aA
Daugelyje pagoniškųjų tautų blynai buvo ritualinis patiekalas, magiškas kepinys, skirtas aukai. Senosiose kulinarijos knygose rašoma, kad blynai – bene seniausias pagonių apeiginis valgis, kepamas per žiemos palydas, skirtas derliaus, galvijų bei raugo globėjams pagerbti.
Vaflis
Vaflis
© Corbis/Scanpix

Virtų bulvių blynai su rūkytomis žuvimis ir padažu

8 virtos bulvės, 1 kiaušinis, 4 šaukštai miltų, 1–2 karštai rūkytos lydekos, 1 svogūnas, truputis pipirų, krapų, druskos, džiūvėsėlių blynams apvolioti, aliejaus kepti.

Padažui: 4 kietai virti kiaušiniai, 50 g sviesto, 1 svogūnas, 4 šaukštai grietinės, 1 stiklinė sultinio, truputis krapų, pipirų, druskos.

Virtas bulves sugrūskite ir, kai košė truputį atvės, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, paskaninkite pipirais, druska ir krapais. Gerai išmaišykite. Jeigu masė labai lips prie rankų, įberkite šiek tiek daugiau miltų. Iš žuvų išrinkite kaulus ir filė susmulkinkite. Pakepkite susmulkintą svogūną ir sumaišykite su žuvimis.

Šlapiomis rankomis formuokite bulvių blynelius, į vidų dėdami žuvų įdaro. Paskui apvoliokite džiūvėsėliuose ir iškepkite įkaitusiame aliejuje. Padažui susmulkintą svogūną apkepkite svieste, suberkite susmulkintus kiaušinius, sudėkite grietinę, supilkite sultinį ir, paskaninę prieskoniais, dar truputį pakaitinkite. Blynus patiekite su padažu.

Baltarusiški „dranikai“

4 vidutinio dydžio bulvės, 2 šaukštai miltų, 1 kiaušinis, truputis citrinų sulčių, druskos, pipirų, aliejaus.

Įdarui: 2 saujos džiovintų grybų, 1 svogūnas, truputis druskos.

Įdarui skirtus grybus nuplaukite ir 3–4 val. mirkykite šaltame vandenyje. Tada juos dar kartą nuplaukite, vėl užpilkite vandeniu ir virkite apie valandą. Išvirusius grybus smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su susmulkintu pakepintu svogūnu, įberkite druskos. Bulves stambiai sutarkuokite. Į tarkius įspauskite citrinų sulčių, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, paskaninkite druska bei pipirais. Gerai išmaišykite.

Iš tarkių tešlos formuokite blynelius, ant jų dėkite grybų įdaro, tada dar šiek tiek tešlos. Rankomis suformuokite „dranikus“. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Iškepusius blynus sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekite su grietine.

Grikių blyneliai

1 kiaušinis, truputis druskos, 1 stiklinė kefyro, 1 šaukštelis kepimo miltelių, 3 šaukštai miltų, grikių miltų tiek, kad išeitų grietinės tirštumo tešla, šiek tiek ištirpinto sviesto blyneliams apipilti.

Kiaušinį išplakite su druska, supilkite kefyrą ir išmaišykite. Tada suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais bei grikių miltais. Išmaišykite ir tešlą palaikykite apie 30 min. Kai tešla išbrinks, iškepkite nedidelius blynelius. Iškart apšlakstykite ištirpintu sviestu ir patiekite. Blynelius galima valgyti ir su grietine.

Žirnių miltų blynai su spirgučiais

1 stiklinė pieno, 1 šaukštas mielių, truputis cukraus, 1 kiaušinis, 50 g ištirpinto sviesto, 1 stiklinė žirnių miltų, 2 šaukštai miltų.

Padažui: 300 g šoninės, 1 svogūnas, truputis druskos, pipirų.

½ stiklinės šilto pieno sumaišykite su mielėmis ir žiupsneliu cukraus. Pastatykite šiltai, kad pakiltų. Tada įmuškite kiaušinį, supilkite likusį pieną, sviestą, suberkite žirnių miltus ir paprastus miltus, išmaišykite ir iškildinkite tešlą šiltoje vietoje. Iškepkite blynus.

Paruoškite padažą: kubeliais supjaustykite šoninę, susmulkinkite svogūną ir, pagardinę druska bei pipirais, pakepkite. Karštą padažą supilkite ant blynų ir patiekite. Padažą galima paskaninti grietine.

Cukinijų blyneliai su gaiviu padažu

1 cukinija, 3 bulvės, 1 kiaušinis, truputis pipirų, druskos, aliejaus blyneliams kepti.

Padažui: 200 g natūralaus jogurto, ½ ilgavaisio agurko, 3–4 susmulkinti mėtų lapeliai, pipirų, druskos.

Cukiniją ir bulves sutarkuokite vidutine trintuve, skystį nupilkite. Įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite. Pagaminkite padažą: sutarkuokite agurką, nupilkite skystį, įberkite susmulkintų mėtų, pipirų, druskos ir sumaišykite su jogurtu. Tada iš paruoštos tešlos iškepkite nedidelius blynelius. Karštus blynelius užpilkite padažu ir iškart patiekite.

Plikyti mieliniai blynai

2 stiklinės kvietinių miltų, 20 g mielių, 2 kiaušiniai, 3 stiklinės pieno, 1 šaukštelis cukraus, druskos, riebalų.

