aA
Iš daržovių galima gamini ne tik garnyrus, bet ir atskirus patiekalus. Tai ypatingai aktualu tiems, kurie įsitikinę, kad bulves galima valgyti tik jas derinant su kitomis daržovėmis. Pristatome penkis daržovių patiekalus, kuriuos galima valgyti pietums.
Šeimininkė
© Shutterstock nuotr.

Lobija

Jums reikės:

500 g pupelių
2 svogūno galvų
2 saldžiųjų paprikų
2 skiltelių česnako
1 saujelės kalendros
1 saujelės petražolės žalumos
3 šakelių mėtos
3 šakelių dašio
maltų raudonųjų pipirų
druskos
augalinio aliejaus pakepinimui

Kaip gaminti:

Pupeles užpilkite vandeniu ir virkite kol suminkštės. Jeigu verdant labai nugaruos, galima po truputį įpilti verdančio vandens. Svogūnus susmulkinkite ir apkepinkite augaliniame aliejuje.

Smulkiai supjaustykite saldžiąją papriką, petražoles, kalendrą, mėtas ir dašį. Visa tai ir apkepintus svogūnus suberkite į pupeles. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Viską pakaitinkite minutę-dvi. Patiekdami patiekalą galite papuošti žalumynais.

Jeigu norite, šį patiekalą galima valgyti su „Tkemali“ arba vyno padažais.

Patarimas: kadangi pupelės skrandžiui yra pakankamai sunkus produktas, reikėtų lobiją valgyti kaip atskirą patiekalą.

Daržovėmis įdarytos paprikos

Jums reikės:

12 saldžių raudonųjų paprikų
1 svogūno galvos
6 morkų
1 česnako
1 stiklinės ryžių
1 saujelės petražolių žalumos
2 valgomųjų šaukštų alyvų aliejaus
maltų juodųjų pipirų
druskos

Kaip gaminti:

Nupjaukite paprikų vaiskočius, pašalinkite sėklas ir pertvarėles. Svogūną smulkiai supjaustykite ir kepinkite viename šaukšte aliejaus tol, kol jis taps permatomas. Į apkepintus svogūnus suberkite smulkiai supjaustytą česnaką ir stambiai sutarkuotas morkas.

Viską pakepinkite dar kelias minutes. Tada suberkite ryžius, susmulkintas petražoles, įpilkite stiklinę vandens, pagardinkite pipirais ir druska bei troškinkite ant silpnos ugnies, kol ryžiai prisigers skysčio ir suminkštės. Paruoštą įdarą atvėsinkite.

Į paprikas prikimškite paruošto įdaro. Paprikas sudėkite į aliejumi išteptą kepimo formą. Kepkite 35-40 minučių 200 laipsnių karščio temperatūroje. Prieš patiekiant įdarytas paprikas galima papuošti žaluma.

Patarimas: tokiu pačiu įdaru galima farširuoti pomidorus ir baklažanus, tad svečius galite nustebinti įdarytų daržovių asorti.

Baklažanų suktinukai su ryžiais

Jums reikės:

3 baklažanų
1 svogūno galvos
250 g ryžių
700 g sultinio
200 g pomidorų
2 skiltelių česnako
1 saldžiosios paprikos
200 g 10 procentų riebumo grietinėlės
2 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus
1 arbatinio šaukštelio smulkinto raudonėlio

Kaip gaminti:

Baklažanus supjaustykite išilgai maždaug pusės centimetro riekelėmis. Pasūdykite ir palikite pusvalandžiui, kad druska įsigertų. Svogūną supjaustykite ir apkepinkite aliejuje. Suberkite ryžius, supilkite sultinį ir troškinkite ant nedidelės ugnies. Iš pomidorų pašalinę sėklas, supjaustykite juos kubeliais, suberkite į ryžius ir troškinkite dar pusvalandį. Pabaigoje įdarą pagardinkite raudonėliu, druska ir pipirais.

Baklažanų riekeles nuplaukite vandeniu, nusausinkite ir apvirkite česnaku ir druska pagardintame vandenyje. Ant nusausintų baklažanų riekelių dėkite ryžių įdarą ir suformuokite suktinukus.

Dabar pasiruoškite padažą. Papriką išvalykite ir smulkiai supjaustykite. Užvirkite grietinėlę, atskiestą ketvirtadaliu stiklinės vandens. Į ją suberkite paprikos kubelius ir virkite penkias minutes. Viską pertrinkite per sietelį arba kruopščiai sutrinkite smulkintuvu. Įberkite druskos ir pipirų. Šiame padaže pašildykite suktinukus, su juo ir patiekite.

