Vakar, Tarptautinės dienos be dietų vakarą, išrinkta pirmoji Lietuvoje Prieskonių karalienė. Nugalėtoja tapo ir prieskonių karūna pasidabino kaunietė Vita Klišaitienė.
© Organizatorių nuotr.

Dėl šio titulo „Santa Maria“ inicijuotame konkurse rungėsi trys kulinarijos entuziastės, pakeliui į finalą įveikusios 50 konkurso dalyvių. Finalisčių pasirodymą ir jų pagamintą vakarienę vertino virtuvės virtuozai Deivydas Praspaliauskas ir Tomas Rimydis, kulinarinių knygų vertėja, maisto tinklaraščio autorė Eglė Mačerauskienė ir prieskonių ekspertas Artūras Braslauskas.

„Įvairiausių prieskonių asortimentas prekybos vietose bei vis populiarėjantis prieskoninių žolelių auginimas namie atveria plačias galimybes mėgstantiems gaminti. Tuo pačiu gausus prieskonių pasirinkimas ne profesionalams gali labai lengvai pakišti koją – su jais paprasta persūdyti, tiek tiesiogine, tiek perkeltine šio žodžio prasme. Todėl gebėjimas parinkti tinkamus prieskonius, jų pagalba atskleisti patiekalo išskirtinumą bei pademonstruoti paties prieskonio savybes – jau tam tikro meistriškumo ženklas“, – sako „Lauro lapas“ restorano virtuvės šefas, 2010 m. geriausio Lietuvos virėjo titulo savininkas Deivydas Praspaliauskas.

Tuo tarpu Prieskonių karaliene tituluota Vita Klišaitienė teigia, jog prieskoniai suteikia galimybę net ir ne itin kulinarijoje nusimanančiam gaminti skaniai, įdomiai ir įvairiai. „Tereikia šiek tiek fantazijos ir tas pats produktas, pavyzdžiui, vištiena, gaminant su skirtingais prieskoniais kiekvieną kartą bus kitoks“, – sako moteris, kurią Prieskonių karalienės rinkimuose dalyvauti paskatino dukra – ji pirmoji užpildė dalyvės anketą, paragino tai padaryti mamą ir drauge su ja rungėsi iki pusfinalio. Apskaitininke dirbanti p. Vita atskleidžia, jog gaminti ją dar vaikystėje įkvėpė močiutė, kuriai virtuvėje reikėdavo pagalbos, tuo tarpu dabar sūnų ir dukrą auginančiai moteriai maisto gaminimas – džiaugsmas, lydimas atradimų, šeimos ir draugų įvertinimo.

Viename populiariausių Vilniuje restorane „Lauro lapas“ vykusiame Prieskonių karalienės rinkimų finale su Vita rungėsi vilnietės Jurgita ir Vilma. Finalistės prieš pasirodymą komisijai turėjo pateikti 3 patiekalų – užkandžio, karšto patiekalo ir deserto receptus. Burtai lėmė, jog baigiamojo renginio metu Vita gamino užkandį – lašišos tartarą su avokadu ir greipfruto-pipirų „ikrais“, Jurgita – karštą patiekalą – žuvies sriubą su kuskusu „sicilietišku stiliumi“, o Vilma – desertą – kriaušių aukštynkojus su migdolais, imbieru ir čiobreliais.

Komisija dalyves ir jų patiekalus vertino 10 balų skalėje pagal skonio, produktų suderinamumo, išvaizdos, išradingumo bei darbo tvarkos kriterijus ir skyrė atitinkamai 151, 153 ir 157 balus.

Dalyvauti š.m. kovą startavusiuose Prieskonių karalienės/karaliaus rinkimuose galėjo visi norintys kulinarijos mėgėjai. Pirmajame rinkimų etape internetu užsiregistravusiems dalyviams reikėjo kas savaitę atsiųsti po patiekalo receptą, kurio gamyboje panaudotas vienas iš keturių konkurso organizatorių nurodytų prieskonių.

Į antrąjį etapą patekusiems penkiolikai konkursantų reikėjo pagaminti du patiekalus su įvardintomis prieskonių kombinacijomis, atsiųsti jų receptus bei nuotraukas. Pagal juos buvo atrinkti pusfinalio dalyviai, tarp kurių pateko ir vienas iš penkių konkurse dalyvavusių vyrų. Deja, bet bendras konkurso komisijos ir internautų balsavimas lėmė, jog vakar finale rungėsi tik moterys.

Prieskonių karalienės Vitos Klišaitienės lašišos tartaro su avokadu ir greipfruto-pipirų „ikrais“ receptas (4 asmenims)

Dieną be dietų Lietuvoje išrinkta pirmoji prieskonių karalienė
© Organizatorių nuotr.

