aA
Rugpjūčio antroji pusė – slyvų metas. Pagailėkite nuo jų svyrančių šakų ir pačių slyvų – juk nenorite, kad jomis smaguriautų širšės? Juolab kad šias uogas puikiai panaudosite gardesniam tikslui – patiekalams gaminti. Tiesa, atminkite: viskas daroma su saiku, todėl ir slyvų nevalia padauginti. Skanių jums apvalių mėlynųjų!
© Shutterstock nuotr.

UŽTRUKS: slyvų marmeladas be cukraus

Gardėsiai iš slyvų: virtinukai, marmeladas ir desertas
© Shutterstock nuotr.


Jums reikės:

Slyvų

Kaip paruošti:

Slyvas nuplaukite, pašalinkite kauliukus ir sudėkite į storadugnį platų puodą. Puodą su slyvomis pastatykite įjungę kuo mažesnę ugnį. Iš pradžių puodą rekomenduojama pridengti ir palaukti, kol slyvos paleis sultis – priklausomai nuo slyvų kiekio ir ugnies, tai gali trukti 1 val. ar ilgiau.
Toliau puodą atidenkite ir palikite, kad „virtų“. Iš tiesų slyvos nevirs, tik bus kaitinamos ir net neburbuliuos. Retkarčiais slyvas pamaišykite, kuo ilgiau virs, tuo dažniau jas maišykite. Slyvos tirštės, spalva tamsės ir pamažu bus vis rudesnė.

Virkite, kol liks maždaug 1/3 dalis pradinio kiekio. Priklausomai nuo slyvų kiekio ir ugnies, visas virimo procesas gali užimti net 20 val. Žinoma, nereikia visko daryti vieną dieną – galima virti 2–3. Marmeladą uždarykite karštuose stiklainiuose, pastatykite juos aukštyn dugnu ir leiskite atvėsti.

PRANCŪZIJA: slyvų klafutis

Gardėsiai iš slyvų: virtinukai, marmeladas ir desertas
© Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

800 g mėlynų slyvų
3 kiaušinių
9 valgomųjų šaukštų cukraus
3 valgomųjų šaukštų miltų
300 ml pieno
1 pakelio vanilinio cukraus
Šiek tiek sviesto
Druskos
Cukraus pudros
Migdolų drožlių

Kaip paruošti:

Slyvas supjaustykite skiltelėmis. Kiaušinius, druską, cukrų ir vanilinį cukrų išplakite iki purios masės. Supilkite išsijotus miltus ir viską gerai išmaišykite. Tada supilkite pieną ir vėl gerai išmaišykite.
Kepimo indelius (ar vieną didelį indą) ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Sudėliokite slyvų skilteles, apibarstykite migdolų drožlėmis, užpilkite paruošta mase ir vėl apibarstykite migdolų plokštelėmis.

Kepkite 250 ˚C orkaitėje 10 min., paskui, sumažinę temperatūrą iki 180 ˚C, dar kepkite 20 min.
Palaukite, kol truputį atvės, ir apibarstykite cukraus pudra.

APVALŪS: virtinukai su slyvomis

Gardėsiai iš slyvų: virtinukai, marmeladas ir desertas
© Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

0,5 kg virtų bulvių
1 valgomojo šaukšto pieno
1 kiaušinio
1 trynio
1 arbatinio šaukštelio sviesto
200 g miltų,
Slyvų
Druskos

Kaip paruošti:
Išvirkite pusę kilogramo miltingų bulvių, sutrinkite ir įpilkite šaukštą pieno.
Įmuškite kiaušinį, įdėkite vieną trynį ir gerai išsukite. Įdėkite šaukštelį sviesto, 200 g miltų.
Jeigu per tiršta, galite įdėti šaukštą grietinės ir vėl išmaišyti.
Imkite šios tešlos mažyčiais gabaliukais, plonai suplokite ir įvyniokite slyvą. Išvirkite ir užpilkite sviestu.

