Pagal šį receptą gavosi drėgni, su labai malonia rūgštele, du tortai.

PRODUKTAI:

Tešlai (kiekis 2 tortams):

265 g skysto medaus
150 g sviesto
9 kiaušiniai
520 g tamsaus rudojo cukraus
870 g kvietinių miltų
25 g kepimo miltelių
5 g prieskonių meduoliams (žiūrėti patarimus po receptu)

Grietinės pertepimas (1 tortui):

1 l grietinės 30% riebumo (gali įdėti net daugiau)
6 šaukštai cukraus pudros
apie 1 arbatinį šaukštelį citrinų rūgšties

Jogurto – grietinės pertepimas (1 tortui):

750 g natūralaus jogurto
400 g grietinės 30 % riebumo
6 šaukštai cukraus pudros
apie 1 arbatinį šaukštelį citrinų rūgšties

MEDAUS TORTO BISKVITŲ GAMINIMO EIGA:

Sudėk į puodą sviestą supjaustytą gabaliukais ir supilk medų. Viską kaitink, kol sviestas visai ištirps.

Atskirame dubenyje išplak kiaušinius su ruduoju cukrumi ir, nuolatos maišydama, supilk į sviesto ir medaus mišinį.

Puodą su skysta tešla kaitink karšto vandens vonelėje (dideliame puode užkaisk vandenį ir į jį įstatyk puodą su tešla. Vanduo turi kunkuliuoti, tad atsargiai, nenusidegink). Kaitink apie 10 – 15 minučių. Nuolatos maišyk.

Dabar beliko po truputį įmaišyti likusius birius ingredientus: miltus, kepimo miltelius ir prieskonius meduoliams. Tešla gaunasi tiršta ir klampi.

Paruoštą torto tešlą uždenk maistine plėvele ir palik atvėsti ir išbrinkti – min. 1 valandą arba palik per naktį šaldytuve.

Įkaitink orkaitę iki 180 ºC.

Jei nori padaryti du vienodo dydžio tortus, padalink tešlą į dvi lygias dalis. Aš dariau iš akies. Pirmą tortą dariau tą pačią tešlos užmaišymo dieną, tad tešla buvo skystesnė ir, tiesą pasakius, lengviau iškočiojama. Kočiojau tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų: dėk vieną popieriaus lakštą ant didelės medinės lentos. Tada užkrėsk 1,5 – 2 šaukštus tešlos, uždenk kitu kepimo popieriaus lakštu ir iškočiok ploną lakštą. Taip pasiruošk 7- 12 lakštų. Numeris priklausys nuo jų diametro. Aš pirmą tortą dariau iš 7 didelių lakštų, o antrąjį – iš 10 mažesnių.

Iškočiotus lakštus (aš pasiruošiu iš karto kelis) dėk ant kepimo skardos ir kepk vidurinėje orkaitės lentynoje, karštis iš viršaus ir apačios. Kepk apie 3-5 minutes. Kepimo laikas labai priklausys kaip plonai iškočiojai, tad nuolatos stebėk, kad nesudegintum. Kepa tikrai labai greitai.

Torto lakštus palik atvėsti nenuėmusi popieriaus.

TORTO KREMŲ GAMINIMO EIGA:

Nors ir siūlau du receptus, jie labai panašūs. Tad jų gaminimo eiga yra tokia pati:

Į didelį dubenį sudėk grietinę (arba jogurtą su grietine), suberk cukraus pudrą ir citrinos rūgšties miltelius.

Viską gerai suplak elektriniu maišytuvu (mikseriu).

Paragauk ar netrūksta rūgštelės ar saldumo. Jei ko trūksta įdėk dar ir vėl išmaišyk. Geriau, kad kremas būtų rūgštesnis, nes biskvitai ir taip jau saldūs.

TORTO SURINKIMAS:

Dabar, kai jau torto lakštai iškepti ir kremai (ar kremas) paruošti, beliko tik sulipdyti tortą:

Jei tavo torto biskvitai ne vienodos formos, apipjaustyk juos (arba pasinaudok mano patarimu, kaip lengvai ir greitai padaryti visus lakštus vienodo dydžio dar prieš kepant). Biskvito likučius palik. Bus naudojami torto papuošimui.

Dėk vieną lakštą ant kepimo popieriaus lapo (aš pasilieku vieną panaudotą nuo kepimo). Ant jo pilk po 1,5 ar 2 samtukus kremo. Paskirstyk maždaug tolygiai po visą paviršių. Ant viršaus dėk kitą lakštą ir vėl kremo. Taip sluoksniuok. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo, bet mažiau nei pertepimuose.

Peilio ar mentelės pagalba patepk torto šonus. Gali pažiūrėti filmuką, kurį radau internete (apačioje). Tik viena pastaba, mūsų kremas ne iš plaktos grietinėlės ir jo lieka mažiau. Bet principas tas pats.

Beliko tik papuošti: sutrupink ar sutarkuok torto lakšto likučius. Sietelio pagalba užbarstyk tolygiai torto paviršių. Jei nori, gali ir šonus aplipdyti. Jei puoši cukraus pudra, patariu tai daryti prieš patiekiant, nes dėl torto drėgmės ji ištirps ir nieko nesimatys.
Daivos medaus tortas

4 PATARIMAI:

Aš naudoju savo pačios padarytą prieskonių meduoliams mišinį. Cinamoną, imbierą ir muškato riešutą sumaišau lygiomis dalimis. Čia nurodytam prieskonių mišinio kiekiui (5 g) reikės visko po pusės arbatinio šaukštelio.

Labai patogu surinkinėti tortą ant sukamo padėklo. Ikea turi tokį, patogų ir nebrangų.

Padaryk tortą porą dienų prieš. Jis bus tik dar skanesnis ir minkštesnis.

Kad torto visi lakštai būtų vienodo dydžio, tešlą iškočiok ir paskui pažymėk apskritimą lėkštės pagalba. Kai iškeps, atliekami krašteliai labai gražiai nusilauš.