1/3 dalį miltų užplikykite stikline verdančio pieno, išmaišykite, paviršių apibarstykite miltais ir palaikykite 30 min. Mieles ištrinkite su cukrumi, trynius – su druska ir viską sudėkite į plikytą tešlą. Tada supilkite likusį šiltą pieną. Turi išeiti grietinės tirštumo tešla. Ją kildinkite pridengę audeklu šiltoje vietoje apie 1–2 val.

Į pakilusią tešlą įmaišykite išplaktus baltymus ir suberkite likusius miltus. Jei mėgstate, į blynų tešlą galite įberti razinų. Blynus kepkite įkaitintuose riebaluose. Patiekite su grietine, uogiene ar cukrumi.

Blynai su obuoliais

3 kiaušiniai, 1/3 stiklinės cukraus, 1 šaukštelis vanilinio cukraus, 1 šaukštelis kepimo miltelių, 50 g ištirpinto sviesto, ½ stiklinės pieno, 10–12 šaukštų „ekstra“ miltų.

Įdarui: 5 obuoliai, ½ stiklinės cukraus, 2 šaukšteliai vanilinio cukraus, 2 šaukšteliai cinamono.
Kiaušinius suplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Supilkite ištirpintą atvėsintą sviestą, pieną ir išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į tešlą, išmaišykite ir leiskite pastovėti apie 30 min., tuomet iškepkite blynus.

Įdarui skirtus obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol suminkštės. Tada suberkite cinamoną ir išmaišykite. Iškeptus blynus sluoksniuokite su obuolių įdaru, pabarstykite cukrumi ir kelioms minutėms dėkite į vidutiniškai įkaitintą orkaitę. Patiekite su grietine ar jogurtu.

Sklindžiai su medumi

2 stiklinės pieno, 15 g sausų mielių, 5 stiklinės miltų, truputis sviesto, 2 šaukštai medaus, 3 kiaušiniai, druskos, aliejaus kepti.

Šiltame piene išmaišykite mieles, suberkite persijotus miltus, išmaišykite ir 30 min. laikykite šiltai, kol tešla pakils. Tuo metu ištirpinkite sviestą su medumi, įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir viską išmaišykite. Šią masę supilkite į pakilusią tešlą ir išmaišykite mediniu šaukštu. Keptuvėje su aliejumi iškepkite sklindžius. Patiekite su medumi, uogiene ar kitokiu padažu.

Užgavėnių blynai su džiovintais vaisiais

3 šaukštai cukraus, 1 sauja džiovintų vaisių, 2 kiaušiniai, 20 g mielių, 1 stiklinė miltų, 2 stiklinės pieno, 2 šaukštai sviesto, aliejaus kepti.

Inde, įstatytame į karšto vandens vonelę, ištrinkite mieles su cukrumi, 1 stikline šilto pieno ir ¼ stiklinės miltų. Kildinkite 15 min. Tada supilkite likusį pašildytą pieną, įmaišykite kiaušinių trynius, ištirpintą sviestą, miltus, išplaktus kiaušinių baltymus. Tešlą kildinkite šiltai. Į pakilusią tešlą atsargiai įmaišykite susmulkintus džiovintus vaisius. Blynus kepkite įkaitintame aliejuje ant nedidelės ugnies.

„Savaitė“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Sutuoktiniai po skambučio į karštąją liniją – įbauginti: sudvejojome, ar verta tikrintis (72)

Pokalbis su karštosios linijos savanore dėl koronaviruso tyrimo vyrui ir jo žmonai pasirodė labai...

Patarimas darbuotojams: jei sutinkate su mažesne alga, turi mažėti ir darbo krūvis (26)

Su sunkumais dėl karantino susiduriančiose įmonėse darbuotojų gali būti prašoma susimažinti...

Mokslininkas – apie virusui atvertą užnugarį: kai kurias klaidas dar galima ištaisyti (1)

Lietuvoje jau daugiau nei pusė tūkstančio medikų turėjo izoliuotis dėl kontaktų su koronavirusu...

Koronavirusu užsikrėtusi aktorė izoliavosi psichikos sveikatos centre: norėčiau nusikeikti, bet geriau sukalbėsiu maldą (29)

„Pradėsiu pozityviai“, – pirmadienio vakarą savo mintimis dalijosi Ieva Labanauskaitė ....

Signalai iš besivystančių rinkų neramina: gelbėjimo priemonės vargiai byloja apie slūgstantį potvynį

Besiformuojančių rinkų struktūroje, kaip niekad anksčiau, atsiranda įtrūkių ir spragų. Tuo...

Adam Tooze

Ar koronaviruso sukelta finansinė krizė bus didesnė už 2008 m. krizę?

Paskutinioji ekonominė krizė buvo finansinis širdies smūgis. O ši gali būti panaši į viso...

Kaip gauti gerą pomidorų derlių – profesionalų patarimai nuo daigų auginimo iki dirvos parinkimo

Pomidorai auginami šiltnamiuose, atvirose lysvėse, tai – populiari, daugelio mėgstama kultūra.

Itin slapta lietuvių grupė feisbuke sudomino JAV pareigūnus: po Vilniuje atliktų kratų – neįtikėtini liudijimai (250)

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) į Lietuvą atskriejęs pranešimas apie socialinio tinklo „...

Kol valdžios žmonės galvojo, koronavirusu užsikrėtęs Mantas greitųjų testų gavo iš draugo (255)

Tik po savo istorijos paviešinimo medikų dėmesio sulaukęs renginių vedėjas Mantas Kazlauskas...

Griežto karantino Čečėnijoje metu – bauginantys vaizdai socialiniuose tinkluose (181)

Čečėnijos Respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas pareiškė, jog bet kuris asmuo, pažeidęs...

|Maža didelių žinių kaina