Sausis – duona kasdienė

Duona su kepintais svogūnais ir čiobreliais

5 g sausų mielių, 2 stiklinės kvietinių miltų, stiklinė visadalių („viso grūdo“) kvietinių miltų, 6 šaukštai aliejaus, pusantro šaukštelio druskos, šaukštas cukraus, 250 ml šilto vandens, nubrauktas šaukštas krakmolo, saujelė džiovintų pomidorų aliejuje (galima ir nedėti arba pakeisti sūdytais grybais), šaukštelis džiovintų čiobrelių, svogūnas, skiltelė česnako, žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Kambario temperatūros miltus sumaišykite su druska, cukrumi ir sausomis mielėmis. Vandenį pašildykite iki 40 oC temperatūros, suberkite miltus su mielėmis ir užmaišykite vienalytę tešlą. Pamažu supilkite 5 šaukštus aliejaus, vėl gerai išmaišykite. Dubenį su tešla uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite valandai pastovėti šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų (jos tūris turi padvigubėti).

Svogūną su česnaku susmulkinkite, pakepinkite šaukšte įkaitinto aliejaus, kol jie taps gelsvos spalvos, pagardinkite druska, pipirais ir atšaldykite. Tada sumaišykite su iš aliejaus išgriebtais, nuvarvintais ir smulkintais pomidorais. Viską įmaišykite į tešlą ir palikite dar valandai pakilti.

Paskutinį kartą tešlą išminkykite, padarykite apvalų kepaliuką, dėkite jį į skardą, išklotą kepimo popieriumi, vėl uždenkite rankšluosčiu ir 20 min. palaikykite šiltoje vietoje. Pakilusią duoną kepaliuko viršuje atsargiai kryžmai įpjaukite (geriausia tai daryti aštriu ir švariu skutimosi peiliuku), labai švelniai perbraukite pasūdytame (iš likusios druskos) vandenyje suvilgytomis rankomis ir pašaukite į 200 oC temperatūros orkaitę. Kepkite apie 40 min. Išėmę iš orkaitės, duoną užklokite rankšluosčiu ir palikite atvėsti. 

Vasaris – nori žirnių, lipk ant girnų

Karšti žirnių riešutėliai

Žirnius išvirkite pasūdytame vandenyje, nusunkite ir suberkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Apkepinkite, pabarstykite džiovintu raudonėliu ir maltais pipirais. Patiekite karštus. 

Kovas – riešutai – gyvenimo ir nemirtingumo simbolis

Migdolų kankorėžiai

Tokius simpatiškus kankorėžius padarysite iš paprasčiausios bulvių košės ir migdolų. Taip pat reikės šviežių ar džiovintų grybų, didelio svogūno ir aguonų.

Grybus susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje kartu su pjaustytu svogūnu bei sumaišykite su bulvių koše. Paskaninkite druska, maltais pipirais ir iš košės darykite cepelino formos kukulius.

Apvoliokite juos aguonose, dėkite į lėkštę ir prismaigstykite nuplautų, nudžiovintų migdolų. 

Balandis – ar pagausime žuvį?

Balandėliai su žuvimi

3–5 skiltelės česnako, 700 g jūros lydekų filė, kopūsto galva, 4–5 riekelės vandenyje išmirkyto pyrago arba duonos, 1–2 svogūnai, druskos, maltų juodųjų pipirų, smulkintų petražolių lapelių, aliejaus.

Žuvį nuplaukite, nusausinkite ir kartu su išmirkyta duona sumalkite mėsmale. Nuvalytus, susmulkintus svogūnus ir česnakus pakepinkite aliejuje. Į žuvies masę įmaišykite pakepintas daržoves, pagardinkite druska bei pipirais ir dar kartą viską permalkite. Kopūstų lapus paruoškite kaip balandėliams ir įdarykite žuvies faršu.

Balandėlius šiek tiek apkepinkite aliejuje, sudėkite į puodą, užpilkite kopūstų nuoviru ir troškinkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol kopūstlapiai suminkštės. Patiekite aplietus troškinant susidariusiu padažu arba su pomidorų padažu. 

Gegužė – švelnusis kisielius

Dažniausiai tenka ragauti iš vaisių, uogų ar jų sirupo virtą kisielių. Tačiau ar skanavote kada žirnių kisieliaus? Jis ne tik labai sotus, bet ir maistingas.

Žirnių kisielius

Pusė stiklinės džiovintų žirnių, didelė česnako skiltelė, svogūnas, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, lauro lapelis, aliejaus kepti.

Iš vakaro žirnius užpilkite 3 stiklinėmis šalto vandens. Ryte žirnius nuplaukite, suberkite į puodą, užpilkite 2 stiklinėm vandens ir išvirkite. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite nepjaustytą česnako skiltelę ir kitus prieskonius (pipirus bei lauro lapelį). Iš keptuvės prieskonius ir česnaką išimkite ir pakepinkite smulkintą svogūną. Išvirtus žirnius kartu su pakepintu svogūnu pertrinkite per sietelį, paskaninkite druska, pipirais ir išpilstykite į lėkštes. Atšaldykite.

Šių proporcijų kisielius bus labai švelnus. Jei pageidaujate tirštesnio kisieliaus, tuomet vandens pilkite kiek mažiau, o žirnių imkite daugiau.

Birželis – saldus kaip medus...

Kvietinių kruopų košė su moliūgu ir medumi

Stiklinė kvietinių kruopų, 2–3 stiklinės vandens, žiupsnelis druskos, 300 g nulupto moliūgo, šaukštas skysto medaus.

