aA
Kad jau išmokau daryti štrudelio tešlą, nusprendžiau šioms šventėms, be mano šeimai tradicinio aguonų vyniotinio, iškepti dar ir štrudelį su varške. Pavyko tikrai labai skaniai, nors vargo su juo būta šiek tiek daugiau nei su obuoliniu, dėl to ir išvaizda ne tokia graži. Visgi, jei ieškote kažko saldaus, šilto ir šventinio savo vaišių stalui, šis kepinys tam puikiai tiks.
© feastofguiltypleasures.blogspot.com

(15-20porcijų):

Tešlai:

620 ml miltų
4 v.š. sviesto
1 kiaušinis
1 a.š. druskos
0,5 a.š. acto

Įdarui:

540 g 9 proc. riebumo varškės
0,5 saujos džiovintų spanguolių
0,5 saujos razinų
0,5 saujos džiovintų abrikosų
60 g miltų
200 g cukraus
200 g grietinės
100 g sviesto
2 v.š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai žievelė

Pertepimui:

250 ml pieno
2 kiaušinio tryniai

Pirmiausiai pagaminama tešla. Darbo eiga:

Sviestas sukapojamas kartu su miltais ir druska. Į mišinį toliau kapojant supilamas su vandeniu ir actu išplaktas kiaušinis (pirmiausiai išplakamas kiaušinis, tuomet į jį įpilama tiek vandens, kad visas mišinys kartu sudarytų 240 ml). Tešla kapojama dar 30 sekundžių. Patikrinkite, ar tešla išeina tinkamos konsistencijos: ji turi būti minkšta ir lipti, bet lengvai nukibti nuo rankų. Jei ji per minkšta, įberkite dar šauktą miltų, jei per sausa, šauktą vandens. Bet kuriuo atveju patikrinus tešlą, kapokite ją dar 30 sekundžių.

Tam, kad tešla būtų itin tąsi ir neplyštų vos pradėjus kočioti, reikia ją dar apdirbti rankomis. Tešlos gabalėlį reikėtų iš žmogaus rankai normaliai pasiekiamo aukščio 80-100 kartų mesti į stalą. Šitaip apdirbta tešla sudedama į aliejumi išteptą indą ir paliekama porai valandų pakankamai šiltoje patalpoje (+25 C).

Kol tešla stovi, ruošiamas įdaras. Sviestas išsukamas su cukrumi, citrinos žievele, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Sudedama varškė, 4 kiaušinių tryniai, grietinė ir 60 gr. miltų. Viskas gerai išmaišoma, suberiamos razinos (prieš tai jas galima kelias valandas pamirkyti rome), džiovintos spanguolės ir smulkiai supjaustyti džiovini abrikosai. 4 kiaušinių baltymai išplakami iki putų ir atsargiai įmaišomi į varškės masę.

Galiausiai iškočiojama ir ištampoma tešla. Ant 2/3 tešlos tolygiai, bet labai atsargiai paskirstoma visa varškės masė. Kadangi varškės masė išeina gana skystoka, dirbti reikia greitai. Vos tik varškės masė paskirstoma ant tešlos, būtina kuo skubiau ją susukti traukiant po tešla patiestą medžiagą į save.

Atpjaukite tas dalis abiejuose šonuose, kur nėra įdaro, o štrudelio kraštus užspauskite ir pakiškite po juo.

Perdėkite štrudelį į sviestu išteptą skardą (saugiausia ir efektyviausia naudojant tą pačią medžiagą, tačiau tokiu atveju reikia, kad susukus štrudelį, ji vis dar būtų po juo).

Pašaukite štrudelį į orkaitę (200-210 C) ir kepkite 15 min.
Kol štrudelis kepa, paruoškite pertepimą. Pieną išmaišykite su kiaušinio tryniais). Aplaistykite štrudelį šiuo pertepimu ir kepkite dar 30 min ant kiek mažesnės ugnies.

Ar štrudelis iškepęs, tikrinkite su mediniu pagaliuku pagal tai ar iškepusi varškės masė.

Fantastiškas štrudelis su varške
© feastofguiltypleasures.blogspot.com

Šį skanėstą galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą. Karštam puikiai tiks vaniliniai ledai arba atvėsintas vanilinis padažas (1 kiaušinis, 350 ml. pieno, 2-3 v.š. cukraus, 1 a.š. vanilinio cukraus, 1 v.š. krakmolo, viskas išplakama ir nuolat maišant kelias minutes pakaitinama ant ugnies, kol masė ims palengva tirštėti).

Štrudelį galima pabarstyti cukraus pudra, papuošti šviežiomis spanguolėmis, bet nebūtinai. Skanaus!

feastofguiltypleasures.blogspot.com
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tyli dėlionė prezidento rinkimų šešėlyje: Karbauskis jau rikiuoja savo figūras (263)

Nors pastaruoju metu daugiausiai susidomėjimo kelia prezidento rinkimai, jų šešėlyje tyliai...

„Lidl“ – po atėjimo euforijos perdirbėjų pagirios (321)

„ Lidl “ prekybos tinklui didinant apsukas Lietuvos perdirbėjai pradėjo skųstis, kad jiems...

Eilėje prie naujų sporto regalijų tyli juristė lenkia triukšmingus politikos vijurkus (10)

Gali būti, jog nuo ateinančio sausio šalies sporto ūkį tvarkys išimtinai moteriškos rankos....

Prezidentiniuose rinkimuose – netikėti kandidatų triukai: prabilo apie Lietuvoje dar niekada nenaudotą taktiką (77)

Rinkimai į prezidento postą dar tik kitų metų gegužę, tačiau kandidatai vieni labiau...

Šiame sąraše nenorėtų atsidurti joks politikas: paskelbti naujausi reitingai reitingų lentelė (55)

Naujausios apklausos rodo, kad pastarąjį mėnesį didžiausių palankaus visuomenės vertinimo...

Lietuvoje siautės smarki stichija: tarnybos ragina ruoštis iš anksto didžiausias pavojus – pajūryje (3)

Artimiausiomis dienomis vis dažniau sulauksime lietaus o vėjo gūsiai kasdien vis labiau stiprės....

Renkamės kavą: ką kiekvienam vertėtų žinoti apie skirtingas kavos rūšis ir jų skonius

Daugelis iš mūsų sunkiai įsivaizduotų kasdienybę be kavos – su jos puodeliu pradedame kone...

Kad pritrauktų naujų darbuotojų, įmonės imasi anksčiau nebandytų priemonių (21)

Šiuolaikinis darbuotojas lepinamas labiau, nei bet kada anksčiau. Išvykos, šventės, nemokama kava...

Ko galima pasimokyti iš islandų: sugalvojo būdą, kaip sudominti vaikus skaityti (8)

„Vaikai visur panašūs, knygose jie nori skaityti apie tuos pačius dalykus“, – sako iš...

Kaip tinkamai išskalbti pūkinę striukę, kad ji tarnautų dar porą sezonų (13)

Norint, kad pūkinė striukė tarnautų ne vieną sezoną ir neprarastų prekinės išvaizdos,...