Geriausia šiai užtepėlei naudoti keptus burokėlius. Verdant jų sodrus skonis kiek išblėsta, jau nekalbant apie naudingas maistines medžiagas. Ir kepti juos žymiai lengviau, nei virti. Žinoma, jei jau kepame, tai neprasidedame su keliais burokėliais. Iš karto kepu daug burokėlių – tiek, kiek telpa į kepimo indą. O jau juos sunaudoti problemų nekyla. Savaitės bėgyje labai paranku šaldytuve turėti keptų burokėlių – greitai galima paruošti įvairiausių patiekalų. Kad ir šią užtepėlę.

Kaip kepti burokėlius? Burokėlius nuplauname, nusausiname, sudedame į kepimo indą. Jei labai dideli, galima perpjauti per pusę. Pabarstome pipirais, druska, ištriname sutraiškytais česnakais, prieskoninėmis žolelėmis ir aliejumi, indą sandariai uždengiame kepimo folija ir šauname į iki 200 C įkaitintą orkaitę. Kepti apie 60-80 minučių, priklausomai nuo burokėlių dydžio, kol burokėliai suminkštėja.

BUROKĖLIŲ IR PUPELIŲ UŽTEPĖLĖ

2 vidutiniai (apie 400 g) kepti burokėliai
250 g virtų arba konservuotų baltųjų pupelių
4 česnako skiltelės
3 šaukštai citrinos sulčių
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
2 šaukšteliai kumino
1/8 šaukštelio kajeno pipirų
sauja saulėgrąžų, lengvai apkeptų
žalumynai papuošimui

Gaminimas:

1. Supjaustome burokėlius ir kartu su visais ingredientais, išskyrus saulėgrąžas ir žalumynus, sumetame į smulkintuvą. Viską susmulkiname iki vientisos konsistencijos. Paragaujame, ir jei norisi, pakoreguojame skonį su prieskoniais ir/arba citrinos sultimis.

2. Sudedame į indelį, pabarstome saulėgrąžomis ir žalumynais.

Skanaus!