Maisto gaminimo garuose pliusai akivaizdūs - išsaugoma ne tik natūrali maisto spalva, kvapas, forma ir skonis, bet ir beveik visi jame esantys vitaminai bei mikroelementai. Gaminant garuose nereikia naudoti papildomų riebalų, maiste išlieka ir tie vitaminai, kurie prarandami vandenyje.
Puodas, garai
© Corbis/Scanpix

Gaminti garuose galima beveik visus produktus, išskyrus grybus, kuriuos būtina virti dideliame kiekyje vandens. Taip pat reikia žinoti, kad apvytusios daržovės ir vaisiai verdami garuose įgauna nemalonų skonį ir kvapą, o išpjovus sugedusias vietas - formą.

Yra produktų, kurie tinkami virti tik garuose. Tai, pavyzdžiui, rudieji ryžiai, kurie, jei yra verdami vandenyje, visiškai praranda vitaminą B1.
Gaminami garuose patiekalai būna ne tik labai sultingi, bet ir naudingi. Juk net kieto ar chloruoto vandens garuose nelieka metalų priemaišų.

Nepaisant visų privalumų, nedaug šeimininkių pirmenybę teikia tokiam maisto ruošimui. Vis dar gaji nuomonė, kad taip apdorotas maisto būtinas tik sergantiesiems gastritu, opa, ateroskleroze ir kt. ligomis. O sveikam žmogui esą tiks ir keptas ar virtas maistas.

Tačiau verta žinoti, kad reguliariai valgant garuose gamintą maistą gerėja odos, plaukų, nagų būklė, stiprėja imunitetas ir didėja organizmo tonusas.

Maistas gaminamas garuose - puiki širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika vyresniems nei 40 metų žmonėms.

Jei jus kamuoja nemiga ir stresas, turite pakelti didelius fizinius krūvius, garuose virtas maistas aprūpins jūsų organizmą reikiamais vitaminais ir mineralais, padės išgyventi sunkų gyvenimo periodą nepakenkiant sveikatai.

Gaminti maistą garuose galima ne tik specialiai tam skirtuose puoduose. Pats paprasčiausias būdas - įpilti į didelį puodą vandens, įstatyti groteles, ant kurių bus dedamas maistas. Virti uždengus dangtį. Neturite grotelių? Ne bėda. Apriškite puodo kraštus marle ir ant jos dėkite maistą.

Žmonėms, kurie pripratę prie kepto maisto, patiekalai, pagaminti garuose, gali pasirodyti prėski, tačiau kas gi draudžia juos pagardinti prieskoninėmis žolelėmis ar padažu. Bus ne tik gardu, bet ir sveika.

Žuvis su apelsinais ir imbieru

Reikės:

- 4 žuvies filė gabaliukų,
- šviežiai sumaltos imbiero šaknies (1-2 cm),
- 2 skiltelių česnako,
- 1 apelsino,
- 50 ml sauso baltojo vyno,
- 20 g sviesto,
- žalumynų.

Nusausintą žuvies filė patalpinkite į gilesnę lėkštę. Sumaišykite pusės aplesino sultis ir minkštimą, imbierą, česnaką bei žalumynus. Gauta mase aptepkite žuvies filė ir palaikykite 1-2 valandas. Po to išimkite žuvį iš marinato, suvyniokite į foliją ir virkite garuose 10-15 min.

Per tą laiką galima pagaminti padažą: likusį padažą ir pusės apelsino sultis sumaišykite su vynu, pavirkite 2-3 minutes, įdėkite sviesto ir žalumynų. Kai žuvis išvirs, apipilkite ją padažu ir patiekite su ryžiais.

Skanaus!

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pigu-brangu eksperimentas: drabužiai beveik identiški, o kainos skiriasi daugiau nei 10 kartų (19)

DELFI Stilius nutarė atlikti „pigu-brangu“ eksperimentą paieškoti drabužių, kurie atrodo...

Šiaurės Korėjos piliečiai dirba Rusijoje – juos lygina su vergais (12)

Šalia dumblėto kelio viename iš Sankt Peterburgo rajonų iškilo visas palaikių gyvenamųjų...

Šalys, kuriose už 800 eurų per mėnesį gyvensite kaip karaliai (79)

Pasaulyje yra bent 27 šalys, kuriose galima iš tikrųjų karališkai gyventi už mažesnę nei 1 000...

Ginekologai apie populiarią higienos priemonę: mirtinas sindromas progresuoja labai greitai (17)

Šįkart te suklūsta moterys ir merginos, kurios naudoja tamponus . Ši moterų higienos priemonė...

Rimtas perspėjimas Europos gyventojams: jūsų naivumas – labai pavojingas (346)

Pastaraisiais metais Europoje ne sykį skambėjo krikščionybę priėmusių eksmusulmonų...

Penktąjį Dakaro ralį įveikęs Vanagas: paskutiniame greičio ruože viskas galėjo baigtis liūdnai (11)

Pakilimus ir nuosmukius 40-ajame Dakaro ralyje išgyvenęs Benedikto Vanago ir Sebastiano...

Prieš mačą su „Lietuvos rytu“ rimtų nuostolių patyręs Butautas: apie tai sužinojau paskutinę dieną (1)

Ketvirtadienį su Adu Juškevičiumi atsisveikinęs „Lietkabelio“ strategas Ramūnas Butautas...

Svajonių telefonų kopijas siūlo įsigyti atvirai ir pigiai (89)

Telefonai „ iPhone X “ ir „Samsung Galaxy S7“ už 140 eurų? Kas gi nesusiviliotų tokia...

Pirmą kartą Dakare finišavęs Žala: negaliu suprasti, kad jau baigėsi (120)

Trečias kartas nemelavo. Po dviejų nesėkmių Dakaro ralyje trečiąkart dalyvavęs Vaidoto Žalos...

Tarp paauglių plinta nauja grėsminga mada: kvailumu lenkia viską, kas buvo iki šiol (336)

Užsienyje ėmė plisti naujas iššūkis , kvailumu greičiausiai lenkiantis daugumą prieš tai...