aA
Vasaros laisvalaikis neatsiejamas nuo mėgavimosi ant grotelių keptu maistu. Šiuo būdu paruoštas maistas ne tik skanesnis, bet ir sveikesnis nei keptas riebaluose keptuvėje. Kepimui ant grotelių labai svarbu pasirinkti tinkamus produktus, paisyti keleto svarbių kepimo taisyklių ir nepamiršti prie kepsnio suvalgyti kuo daugiau daržovių.
© Shutterstock nuotr.

Pasak gydytojos dietologės doc. dr. Editos Gavelienės, aviena ir jautiena, lyginant su kiauliena ar vištiena, yra turingesnė B grupės vitaminais, magniu, geležimi. Avienoje ir jautienoje yra mažiau sočiųjų riebalų nei kiaulienoje.

„Terminis maisto paruošimas taip pat turi nemažai poveikio mūsų sveikatai. Kepant mėsą ant grotelių labai svarbu laikytis higienos normų bei tinkamai iškepti maistą. Jei norisi šiek tiek neiškepusios mėsos, tuomet kepimui reiktų rinktis raudoną mėsą – jautieną, avieną, tačiau tokį maistą reiktų suvartoti iškart“, – sako E. Gavelienė.

Dietologės patarimai, kaip sveikai iškepti mėsą ant grotelių
© Organizatorių nuotr.

Tačiau tik tinkamas kepimas ant grotelių gali būti laikomas sveikesniu nei kepimas ant riebalų keptuvėje ar orkaitėje. „Ilgai kepant aliejuje susidaro kenksmingos medžiagos, o kepant ant grotelių – ne. Tačiau, jei mėsa bus suskrudinta pernelyg stipriai, tikrai negalėsime sakyti, kad iškepėme ją sveikiau. Taigi, viskas priklauso nuo įgudimo ir išmanymo“, – teigia dietologė.

Dietologijos klinikai „Dietos sistema“ vadovaujanti gydytoja E. Gavelienė mitybai pataria rinktis kuo įvairesnį maistą ir kasdien suvartoti ne mažiau kaip 0,5 kg daržovių.

Kulinarijos tinklaraštininkė Ilona Juciūtė taip pat pastebi, kad žmonės vis drąsiau eksperimentuoja, ieško naujų skonių, labiau domisi naujovėmis, sveiku maistu, o pats maisto ruošimo ir valgymo procesas įgauna bendravimo ir mėgavimosi tradiciją.

„Be to, kad toks maisto gaminimo būdas yra sveikesnis, kepimas ant ugnies suteikia papildomų teigiamų emocijų“, – neabejoja tiklaraščio maistoklubas.lt autorė I. Juciūtė.

Dietologės patarimai, kaip sveikai iškepti mėsą ant grotelių
© Organizatorių nuotr.

Prekybos miestelyje „Urmas“ veikiančiame centriniame Kauno turguje kokybiška mėsa beveik dešimtmetį prekiaujantis Magomedas Valijevas pastebi, kad kepsniams ant grotelių tinkamos mėsos vis dažniau teiraujasi vyrai, o nauja jų pasirinkimo tendencija – aviena.

„Kepimo ant ugnies iniciatyva labiau priklauso vyrams, todėl kviečiu juos nevengti eksperimentuoti, nes tai teikia labai daug malonumo, – sako M. Valijevas. – Be to, esu pats girdėjęs moterų atsiliepimų, kad ugnį įkuriantis ir mėsą ant grotelių kepantis vyras atrodo labai seksualiai“.

Dietologės patarimai, kaip sveikai iškepti mėsą ant grotelių
© Organizatorių nuotr.

Virtuvėje mėgstantis šeimininkauti M. Valijevas ant grotelių dažniausiai renkasi kepti avieną, rečiau – jautieną. Pasak vyro, iš 20 kg standartinės avies skerdienos tik 3 kg yra tinkami kepimui ant grotelių – tai avienos nugarinė arba nugarinė su šonkauliuku, paruošta kaip kepsnys. Magomedas nepataria avienos kaip nors ilgai marinuoti. Jo manymu, geriausia įtrinti prieskoniais valandą prieš kepimą. Itin tinkami kepsnių mišiniai žvėrienai.

Kepimo ant žarijų laikas priklauso nuo paruošimo būdo. Avienos šašlykui iškepti prireiks 15-20 minučių. Kepsniams ant grilio – perpus trumpiau (apie 8 minutes). Prie ant grotelių iškeptos avienos M. Valijevas pataria pasikepti paprikų, gardintų čili pipirais, išsivirti ryžių ar smulkintų avinžirnių. Labiausiai tinka gaivios salotos – salotų lapai, agurkai, ridikėliai.

Dietologės patarimai, kaip sveikai iškepti mėsą ant grotelių
© Organizatorių nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Lietuviai statybininkai Danijoje pateko į spąstus: tapo „popieriniais milijonieriais“ (24)

Sigitas Mačiulis nėra nei milijonierius, nei verslininkas. Vyras gyvena avarinės būklės bute...

Šiame Lietuvos mieste naujos statybos būstų nėra, o buto nuomai reikia laukti eilėje (37)

Ukmergė – nedidelis senas miestas Aukštaitijoje, nuo Vilniaus ir Kauno nutolęs apie 70 km. Apie...

Bankininkas: euras yra valiuta, kurios niekas nenori turėti (30)

Galbūt euras ir kėsinasi į dolerio – pasaulinės skolinimosi valiutos – teritoriją, tačiau...

Karbauskis: Cvirka tautos atmintyje siejasi su kultūra

Rašytojas Petras Cvirka tautos atmintyje siejasi su kultūra, politiniai ginčai dėl jo paminklo...

Verslininkai į Lietuvą atvežė užsienyje populiarią naujovę: klientus vilios dvispalvėmis eglutėmis

Didžiausiame Lietuvoje Panevėžio miško sodmenų medelyne prasideda kalėdinė karštinė. Prekybai...

Pauline Bax, Helene Fouquet ir Katarina Hoije

„Prancūzija, nešdinkis“: Afrika nebenori Macrono karinės pagalbos (1)

Po kruvino perversmo priėjimo prie jūros neturinti buvusi Prancūzijos kolonija Malis liko labai...

Kartu su Cololo dirbęs Karolis Sakalauskas pasidalijo širdį veriančiais prisiminimais apie tai, ko labiausiai gailisi ir net laiko gėdinga (17)

Kartu ilgus metus televizijoje juokingus personažus kūrę Vitalijus Cololo ir Karolis Sakalauskas...

Kodėl sumanūs šeimininkai į šiukšliadėžę beria sodos (5)

Virtuvėje po kiekvieno valgio gaminimo atsiranda atliekų, jos keliauja į šiukšlių dėžę. Deja,...

Gruodis gėlyne – kai kurias klaidas dar galima ištaisyti

Gruodį sodų ir daržų savininkai turi daugiau laisvo laiko, gali pagaliau pailsėti po vasaros ir...

Gydytojai įvertino populiarėjantį „vaistą" nuo peršalimo: norėdami sau padėti, situaciją galite tik pabloginti

Pajutote pirmus peršalimo simptomus? Bėkite krosą! Tokius patarimus šaltuoju metu laiku neretai...