aA
Maisto gaminimo garuose pliusai akivaizdūs - išsaugoma ne tik natūrali maisto spalva, kvapas, forma ir skonis, bet ir beveik visi jame esantys vitaminai bei mikroelementai. Gaminant garuose nereikia naudoti papildomų riebalų, maiste išlieka ir tie vitaminai, kurie prarandami vandenyje.
Puodas, garai
© Corbis/Scanpix

Gaminti garuose galima beveik visus produktus, išskyrus grybus, kuriuos būtina virti dideliame kiekyje vandens. Taip pat reikia žinoti, kad apvytusios daržovės ir vaisiai verdami garuose įgauna nemalonų skonį ir kvapą, o išpjovus sugedusias vietas - formą.

Yra produktų, kurie tinkami virti tik garuose. Tai, pavyzdžiui, rudieji ryžiai, kurie, jei yra verdami vandenyje, visiškai praranda vitaminą B1.
Gaminami garuose patiekalai būna ne tik labai sultingi, bet ir naudingi. Juk net kieto ar chloruoto vandens garuose nelieka metalų priemaišų.

Nepaisant visų privalumų, nedaug šeimininkių pirmenybę teikia tokiam maisto ruošimui. Vis dar gaji nuomonė, kad taip apdorotas maisto būtinas tik sergantiesiems gastritu, opa, ateroskleroze ir kt. ligomis. O sveikam žmogui esą tiks ir keptas ar virtas maistas.

Tačiau verta žinoti, kad reguliariai valgant garuose gamintą maistą gerėja odos, plaukų, nagų būklė, stiprėja imunitetas ir didėja organizmo tonusas.

Maistas gaminamas garuose - puiki širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika vyresniems nei 40 metų žmonėms.

Jei jus kamuoja nemiga ir stresas, turite pakelti didelius fizinius krūvius, garuose virtas maistas aprūpins jūsų organizmą reikiamais vitaminais ir mineralais, padės išgyventi sunkų gyvenimo periodą nepakenkiant sveikatai.

Gaminti maistą garuose galima ne tik specialiai tam skirtuose puoduose. Pats paprasčiausias būdas - įpilti į didelį puodą vandens, įstatyti groteles, ant kurių bus dedamas maistas. Virti uždengus dangtį. Neturite grotelių? Ne bėda. Apriškite puodo kraštus marle ir ant jos dėkite maistą.

Žmonėms, kurie pripratę prie kepto maisto, patiekalai, pagaminti garuose, gali pasirodyti prėski, tačiau kas gi draudžia juos pagardinti prieskoninėmis žolelėmis ar padažu. Bus ne tik gardu, bet ir sveika.

Žuvis su apelsinais ir imbieru

Reikės:

- 4 žuvies filė gabaliukų,
- šviežiai sumaltos imbiero šaknies (1-2 cm),
- 2 skiltelių česnako,
- 1 apelsino,
- 50 ml sauso baltojo vyno,
- 20 g sviesto,
- žalumynų.

Nusausintą žuvies filė patalpinkite į gilesnę lėkštę. Sumaišykite pusės aplesino sultis ir minkštimą, imbierą, česnaką bei žalumynus. Gauta mase aptepkite žuvies filė ir palaikykite 1-2 valandas. Po to išimkite žuvį iš marinato, suvyniokite į foliją ir virkite garuose 10-15 min.

Per tą laiką galima pagaminti padažą: likusį padažą ir pusės apelsino sultis sumaišykite su vynu, pavirkite 2-3 minutes, įdėkite sviesto ir žalumynų. Kai žuvis išvirs, apipilkite ją padažu ir patiekite su ryžiais.

Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Specialistai apie Žiežmarių gimnazijos skandalą: tu sėdi įtampoje ir nežinai, kada tave užgrius ši lavina (111)

Savaitgalį socialiniuose tinkluose pasklido įrašas, kuriame girdėti, kaip Žiežmarių gimnazijos...

Malinauskas prisipažįsta: premjero komanda rūpinosi Skvernelio prezidentinės kampanijos pradžia (198)

Apie dalyvavimą Prezidento rinkimuose dabartinis šalies premjeras Saulius Skvernelis paskelbė...

Kitokie pasikalbėjimai. Radistai Jonas su Rolandu ir Mantas Katleris (90)

„Kitokie pasikalbėjimai“ kviečia į Kauno „Gargarą“, kur Mantas Katleris kalbins radistus...

Javtokas – apie tris prasčiausius baudų metimus karjeroje, pirmą prašymą po avarijos ir ryklio tatuiruotę (31)

Eurolygos tinklalaidėje „The Crossover“ Joe Arlauckas pakalbino Kauno „Žalgirio“ sporto...

Eva Tombak. Aš turiu alergiją dvasingumui (29)

Jeigu kažkas sako – „esu dvasingas“, jau žinau, kad mums ne pakeliui. Neprisimenu, kas...

Gyvai / Europos taurės mūšis Berlyne: ALBA – „Rytas“ (5)

Europos taurės „Top-16“ rungtynėse antradienį Vilniaus „Rytas“ (1-2) išvykoje dar kartą...

Klaipėdietės pergalė: pardavėjas privalės atlyginti už ką tik įsigytą ir pakeliui sugedusią transporto priemonę (343)

Sėkminga byla suformavo precedentą: dabar automobilių pardavėjams reikia būti atidesniems.

Unikauskas įvardijo tikslų laiką, kada reikėtų eiti miegoti: tik taip kokybiškai pailsėsite (23)

Raumuo, kuris dieną gavo fizinio krūvio, paauga tik naktį, kai užmiegate giliu miegu ir pasiekiate...

Kodėl įspūdingo dydžio dangoraižiuose paliekami tušti aukštai?

Honkongas – 7,5 milijonus žmonių turintis milžiniškas miestas. Nieko nestebina faktas, kad jame...

Po košmariškos savaitės vairuotojams prabilo apie neišvengiamus pokyčius: žada baudas ir sankcijas (110)

Šiomis dienomis ne vienas vairuotojas ar pėstysis keiksnojo kelininkus dėl nevalytų kelių....