Verta paragauti

Apynių salotos

100 g apynių lapų, 25 g svogūnų laiškų, 25 g grietinės, pluoštelis žalumynų.

Jauni apynių lapai nuplaunami, 2–3 minutes blanširuojami verdančiame vandenyje, smulkiai supjaustomi. Įdedama susmulkintų svogūnų laiškų, druskos (pagal skonį), pagardinama grietine arba majonezu. Patiekiama papuošus krapais ir petražolėmis.

Pieniška apynių sriuba

150 g apynių ūglių, 0,5 l pieno, 15 g miltų, 1 valgomasis šaukštas sviesto, druskos.

Jauni požeminiai apynių ūgliai nuplaunami šaltu vandeniu, supjaustomi ir verdami piene. Sriuba pagardinama skrudintais miltais, sviestu, pasūdoma pagal skonį.

Kepti apynių ūgliai

400 g apynių ūglių, 40 g džiūvėsėlių, 50 g augalinio aliejaus arba lydyto sviesto, 1 svogūnas, 25 g grietinės.

Jauni požeminiai apynių ūgliai verdami ant mažos ugnies apie pusvalandį. Vanduo nupilamas. Ūgliai apvoliojami džiūvėsėliuose, pasūdomi, apkepinami. Tada įdedama kepintų svogūnų ir kepama dar 5 minutes. Patiekiama su grietine.

Apynių košė

150 g jaunų apynių ūglių, 200 ml pieno, druskos, sviesto, cukraus pagal skonį.

Jauni apynių ūgliai nuplaunami, susmulkinami ir verdami 100 g vandens ant silpnos ugnies 30 minučių. Įberiama druskos ir cukraus. Įpilama pieno ir paverdama dar 10 minučių. Patiekiama su sviestu.

Grybų padažas su apyniais

500 g grybų, 100 g ropinių svogūnų, 30 g sviesto, 25 g pomidorų padažo, druskos pagal skonį.

Švieži grybai kruopščiai nuplaunami, supjaustomi ir kepami su pakepintais svogūnais. Paskui įdedama pomidorų padažo, pavirinama 15 minučių ir įpilama apynių spurgų nuoviro (15 g / 100 ml vandens), pagardinama sviestu. Patiekiama prie mėsos ir žuvies patiekalų.

Medaus ir apynių gėrimas

1 kg medaus, 4 l vandens, 20 g apynių spurgų, po žiupsnelį cinamono, gvazdikėlių, kardamono, mėtų ir melisų.

Apynių spurgai dvi valandas verdami 0,5 l verdančio vandens, graibant putas. Medus ištirpinamas verdančiame vandenyje. Supilamas perkoštas apynių nuoviras, sudedami prieskoniai, užvirinama ir ataušinama. Gėrimas perkošiamas ir vartojamas šaltas.