aA
Šį žuvies kepimo būdą sugalvojo neturtingi italų žvejai. Jie berdavo į katiliuką jūros druską, dėdavo ant jos visą ką tik jūroje sugautą žuvį, užberdavo jūros druska ir kabindavo katiliuką ant laužo. Po pusvalandžio būdavo galima valgyti sveiką, sotų ir tuo pačiu lengvą patiekalą.
Žuvis su druska
© Shutterstock nuotr.

Dabar žuvį druskoje kepa pagal tą patį receptą, tik ne ant laužo, o orkaitėje. Kaip ir daugelis receptų iš kaimo, druskoje keptos žuvies receptas iš lūšnynų atkeliavo į brangius madingus restoranus.

Renkamės žuvį

Kepimui druskoje geriausiai tinka nedidelės jūrinės žuvys. Upių žuvų pernelyg švelnus skonis, todėl jas geriau troškinti garuose ar kepti ant grotelių, kepta druskos upinė žuvis neteks aromato. Š jūrinių žuvų rinkitės tas, kurių storiausia ir kiečiausia odelė. Idealiai tinka dorada, jūros ešerys ar baltasis ešerys.

Kaip patiekti druskoje keptą žuvį

Iškepusią žuvį išimame iš orkaitės kietame druskos luobe. Dabar reikia atsargiai išimti žuvį iš druskos be druskos trupinėlių. Uždenkite žuvį servetėle, šakute pastuksenkite luobą, su dideliu peiliu atskirkite viršutinę luobo dalį su žvynais ir nuimkite.

Jei liko druskos trupinėlių, atsargiai juos nuvalykite. Nuimkite viršutinę žuvies dalį ir atsargiai įdėkite į lėkštę. Išimkite kaulus, tada išimkite antrą žuvies pusę ir įdėkite į lėkštę. Apibarstykite žuvies filė druska nuo luobo.

Kepame žuvį druskoje

Produktai: 1 žuvis (500 – 600 g), 1,5 rupios jūros druskos, 2 kiaušinio baltymai, 4 – 5 čiobrelių šakelės, 30 – 50 g citrinos.

Kaip gaminti:

Sumaišykite druską su baltymais. Žuvį išskroskite, išimkite kaulus, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Citriną supjaustykite griežinėliais. Į žuvies vidų sudėkite citrinos griežinėlius ir čiobrelių šakeles. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Iš trečdalio druskos su baltymais supilkite kauburėlį, ant viršaus uždėkite žuvį, iš viršaus apiberkite ją likusia druska. Turi būti 1,5 cm sluoksnis. Kepkite 30 – 35 m. 200 laipsnių karščio orkaitėje.

Garnyras

Idealus garnyras prie druskoje keptos žuvies – ant grotelių keptos daržovės – baklažanai, cukinijos, aguročiai, paprikos, pomidorai, jaunų kukurūzų burbuolės.

Druskoje keptas baltasis ešerys su baklažanų ir razinų piurė
Produktai: 1 baklažanas, 1 kg baltųjų ešerių, 3 šaukštai razinų (besėklių), 3 cinamono lazdelės, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1,5 kilogramo rupios jūros druskos, pusė citrinos (supjaustyti griežinėliais), druskos, pipirų.

Kaip gaminti:

Cinamono lazdeles įbeskite į baklažanų vidų ir kepkite orkaitėje 40 – 50 min., paskui atvėsinkite, nulupkite odelę. Razinas užpilkite vandeniui, minutei įstatykite į karštą orkaitę, paskui vandenį nupilkite, o razinas su baklažanais ir aliejumi sutrinkite trintuvu.

Į ešerių vidų įdėkite citrinos griežinėlius. Ketvirtadalį druskos suberkite į kepimo skardą, sudėkite žuvį ir apiberkite likusia druska. Kepkite 35 min. 135 laipsnių karščio orkaitėje. Iškepusią žuvį patiekite su baklažanų ir razinų piurė.

Padažai prie žuvies

Citrininis padažas su žolelėmis prie žuvies

Produktai: 25 ml šviežių mandarinų sulčių, 25 ml šviežių apelsinų sulčių, 0,5 česnako skiltelės, 1 g džiovintų raudonėlių, 1 g džiovintų bazilikų, 1 g kario, 1 g druskos, 1 šaukštas alyvuogių aliejaus, 50 ml sultinio, 15 ml tekilos.

Kaip gaminti:

Sultis, aliejų, smulkintą česnaką, žoleles ir druską sumaišykite. Masę suberkite į keptuvę, užpilkite sultiniu, išgarinkite ant stiprios ugnies. Kai buljonas išgaruos, įpilkite tekilos ir uždekite. Būkite atsargūs, nes liepsna bus gana aukšta. Patiekite šaltą arba karštą padažą prie žuvies.

Mėgstate gaminti? Atsiųskite savo receptą!

Vardas:
Pavardė:
El. pašto adresas:
Recepto pavadinimas:
Ingredientai:
Gaminimo eiga:
Prikabinti nuotrauką:
Prikabinti nuotrauką:

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Turistus viliojantis miestas pasitinka griežtomis taisyklėmis ir „sausuoju“ įstatymu (20)

Prakalbus apie Jungtinius Arabų Emyratus dažniausiai iš karto pagalvojama apie Dubajų. Tačiau...

Psichozė, neįgalumas ar net mirtis: populiarėjančių naujų narkotikų poveikis gąsdina patyrusius Lietuvos medikus (54)

Kai kalbame apie naująsias psichoaktyviasias medžiagas, galime pasakyti, kad tai yra terra...

Trumpas užsimojo prieš dar vieną sutartį: šį kartą gali nukentėti ir Lietuva (216)

Į lėktuvą sulipa kelių šalių ginkluotės inspektoriai, orlaivis pakyla ir skrenda virš šalies...

Julijai anytos išmokytas užsiėmimas virto sėkmingu verslu: klientai nepagaili atvažiuoti ir keliasdešimt kilometrų (30)

Prieš keletą metų per motinystės atostogas iš savo anytos išmokusi gaminti sūrius, Julija...

Arūnas Valinskas turi genialų klausimą tėčiams, kurie mano, kad vaikų auginimo atsakomybė skirta tik moterims (7)

Seime dirbantis Arūnas Valinskas jaunesnysis ir jo mylimoji, burnos higienistė Viktorija...

Smurtą arenoje pasmerkęs Adomaitis: tai blogiausios sezono rungtynės (81)

LKL lyderių akistatoje intriga laikėsi tik pirmą ketvirtį: Vilniaus „Rytas“ (5/1) namuose...

Deimantė Kazėnaitė: savo neturėjimas yra blogiausia, kas gali nutikti žmogui (20)

Žinoma vizažistė ir populiari nuomonės formuotoja Deimantė Kazėnaitė nuolat žavi tobulais...

Panevėžys prieš 400 metų: legendos apie vilku paverstą seniūno sūnų ir krikščionybei besipriešinantys vietiniai (16)

Tarpukaryje rytų Lietuvos sostine tituluoto miesto gyvenimas tekėjo vėžio žingsniu. Manoma, kad...

Okinavos ilgaamžių paslaptis – kitokia mityba (3)

Įvairių šalių gyventojai nuo seno ieško jaunystės eliksyro, o neseniai buvo susidomėta...