Savaitgalis šis ne įprastas, o šventinis. Pyrago pertraukai, manau, visada galima rasti laiko, juolab kad šiais metais vasario 16-oji išpuola šeštadienį, tai tikrai negalima sakyti, kad nebus laiko.
© J.Kuniskytės nuotr.

Galbūt ir kaimynus reikėtų netikėtai arbatos ir pyrago pasikviesti, šventinį minėjimą pasižiūrėti per televiziją ar kokiam ilgesniam pasivaikščiojimui po parką ar paupiu išsiruošti. Gerai po sniegą pabraidžius ir skruostus šaltuke pagairinus, pamatysite, tai atrodys kaip skaniausias pasaulio kepinys. O ir žiema ilgai nesitęs, juk ką tik išginėm ją iš kiemo su More ir Lašininiu.

Ir Gavėniai, ir šventei

Dabar, laukiant Velykų, bent jau aš ketinu šio bei to atsisakyti. Mano šešerių metų dukra Izabelė parašė atvirutę ir žadėjo atsisakyti šokolado. Na, pažiūrėsime. O pyragas iš morkų ir obuolių, manau, tinkamas ir Gavėniai, ir Vasario 16-ai.

Morka labai gerbtina ir naudinga daržovė. Morkų pyragas yra labai populiarus ir Anglijoje, ir Jungtinėse valstijose. Dažniausiai jis gaminamas su įvairiais prieskoniais, kai kuriose šio pyrago variacijose įmaišoma riešutų, dar labai mėgstamas atributas yra grietinėlės sūrio ir cukraus pudros kremas, kuris pyragą iškelia į visai kitas dausas.

Obuoliai iš rūsio, kremas – iš parduotuvės

Aš labai džiaugiuosi viena šio pyrago versija, kuri iškeliavus į Kepinių knygą. Kepu jį su sūdytais žemės riešutais, bet šį kartą išbandžiau dar vieną variantą – su obuoliais, ir turiu pasakyti, obuoliai ir morkos, be abejonės, yra geriausi draugai. Juk ne veltui dar nuo vaikystės buvome maitinami morkų ir obuolių salotomis.

Be to, ypač jei obuoliai lietuviški ir saugiai kur nors rūsyje šiaudais apdėti gulėjo, tai dabar gal kai kurie ir jau po truputį pasiduoda, viena kita dėmelė viršun kyla, todėl pats laikas tokiems obuoliams komandiruotę išrašyti į pyragą.

O dėl kremo ant viršaus, aš šį kartą pasinaudojau visuomet pasiteisinančiu ir paprastu citrinos sulčių ir cukraus pudros glaistu, bet esu kartą tiesiog labai gerai ištrynusi vidutinio liesumo varškę su trupučiu grietinėlės, citrinos sulčių ir cukraus pudros – išeina malonus varškės kremas.

Galite netgi iškepti dvigubą porciją torto formoje atsegamu dugnu, tuomet tuos du pyragus pertepkite varškės kremu ir turėsite beveik tortą.

Taigi, mažiau kalbų, daugiau receptų. Bet kokiu atveju morkų ir obuolių pyragas yra labai skanus, todėl ir populiarus visame pasaulyje.

Beatos savaitgalio receptas: šventiniam šeštadieniui – morkų ir obuolių pyragas
© J.Kuniskytės nuotr.

Reikės:

120 g kambario temperatūros sviesto
4 kiaušinių
200 g rudojo cukraus (jei neturite, tiks ir baltasis)
70 g lazdynų riešutų
70 g migdolų riešutų
350 g tarkuotų morkų ir obuolių (bus kokios dvi vidutinio dydžio morkos ir du obuoliukai)
50 g razinų (gera sauja)
200 g kvietinių miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
0,5 šaukštelio geriamosios sodos
1 kupino šaukštelio cinamono
1/3 šaukštelio maltų gvazdikėlių
Kelių šviežio muskato riešuto tarkių
žiupsnelio druskos

Glaistui: (nebūtinas)

1 nedidelės citrinos sulčių
4–5 šaukštų cukraus pudros

Kepame pyragą:

1. Įjunkite orkaitę – temperatūra 190 °C.

