aA
Vasaros laisvalaikis neatsiejamas nuo mėgavimosi ant grotelių keptu maistu. Šiuo būdu paruoštas maistas ne tik skanesnis, bet ir sveikesnis nei keptas riebaluose keptuvėje. Kepimui ant grotelių labai svarbu pasirinkti tinkamus produktus, paisyti keleto svarbių kepimo taisyklių ir nepamiršti prie kepsnio suvalgyti kuo daugiau daržovių.
© Shutterstock nuotr.

Pasak gydytojos dietologės doc. dr. Editos Gavelienės, aviena ir jautiena, lyginant su kiauliena ar vištiena, yra turingesnė B grupės vitaminais, magniu, geležimi. Avienoje ir jautienoje yra mažiau sočiųjų riebalų nei kiaulienoje.

„Terminis maisto paruošimas taip pat turi nemažai poveikio mūsų sveikatai. Kepant mėsą ant grotelių labai svarbu laikytis higienos normų bei tinkamai iškepti maistą. Jei norisi šiek tiek neiškepusios mėsos, tuomet kepimui reiktų rinktis raudoną mėsą – jautieną, avieną, tačiau tokį maistą reiktų suvartoti iškart“, – sako E. Gavelienė.

Dietologės patarimai, kaip sveikai iškepti mėsą ant grotelių
© Organizatorių nuotr.

Tačiau tik tinkamas kepimas ant grotelių gali būti laikomas sveikesniu nei kepimas ant riebalų keptuvėje ar orkaitėje. „Ilgai kepant aliejuje susidaro kenksmingos medžiagos, o kepant ant grotelių – ne. Tačiau, jei mėsa bus suskrudinta pernelyg stipriai, tikrai negalėsime sakyti, kad iškepėme ją sveikiau. Taigi, viskas priklauso nuo įgudimo ir išmanymo“, – teigia dietologė.

Dietologijos klinikai „Dietos sistema“ vadovaujanti gydytoja E. Gavelienė mitybai pataria rinktis kuo įvairesnį maistą ir kasdien suvartoti ne mažiau kaip 0,5 kg daržovių.

Kulinarijos tinklaraštininkė Ilona Juciūtė taip pat pastebi, kad žmonės vis drąsiau eksperimentuoja, ieško naujų skonių, labiau domisi naujovėmis, sveiku maistu, o pats maisto ruošimo ir valgymo procesas įgauna bendravimo ir mėgavimosi tradiciją.

„Be to, kad toks maisto gaminimo būdas yra sveikesnis, kepimas ant ugnies suteikia papildomų teigiamų emocijų“, – neabejoja tiklaraščio maistoklubas.lt autorė I. Juciūtė.

Dietologės patarimai, kaip sveikai iškepti mėsą ant grotelių
© Organizatorių nuotr.

Prekybos miestelyje „Urmas“ veikiančiame centriniame Kauno turguje kokybiška mėsa beveik dešimtmetį prekiaujantis Magomedas Valijevas pastebi, kad kepsniams ant grotelių tinkamos mėsos vis dažniau teiraujasi vyrai, o nauja jų pasirinkimo tendencija – aviena.

„Kepimo ant ugnies iniciatyva labiau priklauso vyrams, todėl kviečiu juos nevengti eksperimentuoti, nes tai teikia labai daug malonumo, – sako M. Valijevas. – Be to, esu pats girdėjęs moterų atsiliepimų, kad ugnį įkuriantis ir mėsą ant grotelių kepantis vyras atrodo labai seksualiai“.

Dietologės patarimai, kaip sveikai iškepti mėsą ant grotelių
© Organizatorių nuotr.

Virtuvėje mėgstantis šeimininkauti M. Valijevas ant grotelių dažniausiai renkasi kepti avieną, rečiau – jautieną. Pasak vyro, iš 20 kg standartinės avies skerdienos tik 3 kg yra tinkami kepimui ant grotelių – tai avienos nugarinė arba nugarinė su šonkauliuku, paruošta kaip kepsnys. Magomedas nepataria avienos kaip nors ilgai marinuoti. Jo manymu, geriausia įtrinti prieskoniais valandą prieš kepimą. Itin tinkami kepsnių mišiniai žvėrienai.

Kepimo ant žarijų laikas priklauso nuo paruošimo būdo. Avienos šašlykui iškepti prireiks 15-20 minučių. Kepsniams ant grilio – perpus trumpiau (apie 8 minutes). Prie ant grotelių iškeptos avienos M. Valijevas pataria pasikepti paprikų, gardintų čili pipirais, išsivirti ryžių ar smulkintų avinžirnių. Labiausiai tinka gaivios salotos – salotų lapai, agurkai, ridikėliai.

Dietologės patarimai, kaip sveikai iškepti mėsą ant grotelių
© Organizatorių nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Arūnas Milašius: Kada pigs butai ir ar teks brangiai gyventi naujoje realybėje (14)

Nekilnojamojo turto rinkoje vis daugiau prieštaringų ženklų į kuriuos vystytojai žvelgia su...

Po skandalo Pravieniškėse – košmaras Alytuje: „bachūrai“ pademonstravo, kas zonoje yra valdžia atnaujinta 11.29 val. (728)

Alytaus pataisos namuose , kur bausmę atlieka už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus nuteisti...

Dainininkas Stano atvirai: aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu (229)

Dainininkas Stanislavas Stavickis -Stano patvirtino jau gerą pusmetį pramogų pasaulio...

„Žalgiris“ prieš „Barceloną“: legendas užgožęs „nežinomasis“, pirmasis Šaro kartas ir aukštų vyrų keliamas pavojus (1)

Trečiajame rungtynių su „Barcelona“ kėlinyje buvo sužaistos kiek daugiau nei dvi minutės, kai...

Kandidatų į prezidentus reitinguose – paskutinė didelė mįslė (962)

Kandidatų į prezidentus reitinguose į antrą vietą stipriai padidinusi savo populiarumą iškopė...

Garsių Lietuvos architektų darbai sukėlė abejonių: ar tai ne kopijavimas? (24)

Save pristatanti kaip inovatyvi, įspūdingus architektūrinius pastatus kurianti architektūros...

Ypatingas radinys: Vilniuje archeologai aptiko mistinės bažnyčios pamatus (24)

Vilniuje archeologai aptiko bažnyčios , kurios tiksli vieta iki šiol nebuvo žinoma, pamatus.

May bando suvaldyti maištą dėl „Brexit“ susitarimo (3)

Britų ministrė pirmininkė Theresa May ketvirtadienį stengėsi išgelbėti „ Brexit “...

Kelionė iš Vilniaus oro uosto į namus: vis daugiau keleivių renkasi pigiausią būdą (8)

Oro uostas Vilniuje natūraliai yra didžiulio judėjimo centras, iš kurio ir į kurį kasdien...

Telefoninės sukčių atakos: kokias taktikas jie naudoja ir kaip neužkibti? (3)

Lietuviams savaitgalį nerimo sukėlę skambučiai iš Mozambiko ir Kongo numerių dar kartą...