UŽTRUKS: slyvų marmeladas be cukraus

Jums reikės:

Slyvų

Kaip paruošti:

Slyvas nuplaukite, pašalinkite kauliukus ir sudėkite į storadugnį platų puodą. Puodą su slyvomis pastatykite įjungę kuo mažesnę ugnį. Iš pradžių puodą rekomenduojama pridengti ir palaukti, kol slyvos paleis sultis – priklausomai nuo slyvų kiekio ir ugnies, tai gali trukti 1 val. ar ilgiau.
Toliau puodą atidenkite ir palikite, kad „virtų“. Iš tiesų slyvos nevirs, tik bus kaitinamos ir net neburbuliuos. Retkarčiais slyvas pamaišykite, kuo ilgiau virs, tuo dažniau jas maišykite. Slyvos tirštės, spalva tamsės ir pamažu bus vis rudesnė.

Virkite, kol liks maždaug 1/3 dalis pradinio kiekio. Priklausomai nuo slyvų kiekio ir ugnies, visas virimo procesas gali užimti net 20 val. Žinoma, nereikia visko daryti vieną dieną – galima virti 2–3. Marmeladą uždarykite karštuose stiklainiuose, pastatykite juos aukštyn dugnu ir leiskite atvėsti.

PRANCŪZIJA: slyvų klafutis

Jums reikės:

800 g mėlynų slyvų
3 kiaušinių
9 valgomųjų šaukštų cukraus
3 valgomųjų šaukštų miltų
300 ml pieno
1 pakelio vanilinio cukraus
Šiek tiek sviesto
Druskos
Cukraus pudros
Migdolų drožlių

Kaip paruošti:

Slyvas supjaustykite skiltelėmis. Kiaušinius, druską, cukrų ir vanilinį cukrų išplakite iki purios masės. Supilkite išsijotus miltus ir viską gerai išmaišykite. Tada supilkite pieną ir vėl gerai išmaišykite.
Kepimo indelius (ar vieną didelį indą) ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Sudėliokite slyvų skilteles, apibarstykite migdolų drožlėmis, užpilkite paruošta mase ir vėl apibarstykite migdolų plokštelėmis.

Kepkite 250 ˚C orkaitėje 10 min., paskui, sumažinę temperatūrą iki 180 ˚C, dar kepkite 20 min.
Palaukite, kol truputį atvės, ir apibarstykite cukraus pudra.

APVALŪS: virtinukai su slyvomis

Jums reikės:

0,5 kg virtų bulvių
1 valgomojo šaukšto pieno
1 kiaušinio
1 trynio
1 arbatinio šaukštelio sviesto
200 g miltų,
Slyvų
Druskos

Kaip paruošti:
Išvirkite pusę kilogramo miltingų bulvių, sutrinkite ir įpilkite šaukštą pieno.
Įmuškite kiaušinį, įdėkite vieną trynį ir gerai išsukite. Įdėkite šaukštelį sviesto, 200 g miltų.
Jeigu per tiršta, galite įdėti šaukštą grietinės ir vėl išmaišyti.
Imkite šios tešlos mažyčiais gabaliukais, plonai suplokite ir įvyniokite slyvą. Išvirkite ir užpilkite sviestu.

PATARIMAI:

Slyvų vartojimo trukmė

Daugelio veislių nuskintos slyvos išsilaiko keletą dienų (‘Skoroplodnaja’, ‘Ema Leperman’, ‘Edinburginė’). Kitų veislių jos išsilaiko savaitę (‘Viktorija’) ir ilgiau (‘Paprastoji vengrinė’). Visų veislių slyvos ilgiau laikosi nuskintos nevisiškai prinokusios, laikomos saugykloje, kur oro temperatūra yra 0–1 °C, santykinė oro drėgmė – 90 proc. Taip kai kurių veislių slyvas galima išlaikyti 4–6 savaites. Auginant įvairaus prinokimo laiko veisles ir turint tinkamas saugyklas, šviežių slyvų galima turėti 3 mėn.

Kaip džiovinti slyvas?

Nuskynus šias uogas 2–3 dienas jas būtina apvytinti saulėkaitoje arba 0,5–1,5 min. apvirti 1–1,5 proc. geriamosios sodos tirpale ir nupylus iškart atvėsinti šaltame vandenyje. Tada 3–4 val. džiovinkite, palaikant 40–50 °C temperatūroje. 4–5 val. vėsinkite ir galiausiai baikite džiovinti 55–60 °C temperatūroje (10–12 val.) Džiovintas slyvas galima valgyti vienas arba jomis paskaninti įvairius desertus ir kitus patiekalus.