Sakoma, kad duona kepama jau daugiau kaip 15 tūkst. metų. Priešistoriniais laikais šis produktas buvo visai kitoks - tiesiog iš grūdų masės iškeptas kietas gabalas. Senovės Egipte prieš 5-6 tūkst. metų išmokta raugti ir tokiu būdu kildinti tešlą. Taigi duona tapo įvairesnė. Bėgant metams, žmonės duonos kepimą tobulino, bet vis dėlto iš esmės ji mažai pakito. Duona buvo ir liko vertybė, dažnai lyginama su gyvenimo esme.
Duonos kepimas
© DELFI (V.Pakalkaitės nuotr.)
Jei prieš gerą dešimtmetį buvo tik kelių pavadinimų duonos, dabar jų – keli šimtai. Jau tapo įprasta, kad prekybos centruose prie duonos ir bandelių lentynos pirkėjai vis ilgiau stoviniuoja - pasiūla gausi, o produkcija gana skirtinga. Šiuolaikiniam pirkėjui svarbu ne vien įvairovė, jam reikia, kad produktas būtų sveikas.

Mes turime žinoti, ką perkame, nešame šeimai ir dedame ant kasdienio stalo. Beveik visuose pasaulio kontinentuose duona yra svarbiausias produktas. Kartu tai ir tikras sveikatos šaltinis, žinoma, tik tuo atveju, kai duona iškepta iš natūralių produktų ir teisingai.

Šiuolaikinės duonos gamybos technologijos gamintojams suteikė galimybių duonos gaminius kepti greitai, didinti pardavimo apyvartą ir pelną. Duona dažnai kepama naudojant sintetines rūgštis, įvairių raugų pakaitalus. Tačiau tai, kas naudinga gamintojui, ne visada naudinga vartotojui.

Kodėl sveika valgyti duoną

Duonos produktuose gausu angliavandenių, maistinių skaidulų. Jos gerina žarnyno veiklą, mažina, cholesterolio koncentraciją kraujo plazmoje. Duonoje gausu vitaminų ir mikroelementų. Daugiausia yra B grupės vitaminų, dar randama vitamino PP, taip pat daug kalcio, kalio, fosforo, geležies. Ruginė duona tinka nuo vidurių užkietėjimo kenčiantiems žmonėms. Duona gerina ir širdies veiklą - mat ruginiuose miltuose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių, ypač daug lakolino rūgšties.

Duonos kepimas
© DELFI (V.Pakalkaitės nuotr.)

Ruginė duona vertingesnė už kvietinę, nes joje daugiau ląstelienos, vitaminų ir mikroelementų. Be to, ji padeda lengviau suvirškinti kitus maisto produktus.

Teigiantiems, kad kai kurių šalių gyventojai jos visai nevalgo, galime priminti, kad tai kitokio maitinimosi kultūros šalys. Mitybos įpročiai formuojasi šimtmečius, tad vargu ar verta skubėti atsisakyti ar keisti duonos kepimo tradicijas - organizmas taip greitai nesikeičia. Natūralus duonos raugo brandinimas - labai svarbus technologinis etapas, sveikatai naudingas ruginės duonos kepimo procese.

Rugiai priklauso javams, turintiems bene daugiausia skaidulinių medžiagų, kurių trūkumas žmogaus mitybos racione siejamas su onkologinių bei širdies ir kraujagyslių ligų plitimu. Ypatingas ruginės duonos vaidmuo tenka rūgštingumo faktoriui. Su rugine duona žmogaus organizmas gauna organinių rūgščių, kurios turi teigiamos įtakos žarnyno mikroflorai ir stabdo jame puvimo bakterijų dauginimąsi.

Duonos neikia daugiau

Nors mes duonos valgome daugiau nei kitų šalių gyventojai, vis dėlto apie 50 proc. Lietuvos žmonių (40 proc. vyrų ir 65 proc. moterų) duonos valgo mažiau, negu siūloma tarptautinėse ir mūsų šalies sveikos mitybos rekomendacijose. Tokią išvadą pateikė Kauno medicinos universiteto mokslininkai, apklausę 1076 atsitiktinai atrinktus gyventojus. Duona ir kiti grūdų produktai - maitinimosi pagrindas, sveikos mitybos lentelės piramidėje esantis pirmoje pozicijoje.

Atrodytų, tą gerai žinome. Tačiau žinoti - viena, o teisingai maitintis - kas kita. Grūdų produktų patariama valgyti 5-6 ir daugiau kartų per dieną, kai porciją sudaro, pavyzdžiui, viena riekelė duonos. Grūdų gaminiai teikia organizmui energijos ir yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ji turėjo gimti mirusi: sukrečianti po aborto išgyvenusios naujagimės istorija (68)

Kai Melissai Ohden suėjo 14 metų, ji sužinojo šokiruojančią tiesą – jos motina nutraukė...

Apie svarbią organizmui medžiagą žino ne visi: trūkumas vargina, bet jį pastebėti sunku (9)

Galbūt apie tai nesusimąstėte, tačiau priežastis, kodėl jums norisi saldumynų, esate pavargę...

Papiktino 100 eurų reikalavimas už staliuko rezervaciją: gal nevaidinkite čia Niujorko ar Londono (141)

Bent kartą gyvenime kavinėje ar restorane daug kam tenka rezervuoti staliuką kokiam nors...

Sinoptikai neišgąsdino: Palangoje – būriai poilsiautojų ne tik iš Lietuvos (15)

Ketvirtadienio vakarą lietaus nuplautoje Palangoje buvo galima sutikti vos vieną kitą praeivį,...

Po veidmainiškų Gražulio išvedžiojimų – kandūs internautų kirčiai (700)

Po to, kai Seimo narys Petras Gražulis prisipažino su palangiške Birute Navickaite susilaukęs...

Šveicarai atsitiesė po šalto dušo ir paguldė ant menčių Serbiją (104)

Penktadienio vakarą Kaliningrade vykusiose paskutinėse pasaulio futbolo čempionato E grupės...

Sunku užgniaužti pavydą: mokykla Danijoje sukels tikrą perversmą (30)

Žvelgdami atgal į savo vaikystę, tikriausiai prisimename, kad daugiausia patirties mums pavyko...

Medikė: vien krūtimi maitinančios mamos daro didelę klaidą (7)

Auginant pirmąjį vaikutį kyla daug klausimų ir baimių. Mamytės pokalbių svetainėse dalinasi...

Atlikėja Mia nusirėžė plaukus: išvaizdos pokyčiai – prieš naują etapą asmeniniame gyvenime (185)

Ne paslaptis, jog gyvenimo pokyčius atspindi ir besikeičianti išvaizda. Na, o asmeninio gyvenimo...

Gastronominė kelionė po Niujorką: kas pasaulio sostinėje laikoma svajonių pusryčiais? (7)

Vykstant į Niujorką, niekada negali žinoti, kaip pasisuks pažintis su svajonių miestu. Vieni su...