aA
Nuvykę į svečią šalį, dažniausiai nepraleidžiame progos išragauti kiek įmanoma daugiau vietinės virtuvės skanumynų, o grįžę bandome pasigaminti patikusius patiekalus ir tokiu būdu atgaivinti atostogų prisiminimus. Tačiau jeigu artimiausiu metu atostogų neplanuojate, prieskonių pagalba susikurkite jas virtuvėje: kviečiame trumpam „nuvykti“ į Italiją, Graikiją, Kiniją, Indiją ar Meksiką.
© Shutterstock nuotr.

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vadovės Elenos Sereičikienės teigimu, norint į savo virtuvę įsileisti šiek tiek užsienio virtuvių skonio, reikia visai nedaug – užtenka tik tam tikroms šalims būdingų prieskonių.

„Bazilikas, garam masala, čili pipiras, raudonėlis ir imbieras – tai tik keletas ryškių prieskonių, kuriais pagardinus savo patiekalus galima mėgautis užsienio šalių virtuves primenančiu skoniu ir taip susikurti atostogas savo virtuvėje. Tačiau taip pat labai svarbu nepadauginti prieskonių ir jais neužgožti pagrindinių ingredientų skonio“, – pataria kulinarė.

Italija – bazilikas

Nors bazilikas yra kilęs iš Indijos ir jį plačiai naudoja Rytų šalys, pirmiausia šis prieskonis siejamas su italų virtuve. Baziliko skonis dėl stipraus, aitroko skonio ir saldaus kvapo gali priminti anyžius. Šviežią baziliką rekomenduojama dėti į salotas ar ant picos, o naudojamas kartu su pomidoru jis jūros gėrybes paverčia tikru delikatesu. Ruošdami gaivų desertą, baziliką derinkite su arbūzu, laimu, citrina ar mangu. Šis prieskonis ypatingai tinka su šaltais, vandeningais vaisiais.

Indija - garam masala

Šis prieskonių mišinys daugiausiai vartojamas Šiaurės ir Pietų Azijos virtuvėse, ypatingai Indijoje. Žodis „garam” reiškia „šiluma”, o ajurvedine prasme – „sušildyti kūną”. Garam masala yra sudarytas iš juodųjų ir baltųjų pipirų, gvazdikėlių, cinamono, muskato, juodų ir žalių kardamono ankščių, lauro lapų ir kmynų. Šis prieskonių mišinys yra labai universalus, kiekvienam patiekalui ar net gėrimui suteikia pikantišką, išskirtinį skonį. Garam masala galima dėti į majonezą, kavą, sriubas, troškinius, užbarstyti ant spragintų kukurūzų. Šis prieskonis puikiai tinka su bulvėmis, įvairiomis keptomis daržovėmis, basmati ryžiais bei vištiena.

Meksika – čili pipiras

Aštrumu pasižyminti meksikietiška virtuvė neapsieina be įvairių pipirų rūšių, bet vieni populiariausių išlieka raudonieji čili pipirai. Šių pipirų milteliai dažnai maišomi su kuminu ir raudonėliu. Mėgstantys aštrų maistą čili pipirais ar jų milteliais gali gardinti tiek mėsą, tiek daržoves.

Graikija – raudonėlis

Raudonėlis – labiausiai paplitęs prieskonis pietvakarių Europoje ir Viduržemio jūros regione. Džiovintas raudonėlis maistui suteikia netgi daugiau aromato nei šviežias. Šis prieskonis turi šiltą, šiek tiek kartoką skonį. Raudonėlis labai tinka gardinant tokias daržoves kaip cukinijos, pomidorai, baklažanai taip pat jį galima dėti į graikiškas salotas. Sumaišius alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir raudonėlį, gautą padažą galima naudoti su įvairiais patiekalais.

Kinija – imbieras

Imbieras atsirado Kinijoje, iš ten šis prieskonis palaipsniui pradėjo plisti visoje Azijoje ir Karibuose. Imbieras kaip ir česnakas, dažniausiai naudojamas kaip karštas, kvapnus prieskonis įvairiuose kinų virtuvės patiekaluose. Jis paplitęs ne tik maisto gamyboje, bet ir medicinoje. Šį prieskonį galima naudoti šviežią, maltą ir marinuotą. Imbiero arbata puikiai sušildo organizmą šaltą dieną, taip pat jis tinka įvairioms sriuboms, troškiniams, marinatams ir padažams ruošti.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Jauna šeima: kaip pasiruošti susitikimui su popiežiumi (86)

Į susitikimus su rugsėjo 22–23 dienomis Lietuvoje viešėsiančiu popiežiumi Pranciškumi...

Pasipiktino prabangiais modeliais su „vardiniais“ elektromobilių numeriais, bet „Regitra“ atrado kitą bėdą (88)

Prabangūs BMW, „ Audi “, „Porsche“ su elektromobiliams skirtais valstybinio numerio...

Tragišką kūdikio pagrobimo istoriją lig šiol gaubia daug paslapčių (2)

Nors įtariamasis buvo identifikuotas, teisiamas ir pripažintas kaltu, vėliau jam įvykdyta mirties...

Dėl telefono pateko į pinkles: paprašius grąžinti pinigus, pardavėjas pasiūlė kelionę į mišką (90)

Naują „ iPhone 7“ įsigijęs kaunietis pateko į nepavydėtiną padėtį – išvykus į...

Sovietų Sąjungos grimasos: išsigando Jono Pauliaus II – kliuvo dvasininkams (5)

Socialistinio bloko gyventojai gana džiugiai pasitiko žinią apie lenko Karolio Wojtylos tapimą...

Politologė: Šimonytės dalyvavimas prezidento rinkimuose taptų dilema Nausėdai (68)

Politologė Rima Urbonaitė , apžvelgdama svarbiausius šios savaitės Lietuvos politinius...

Jane Fonda prisipažino nekentusi plastinių operacijų, kurias buvo priversta atlikti dėl paprastos priežasties

80-ies metų sulaukusi aktorė Jane Fonda tikrai gali pasigirti puikia išvaizda. Tačiau neseniai...

Išsiruošusiems susitikti su popiežiumi: apie ką būtina pagalvoti iš anksto (10)

Susitikti su popiežiumi Pranciškumi Vilniuje ir Kaune susiruošusiems žmonėms vertėtų ne tik...

Unikauskas įvardijo tris žarnynų tipus: būtina tai žinoti, kad jaustumėtės žvalesni ir energingesni (33)

Žarnynas – mūsų antrosios smegenys, nes jame yra per 100 mlrd. nervinių ląstelių – daugiau...

Ministrui stojus ginti Kazėnienę, ji išreiškė nuomonę apie pasitraukimą (91)

Nemalonumai naujoje darbo vietoje Rasai Kazėnienei nesibaigia, jos ginti stojo pats teisingumo...