Kad jau išmokau daryti štrudelio tešlą, nusprendžiau be mano šeimai tradicinio aguonų vyniotinio, iškepti dar ir štrudelį su varške. Pavyko tikrai labai skaniai, nors vargo su juo būta šiek tiek daugiau nei su obuoliniu, dėl to ir išvaizda ne tokia graži.
© feastofguiltypleasures.blogspot.com

(15-20 porcijų):
Tešlai: 

620 ml.miltų
4 v.š. sviesto
1 kiaušinis
1 a.š. druskos
0,5 a.š. acto 

Įdarui: 

540 g 9 proc. riebumo varškės
0,5 saujos džiovintų spanguolių
0,5 saujos razinų
0,5 saujos džiovintų abrikosų
60 gr. miltų
200 g cukraus
200 g  grietinės
100 g sviesto
2 v.š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
citrinos žievelė 

Pertepimui: 

250 ml. pieno
2 kiaušinio tryniai

Pirmiausiai pagaminama tešla. Sviestas sukapojamas kartu su miltais ir druska. Į mišinį toliau kapojant supilamas su vandeniu ir actu išplaktas kiaušinis (pirmiausiai išplakamas kiaušinis, tuomet į jį įpilama tiek vandens, kad visas mišinys kartu sudarytų 240 ml).

Tešla kapojama dar 30 sekundžių. Patikrinkite, ar tešla išeina tinkamos konsistencijos: ji turi būti minkšta ir lipti, bet lengvai nukibti nuo rankų. Jei ji per minkšta, įberkite dar šauktą miltų, jei per sausa, šauktą vandens. Bet kuriuo atveju patikrinus tešlą, kapokite ją dar 30 sekundžių.

Tam, kad tešla būtų itin tąsi ir neplyštų vos pradėjus kočioti, reikia ją dar apdirbti rankomis. Tešlos gabalėlį reikėtų iš žmogaus rankai normaliai pasiekiamo aukščio 80-100 kartų mesti į stalą. Šitaip apdirbta tešla sudedama į aliejumi išteptą indą ir paliekama porai valandų pakankamai šiltoje patalpoje (+25 C).

Kol tešla stovi, ruošiamas įdaras. Sviestas išsukamas su cukrumi, citrinos žievele, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Sudedama varškė, 4 kiaušinių tryniai, grietinė ir 60 gr. miltų. Viskas gerai išmaišoma, suberiamos razinos (prieš tai jas galima kelias valandas pamirkyti rome), džiovintos spanguolės ir smulkiai supjaustyti džiovini abrikosai. 4 kiaušinių baltymai išplakami iki putų ir atsargiai įmaišomi į varškės masę.

Galiausiai iškočiojama ir ištampoma tešla. Ant 2/3 tešlos tolygiai, bet labai atsargiai paskirstoma visa varškės masė. Kadangi varškės masė išeina gana skystoka, dirbti reikia greitai. Vos tik varškės masė paskirstoma ant tešlos, būtina kuo skubiau ją susukti traukiant po tešla patiestą medžiagą į save.

Atpjaukite tas dalis abiejuose šonuose, kur nėra įdaro, o štrudelio kraštus užspauskite ir pakiškite po juo.

Perdėkite štrudelį į sviestu išteptą skardą (saugiausia ir efektyviausia naudojant tą pačią medžiagą, tačiau tokiu atveju reikia, kad susukus štrudelį, ji vis dar būtų po juo).

Pašaukite štrudelį į orkaitę (200-210 C) ir kepkite 15 min.

Kol štrudelis kepa, paruoškite pertepimą. Pieną išmaišykite su kiaušinio tryniais). Aplaistykite štrudelį šiuo pertepimu ir kepkite dar 30 min ant kiek mažesnės ugnies.

Ar štrudelis iškepęs, tikrinkite su mediniu pagaliuku pagal tai ar iškepusi varškės masė.

Šį skantėstą galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą. Karštam puikiai tiks vaniliniai ledai arba atvėsintas vanilinis padažas (1 kiaušinis, 350 ml. pieno, 2-3 v.š. cukraus, 1 a.š. vanilinio cukraus, 1 v.š. krakmolo, viskas išplakama ir nuolat maišant kelias minutes pakaitinama ant ugnies, kol masė ims palengva tirštėti).

Štrudelį galima pabarstyti cukraus pudra, papuošti šviežiomis spanguolėmis, bet nebūtinai. Skanaus!

Fantastiško skanumo štrudelis su varške
© feastofguiltypleasures.blogspot.com
feastofguiltypleasures.blogspot.com
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Galimi pretendentai į D. Grybauskaitės vietą pradėjo kalbėti netikėtus dalykus (309)

Galimi kandidatai prezidento rinkimuose pradėjo kalbėti apie socialinę atskirtį ir regionų...

Nemaloni staigmena degalinėje: už daugiau nei 30 prekių negalima mokėti kortele (86)

Į degalinę „Circle K“ užsukęs būrys užsieniečių susidūrė su nemalonia problema. Visiems...

Lietuviai išnaudoja nemokamas keliones į Suvalkus: važiuoja ne tik apsipirkti (8)

Alkoholio prekybai taikomus valdžios draudimus galima lengvai apeiti. Tokią tiesą atskleidžia...

Vėl smogė meningokokinė infekcija – staiga užgeso berniuko gyvybė (41)

Sekmadienį – nauja meningokoko auka. Kauno klinikų atstovė ryšiams su visuomene Eglė...

Savo sprendimą D. Šakalienė aiškina siekiu Lietuvoje įtvirtinti tikrąją socialdemokratiją (154)

Lietuvos socialdemokratų partija ( LSDP ) pirmadienį paskelbė sukūrusi frakciją Seime –...

K. Pūkas su žmona susilaukė dešimto vaikelio: tai – gyvenimo prasmė (70)

Seimo narys ir žinomas populiarios Kauno televizijos įkūrėjas Kęstutis Pūkas sulaukė...

Energetikos pokyčiai šalyje palies kiekvieną

Lietuvos energetinės nepriklausomybės strategijoje numatoma, jog iki 2050 m. Lietuva elektros ir...

A. Mamontovo idėja Lietuvai - didesnė už Cheopso piramidę (3)

„Aš visuomet galvoju, kodėl žmonės iš viso pasaulio važiuoja į Egiptą? Suveža ten savo...

Kelionių naujovės: nuo neatrastų Italijos klodų iki Turkijos – ne tik paplūdimio malonumų pasisemti

Neseniai atliktas poilsiautojų iš Lietuvos elgsenos tyrimas atskleidė, jog lietuvių susidomėjimas...