aprašyti eigą pakankamai sunku, todėl siūlau pažiūrėti vieną iš gausybės vaizdo medžiagos Youtube kanale.

Aptepimui paliktą trynį išplaku su keliais šaukštais vandens ir gautu mišiniu aptepu paruoštus ir į kepimo popieriumi išklotą skardą sudėtus kibinus.

Kepu apie 40min. 200C kaitroje.

Kibinus tiekiu karštus, su jautienos sultiniu.

Jei lieka tešlos, ją sudedu į plastikinį maišelį ir iškočioju į ploniausią įmanomą lakštą. Tą patį padarau su įdaru. Tuomet lakštus susuku į rulonus ir dedu į šaldymo kamerą. Taip paruoštus gaminius lengva atšildyti ir pagaminti naują partiją kibinų.