aA
Šie pyragėliai atitinka savo pavadinimą šimtu procentų. Grietinė čia dedama visur: į tešlą, įdarą, ir net į glajų. Grietiniečiai tirpsta burnoje, yra labai purūs, trapūs ir minkšti, tačiau patiks ne tik saldumynų garbintojams: jie yra daugiau kvapnūs nei saldūs, o vietoje cukraus įdare ir tešloje įdėjus žiupsnelį kitą druskos ar žalumynų, bus puikus pietų užkandis prie sriubos ar troškinio.
© Jogos mityba

Jums reikės:

Tešlai:

350 g pirmos rūšies miltų;
150 g šalto kubeliais pjaustyto sviesto;
2 šaukštų grietinės;
75 g cukraus pudros;
½ šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio smulkios druskos;
3 šaukštų šalto ledinio vandens.

Įdarui:

500 g saldaus pieno varškės arba minkšto šviežio neslėgto „panyro" (receptą rasite čia);
pusės nutarkuotos žaliosios citrinos žievelės (citriną gerai nuplaukite po karšto vandens srove ir nušveiskite šveistuku);
3 šaukštų grietinės;
2 šaukštų ryžių miltų;
100 g rudojo cukranendrių cukraus;
"ant peilio galo" maltos vanilės ankšties arba kelių lašų natūralios vanilės esencijos.

Glajui:

šaukšto grietinės;
kupino šaukštelio rudojo cukranendrių cukraus.

Ruošimo eiga

Į virtuvinį kombainą su besisukančiais peiliais (elektrinę daržovių kapoklę arba mėsmalę) prasijokite miltus, suberkite druską, kepimo miltelius, cukraus pudrą, sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir kelis kartus pulsuojančiais judesiais įjunkite. Kapokite, kol turinys savo esme primins duonos minkštimo trupinius, tuomet sukrėskite grietinę ir supilkite vandenį.

Dar po kelių apsisukimų tešla sušoks į gumulą. Tešlą išimkite ir suspauskite į gumulą. Tešlos beveik neminkykite. Tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Jei neturite elektrinės kapoklės, trapią tešlą galite paruošti peiliu: miltus prasijokite ant stalo, suberkite druską, kepimo miltelius, cukraus pudrą. Ant viršaus sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pradėkite kapoti aštriu peiliu.

Procesas imlus laikui, tačiau rezultatas išeina toks pats. Kuomet sviestas sukapotas su miltais atrodys panašus į duonos minkštimo trupinių krūvelę, supilkite vandenį, sukrėskite grietinę. Viską greitai, tačiau atsainiai išminkykite ir tešlą įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

Tuo metu į dubenį sukrėskite saldaus pieno varškę arba „panyrą", sumaigykite šakute arba pertrinkite pirštais. Suberkite cukrų, ryžių miltus, sukrėskite grietinę, sudėkite pasirinktą vanilės rūšį, tarkuotą citrinos žievelę. Trinkite turinį šakute tol, kol visiškai ištirps cukrus, o masė taps vienalytė. Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Išimkite tešlą iš šaldytuvo.

Stalviršį ir kočėlą pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą 0,3-0,5 cm storio lakštu. Pasiruoškite apvalios ar keturkampės formos nediduką dubenėlį plonais kraštais ir šakutę. Kiek toliau nuo tešlos krašto dėkite vaikiško kumštelio dydžio varškės įdaro gumulėlį, užlenkite tešlos kraštu, kraštelius užspauskite pirštais. Lankstinį apvožkite dubenėliu ir spausdami nugnybkite. Kraštus pataisykite pirštais ir užspauskite šakutės dantukais: dantukus pamiltuokite, kad nepriliptų.

Lygiai taip pat sulankstykite visus grietiniuočius. Tešlos nuopjovas surinkite, susluoksniuokite vieną ant kitos ir iškočiokite iš naujo. Tešlos nuopjovų neminkykite: minkoma kapota smėlinė tešla praranda trapumą. Grietiniečius išdėliokite kepimo skardose, išklotose kepimo popieriumi, palikdami tarpus: grietiniečiai šiek tiek išsipučia.

Glajui šaukšte grietinės ištirpinkite šaukštelį cukraus ir gautu glajumi pirštais aptepkite grietiniečius. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes. Iškepusius aušinkite kepimo skardose: išimkite tik šiek tiek praaušusius. Skanūs tiek šilti, tiek ir ataušę.

Išeiga: apie 12 grietiniečių (priklausomai nuo dydžio).

Burnoje tirpstantys grietiniečiai
© Jogos mityba
Jogos mityba
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ekspertas apie griežtą bausmę: tai ženklas visiems rusams – juos paaukos nė nemirktelėję (128)

Net ketverių metų draudimas rungtyniauti po savo šalies vėliava ir organizuoti svarbiausias sporto...

Druskininkų reabilitacijos centro darbuotojai papasakojo, kas vyksta už klientų akių: taip yra visoje Lietuvoje (190)

„Paslaugos ir rūpestis, kurį gavau, buvo išskirtiniai; Nuostabi vieta atsigauti po operacijos;...

Ušackas prisimena darbą su Grybauskaite: vadybine prasme tai labai nemokšiška ir netinkama (465)

Maždaug pusmetį šalies vadovės poste praleidusi Dalia Grybauskaitė , 2010 metų sausį...

Atliekų tvarkytojai susidūrė su keistu deficitu (17)

Keičiantis klimatui kasdien vis aktualesnis tampantis atliekų rūšiavimas, regis, virto problema,...

Plastikos chirurgas rėžė: dabar nusisiurbti riebalus – pigiau nei įsigyti naują telefoną (5)

Pastaruoju metu visuomenė sparčiai seka sveiko kūno, tinkamos gyvensenos ir mitybos tendencijomis,...

Žiema sode: laikas ruoštis pavasariui (2)

Kai už lango baigiasi tamsusis gruodis, širdį šildo prisiminimai apie žydintį sodą.

Vitalijaus Cololo laidotuvėse buvusio Artūro Orlausko neapleidžia viena mintis (78)

Pastaruoju metu humoro pasaulį sukrėtė ne viena mirtis. Neseniai palaidotas Vitalijus Cololo ,...

Konservatoriai džiūgauja: prie jų jungiasi ne „zadanijų“ ministrai (169)

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) atstovė Rasa Baškienė...

Po įspūdingos kovos – amerikiečių liaupsės Kavaliauskui, čempionas džiaugėsi dėl žiūrovų (39)

„Madison Square Garden“ arenoje bokso renginį stebėjusi 10 tūkst. žiūrovų minia reginiu...

Algis Griškevičius: mums visiems reikia išmokti dažniau iš savęs pasijuokti

Algis Griškevičius – tapytojas, fotografas, objektų kūrėjas. Dažnai – lyg visi trys...