aA
Visiems žinoma, kad gendančius produktus geriausia laikyti šaltai. Tad nusipirkę mėsos be jokių abejonių ją dedame į šaldytuvą arba šaldiklį. Tačiau ar žinojote, kiek laiko ją galima ten laikyti ir kaip tiksliai supakuoti mėsą, kad ji kuo ilgiau liktų šviežia?
© Shutterstock

Išpakuoti būtina

Specialistų teigimu, daugelis žmonių mėsą į šaldytuvą ar šaldiklį deda su visa pakuote. Tačiau tai – didelė klaida, teigiama pranešime spaudai. Anot „Ogmios mieste“ įsikūrusios parduotuvės „THE FARM šviežios mėsos parduotuvė“ direktorės Renatos Martinkutės-Kirdienės, grįžus iš prekybos centro visada būtina ištraukti mėsą iš pakuotės, perkelti į indą ir tik pridengus ją maistine plėvele arba lėkštute, dėti į šaldytuvą.

Kalbant apie šaldymą šaldiklyje, žinovė atkreipia dėmesį, kad mėsą taip pat reikėtų atitinkamai supakuoti. „Patogiausia – įvynioti į maistinę plėvelę. Jokiu būdu nepatarčiau palikti originalioje parduotuvės pakuotėje“, – sako ji. Plastikiniuose maišeliuose lengviau dauginasi bakterijos, tad mėsa gali sugesti greičiau.

Sunku patikėti, bet viena dažniausių klaidų – nežinojimas, kiek galioja nusipirkta mėsa. Vieni pasižiūrėti į galiojimo datą tiesiog pamiršta, kiti sako, kad šaldytuve ar šaldiklyje mėsa gali išbūti žymiai ilgiau nei parašyta etiketėje. Vis dėlto, svarbu žinoti, kad žemesnė nei +5 laipsnių temperatūra tik sulėtina bakterijų dauginimąsi, bet jo visiškai nesustabdo.

Mėsos parduotuvę atidariusi verslininkė mano, kad tai gali būti pavojinga. „Visai nesvarbu, kad prieš vartodamas žmogus mėsą apdoroja termiškai. Bet kokiu atveju, būtina atkreipti dėmesį į mėsos galiojimo laiką ir niekada nelaikyti ilgiau, nei ji galioja. Jei jau matote, kad nepavyks jos suvartoti iki galiojimo pabaigos, tada geriau dėti į šaldiklį, nelaukiant paskutinės galiojimo dienos“, – pasakojo R. Martinkutė-Kirdienė.

Suvartoti per tris mėnesius

Pavojingos bakterijos retai pasitaiko didelių mėsos gabalų viduje, bet smulkintos mėsos gabaliukuose ar farše jų gali būti daugiau. Atsižvelgiant į tai, smulkiau pjaustytą mėsą reikėtų suvartoti kaip įmanoma greičiau.

Taip pat mėsos galiojimo laikas priklauso ir nuo jos rūšies. Specialistės teigimu, šviežia ėriena galioja iki 7 dienų, o štai vištiena vos iki 4 dienų. „Visada reikia klausti pardavėjo, iki kada produktas galioja ir vadovautis šia informacija. Svarbiausia nesavivaliauti, nes tai gali baigtis net apsinuodijimu“, – sakė parduotuvės direktorė.

Tuo tarpu mėsą laikyti užšaldytą galima žymiai ilgiau. Vis dėlto, verslininkė pastebi, kad aiškaus susitarimo dėl šaldiklyje laikomos mėsos galiojimo laiko nėra: „Yra įvairių nuomonių šiuo klausimu – vieni sako, kad mėsą galima laikyti ir iki metų, kiti įvardija skirtingą laiką skirtingoms mėsoms. Bet mano nuomone, kuo mažiau ją laikysite šaldiklyje, tuo geriau. Kam maistą laikyti šaldiklyje visus metus? Laikykite ne ilgiau 3 mėnesių ir tikrai būsite tikri, kad mėsa dar valgoma“.

Svarbu nepamiršti, kad šviežia mėsa neturėtų skleisti jokio kvapo. Jeigu kvapas intensyvus ir nemalonus – reiškia, mėsa jau pradėjusi gesti. Taip pat, šaldytuve kai kurie produktai gali pradėti džiūti, tad geriausia juos pridengti – šiuo atveju arba lėkštute arba plėvele. Vis dėlto, svarbiausia tai, kad po kurio laiko mėsa netenka savo kokybinių, skoninių savybių, taip pat maistinės vertės.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Jokių išimčių: iš Lukiškių iškeliami kaliniai, vaikžudė Bružaitė bus įkalinta su moterimis daugiau kaip tūkstantis kalinių liks laisvėje (80)

Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas su daugiau kaip 600 kalinių iš Vilniaus centre...

Kubilius turi pasiūlymą Skverneliui: kamšant biudžeto skyles, verta svarstyti NT mokestį (160)

Sumažinus darbo apmokestinimą atsirado unikali galimybė įvesti kitus mokesčius, pavyzdžiui,...

Beprotiškas lietuvio iššūkis – motociklu važiuos ten, kur dėl šalčio net bijoma užgesinti variklius (5)

Karolis Mieliauskas , motociklininkas iš Druskininkų, pasiruošęs dviem ratais nuvažiuoti ten,...

Artėja gyvybiškai svarbus pasirinkimas: paveiks visą Europą jų baigtis – gyvybiškai svarbi (5)

Rinkimai į Europos Parlamentą tradiciškai būdavo priskiriami prie tų ne itin kam įdomių...

Gyvai / Auštrevičius: nieko gero, kad Skvernelio nežino Briuselyje nuolat pildoma (7)

Rytų Europos studijų centro jau ketvirtą kartą organizuotoje „Diplomatijos šefo“ Stasio...

Aistė Paškevičiūtė papasakojo, kodėl pasitraukė iš televizijos: man pasidarė gėda už tai, ką darau (1)

Jau kurį laiką buvusio modelio ir televizijos laidų vedėjos Aistės Paškevičiūtės...

Skvernelis apie prezidentės skambutį: nebuvo siūloma pagalba (33)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė duodama interviu LRT TELEVIZIJOS laidai „Dienos tema“ teigė,...

Ekonomistai perspėja: Lietuva gali prarasti tik ką atgautus Baltijos tigro marškinius (242)

Krizės ženklai yra matomi ir jei sunkmetis ateis – neišvengiamai palies Lietuvą, tačiau kiti...

Po visą pasaulį apskriejusio reportažo išaiškėjo Rusijos apgavystė (163)

„Moderniausias robotas“, parodytas per Rusijos pagrindinės naujienų televizijos reportažą,...

Šaras į Miuncheną skrenda ramus – vietoje traumuotų žaidėjų atsiranda galimybė kitiems į rikiuotę grįžta Jankūnas (20)

Kauno „Žalgiriui“ Eurolygos rungtynėse su tiek pat pergalių turinčia (5/6) Miuncheno...