aA
Kynva (Quinoa - bolivinė balanda) - tai Pietų Amerikoje augantis augalas, kurio vaisiai itin turtingi maistinėmis medžiagomis. Tai neprilygstamas maisto produktas: daugiau nei grūduose įprasta baltymų ir subalansuotas rinkinys žmogui reikalingų amino rūgščių. Pietų Amerikoje tai labai svarbus maistui augalas jau daugiau nei 6000 metų. Auga Andų šlaituose iki 4000 m aukščio. Inkų laikais buvo garbinamas kaip šventas augalas - „javų motina“. Neseniai pradėtas auginti ir Šiaurės Amerikos kalnuotose vietovėse.
Kynva, bolivinė balanda
© Corbis/Scanpix

Kynvos augalas nepriklauso javams, tačiau jų vaisiai kulinarijoje traktuojami kaip grūdai.

Juose yra apie 55 % angliavandenių, 12-18% baltymų, 5-6 % riebalų, 13-14% skaidulų, 9-10% vandens, 3% mineralų. Kynvoje yra subalansuotas rinkinys žmogui reikalingų amino rūgščių - 9 esminės amino rūgštys. Tai reiškia, kad skirtingai nuo kviečių bei ryžių, kynvos nereikia pildyti ankštiniais augalais, ji savaime yra visapusė maistinė kultūra!

Joje gausu skaidulų, mangano, fosforo, magnio, vario ir geležies, vitamino E ir B2. Toks maistinių medžiagų rinkinys itin svarbus diabetikams, ateroskleroze ir migrena besiskundžiantiems žmonėms.

Kynva lengvai virškinama. Joje itin mažai glitimo, todėl alergijos labai retos. Dėl šių savybės kynva pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Prieš verdant reikia gerai nuplauti, kad pasišalintų kartokas apvalkalas (kartais jis būna pašalintas gamintojo). Ruošti panašiai kaip ryžius: virti pusę puodelio kynvos su vienu puodeliu vandens. Galima prieš verdant pakepinti. Išvirti grūdai tampa spiralės formos ir maloniai traška. Tinka daiginti.

Kynvą galima valgyti kaip karštą košę (su prieskoniais, arba saldžią su riešutais ir vaisiais), šaltą su pupelėmis, moliūgų sėklomis ir žalumynais kaip salotas, dėti į sriubas, daigintas barstyti ant įvairių patiekalų. Iš kynvos gaminami ir makaronai bei miltai.

Grūdai būna juodi, tamsiai rudi, raudoni, rožiniai, gelsvi, balti. Balti ir didesni skaitomi geriausiais. Jei norime laikyti ilgiau nei mėnesį, reikia dėti į šaldytuvą.

Bolivinė balanda su riešutais

Čia siūloma naudoti raudonąją bolivinę balandą (kynvą), tačiau galite išbandyti ir kitą rūšį.

Keturioms porcijoms reikės:

1 stiklinė neriebaus pieno,
1 stiklinė vandens,
1 stiklinė bolivinės balandos,
2 stiklinės šviežių gervuogių,
1/2 šaukštelio malto cinamono,
1/3 stiklinės pakepintų supjaustytų pekanų (arba graikinių riešutų),
4 šaukštai medaus.

Vidutinio dydžio puode sumaišykite pieną, vandenį ir bolivinę balandą. Užvirinkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virinkite penkiolika minučių arba kol dauguma skysčio susigers. Išjunkite ugnį; palaikykite uždengtą penkias minutes. Suberkite gervuoges ir cinamoną, sudėkite į keturis dubenėlius ir papuoškite pekanais. Kiekvieną porciją pašlakstykite vienu medaus.

Kol bolivinė balanda verda, pakepinkite pekanus orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 5-6minutes arba sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies apie tris minutes.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Darbuotojų trūkumas nebejuokingas: į regioną sūrelius gaminti atvyksta net iš Vilniaus (60)

6-7 t. varškės sūrelių, 5-10 t. pieno, 3,5 t. grietinės, 16 t. kefyro – tiek produkcijos per...

Avarija Černobylyje buvo tik siaubo pradžia: žmonių elgesys po katastrofos jiems patiems tapo nuosprendžiu (126)

1986 m. balandžio 26 d. 01:23 vietiniu laiku įvyko didžiausia pasaulyje atominės jėgainės...

Pamatė nepagražintą senatvės Lietuvoje vaizdą: atlikto tyrimo rezultatai šokiravo net pačius tyrėjus (280)

„Daugiau nei 80 proc. respondentų atsakė, kad jie laiko save bendraujančiais asmenimis, tačiau...

Patikrino pardavėją – kiek iš tiesų sveria kilogramas braškių (24)

Vasaros pradžia visiems asocijuosi su braškių sezonu. Gerai, jei šias uogas pats augini, nes,...

Dviejų vaikų mama siunčia žinutę Karbauskiui (266)

Kad ir kiek kritikos šiandien sulauktų valdančioji dauguma su draudimais gerti nustatytu laiku ar...

Edita ir Darjušas Lavrinovičiai jau sūpuoja dukrelę: išrinko ir vardą (61)

Krepšinininkas Darjušas Lavrinovičius su žmona Edita susilaukė dukros. Tai trečioji šeimos...

Vidurio amžiaus krizė neišvengiama, bet labai skirtinga: kaip išlaikyti antrą jaunystę išgyvenantį sutuoktinį (218)

Visą laiką buvo dėmesingas vyras, rūpestingas tėtis ir vieną dieną tiesiog paliko šeimą,...

Afrikos milžinė pabudo: šuolis į mažmeninę bankininkystę stebina savo mastu (14)

Daugelį metų ignoruodami vartotojus, Nigerijos kreditoriai netikėtai metėsi į mažmeninės...

Viena keisčiausių vietų pasaulyje: čia klestėjo senovės graikų karalystė Afganistane „Tūkstančio miestų“ lobis (23)

Po Aleksandro Makedoniečio mirties jo imperija jau niekada nebebuvo tokia pati. Beveik iš karto...

Menininkė Nomeda Marčėnaitė apie intymumą: tai ne vien seksas (89)

Žinių radijo laidoje „Penktadienio uoga“, kurią veda Agnė Grigaliūnienė , pasirodė retai...