Kruopas nuplaukite, užpilkite vandeniu ir virkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies. Pasūdykite. Stambokais gabalais supjaustytą moliūgą suberkite į kitą puodą (galima dar pabarstyti miltiniu cukrumi, cinamonu) ir virkite, kol suminkštės. Išvirusį sumaišykite su kviečių koše. Patiekdami į stalą, košę apliekite medumi. 

Liepa – stipri mažų aguonos grūdelių galia

Margaspalvis mielinis pyragas

Tešlai: stiklinė šilto vandens, 25 g mielių, 4 šaukšteliai miltinio cukraus, šaukštelis druskos, 4 šaukštai aliejaus, 3 stiklinės miltų.

Įdarui: spanguolių, aguonų, manų kruopų, cukraus.

Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą ir padalykite į 2 dalis. Iš vienos dalies iškočiokite maždaug pusės centimetro storio lakštą, patepkite aliejumi, pabarstykite aguonomis, cukrumi, kočėlu pabarstytus produktus šiek tiek prispauskite ir tešlą su įdaru susukite į vyniotinį. Jį supjaustę 3–4 cm pločio griežinėliais sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Likusią tešlą iškočiokite, vėl patepkite aliejumi, apiberkite manų kruopomis ir nuplautomis, nusausintomis spanguolėmis.

Pabarstykite cukrumi ir susukite į vyniotinį. Supjaustykite ir pamaišydami su aguoninėmis rožytėmis sudėkite į tą patį kepimo indą. Pašaukite kepinį į nelabai karštą orkaitę ir kepkite, iki gražiai parus. Kol pyragas kepa, iš saujelės spanguolių ir miltinio cukraus išvirkite sirupą ir juo apliekite iškeptą pyragą. Iš formos kepinį išimkite, kai jis visiškai atvės. 

Rugpjūtis – gamta dovanoja grybų

Grikių košė su grybais

2–3 dideli svogūnai, 2 saujos išmirkytų ir išvirtų džiovintų grybų, 2 stiklinės grikių, 3,5 stiklinės verdančio vandens, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, maltas lauro lapelis.

Susmulkintus svogūnus ir grybus pakepinkite, kol svogūnai įgaus auksinį atspalvį. Grikių kruopas užpilkite verdančiu vandeniu ir virkite. Baigiant virti sukrėskite pakepintus svogūnus su grybais, išmaišykite, paskaninkite prieskoniais ir dar šiek tiek pavirkite. Jei kam norisi sočiau, pašlakstykite košę alyvuogių aliejumi. 

Rugsėjis – obuoliai simbolizuoja rojaus medį

Kepta žuvis su spanguolių padažu

Kilogramas žuvų, 600 g spanguolių, 300 g medaus, stiklinė miltų, 1–2 šaukštai aliejaus, druskos, maltų pipirų.

Žuvis išvalykite, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, pipirais, apvoliokite miltuose ir iškepkite įkaitintame aliejuje. Spanguolių padažui uogas nuplaukite ir pertrinkite per sietelį. Uogų tyrėje išmaišykite medų ir kaitinkite ją ant silpnos ugnies, kol nugaruos maždaug pusė skysčio. Keptą žuvį dėkite į lėkštę, apliekite spanguolių padažu ir patiekite į stalą. 

Spalis – plieskiantis spanguolių raudonis

Kepta žuvis su spanguolių padažu

Kilogramas žuvų, 600 g spanguolių, 300 g medaus, stiklinė miltų, 1–2 šaukštai aliejaus, druskos, maltų pipirų.

Žuvis išvalykite, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, pipirais, apvoliokite miltuose ir iškepkite įkaitintame aliejuje. Spanguolių padažui uogas nuplaukite ir pertrinkite per sietelį. Uogų tyrėje išmaišykite medų ir kaitinkite ją ant silpnos ugnies, kol nugaruos maždaug pusė skysčio. Keptą žuvį dėkite į lėkštę, apliekite spanguolių padažu ir patiekite į stalą. 

Lapkritis – silkės sūrimėlis

Silkių kotletai

800 g silkių filė, 250 g svogūnų, 50 g pyrago, 200 g bulvių, 250 ml aliejaus, miltų, maltų pipirų.
Jei silkė labai sūri, pamirkykite ją šaltame vandenyje ar piene. Filė smulkiai supjaustykite. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje.

Pyragą išmirkykite vandenyje ir nuspauskite. Bulves išvirkite su luobele, nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Silkę, bulves, pakepintus svogūnus bei išmirkytą pyragą sumaišykite. Masę paskaninkite pipirais ir darykite nedidelius kotletus, pavoliokite miltuose ir iš abiejų pusių apkepkite aliejuje. Silkių kotletus skaniausia valgyti su saldžiarūgščiu padažu. 

Gruodis – kruopos, kad būtume sotūs ir sveiki

Kūčia su graikiniais riešutais ir razinomis

2 stiklinės perlinių kruopų (tiks ir miežinės, kvietinės, grikių, ir netgi ryžiai), stiklinė aguonų, 100 g medaus arba pusė stiklinės cukraus, 30 g išgliaudytų graikinių riešutų, 50 g razinų, druskos pagal skonį.

Kruopas nuplaukite ir išvirkite, kad būtų birios. Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu ir permalkite mėsmale ar sugrūskite, kad atsirastų šiek tiek pieno. Į aguonas supilkite skystą medų (jei jis kietas, indelį su medumi pakaitinkite šilto vandens vonelėje), suberkite mirkytas razinas bei smulkintus riešutus. Viską išmaišykite ir pasūdykite pagal skonį.