Ingredientai:

Lašišos filė – 400 g
Citrina - 1 vnt.
Greipfrutai – 1–1,5 vnt. (300 g sulčių)
Želatina – 2 arb. šaukšteliai
Avokadas – 1 vnt.
Kaparėliai – 1 valg. šaukštas
druska – pagal skonį
citrininiai pipirai – pagal skonį
česnakiniai pipirai – pagal skonį
picos prieskoniai – 1 arb. šaukštelis
Cukrus – 1–2 arb. šaukšteliai
baltieji pipirai – pagal skonį
Brendis – 30 ml
Alyvuogių aliejus – 2 valg. šaukštai
Gražgarstės – sauja
Augalinio aliejaus „ikrų“ gamybai – 1 l
Prancūziškas batonas patiekimui – 0,5 vnt.

Eiga:

Išspaudžiame citrinos ir greipfruto sultis. Greipfrutų sultyse užmerkiame želatiną „ikrams“. Lašišą supjaustome smulkiais kubeliais. Pusę citrinos ir 50 ml greipfrutų sulčių supilame į lašišą, sūdome, dedame 0,5 šaukštelio cukraus, citrininius pipirus, picos prieskonių (bazilikas, mairūnas, raudonėlis), smulkintus kaparėlius, pusę brendžio, šaukštą alyvuogių aliejaus. Viską išmaišome.

Likusias citrinų ir greipfrutų sultis sumaišome, sūdome, dedame cukrų, baltuosius pipirus, ištirpintą želatiną. Želė temperatūra turi būti 40–42 laipsniai. Ją supilame į plastikinį padažui skirtą indelį su snapeliu ir lašiname į plokščią indą su atšaldytu aliejumi. Taip gaunami apvalūs želė lašeliai – „ikrai“. Dedame į šaldytuvą atvėsti, vėliau nukošiame, nusausiname.

Avokadą supjaustome griežinėliais. Palaistome šlakeliu citrinų sulčių, citrininiais ir česnakiniais pipirais.

Į lėkštę dedame saujelę gražgarsčių, ant viršaus – kulinarinio žiedo pagalba formuojame užkandį. Dedame sluoksnį lašišos, tada skiltelėmis avokadą, vėl sluoksnis lašišos. Viršų ir aplink apdedame greipfrutų „ikrais“, puošiame pipirinių daigeliais, begonijų žiedlapiais.

Patiekimui prancūzišką batoną supjaustome, patepame alyvuogių aliejumi, pabarstom picos prieskoniais ir pakepiname orkaitėje.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Viskas pasikeitė per naktį: oro uoste – „turistai“ su automatais, gatvėse pasirodė tankai (147)

„Sugedus lėktuvui“ nusileidę „turistai“ ir „ Aeroflot darbuotojai“ atstato automatų...

Baltarusės vyksta gimdyti į Vilnių ir moka tūkstančius: Olga papasakojo esminius skirtumus (92)

Tarp Baltarusijos moterų, besiruošiančių tapti motinomis, populiarūs gimdymai Vilniuje. Žinoma,...

Lietuvių atostogas Lenkijoje apkartino grėsmę sveikatai keliantis jūros vanduo (19)

Praeitame pasakojime apie Lenkijos pajūrį išsiaiškinome, kad sąvoka “pasijausti ponais” gal...

Bandė emigruoti į Norvegiją, bet nepasisekė: nuo to laiko savo šeimos gyvenimą pavertė pragaru (55)

„Sugyventinis sakė, kad neužsikoduos. Sakė: ką, aš nesveikas, kad negersiu? Vaikų teisių...

„Žiurkikių“ kebabais prekiaujantis verslininkas: nėra ko piktintis, pavadinimas – žmonos garbei (113)

„Žiurkikių“ kebabas. Tokį maisto patiekalą galite nusipirkti dviejose Molėtuose...

Tikriems lietuviškiems lašiniams iškilo rimtas pavojus (57)

Naujas kovos su afrikiniu kiaulių maru (AKM) planas grasina tautinio paveldo mėsos produktų gamybai...

Doveika įvertino Vėlyvio provokaciją bažnyčioje: ar nusišlapinti ant artimo žmogaus kapo taip pat būtų labai meniška? (445)

„Čia nieko originalaus. Nieko. Tuščia. Čia garbėtroškos priemonė“, – apie Emilio Vėlyvo...

Dvylika efektyviausių būdų, kaip sujaudinti moterį (4)

Mokslininkai išsiaiškino, kad norint susijaudinti prieš seksą, moterims reikia daugiau laiko nei...

Mama pasibaisėjo kitų patarimais: motinos pieną ragino keisti ryžių nuoviru (8)

Konkursui „Mano istorija – esu kitokia mama negu visos“ savo pasakojimą atsiuntusi Justina...

Niekšai bites išmetė į šiukšlių konteinerį

Klaipėdoje, Mokyklos gatvėje, prie šiukšlių konteinerio žmonės pastebėjo besisukantį bičių...