aA
Kažkada buvęs tik amerikiečių skiriamuoju ženklu, mėsainis „išaugo“ greito maisto restoranų meniu rėmus ir, paplitęs visame pasaulyje, tapo atskiru, netgi gurmanų mėgstamu, patiekalu.
© Shutterstock nuotr.

Mėsainių bumas neaplenkė ir Lietuvos, tad dabar daugumoje restoranų galima paragauti įvairių norimų šio patiekalo variantų, kai skiriasi ir mėsos apdorojimo būdas, ir kaina. Tačiau kartais norisi pasigaminti savo mėgstamą mėsainį namuose, kad jame būtų visi mėgstami ingredientai.

Jais mėgautis patiems ir pavaišinti savo artimuosius gali bet kuris pradedantis kepėjas, tačiau svarbu išvengti klaidų, kurios gali ne tik pakenkti tobulam patiekalo skoniui, bet ir visiškai jį sugadinti. „Biovela Group“ maisto meistras Lukas Semeževičius pateikia 9 patarimus, padėsiančius išvengti klaidų iškepant patį skaniausią mėsainį.

1. Valykite grilį. Pasak L. Semeževičiaus, ant nešvarių grotelių maistas yra linkęs prilipti, nes ant jų yra priskretusių ankstesnių kepimų likučių. Kad to išvengtumėte, po kiekvieno kepimo, kol grotelės dar šiltos (arba kiekvieno kepimo pradžioje) nušveiskite jas vieliniu šepečiu – jis puikiai pašalins visus likučius. Antrasis žingsnis – sutepti groteles aliejumi – tai palengvins mėsos ir kitų naudojamų ingredientų kepimą.

2. Pirkite kokybišką jautieną. „Geriausia labai netaupyti ir įsigyti šviežios jautienos, kurią tiesiog prie jūsų akių mėsininkas gali sumalti – toks pirkinys leis patiekti ir nepilnai iškeptus paplotėlius, nebijant jais apsinuodyti. Kitas, dar paprastesnis būdas, įsigyti jau paruoštus jautienos paplotėlius mėsainiams parduotuvėje – taip žinosite, kad paplotėlių konsistencija tinkama, kad mėsa – kokybiška ir iškart paruošta vartoti.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad skaniausi mėsainiai bus tuomet, kai paplotėlių mėsa bus apie 20 proc. riebumo – netikėkite mitu, neva reikia vartoti tik liesą jautieną, nes kepant ant griliaus, mėsos paplotėlių riebalai suteiks mėsainiui sultingumo, o pačiai mėsai – minkštumo“, – patirtimi dalijasi maisto meistras.

3. Atsižvelkite į bandelės dydį. Kartais mėsos būna tiek mažai arba jos gabalas toks storas, kad būna nepatogu valgyti ir nelabai skanu. Mėsos paplotėlis turėtų būti maždaug 2 cm didesnio skersmens nei bandelė, nes kepama mėsa linkusi susitraukti, o jos svoris neturėtų viršyti 1–2 cm.

4. Nesūdykite mėsos, kol nepagaminote paplotėlių. Problema tame, kad druska ištraukia iš mėsos vandenį ir skatina baltymų skaidymąsi – mėsa tampa sprangi ir kieta. Gamindami mėsainius, naudokite košerinę (rupią) druską – ji yra be konservantų ir lengviau pasiskirsto. Paplotėlį apibarstykite druska bei šviežiai maltais pipirais ir dėkite šia puse žemyn ant grilio, prieš pat apversdami, apibarstykite prieskoniais ir kitą pusę.

5. Įspauskite paplotėlį. Suformuotas mėsos paplotėlis, kepamas ant grilio, yra linkęs susitraukti ir išsipūsti – tai negražu ir tampa sudėtinga dėti kitus ingredientus į mėsainį. Paplotėlis iškeps tolygiai ir išlaikys formą, jei prieš kepimą jo viduryje nykščiu įspausite duobutę. Pirkti mėsos paplotėliai mėsainiams jau būna pagaminti taip, kad išlaikytų savo formą, tad papildomai jų spausti ar formuoti nebereikia.

6. Neperkraukite grilio. Jei paplotėliai ant grotelių atrodo susigrūdę it stintos kibire, mėsainiai nebus pavykę. Padarykite tarp jų tarpus, kad mėsa iškeptų tolygiai.