PATARIMAI:

Slyvų vartojimo trukmė

Daugelio veislių nuskintos slyvos išsilaiko keletą dienų (‘Skoroplodnaja’, ‘Ema Leperman’, ‘Edinburginė’). Kitų veislių jos išsilaiko savaitę (‘Viktorija’) ir ilgiau (‘Paprastoji vengrinė’). Visų veislių slyvos ilgiau laikosi nuskintos nevisiškai prinokusios, laikomos saugykloje, kur oro temperatūra yra 0–1 °C, santykinė oro drėgmė – 90 proc. Taip kai kurių veislių slyvas galima išlaikyti 4–6 savaites. Auginant įvairaus prinokimo laiko veisles ir turint tinkamas saugyklas, šviežių slyvų galima turėti 3 mėn.

Kaip džiovinti slyvas?

Gardėsiai iš slyvų: virtinukai, marmeladas ir desertas
© Shutterstock nuotr.

Nuskynus šias uogas 2–3 dienas jas būtina apvytinti saulėkaitoje arba 0,5–1,5 min. apvirti 1–1,5 proc. geriamosios sodos tirpale ir nupylus iškart atvėsinti šaltame vandenyje. Tada 3–4 val. džiovinkite, palaikant 40–50 °C temperatūroje. 4–5 val. vėsinkite ir galiausiai baikite džiovinti 55–60 °C temperatūroje (10–12 val.) Džiovintas slyvas galima valgyti vienas arba jomis paskaninti įvairius desertus ir kitus patiekalus.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

DELFI reportažas iš gaisro iškankinto kaimo: primena Černobylį, nėra žmonių, žūsta gyvūnai (81)

DELFI žurnalistai apsilankė Alytaus apylinkėse, kur šiuo metu vargsta nuo degančių padangų...

Kauno klinikose nukentėjusios paauglės mama: gydytojas prašė apie tai niekam nepranešti, siūlė kompensaciją (332)

Penktadienį vakare per Lietuvą nuskriejo žinia, kad paauglei iš Jonavos Kauno klinikose į...

Kainos svetur: kiek už duoną ar bananus teks sumokėti Emyratuose (92)

Jungtiniuose Arabų Emyratuose tikrai ne visur vienodos kainos – Abu Dabis ar Dubajus jau...

Sekmadienį yra didelė tikimybė pagerinti Lietuvos orų rekordą

Šeštadienį mūsų laukia dar viena labai šilta ir graži diena. Naktį vietomis tvyrojęs rūkas...

Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Kodėl „valstiečiams“ nepavyko nukopijuoti Lenkijos valdančiųjų sėkmės? (8)

Jei kitą savaitę Seimo nariai nuspręstų išsilaisvinti nuo tarnystės Lietuvai ir paskelbtų...

Paliktos nuotakos byla atsidūrė teisme: tikruosius jaunikio motyvus išdavė draugui rašytos žinutės (149)

Nauja meile patikėjusiai, išsiskyrusiai ir vaiką auginusiai merginai teko skaudžiai nusivilti. Jai...

Sprendžiant dėl Britanijos ateities Londone minios „Brexit“ priešininkų renkasi į protestą (7)

Tūkstančiai „Brexit“ priešininkų šeštadienį renkasi Londono centre raginti Jungtinės...

Obuolių šaldymas žiemai: 5 patikrinti ir ypač paprasti būdai

Galbūt galvojate, kad neįmanoma bet kuriuo metų laiku išsivirti kompoto arba išsikepti pyrago su...

Net pats stipriausias imunitetas gali nepastebėti vėžio: onkoimunologas – apie priemones, kurios sumažina riziką sirgti (64)

Prasidėjus peršalimo ir gripo sezonui, vis daugiau girdime apie imuniteto stiprinimą. Vieni siūlo...

Išskirtinis interviu su „Vaikštančių numirėlių“ žvaigžde Normanu Reedusu - apie Darylo fenomeną ir filmavimų užkulisius

Pirmą kartą „ Vaikštančių numirėlių “ scenarijų perskaitęs Normanas Reedusas sako iškart...