aA
Kai iš kaimo ar sodo parsivežate pintinę su daržovėmis – pomidorais, agurkais, žirniais, burokėliais ir kopūstais – po jais neretai slypi užkišta cukinija, tarsi sakydama „atsiprašau, kad esu“. Šeimininkės stengiasi kaip įmanydamos sunaudoti šią daržovę – kepa blynus, deda į troškinius ir apkepus, tačiau reta pagalvoja, kad cukinijos puikiai tinka ir marinavimui.
© Shutterstock nuotr.

Štai vienas puikus receptas. Cukinijas prieš tai reikia nuvalyti, paskui supjaustyti skiltelėmis ir pamerkti į sūrimą, kuris ištrauks skystį iš šios daržovės ir taip suminkštins ją.

Po valandos ištraukite cukiniją iš sūrimo ir pamerkite į acto, cukraus, sausų garstyčių, garstyčių sėklų ir ciberžolės mišinį. Palikite viską vienai dienai šaldytuve ir galėsite mėgautis intensyvaus skonio cukinijomis.

Tiesa, šiame receptui netiks nei milžiniškos beisbolo lazdos dydžio cukinijos, nei visiškai jaunutės piršto dydžio cukinijos. Tam geriausia rinktis vidutinio dydžio cukinijas ar žalius patisonus.

Kaip pasirinkti, laikyti ir paruošti cukinijas

Rinkitės cukinijas su lygia ir nepriekaištinga oda, kurios pagal savo dydį atrodo sunkios. Idealiausia yra mažos ir vidutinio dydžio cukinijos, nes didelės turi dideles sėklas, yra vandeningos, krakmolingos, prastesnio skonio ir mažiau kvepia.

Cukinijas laikyti galima atvirame maiše daržovėms skirtoje šaldytuvo dėžėje ir suvartoti per savaitę. Cukinijos gali būti nešvarios, tad prieš vartojimą gerai jas nuplaukite. Taip pat būtina nupjauti galus, o štai nulupti nėra būtinybės.

Štai dar keli cukinijų panaudojimo būdai

Cukinijas galima valgyti žalias, plonai supjaustytas griežinėliais tarsi karpačio, supjaustyti jas į daržovių salotas ar smulkiai sumalti į kuksuso salotas su valgomaisiais svogūnėliais, baziliku, citrina ir rikota.

Daržovė, kurią galima paruošti 100 būdų
© Shutterstock nuotr.

Jeigu norite elegantiško garnyro, cukinijas supjaustykite griežinėliais, apkepkite alyvuogių aliejuje ir aptepkite padažu iš česnakų, bazilikų ir kaparių.

Kitas garnyro variantas – perpjaunate cukinijas išilgai, apšlakstykite aštriu mėtų padažu ir iškepkite ant grotelių.

Cukinijas susmulkinkite, pasūdykite ir lėtai troškinkite, kol ištirps tarsi sviestas.

Cukinijas plonai supjaustykite, apšlakstykite padažu „Salsa verde“ ir apkepkite apvoliotas duonos trupiniuose.

Ir, žinoma, duona! Iškepta su rozmarinais, apelsinais, alyvuogių aliejumi ir jogurtu, cukinijų duona užburs jus savo lengvumu ir skoniu.

Ir pabaigai - marinuotos cukinijos

Daržovė, kurią galima paruošti 100 būdų
© Shutterstock nuotr.

Ingredientai:

pusė kilogramo cukinijų
1 nedidelis geltonas svogūnas
2 valgomieji šaukštai druskos
2 stiklinės obuolių acto
1 stiklinė cukraus
pusantro arbatinio šaukštelio sausų garstyčių
pusantro arbatinio šaukštelio smulkintų geltonųjų ir/ar rudųjų garstyčių sėklų
1 arbatinis šaukštelis ciberžolės

Paruošimas:

1. Cukiniją nuplaukite ir paruoškite. Tada supjaustykite išilgai šiaudeliais. Žinoma, nieko neatsitiks, jeigu supjaustysite ir skersai.

2. Svogūną nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite. Negiliame, tačiau dideliame dubenyje sumaišykite cukinijas ir svogūnus, suberkite druską ir viską gerai išmaišykite.

3. Įmeskite kelis kubelius ledo ir įpilkite šalto vandens tiek, kad apsemtų. Išmaišykite, kad ištirptų druska.

4. Maždaug po valandos paragaukite – cukinija turi būti šiek tiek suminkštėjusi. Vandenį nupilkite, cukinijoms leiskite šiek tiek apdžiūti.

5. Per tą laiką prikaistuvyje sumaišykite actą, cukrų, sausas garstyčias, garstyčių sėklas ir ciberžolę, ant nedidelės ugnies pavirkite tris minutes. Padėkite į šalį ir palaukite, kol atauš tiek, kad bus galima paliesti. Jeigu marinatas bus per karštas, daržovės išvirs ir suminkštės, nors turėtų būti traškios.

6. Sudėkite cukinijas į stiklainiukus ir užpilkite pravėsusiu marinatu.

7. Gerai uždarykite ir palaikykite šaldytuve bent dieną, kad skonis įsigertų į cukinijas. Šaldytuve marinuotos cukinijos gali stovėti savaitę.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Lemiamos „Žalgirio“ atakos rebusas: kodėl viskas baigėsi plyta, o ne laisvutėlio Milaknio šūviu? pažymiai žaidėjams (53)

„Mes esame tikrai toli nuo savo potencialo, bet žaidžiame dėl pergalių su „Barcelona“,...

Dėl sulaužyto gyvenimo dabar nebežino, kur kreiptis: gailiuosi, kad nuvedusi dukterį pas gydytojus, paklausiau jų patarimo (207)

Prieš daugelį metų globėjų į užsienį kartu su seserimi išvežta lietuvaitė po dešimties ten...

Prieš 23 metus duotam interviu Samas papasakojo apie išbyrėjusius dantis, o savo ateitį „numatė“ Rusijoje (22)

Internete pasirodė prie 23 metus kurta laida „X klanas“ (aut.Ligita Juknevičiūtė ir Remigijus...

Gabrielius Landsbergis: siūlome stabdyti mokesčių pertvarką (47)

Šiandien vykstančiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ( TS-LKD ) Tarybos...

Konservatoriai kandidate į prezidentus patvirtino Šimonytę (284)

Opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ( TS-LKD ) šeštadienį tarybos...

Stulbinantis atsitiktinumas: lietuviai sutrumpino darbo laiką – pelnas išaugo kartais (153)

Dvi Lietuvos įmonės „Engineer“ ir „Valandinis“, veikiančios statybų srityje, nuo rugsėjo...

Neįtikėtina sėkmė: gaisras nusiaubė viską aplink, išskyrus garsaus aktoriaus namus (12)

Kalifornijos miškus nusiaubę gaisrai visiškai nepakenkė jų kelyje buvusiems aktoriaus Anthony...

Žiniasklaida: CŽV nustatė, kad Saudo Arabijos princas suorganizavo Khashoggi nužudymą (28)

Jungtinių Valstijų Centrinė žvalgybos valdyba ( CŽV ) padarė išvadą, kad įtakingas Saudo...

Naminiai kukuliai: kam eiti į „Ikea“, jei gali paruošti namuose (50)

Tradicinis švedų patiekalas yra beveik tokia pat legenda, kaip cepelinai Lietuvoje, tik labiau...