aA
Kynva (Quinoa - bolivinė balanda) - tai Pietų Amerikoje augantis augalas, kurio vaisiai itin turtingi maistinėmis medžiagomis. Tai neprilygstamas maisto produktas: daugiau nei grūduose įprasta baltymų ir subalansuotas rinkinys žmogui reikalingų amino rūgščių. Pietų Amerikoje tai labai svarbus maistui augalas jau daugiau nei 6000 metų. Auga Andų šlaituose iki 4000 m aukščio. Inkų laikais buvo garbinamas kaip šventas augalas - „javų motina“. Neseniai pradėtas auginti ir Šiaurės Amerikos kalnuotose vietovėse.
Kynva, bolivinė balanda
© Corbis/Scanpix

Kynvos augalas nepriklauso javams, tačiau jų vaisiai kulinarijoje traktuojami kaip grūdai.

Juose yra apie 55 % angliavandenių, 12-18% baltymų, 5-6 % riebalų, 13-14% skaidulų, 9-10% vandens, 3% mineralų. Kynvoje yra subalansuotas rinkinys žmogui reikalingų amino rūgščių - 9 esminės amino rūgštys. Tai reiškia, kad skirtingai nuo kviečių bei ryžių, kynvos nereikia pildyti ankštiniais augalais, ji savaime yra visapusė maistinė kultūra!

Joje gausu skaidulų, mangano, fosforo, magnio, vario ir geležies, vitamino E ir B2. Toks maistinių medžiagų rinkinys itin svarbus diabetikams, ateroskleroze ir migrena besiskundžiantiems žmonėms.

Kynva lengvai virškinama. Joje itin mažai glitimo, todėl alergijos labai retos. Dėl šių savybės kynva pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Prieš verdant reikia gerai nuplauti, kad pasišalintų kartokas apvalkalas (kartais jis būna pašalintas gamintojo). Ruošti panašiai kaip ryžius: virti pusę puodelio kynvos su vienu puodeliu vandens. Galima prieš verdant pakepinti. Išvirti grūdai tampa spiralės formos ir maloniai traška. Tinka daiginti.

Kynvą galima valgyti kaip karštą košę (su prieskoniais, arba saldžią su riešutais ir vaisiais), šaltą su pupelėmis, moliūgų sėklomis ir žalumynais kaip salotas, dėti į sriubas, daigintas barstyti ant įvairių patiekalų. Iš kynvos gaminami ir makaronai bei miltai.

Grūdai būna juodi, tamsiai rudi, raudoni, rožiniai, gelsvi, balti. Balti ir didesni skaitomi geriausiais. Jei norime laikyti ilgiau nei mėnesį, reikia dėti į šaldytuvą.

Bolivinė balanda su riešutais

Čia siūloma naudoti raudonąją bolivinę balandą (kynvą), tačiau galite išbandyti ir kitą rūšį.

Keturioms porcijoms reikės:

1 stiklinė neriebaus pieno,
1 stiklinė vandens,
1 stiklinė bolivinės balandos,
2 stiklinės šviežių gervuogių,
1/2 šaukštelio malto cinamono,
1/3 stiklinės pakepintų supjaustytų pekanų (arba graikinių riešutų),
4 šaukštai medaus.

Vidutinio dydžio puode sumaišykite pieną, vandenį ir bolivinę balandą. Užvirinkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virinkite penkiolika minučių arba kol dauguma skysčio susigers. Išjunkite ugnį; palaikykite uždengtą penkias minutes. Suberkite gervuoges ir cinamoną, sudėkite į keturis dubenėlius ir papuoškite pekanais. Kiekvieną porciją pašlakstykite vienu medaus.

Kol bolivinė balanda verda, pakepinkite pekanus orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 5-6minutes arba sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies apie tris minutes.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Saulius Skvernelis: nekaltinu prezidento, bet tai panašu į diskriminaciją tautiniu pagrindu (495)

Kalbėdamas apie prezidento ir opozicijos kritiką susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus...

Pangoniui „Klaipėdos kartoną“ pardavęs Avulis pasisakė apie taršos skandalą: mato kitą versiją (284)

Prieš kurį laiką paaiškėjus, kad „ Grigeo Klaipėda“ galimai į Kuršių marias leido...

Istorinis pasiekimas: pergalės fone Sabonis pirmas iš lietuvių NBA surinko trigubą dublį (83)

Domantas Sabonis tapo pirmuoju istorijoje Lietuvos krepšininku, kuriam per NBA rungtynes pavyko...

Mitybos specialistas patarė, kaip paprastai numesti bent 3 kg: pradėkite nuo kavos puodelio (69)

„Jei norite numesti 3 kilogramus per daug nekeisdami savo mitybos įpročių, patarčiau ryte...

Šio prietaiso neturėjimas namuose gali kainuoti ne tik gyvybę, bet ir baudą (71)

Namuose įsiplieskęs gaisras vis dar yra didžiulė problema. Norint sumažinti gaisro padaromus...

Po negailestingo karalienės sprendimo prakalbo pats princas Harry: nebuvo kito pasirinkimo kaip tik nutraukti karališkuosius ryšius (16)

Britų princas Harry sekmadienį pareiškė jaučiantis „didelį liūdesį“, bet neturėjęs...

Ineta Stasiulytė atvirai: apie sunkiai širdyje rastą vietą Ščiogolevaitei, kas išgelbėjo santykius su Meškausku ir planus vestuvėms N-18 (32)

Šįkart DELFI TV laidos „ Nepatogūs klausimai su Radistais “ viešnia – Ineta Stasiulytė ....

Šauktinio mergina negali tylėti: neįsivaizduoju, kaip reiks išsilaikyti jam išėjus tarnauti (28)

Žinoma, čia susirenka žmonės paverkti, papykti ir susikrauti į save neigiamas emocijas. Aš taip...

Garsusis „Veneros gimimas“ slepia užkoduotą žinutę: tapytojas paveikslą net norėjo sudeginti

„Veneros gimimas“ – vienas garsiausių visų laikų paveikslų , kurį XV amžiaus pabaigoje...