aA
Čikaga – vienas iš miestų, kuris lietuviams brangus (negalvokite iš karto tik materialiai). Brangus gal ir dėl to, kad ten viena iš stipriausių mūsų išeivių bendruomenių, ypač už jūrų marių. Brangus ir dėl to, kad mes krepšinio tauta, o ten visus auksinius metus žaidė ne kas kitas kaip Michael’as Jordan’as – šiandien vis dar puikiai besikraunantis turtus iš savo prekės ženklo linijos.
Čikagos pica
© Bubblekitchen

Brangus ir dėl to, kad čia vienas iš tų miestų, kuris seniau garsėjo, kaip vienas iš didesnių mafijos miestų – o blogiukus gi mes mėgstame. Čikaga išties yra svarbus miestas ne tik mums, bet ir pačiai Amerikai ir dėl daugelio dalykų, vienas iš jų be abejo yra maistas.

Čikagos maisto kultūra didelė ir padarius įtaką visai Amerikai. Vienas iš jos esminių aspektų yra pica. Pica ne tokia, kokia įprasta valgyti pas mus (Itališka), bet jų pačių sugalvota ir padaryta tikra amerikietiška svajonė Čikagos pica: stora, soti, su daug sūrio ir nepamirštama.

Lietuvoje nėra nieko panašaus į tai, tie kas spėjote pagalvoti apie Pizza Hut – tai tikrai nė trupučio Čikagos ten nėra, nėra net jos kvapo. Jūsų malonumui gabalėlis Amerikietiškos svajonės ant jūsų stalo – pasigaminti nebus sunku, pamiršti nebus paprasta. Aš tik baigęs valgyti jau norėjau kartoti.

Čikagos pica
© Bubblekitchen

Picos tešlai paruošti reikės (1 pica 23 cm skersmens):

1,5 puodelio miltų
1/4 puodelio kukurūzų miltų
0,5 a.š. druskos
1 a.š. mielių (tinkamų maišyti su miltais)
0,5 š. cukraus
0,5 puodelio šilto vandens
2 š. sviesto
alyvuogių aliejaus

Sausuosius ingridientus (miltus, kukurūzų miltus, druską, mieles, cukrų) sumaišome ir lėtai bemaišant pilamas vanduo. Sumaišius tešlą iki vientisos, persikėliau minkyti ant lygaus paviršiaus, pabarstyto miltais. Minkiau, kol tapo glotni ir nelimpanti prie pirštų (karts nuo karto pabarstant stalą miltais). Į švarų dubenį, pateptą aliejumi įdėjau tešlą ir uždengus palikau šiltoje vietoje.

Rastas receptas siūlo tešlą įdėti į dubenį, uždengti foliją ir įstatyti kelioms minutėms į šiltą orkaitę, kad tešla greičiau pakiltų.

Kai tešla padvigubėjo, iš jos iškočiojau blyną ir jį patepiau sviestu (1 šaukštą sviesto ištirpinti ir sumaišyti su 1 šaukštu netirpintu šiltu sviestu), tada tešlos blyną susukau į ritinėlį, įdėjau į dubenį ir uždengus maistine plėvele, įstačiau į šaldytuvą, ten palikau valandai.

Čikagos pica
© Bubblekitchen

Kol tešla šaldytuve, siūlau pasiruošti padažą.

Padažui paruošti reikės:

1 mažo svogūno
1 šaukšto sviesto
2 a.š. džiovinto raudonėlio
1 skiltelės česnako
1/2 š. džiovintų čili pipirų
1/4 š. rudo cukraus
1 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų

Svieste pakepinau sutarkuotą svogūną, druską, raudonėlį ir čili pipirą, po kelių minučių įspaudžiau česnaką, supyliau smulkintus pomidorus ir įbėriau cukraus.

Sumažinau ugnį per pusę ir padažą viriau apie 30 minučių retkarčiais pamaišant, kol padažas sutirštėjo.

Picos priedai:

1 gabalėlis mocarelos
4 gabalėliai pakepintos šoninės, susmulkintos gabalėliais
1/4 puodelio kietojo sūrio

Kepam picą. Orkaitę įkaitinau iki 210 laipsnių. Į kepimo indą (skersmuo 23 cm su aukštesniais kraštais) iškočiojau ir įdėjau tešlos blyną, ant jo išdėliojau plėšytą mocarelą sūrį, ant jo sudėjau pomidorų padažą, užbarsčiau skrudintos smulkintos šoninės ir užtarkavau kietojo sūrio. Tešlos kraštus patepiau alyvuogių aliejumi.

Kepiau apie 28 minutes, tada išjungiau orkaitę, atidariau ir palikau dar apie 10 minučių.

Čikagos pica
© Bubblekitchen

Skanaus!

Bubblekitchen
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Sutuoktiniai po skambučio į karštąją liniją – įbauginti: sudvejojome, ar verta tikrintis (149)

Pokalbis su karštosios linijos savanore dėl koronaviruso tyrimo vyrui ir jo žmonai pasirodė labai...

Patarimas darbuotojams: jei sutinkate su mažesne alga, turi mažėti ir darbo krūvis (56)

Su sunkumais dėl karantino susiduriančiose įmonėse darbuotojų gali būti prašoma susimažinti...

Nausėda pažėrė kritikos Seimui: man visiškai neįdomu, kas yra kaltas – kalti visi (14)

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienio rytą apsilankęs Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM)...

Šiems būstams karantino metu žada aukso amžių: žmonės turi pinigų ir nori juos išleisti (12)

Nekilnojamojo turto rinka šiuo metu patiria milžinišką sąstingį. Kol NT pardavėjai stengiasi...

Mokslininkas – apie virusui atvertą užnugarį: kai kurias klaidas dar galima ištaisyti (20)

Lietuvoje jau daugiau nei pusė tūkstančio medikų turėjo izoliuotis dėl kontaktų su koronavirusu...

ULAC vadovas: 6 iš 7 koronaviruso atvejų gali likti nepastebėti (12)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas neslepia,...

Koronavirusu užsikrėtusi aktorė izoliavosi psichikos sveikatos centre: norėčiau nusikeikti, bet geriau sukalbėsiu maldą (74)

„Pradėsiu pozityviai“, – pirmadienio vakarą savo mintimis dalijosi Ieva Labanauskaitė ....

Signalai iš besivystančių rinkų neramina: gelbėjimo priemonės vargiai byloja apie slūgstantį potvynį (1)

Besiformuojančių rinkų struktūroje, kaip niekad anksčiau, atsiranda įtrūkių ir spragų. Tuo...

Adam Tooze

Ar koronaviruso sukelta finansinė krizė bus didesnė už 2008 m. krizę? (1)

Paskutinioji ekonominė krizė buvo finansinis širdies smūgis. O ši gali būti panaši į viso...

Jungtinėje Karalystėje nuo koronaviruso infekcijos mirė 13-metis (16)

Jungtinėje Karalystėje mirė 13-metis berniukas, kuriam buvo diagnozuota koronavirusinė...

|Maža didelių žinių kaina