aA
Šie pyragėliai atitinka savo pavadinimą šimtu procentų. Grietinė čia dedama visur: į tešlą, įdarą, ir net į glajų. Grietiniečiai tirpsta burnoje, yra labai purūs, trapūs ir minkšti, tačiau patiks ne tik saldumynų garbintojams: jie yra daugiau kvapnūs nei saldūs, o vietoje cukraus įdare ir tešloje įdėjus žiupsnelį kitą druskos ar žalumynų, bus puikus pietų užkandis prie sriubos ar troškinio.
© Jogos mityba

Jums reikės:

Tešlai:

350 g pirmos rūšies miltų;
150 g šalto kubeliais pjaustyto sviesto;
2 šaukštų grietinės;
75 g cukraus pudros;
½ šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio smulkios druskos;
3 šaukštų šalto ledinio vandens.

Įdarui:

500 g saldaus pieno varškės arba minkšto šviežio neslėgto „panyro" (receptą rasite čia);
pusės nutarkuotos žaliosios citrinos žievelės (citriną gerai nuplaukite po karšto vandens srove ir nušveiskite šveistuku);
3 šaukštų grietinės;
2 šaukštų ryžių miltų;
100 g rudojo cukranendrių cukraus;
"ant peilio galo" maltos vanilės ankšties arba kelių lašų natūralios vanilės esencijos.

Glajui:

šaukšto grietinės;
kupino šaukštelio rudojo cukranendrių cukraus.

Ruošimo eiga

Į virtuvinį kombainą su besisukančiais peiliais (elektrinę daržovių kapoklę arba mėsmalę) prasijokite miltus, suberkite druską, kepimo miltelius, cukraus pudrą, sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir kelis kartus pulsuojančiais judesiais įjunkite. Kapokite, kol turinys savo esme primins duonos minkštimo trupinius, tuomet sukrėskite grietinę ir supilkite vandenį.

Dar po kelių apsisukimų tešla sušoks į gumulą. Tešlą išimkite ir suspauskite į gumulą. Tešlos beveik neminkykite. Tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Jei neturite elektrinės kapoklės, trapią tešlą galite paruošti peiliu: miltus prasijokite ant stalo, suberkite druską, kepimo miltelius, cukraus pudrą. Ant viršaus sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pradėkite kapoti aštriu peiliu.

Procesas imlus laikui, tačiau rezultatas išeina toks pats. Kuomet sviestas sukapotas su miltais atrodys panašus į duonos minkštimo trupinių krūvelę, supilkite vandenį, sukrėskite grietinę. Viską greitai, tačiau atsainiai išminkykite ir tešlą įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

Tuo metu į dubenį sukrėskite saldaus pieno varškę arba „panyrą", sumaigykite šakute arba pertrinkite pirštais. Suberkite cukrų, ryžių miltus, sukrėskite grietinę, sudėkite pasirinktą vanilės rūšį, tarkuotą citrinos žievelę. Trinkite turinį šakute tol, kol visiškai ištirps cukrus, o masė taps vienalytė. Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Išimkite tešlą iš šaldytuvo.

Stalviršį ir kočėlą pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą 0,3-0,5 cm storio lakštu. Pasiruoškite apvalios ar keturkampės formos nediduką dubenėlį plonais kraštais ir šakutę. Kiek toliau nuo tešlos krašto dėkite vaikiško kumštelio dydžio varškės įdaro gumulėlį, užlenkite tešlos kraštu, kraštelius užspauskite pirštais. Lankstinį apvožkite dubenėliu ir spausdami nugnybkite. Kraštus pataisykite pirštais ir užspauskite šakutės dantukais: dantukus pamiltuokite, kad nepriliptų.

Lygiai taip pat sulankstykite visus grietiniuočius. Tešlos nuopjovas surinkite, susluoksniuokite vieną ant kitos ir iškočiokite iš naujo. Tešlos nuopjovų neminkykite: minkoma kapota smėlinė tešla praranda trapumą. Grietiniečius išdėliokite kepimo skardose, išklotose kepimo popieriumi, palikdami tarpus: grietiniečiai šiek tiek išsipučia.

Glajui šaukšte grietinės ištirpinkite šaukštelį cukraus ir gautu glajumi pirštais aptepkite grietiniečius. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes. Iškepusius aušinkite kepimo skardose: išimkite tik šiek tiek praaušusius. Skanūs tiek šilti, tiek ir ataušę.

Išeiga: apie 12 grietiniečių (priklausomai nuo dydžio).

Burnoje tirpstantys grietiniečiai
© Jogos mityba
Jogos mityba
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Močiutės netekusi vilnietė sukrėsta: dėl popiežiaus vizito laidotuves teko nukelti (38)

Popiežiaus Pranciškaus vizitas daugeliui lietuvių tapo tikra švente, tačiau artimą žmogų...

Šimonytė: nebuvo nė vieno atvejo, kai būčiau parodžiusi poniai Starkevičiūtei duris (30)

Seimo narė Ingrida Šimonytė savo santykius su buvusia Europos Parlamento nare Margarita...

Pietų Kinijos jūroje – naujas incidentas: kinų ekspertas kalba apie tiksinčią bombą (13)

Kinijos vyriausybė neleido Honkonge prisišvartuoti JAV karinių pajėgų laivui. Incidentas...

Indijos bendrovės Rokiškyje žada tikrą perversmą – daugiau kaip pusantro tūkstančio darbo vietų investuos 200 mln. eurų

Dvi Indijos bendrovės į skardinių ir tekstilės gamyklas Rokiškyje numato investuoti beveik 200...

Ušacko ultimatumas Gabrieliui Landsbergiui: tai primena gerai surežisuotą spektaklį atnaujinta 13.52 (257)

Trečiadienį kandidatas į prezidentus Vygaudas Ušackas viešai kreipėsi į Tėvynės Sąjungos -...

Patvirtintas kovos su kylančiomis kainomis planas: aštriausių pasiūlymų nebeliko papildyta Skvernelio komentaru (156)

Trečiadienį Vyriausybė apsvarstė planą, kaip didinti konkurenciją maisto produktų srityje bei...

Nemalonumai Klaipėdoje – vėjas verčia medžius (4)

Kaip įspėjo metereologai, rugsėjo 26 dieną pūs stiprus ir gūsingas vėjas. O dieną Lietuvoje...

STT pradėjo tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Registrų centre (1)

Specialiųjų tyrimų tarnyba ( STT ) trečiadienį pranešė, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą...

Tikriausiai niekada nesusimąstėte, ką gali prekės pakuotė (1)

Pakuotės vaikų produktams, kurias galima spalvinti, gėrimų skardinės pakuotės, šviečiančios...

47-erių Daina Bosas papasakojo, kaip rūpinasi savo grožiu ir kokių patarimų turi dukrai (20)

Kiekviena moteris turi savo asmeninių grožio ritualų, kuriuos jos gauna ir perduoda iš kartos į...