Nuvykę į svečią šalį, dažniausiai nepraleidžiame progos išragauti kiek įmanoma daugiau vietinės virtuvės skanumynų, o grįžę bandome pasigaminti patikusius patiekalus ir tokiu būdu atgaivinti atostogų prisiminimus. Tačiau jeigu artimiausiu metu atostogų neplanuojate, prieskonių pagalba susikurkite jas virtuvėje: kviečiame trumpam „nuvykti“ į Italiją, Graikiją, Kiniją, Indiją ar Meksiką.
© Shutterstock nuotr.

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vadovės Elenos Sereičikienės teigimu, norint į savo virtuvę įsileisti šiek tiek užsienio virtuvių skonio, reikia visai nedaug – užtenka tik tam tikroms šalims būdingų prieskonių.

„Bazilikas, garam masala, čili pipiras, raudonėlis ir imbieras – tai tik keletas ryškių prieskonių, kuriais pagardinus savo patiekalus galima mėgautis užsienio šalių virtuves primenančiu skoniu ir taip susikurti atostogas savo virtuvėje. Tačiau taip pat labai svarbu nepadauginti prieskonių ir jais neužgožti pagrindinių ingredientų skonio“, – pataria kulinarė.

Italija – bazilikas

Nors bazilikas yra kilęs iš Indijos ir jį plačiai naudoja Rytų šalys, pirmiausia šis prieskonis siejamas su italų virtuve. Baziliko skonis dėl stipraus, aitroko skonio ir saldaus kvapo gali priminti anyžius. Šviežią baziliką rekomenduojama dėti į salotas ar ant picos, o naudojamas kartu su pomidoru jis jūros gėrybes paverčia tikru delikatesu. Ruošdami gaivų desertą, baziliką derinkite su arbūzu, laimu, citrina ar mangu. Šis prieskonis ypatingai tinka su šaltais, vandeningais vaisiais.

Indija - garam masala

Šis prieskonių mišinys daugiausiai vartojamas Šiaurės ir Pietų Azijos virtuvėse, ypatingai Indijoje. Žodis „garam” reiškia „šiluma”, o ajurvedine prasme – „sušildyti kūną”. Garam masala yra sudarytas iš juodųjų ir baltųjų pipirų, gvazdikėlių, cinamono, muskato, juodų ir žalių kardamono ankščių, lauro lapų ir kmynų. Šis prieskonių mišinys yra labai universalus, kiekvienam patiekalui ar net gėrimui suteikia pikantišką, išskirtinį skonį. Garam masala galima dėti į majonezą, kavą, sriubas, troškinius, užbarstyti ant spragintų kukurūzų. Šis prieskonis puikiai tinka su bulvėmis, įvairiomis keptomis daržovėmis, basmati ryžiais bei vištiena.

Meksika – čili pipiras

Aštrumu pasižyminti meksikietiška virtuvė neapsieina be įvairių pipirų rūšių, bet vieni populiariausių išlieka raudonieji čili pipirai. Šių pipirų milteliai dažnai maišomi su kuminu ir raudonėliu. Mėgstantys aštrų maistą čili pipirais ar jų milteliais gali gardinti tiek mėsą, tiek daržoves.

Graikija – raudonėlis

Raudonėlis – labiausiai paplitęs prieskonis pietvakarių Europoje ir Viduržemio jūros regione. Džiovintas raudonėlis maistui suteikia netgi daugiau aromato nei šviežias. Šis prieskonis turi šiltą, šiek tiek kartoką skonį. Raudonėlis labai tinka gardinant tokias daržoves kaip cukinijos, pomidorai, baklažanai taip pat jį galima dėti į graikiškas salotas. Sumaišius alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir raudonėlį, gautą padažą galima naudoti su įvairiais patiekalais.

Kinija – imbieras

Imbieras atsirado Kinijoje, iš ten šis prieskonis palaipsniui pradėjo plisti visoje Azijoje ir Karibuose. Imbieras kaip ir česnakas, dažniausiai naudojamas kaip karštas, kvapnus prieskonis įvairiuose kinų virtuvės patiekaluose. Jis paplitęs ne tik maisto gamyboje, bet ir medicinoje. Šį prieskonį galima naudoti šviežią, maltą ir marinuotą. Imbiero arbata puikiai sušildo organizmą šaltą dieną, taip pat jis tinka įvairioms sriuboms, troškiniams, marinatams ir padažams ruošti.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Susirgę reta liga, turėsite mažai galimybių gauti vaistų: šiauliečiui valstybė atsuko nugarą

„Gyvenome įprastą gyvenimą, abu dirbome, auginome dukras. Vyras buvo stiprus, sveikas žmogus,...

Putino kritikai teigia pamatę, ko iš tiesų bijo Kremlius (104)

Baigėsi penktasis Vilniaus Rusijos forumas. Nuo ketvirtadienio vykusiame renginyje dalyvavo garsūs...

Buvusį tituluotos gražuolės sutuoktinį klampina dovanoti turtai ir „varguolių svaigalai“ (13)

Iš prekybos narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, įtariama, didelius turtus susikrovęs,...

Keičia poziciją: susitikimas su Kim Jong Unu vis dar gali įvykti (29)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad jo istorinis susitikimas su Šiaurės...

Lenkijos Senato maršalkos atsakas prieš Lietuvą užsimojusiai Cytackai: ponia, to nebus (293)

Balandį Torūnėje (Lenkija) vykusiame „Polonijos suvažiavime“ Vilniaus tarybos narei Renatai...

Britų spauda: oficialioje Skripalių apnuodijimo versijoje nesueina galai (6)

Laikraštis „i“ publikuoja apžvalgininkės Mary Dejevsky straipsnį apie neseniai paviešintą...

Apie emigrantus romaną parašęs ukrainietis turi patarimą išvažiuojantiems iš Lietuvos (42)

Asimiliuotis taip, kad niekas nesuprastų tavo kilmės, ar integruotis išliekant lietuviu? Užsienyje...

Strasbūro teismas kitą savaitę skelbs sprendimą dėl spėjamo CŽA kalėjimo Lietuvoje (1)

Europos Žmogaus Teisių Teismas kitą savaitę skelbs sprendimą dėl įtarimų, kad Lietuvoje...

Streikus išprovokavusios žydų reformos: ar tai gresia visos Europos krepšiniui? (26)

„Eurolyga virsta monstru“, – Krepšinis.lt pareiškė Nikola Vujčičius. Tokiais žodžiais...

Antstoliams perduotos skolos skandina tiek žmonių, kiek gyvena Kaune (140)

Vienas iš dešimties Lietuvos gyventojų turi skolų, perduotų antstoliams. Tai 250 tūkst....