Štai žaliavalgiškų duoniukų receptas, kuris galbūt ir nepretenduoja į atradimo statusą, bet neabejotinai daugeliui patiks, nes yra nesudėtingas ir skanus.
© Shutterstock nuotr.

Kokie šio recepto privalumai?

Šio recepto nauda dvejopa: paruošite sveikatai naudingų sulčių ir pagrindą sveikiems duoniukams. Ypatingai šie duoniukai patiks tiems, kurie mėgsta gamindami panaudoti viską ir nieko neišmesti.

Ingredientų jums prireiks labai nedaug. Dažnai žaliavalgiškiems duoniukams paruošti naudojama ganėtinai daug komponentų. Kaip rašo fithacker.ru, dar mažiau džiugina tai, kad ruošiant tokius duoniukus dedama daug ir įvairių riešutų ir sėklų.

Žinoma, internete galima rasti nemažai sudėtingesnių receptų. Be abejonės, paruošti pagal šiuos receptus duoniukai bus skanūs, bet sunkokai virškinami ir tikrai nepigūs. Šiame recepte bus naudojami tik malti linų sėmenys.

Dar svarbu pastebėti, kad į šiuos duoniukus nededama česnako.

Daugumai duoniukų gardinti dedama įvairių prieskonių, įskaitant ir česnaką. Ruošiant duoniukus pagal šį receptą česnakų neprireiks visiškai. Be to, įprastinius svogūnus galima keisti laiškiniais: bet kuriuo atveju skonis bus panašus į traškučių su svogūnais ir grietine.

Šiuos duoniukus galima naudoti kaip atskirą užkandį, picos ar netgi frikadelių pagrindą. Taigi laikas išmėginti šį dėmesio vertą receptą.

Jums prireiks:

apie 500 g daržovių (puikiai tiks morkos su topinambais, vien morkos arba morkos su moliūgais);
200 g linų sėmenų;
2-3 šaukštų džiovintų žalumynų;
4-5 šaukštų marinuotų svogūnų (arba ryšulėlio laiškinių svogūnų);
druskos ir prieskonių (pagal norą ir skonį);
1 stiklinės švaraus šalto vandens.

Paruošimo būdas

Visus ingredientus tinkamai paruoškite. Jei turite galimybę, svogūnus marinuokite iš anksto. Tokie svogūnai nebeturės jokio kartumo – iš jų bus likęs vien tik aromatas. Jei vis tik iš anksto paruoštų marinuotų svogūnų neturite, vidutinio dydžio svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais, ant jų užpilkite pusės citrinos sulčių ir palikite pastovėti bent 30 min. Jei nuspręsite naudoti laiškinius svogūnus, į tešlą nepamirškite išspausti citrinų sulčių.

Duoniukams ruošti tinkami šie prieskoniai: kuminas, džiovinti krapai, bazilikas, petražolės, kalendra. Jei nesate prieskonių mėgėjai, galite duoniukus gaminti vien tik su druska. Kuo puikiausiai tiks ir lapinė morkų dalis, jei tik tokios turite. Dar galite dėti šiek tiek dilgelių.

Iš daržovių išspauskite sultis, kurias vėliau galėsite išgerti. Jei jūsų sulčiaspaudė palieka labai sausus tirščius, į juos įpilkite šiek tie sulčių.

Į tirščius pilkite stiklinę vandens, dėkite šiek tiek druskos, džiovintus žalumynus, viską gerai išmaišykite trintuvu, kad masė duoniukams ruošti būtų tolygi. Į dubenį berkite marinuotus svogūnus kartu su sultimis, kavamale susmulkinkite linų sėmenis. Svogūnus ir linų sėmenis sudėkite į tešlą. Kruopščiai tešlą išmaišykite, palikite pastovėti 15 min. – tiek laiko pakaks virtuvei sutvarkyti.

Tešlą dėkite ant džiovinimo lakštų ir džiovinkite 40 laipsnių temperatūroje, kol visiškai išdžius. Jei duoniukai lengvai atsiskiria nuo lakštų – jie jau paruošti.

Apipavidalinimas

Galima ruošti įprastus kvadratinius duoniukus, o galima paruošti ir apvalų picos paplotį. Paruošta tešla labai plastiška ir visai nelipni, todėl ją paskirstysite be didesnio vargo.

Jei prieš džiovindami apvalų picos pagrindą supjaustysite gabaliukais, jau paruoštą picą lengvai ir paprastai padalinsite į tvarkingus gabaliukus. Be to, turėsite jau paruoštų gabaliukų ateičiai: pravers, kai norėsite picos gabaliuko, o visą ruošti tingėsite.

Džiovinimo proceso metu, po 4-6 valandų galima mentele nuimti kelis beveik išdžiūvusius duoniukus ir suteikti jiems frikadelių formą.

Taigi dar vieną skanų patiekalą paruošite iš dar ne iki galo išdžiovintų duoniukų. Tai itin patogu, ypač jei esate labai išalkę.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: pasilepinom ir užteks – plūstels permainos (6)

Artimiausiomis dienomis orai subjurs – į šalį atkeliaus vėsa, prapliups krituliai.

Vienas paslaptingiausių ginklų istorijoje: liepsnojo net jūra karius apimdavo paniška baimė (65)

Bizantijos gyventojai šį paslaptingą ginklą vadino „jūrų ugnimi“, vėliau istorijoje...

„Apple“ darbuotojai papasakojo apie tamsiausius savo darbo užkulisius (33)

„Apple“ – viena iš bendrovių, kur laikomasi bene griežčiausio konfidencialumo kodekso....

Kasparaitis „nusodino“ komandos draugą: himno žodžius mokėjau, kai dar nebuvai gimęs (14)

Darius Kasparaitis tenkinosi epizodiniu vaidmeniu ant Kauno ledo, bet būtent jis buvo svarbiausia...

Prabangus gyvenimas slėpė kraupias paslaptis: patikusias moteris grobdavo tiesiog gatvėje (108)

„Sraigtasparnių nusileidimo aikštelė, 27 miegamieji su neperšaunamaisiais langais, iš aukso...

Lietuva laukia Venckienės grąžinimo: kaip violetinė Garliavos banga užvaldė politikų protą (766)

Nuo Lietuvos teisėsaugos į JAV pabėgusi Neringa Venckienė šiuo metu suimta ir laikoma JAV...

Esminis bruožas, kuris vienija visas laimingiausias poras

Kokia ilgalaikių santykių paslaptis? Kai kurie žmonės sako, kad bendravimas. Kiti gi tvirtina, kad...

Populiariame banke darbuotojai rengtis kaip nori gali ne visi: matuoja net kulniuko aukštį (36)

Su pavasariu grįžo ir fotoreportažų ciklas „ Penktadienio aprangos kodas “, kuriame įvairių...

Mažėja norinčių drybsoti pliaže: dabar madingos kitokios atostogos (9)

Lietuvių atostogų scenarijus jau seniai neapsiriboja vien tik drybsojimu nuo ryto iki vakaro ant...

Karbauskis: aš – švariausias politikas Lietuvoje, o mes kitąmet tikriausiai laimėsime visus trejus rinkimus (737)

Nors žemės ūkio ministras Bronius Markauskas išsaugojo pareigas bent jau iki tol, kol savo...