aA
Kartą paragavęs, negali sustoti – tokiu komplimentu galima apibūdinti vilnietės Elenos Didžiulienės firminius kepinius, kurie burnoje tirpte tirpsta. Per šventes ar giminės susiėjimus valgytojai juos nuo stalo nušluoja pirmiausiai, palikdami vienišus pirktinius tortus.
Moteris
© Corbis

Didžiausią pasisekimą turi trys Elytės kepiniai: varškės pyragas, „barankytės“ ir naminiai per mėsmalę išsukti sausainiai. Buvusi finansininkė, daug metų dirbusi „Dailės“ fondo prekybos valdyboje, vėliau – Mokslo ir studijų fonde, sūnui Audriui su šeima išsikėlus į savo butą, dabar gyvena viena. Todėl ir prie puodų suktis tenka rečiau.

Laisvalaikis prabėga skaitant, žiūrint televizorių, lankant operos spektaklius, bendraujant su draugėmis. Tačiau savo firminiais patiekalais ji visada palepina artimuosius per šventes, laukdama svečių. Pamačius padėklą su „barankytėmis“, iškart pasigirsta jų entuziastingas „mmm, niam niam“...

Elytė nėra iš tų žmonių, kurie pasikliauja labai drąsiais kulinarijos eksperimentais. Ji mėgsta laiko išbandytą „virtuvės klasiką“.

„Aš daug ką gaminu taip, kaip išmokau iš savo mamos Juzės Mučinienės, aukštaitės nuo Molėtų. Naminių sausainių ir „barankyčių“ receptai paveldėti iš jos“, – prasitaria Elena Didžiulienė.

Elytės firminiai saldumynai 

Reikia trijų kiaušinių, jei labai dideli naminiai, užteks ir dviejų, beveik pilnos stiklinės cukraus, 100 gramų tikros grietinės, kupino šaukšto geros riebios varškės, šaukštelio kepimo miltelių. Miltų imame tiek, kad susiminkytų kočiojama, bet nekieta tešla.

Iškočiojus lakštą (maždaug 1,5 cm storio) stiklinaite išspaudžiame skrituliukus. Viduriukus geriausia išspausti siuvimo antpirščiu, nes „barankytės“ skylė neturi būti didelė. Į gilią keptuvę pilame daug aliejaus, kai jis įkaista, sudedame „barankytes“ (jos turi aliejuje ne kepti, o virti plūduriuodamos).

Keptuvėje jos padidėja, išsipučia. „Barankytės“ kepa greitai, todėl šeimininkė turi būti atidi, kad jos nesudegtų. Apkepus vienai pusei, apverčiame ant kito šono. Dar šiltas „barankytes“ reikia apibarstyti miltiniu cukrumi.

Naminiai senoviški sausainiai 

Imame 200 gramų grietinės, 200 gramų sviesto, 3–4 kiaušinius, stiklinę cukraus, šaukštelį kepimo miltelių, miltų tiek, kad susiminkytų apyminkštė, bet gana standi tešla.

Nuimame mėsmalės peiliuką ir sietelį, ant „gerklės“ uždedame specialią formelę, per kurios skylę, sukant rankeną, eis rantuota tešlos juosta. Ją pjaustome norimo ilgio gabalėliais ir dedame į folija išklotą skardą. Sausainius kepame karštoje orkaitėje, kol gražiai pagelsta. Apversti nereikia. 

Varškės pyragas

2 trynius ištriname su 2/3 stiklinės cukraus. Į šią masę burokine trintuve įtarkuojame 200 gramų margarino, dedame šaukštelį kepimo miltelių arba tiek pat sodos, užgesintos actu. Miltų pridedame tiek, kad išeitų biri tešla.

Pirštais sutrynę ją į trupinius, padedame į šaldytuvą, kol paruošime varškės masę. Jai reikia 600 gramų geros varškės, 1/3 stiklinės cukraus, 4 trynių. Viską ištriname ir įtarkuojame vieną nuplautą citriną su visa žievele, pridedame šaukštą manų kruopų. 

6 baltymus išplakame iki putų ir atsargiai įmaišome į varškės masę. Skardą išklojame folija ir suberiame į ją 2/3 tešlos trupinių. Ant išlyginto jų sluoksnio lygiai paskleidžiame varškės masę, viršų užbarstome likusiais trupiniais. Dedame į karštą orkaitę ir kepame apie 45 minutes. Iš skardos pyragą išimame tik gerai atvėsusį, pjaustome norimo dydžio gabalėliais.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

(Ne)Grįžtu. Į Airiją išvyko jau sulaukusi 50-ies: geriau nei čia savo pensijos net neįsivaizduoju į šalį plūsta vyresni lietuviai (35)

„Gerai, išgersime kavos“, – pasigirsta žodžiai už nugaros Monaghano, miestelio Airijoje,...

Vyriausybė galutinai apsisprendė, kaip kovos su kainomis: „vaučeriais“ naudosis ne visi papildyta 15.05 val.  (320)

Vyriausybės pasitarime pristatytos paruoštos ministerijų priemonės, kaip kovoti su augančiomis...

Fausta Marija Leščiauskaitė. O jeigu nedaužė, bet santykiai nebuvo laimingi? (40)

„Mes gimėme laikais, kai sulūžusius daiktus buvo įprasta taisyti, o ne išmesti“ – tokios ir...

Kokios pensijos galime tikėtis: ką daryti, kad netektų skursti? (3)

Savaitgalis Druskininkų sanatorijoje, atostogos saulėtoje Ispanijoje, popietės su anūkais vandens...

Neeilinis smurtas prestižinėje Kauno gimnazijoje: apsiginklavęs mokinys daužė paauglį papildyta policijos pranešimu (130)

DELFI pasiekė informacija, kad vienoje prestižinėje Kauno gimnazijoje mokinys kastetu daužė kitą...

Taiso neblaivių vairuotojų pamėgtą įstatymų spragą – pernai ja pasinaudojo ne vienas (19)

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį pritarė įstatymo pataisų paketui,...

Ministrė Petrauskienė už uždarų durų sėdo prie derybų stalo su profesinėmis sąjungomis (32)

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sukvietė profesinių sąjungų vadovus į...

Įsileidus Kremlių – tragedija: neįsivaizdavome, kad žmonės bus žudomi vidury baltos dienos (413)

Lygiai prieš penkerius metus prasidėjo Ukrainos Orumo revoliucija – Maidanas . „Tai buvo...

Ruoškitės – prekybos centrai paskelbė išpardavimų savaitgalį: stilistė patarė, ką pirkti ir į ką nė nežiūrėti (44)

Juodasis penktadienis – ta diena metuose, kai visi šiek tiek išsikrausto iš proto. Arba ne. Bet...