Patarimas: kadangi šiame patiekale pakankamai riebalų, rekomenduojama jį valgyti be mėsos. Tokius suktinukus galima gaminti ir iš aguročių.

Apkepintos bulvės su aštriu brokolių padažu

Jums reikės:

4 vidutinio dydžio bulvių
500 g brokolių
200 g tarkuoto sūrio
100 g baltojo vyno
0,5 arbatinio šaukštelio garstyčių
pagal skonį maltų raudonųjų pipirų

Kaip gaminti:

Gerai nuplautas bet neluptas bulves apkepkite orkaitėje. Brokolius išvirkite ir supjaustykite gabalėliais. Vyną sumaišykite su garstyčiomis ir kaitinkite iki virimo. Pagardinkite aštriaisiais pipirai, supilkite tarkuotą sūrį, smulkintus brokolius ir viską pakaitinę suplakite smulkintuvu iki vientisos masės.

Apkeptose bulvėse padarykite įpjovimus, į kuriuos pridėkite aštraus brokolių padažo. Papuošite žalumynais.

Patarimas: bulves apkepti galima ir mikrobangų krosnelėje. Tam jas suvyniokite į baltas popierines servetėles ir išdėliokite ant besisukančios lėkštės kraštų. Net ir didelės bulvės per 10-15 minučių iškepa (tikslus kepimo laikas priklauso nuo mikrobangų krosnelės galingumo).

Omletas su daržovėmis

Jums reikės:

4 kiaušinių
3 valgomųjų šaukštų pieno
3 tvirtų pomidorų
275 g šviežių špinatų
100 g virtų bulvių
2 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus
1 arbatinio šaukštelio smulkinto šalavijo
kelių lašelių padažo „Tabasco“
pagal skonį druskos ir maltų pipirų
žalumynų papuošimui

Kaip gaminti:

Apvirtus ir supjaustytus špinatus pakepinkite aliejuje. Suberkite išvalytus ir stambiais gabalėliais supjaustytus pomidorus bei kubeliais supjaustytas bulves. Pagardinkite druska, pipirais, šalaviju ir „Tabasco“ padažu.

Kiaušinius gerai išplakite su pienu, plakinį supilkite į apkepintas daržoves. Ant nedidelės ugnies kepkite 5-7 minutes, kol omletas sutirštės. Iškepusį omletą atsargiai perkelkite į lėkštę ir prieš patiekdami apibarstykite žalumynais.

Patarimas: kadangi šis omletas yra labai sotus, jį pietums galima valgyti kaip atskirą patiekalą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Mažas ir visų pamirštas regionas, kurio vertė Kremliui – neįkainojama: mes bijome kalbėti (594)

Kad išvengtų sankcijų, Kremlius suka aplinkkeliais: naudojantis šalia Juodosios jūros esančiu...

Neįgali moteris šaukiasi pagalbos: eglutei 150 tūkst. eurų randa, o neįgalus žmogus neįdomus (20)

„Man ranka nekyla „palaikinti“ šiemetinės Panevėžio kalėdinės eglės. Jos puošybai...

Po Naujųjų laukiama chaoso: ne visi supranta mokestinius pasikeitimus, kamuojasi net buhalteriai (7)

Buhalteriai iki šiol nesupranta visų nuo Naujųjų įsigaliosiančių mokestinių pakeitimų,...

Peršalus neskubėkite gerti vaistų: įvardijo 5 žoleles, galinčias efektyviai pagydyti receptai (14)

Vos pajutę pirmuosius peršalimo simptomus – perštinčią gerklę, kimimą, nemalonų kosulį...

Veterinarijos institute bakterijų turinti mėsa už kyšius virsdavo švaria (28)

Buvęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos...

Vilniuje – kalėdinis bėgimas: perspėja apie eismo pokyčius

Vilniuje vyks tradicinis kalėdinis bėgimas. Daugiau nei 3 tūkst. dalyvių, persirengę šventiniais...

Šaltis jau greit sukaustys Lietuvą: ruoškitės – bus ir sniego pusnių (151)

Sekmadienio naktį maloniai paspaus šaltukas ir kai kur truputį pasnigs. Rimtesnio sniego sulauksime...

Mažo Šveicarijos miestelio triumfas ir tragedija: geriausiais laikais „Ferrari“ ir „Porshe“ net nebuvo prabanga (32)

Sparčiai tiksint laikrodžiui ir artėjant „Brexit“ valandai, Europos miestai varžosi...

Dermatologė Jurgita Stoškienė: jei egzistuotų jaunystės eliksyras, jį sudarytų keturi dalykai (6)

Kas nenorėtų išlikti amžinai jaunas? Toks troškimas žmoniją, ypač moteriškąją jos pusę,...

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (251)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...