Šie pyragėliai atitinka savo pavadinimą šimtu procentų. Grietinė čia dedama visur: į tešlą, įdarą, ir net į glajų. Grietiniečiai tirpsta burnoje, yra labai purūs, trapūs ir minkšti, tačiau patiks ne tik saldumynų garbintojams: jie yra daugiau kvapnūs nei saldūs, o vietoje cukraus įdare ir tešloje įdėjus žiupsnelį kitą druskos ar žalumynų, bus puikus pietų užkandis prie sriubos ar troškinio.
© Jogos mityba

Jums reikės:

Tešlai:

350 g pirmos rūšies miltų;
150 g šalto kubeliais pjaustyto sviesto;
2 šaukštų grietinės;
75 g cukraus pudros;
½ šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio smulkios druskos;
3 šaukštų šalto ledinio vandens.

Įdarui:

500 g saldaus pieno varškės arba minkšto šviežio neslėgto „panyro" (receptą rasite čia);
pusės nutarkuotos žaliosios citrinos žievelės (citriną gerai nuplaukite po karšto vandens srove ir nušveiskite šveistuku);
3 šaukštų grietinės;
2 šaukštų ryžių miltų;
100 g rudojo cukranendrių cukraus;
"ant peilio galo" maltos vanilės ankšties arba kelių lašų natūralios vanilės esencijos.

Glajui:

šaukšto grietinės;
kupino šaukštelio rudojo cukranendrių cukraus.

Ruošimo eiga

Į virtuvinį kombainą su besisukančiais peiliais (elektrinę daržovių kapoklę arba mėsmalę) prasijokite miltus, suberkite druską, kepimo miltelius, cukraus pudrą, sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir kelis kartus pulsuojančiais judesiais įjunkite. Kapokite, kol turinys savo esme primins duonos minkštimo trupinius, tuomet sukrėskite grietinę ir supilkite vandenį.

Dar po kelių apsisukimų tešla sušoks į gumulą. Tešlą išimkite ir suspauskite į gumulą. Tešlos beveik neminkykite. Tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Jei neturite elektrinės kapoklės, trapią tešlą galite paruošti peiliu: miltus prasijokite ant stalo, suberkite druską, kepimo miltelius, cukraus pudrą. Ant viršaus sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pradėkite kapoti aštriu peiliu.

Procesas imlus laikui, tačiau rezultatas išeina toks pats. Kuomet sviestas sukapotas su miltais atrodys panašus į duonos minkštimo trupinių krūvelę, supilkite vandenį, sukrėskite grietinę. Viską greitai, tačiau atsainiai išminkykite ir tešlą įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

Tuo metu į dubenį sukrėskite saldaus pieno varškę arba „panyrą", sumaigykite šakute arba pertrinkite pirštais. Suberkite cukrų, ryžių miltus, sukrėskite grietinę, sudėkite pasirinktą vanilės rūšį, tarkuotą citrinos žievelę. Trinkite turinį šakute tol, kol visiškai ištirps cukrus, o masė taps vienalytė. Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Išimkite tešlą iš šaldytuvo.

Stalviršį ir kočėlą pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą 0,3-0,5 cm storio lakštu. Pasiruoškite apvalios ar keturkampės formos nediduką dubenėlį plonais kraštais ir šakutę. Kiek toliau nuo tešlos krašto dėkite vaikiško kumštelio dydžio varškės įdaro gumulėlį, užlenkite tešlos kraštu, kraštelius užspauskite pirštais. Lankstinį apvožkite dubenėliu ir spausdami nugnybkite. Kraštus pataisykite pirštais ir užspauskite šakutės dantukais: dantukus pamiltuokite, kad nepriliptų.

Lygiai taip pat sulankstykite visus grietiniuočius. Tešlos nuopjovas surinkite, susluoksniuokite vieną ant kitos ir iškočiokite iš naujo. Tešlos nuopjovų neminkykite: minkoma kapota smėlinė tešla praranda trapumą. Grietiniečius išdėliokite kepimo skardose, išklotose kepimo popieriumi, palikdami tarpus: grietiniečiai šiek tiek išsipučia.

Glajui šaukšte grietinės ištirpinkite šaukštelį cukraus ir gautu glajumi pirštais aptepkite grietiniečius. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes. Iškepusius aušinkite kepimo skardose: išimkite tik šiek tiek praaušusius. Skanūs tiek šilti, tiek ir ataušę.

Išeiga: apie 12 grietiniečių (priklausomai nuo dydžio).

Burnoje tirpstantys grietiniečiai
© Jogos mityba
Jogos mityba
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Karbauskio išviešintas Urbšys: Tomas Dapkus tiesiog mane informuodavo, jei kas blogai (202)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) lyderis Ramūnas Karbauskis teigė...

Palangoje – netikėtas Maskvos CSKA krepšininkų vizitas (89)

Savaitgalį Eurolygos rungtynėse Belgrade dėl trečios vietos Kauno „Žalgiriui“ nusileidusi...

Apsilankė Talino restoranuose: per vieną vakarą galima pravalgyti visą lietuvišką atlyginimą (109)

Talinas su savo restoranais ir kavinėmis neabejotinai pirmauja Baltijos šalyse. Šiame mieste...

30-mečio sūnaus įžūlumui nebuvo ribų: tėvai grasino ir siūlė pinigų, bet viską išsprendė tik teismas (25)

Po visiškai neilgai trukusio teisinio ginčo Niujorko valstijos teisėjas paskelbė nuosprendį,...

Dalia Grybauskaitė – apie „paskolas dėžutėse“, VSD pažymas ir „Agroverslo“ susiliejimą su politika išskirtinis interviu (915)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad teisėsauga turi labai atsargiai galvoti, kokius slaptus...

Palygino kainas Lietuvoje ir Portugalijoje: lietuviai neturėtų skųstis (252)

Tūkstančiu eurų per mėnesį papilnėjanti piniginė – įprastas ir orus portugališkas...

Dažną šunų ir kačių šeimininkų įprotį veterinaras vadina nusikaltimu (2)

Pradėjus kaitinti pavasarinei saulei , dažnas žmogus spėjo pajusti karščio sukeliamą...

Saugotis būtina, bet tada negausite gyvybiškai svarbaus vitamino: kaip elgtis? (10)

Šį pavasarį orai mus kaip niekad lepina kaitria saule, o tvyrantis karštis labiau primena...

Penki sekso mitai, kuriais reikia nebetikėti (4)

Kai kurie sekso mitai yra tokie absurdiški, kad žmonės jais netiki iš karto, kai tik jie...

Kraupūs gydytojo eksperimentai su savimi: viskas dėl ligonių (2)

1793 metai Filadelfijos apylinkėse JAV buvo labai sunkūs. Visą vasarą žmonės krito tarsi lapai...