7. Nespauskite kepamų paplotėlių. Po to, kai uždedate mėsą kepti ant grilio, palikite ją ramybėje ir mentelę naudokite tik paplotėliams apversti. Spaudžiami paplotėliai išleidžia pačią skaniausią dalį – savo sultis – tiesiai ant žarijų, sukeldami dūmus, o jūs liekate su sprangiu mėsainiu.

8. Nedėkite sūrio per anksti. Norėdami vidutiniškai kepto mėsainio, uždėkite mėsos paplotėlį prieskoniais apibarstyta puse žemyn, o duobute – viršun, ir kepkite keturias minutes. Apibarstykite prieskoniais viršutinę pusę, apverskite ir kepkite dar dvi tris minutes. Mėsai netekus raudonumo, uždėkite sūrį ir kepkite dar dvi minutes.

9. Neuždenkite grilio dangčiu. „Įsitikinę, kad grilis švarus ir gerai įkaitęs, mėsą kepkite pačioje karščiausioje grotelių dalyje. Jei uždengsite dangtį, kepimo procesas nepaspartės, tiesiog mėsai suteiksite kartų dūmų skonį“, - sako maisto meistras L. Semeževičius.

Anot jo, įsisavinę šiuos patarimus, mėsainius galėsite pagaminti greitai ir lengvai, visiškai nesvarbu, kuo – anglimis ar dujomis – kūrenamą grilį naudojate ar kokius ingredientus rinksitės mėsainiui. Svarbiausia, kad gaminimas teiktų malonumą, tada ir pavyksta didžiausi kulinariniai iššūkiai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Po Meksiką keliavusi lietuvių šeima: čia patyrėme tai, ko net nesusapnuotum (2)

Neseniai iš kelionės po Kenijos safarius grįžusi Marijos ir Algirdo Vaičaičių šeima trumpam...

Mūšis, apie kurį meluojama iki šiol: kodėl sovietai net kelis mėnesius nedrįso įžengti į Klaipėdą (169)

Klaipėda – vienintelis Lietuvos miestas, kurį sovietai užėmė 1945-aisiais. Tam tikra...

Norintiems išsiskirti – dar daugiau reikalavimų, institucijų slenksčių mynimo ir išlaidų (62)

Nuo Naujųjų įsigaliojo privalomoji mediacija sprendžiant šeimos ginčus, tačiau svarbu...

Iš Dakaro sugrįžę Žala ir Juknevičius pažadų apie startą kitąmet nedalija: laukia namų darbai (58)

Po daugiau nei dviejų savaičių Saudo Arabijoje, kur šiemet vyko Dakaro ralis, į Lietuvą...

Naktį Vilniaus centre vaikai surengė tokio masto išgertuves, kokių dar nematė nei policija, nei Vaiko teisės (464)

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Vilniaus centre įvyko dar neregėtas nepilnamečių...

Esminiai dalykai. Ką parodė „Grigeo“ skandalas | JAV-Irano konfliktas | Bažnyčia valstybėje

Pirmojoje 2020-ųjų laidoje Paulius Gritėnas ir Viktoras Bachmetjevas aptaria garsiausiai...

Kepenis Seime „skalbė“ žurnalistus: „tikrai žinojo“ apie nusikaltimus, tačiau tai slėpė (182)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) atstovas Dainius Kepenis ketvirtadienį...

Ugnė Siparė parodė, kaip atrodė prieš 13 metų: gerbėjai lygina su Paris Hilton (3)

Ugnė Siparė neretai yra įvardijama kaip viena dailiausių TV laidų vedėjų. Sausio pradžioje...

Gyvai / Intriguojanti akistata sostinėje „Rytas“ – „Neptūnas“ tiesioginė rungtynių transliacija (14)

„Betsafe-LKL“ čempionate Vilniaus „Rytas“ (12/6) namuose priima ne kokią atkarpą...

Aukštaitijos derbyje – skambi „Juventus“ pergalė prieš „Lietkabelį“ aplenkė „Neptūną“ ir kyla į 4 vietą (6)

„Betsafe-LKL“ čempionate puikią formą demonstruojanti Utenos „Juventus“ (11/8) ekipa...