aA
Kynva (Quinoa - bolivinė balanda) - tai Pietų Amerikoje augantis augalas, kurio vaisiai itin turtingi maistinėmis medžiagomis. Tai neprilygstamas maisto produktas: daugiau nei grūduose įprasta baltymų ir subalansuotas rinkinys žmogui reikalingų amino rūgščių. Pietų Amerikoje tai labai svarbus maistui augalas jau daugiau nei 6000 metų. Auga Andų šlaituose iki 4000 m aukščio. Inkų laikais buvo garbinamas kaip šventas augalas - „javų motina“. Neseniai pradėtas auginti ir Šiaurės Amerikos kalnuotose vietovėse.
Kynva, bolivinė balanda
Kynva, bolivinė balanda
© Corbis/Scanpix

Kynvos augalas nepriklauso javams, tačiau jų vaisiai kulinarijoje traktuojami kaip grūdai.

Juose yra apie 55 % angliavandenių, 12-18% baltymų, 5-6 % riebalų, 13-14% skaidulų, 9-10% vandens, 3% mineralų. Kynvoje yra subalansuotas rinkinys žmogui reikalingų amino rūgščių - 9 esminės amino rūgštys. Tai reiškia, kad skirtingai nuo kviečių bei ryžių, kynvos nereikia pildyti ankštiniais augalais, ji savaime yra visapusė maistinė kultūra!

Joje gausu skaidulų, mangano, fosforo, magnio, vario ir geležies, vitamino E ir B2. Toks maistinių medžiagų rinkinys itin svarbus diabetikams, ateroskleroze ir migrena besiskundžiantiems žmonėms.

Kynva lengvai virškinama. Joje itin mažai glitimo, todėl alergijos labai retos. Dėl šių savybės kynva pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Prieš verdant reikia gerai nuplauti, kad pasišalintų kartokas apvalkalas (kartais jis būna pašalintas gamintojo). Ruošti panašiai kaip ryžius: virti pusę puodelio kynvos su vienu puodeliu vandens. Galima prieš verdant pakepinti. Išvirti grūdai tampa spiralės formos ir maloniai traška. Tinka daiginti.

Kynvą galima valgyti kaip karštą košę (su prieskoniais, arba saldžią su riešutais ir vaisiais), šaltą su pupelėmis, moliūgų sėklomis ir žalumynais kaip salotas, dėti į sriubas, daigintas barstyti ant įvairių patiekalų. Iš kynvos gaminami ir makaronai bei miltai.

Grūdai būna juodi, tamsiai rudi, raudoni, rožiniai, gelsvi, balti. Balti ir didesni skaitomi geriausiais. Jei norime laikyti ilgiau nei mėnesį, reikia dėti į šaldytuvą.

Bolivinė balanda su riešutais

Čia siūloma naudoti raudonąją bolivinę balandą (kynvą), tačiau galite išbandyti ir kitą rūšį.

Keturioms porcijoms reikės:

1 stiklinė neriebaus pieno,
1 stiklinė vandens,
1 stiklinė bolivinės balandos,
2 stiklinės šviežių gervuogių,
1/2 šaukštelio malto cinamono,
1/3 stiklinės pakepintų supjaustytų pekanų (arba graikinių riešutų),
4 šaukštai medaus.

Vidutinio dydžio puode sumaišykite pieną, vandenį ir bolivinę balandą. Užvirinkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virinkite penkiolika minučių arba kol dauguma skysčio susigers. Išjunkite ugnį; palaikykite uždengtą penkias minutes. Suberkite gervuoges ir cinamoną, sudėkite į keturis dubenėlius ir papuoškite pekanais. Kiekvieną porciją pašlakstykite vienu medaus.

Kol bolivinė balanda verda, pakepinkite pekanus orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 5-6minutes arba sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies apie tris minutes.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ernestas Naprys | D+

Ne viskas tik brangsta: dešimtys produktų per 5 metus yra atpigę – palyginkite kainas (7)

Įpylus 30 procentų pabrangusio dyzelio, automobilį palikti stovėti mieste kainuoja 60 proc....

Šeštadienį – „Didysis Šeimų gynimo maršas“: automobilių kolona judės nuo Klaipėdos iki Vilniaus dirbs gausios policijos pajėgos, bus ribojamas eismas (16)

Šiandien Lietuvoje vyks „Didysis Šeimos gynimo maršas“, kurio finalinis renginys bus rengiamas...

Rekordinį pasirodymą surengusį Sirvydį sustabdė tik trauma (1)

20-metis Deividas Sirvydis priešpaskutinėse NBA reguliaraus sezono rungtynėse pademonstravo...

Susigrąžinę dingusią dukrą tėvai atsitokėjo tik vėliau – kraupus radinys nepaliko abejonių (64)

Dauguma tėvų žino, kad vaikų auginimas yra nuolatinis darbas, reikalaujantis besąlygiškos...

Tarptautinė mokslininkų grupė atviru laišku kreipėsi dėl „Sputnik V“ vakcinos (660)

Tarptautinė mokslininkų grupė dar kartą išreiškė rimtą nerimą dėl Rusijoje gaminamos „...

Orai: savaitgalį lietaus išvengti nepavyks, bet temperatūra kils aukštyn (1)

Šeštadienį Lietuvos orus lems nedidelė aukštesnio slėgio sritis, įsiterpusi tarp dviejų žemo...

Parodė, kaip Turkijoje poilsiauja turtingiausi lietuviai: tai tikras atostogų rojus, kuriame pildomi visi norai (73)

Turkija , tai toli gražu ne tik taupių, ekonominės klasės turistų rojus. Šią šalį mėgsta ir...

Japonijoje gyvenusi Kristina – apie nutylimas moterų pareigas santuokoje, grožio paslaptis ir tikrąjį geišų vaidmenį (93)

Japonija vis dar yra viena iš tų šalių, kuri apipinta įvairiais mitais. Uždari, darboholikai,...

Dėl žioplos klaidos įkliuvo garsios grupuotės lyderis: kokaino maišelyje – prekybos centro čekis (53)

Su teisėsauga bendradarbiaujančių nusikalstamo pasaulio atstovų liudijimai kaip reikiant...