2. Sviestą pradėkite plakti elektriniu plakikliu nedideliu greičiu (dabar nekaršta, tai nebus jis paslankus), suberkite pusę cukraus ir toliau plakite, kol sviestas pradės minkštėti.

3. Tada po vieną įmuškite kiaušinius, po pirmo kiaušinio suberkite likusį cukrų ir toliau plakite, kol po truputį suplaksite visus kiaušinius. Kadangi kiaušinių daug, o sviesto nelabai, tai masė gali susigarbanoti, tai įberkite šaukštelį miltų ir vėl plakite.

4. Riešutus sumalkite kavamale arba maisto smulkintuvu iki rupių miltų, į dulkes paversti nereikia.

5. Miltus sumaišykite su druska, prieskoniais, kepimo milteliais, soda.

6. Morkas ir obuolius sutarkuokite smulkia burokine tarka.

7. Į kiaušinių ir sviesto masę suberkite riešutus ir pusę tarkuotų obuolių su morkomis, taip pat visus miltus, išmaišykite ir supilkite likusius obuolius su morkomis. Tešla bus vidutinio tirštumo.

8. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir lengvai patepkite sviestu. Šaukite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 45 minutes. Patikrinkite, ar iškepė, besdami medinį pagaliuką. Jei jis sausas – pyragas iškepęs.

9. Leiskite pyragui truputį atvėsti. Jei norite pyrago su saldžiai rūgštoku glaistu, tai sumaišykite citrinos sultis su cukraus pudra ir palaistykite pyragą. Vėsdamas glaistas sutvirtės.

Pyragas skaniausias atvėsęs ir kitą dieną, beje, pasakiškai skanus, dar skanesnis.

Šventinio pyrago ir dėkingumo kupino savaitgalio jums linkiu, o daugiau receptų rasite mano puslapyje beatosvirtuve.lt.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Klaipėdietis nusivylė brangiausiu Lietuvos „Passatu“ pardavėjai problemą mato kitur (339)

„Man tai buvo pirmas naujo automobilio pirkimas“, – DELFI sako Mindaugas, prieš pusmetį...

Rusai pučiasi: mes laimime antrąjį Šaltąjį karą, o JAV laukia žlugimas (1033)

Sovietų sąjunga pralaimėjo Šaltąjį karą prieš Vakarus, o sankcijų spaudžiama Rusija laimi...

Emigrantas, kuris grįžo kurti automatizuotą daržovių ūkį (29)

Nors daržovių ūkiuose Lietuvoje daugeliui procesų atlikti vis dar naudojamas rankų darbas, jau...

„MG Baltic“ gynyboje – buvę aukšti prokurorai (144)

Valstybės saugumo departamento informacijoje Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui...

Drąsiems pokyčiams pasiryžusi 27 metų vilnietė pasikeitė kardinaliai (77)

DELFI Stilius kardinaliems stiliaus pokyčiams pasiryžo 27 metų vilnietė Miglė. Drąsi mergina...

Kitą savaitę – tropinė temperatūra: Lietuvoje bus karščiau nei Turkijos kurortuose (39)

Po labai karšto savaitgalio – dar karštesnė savaitė. Sinoptikai pastarąsias dienas nuo kaktos...

Tautos priešas: kvapą užgniaužęs Egiptas prakeikia Salah sutraumavusį Ramosą (57)

Niekas labiau nesuvienija Egipto nei Mohamedas Salah , todėl šeštadienio vakarą dužo ne tik „...

Unikalus Lietuvos kurortas, kur poilsiautojai viliojami fazanais ir žuvimi (50)

„Žmonės, važiuojantys pramogauti, nori ir skaniai pavalgyti, tad visi prašo tik šviežiai...

„Misija Sibiras‘18” bandomojo žygio metu į dienos šviesą sugrąžinta istorinė partizanų vieta (5)

Visą savaitgalį 80 atrinktų dalyvių žygiavo „Misija Sibiras‘18” bandomajame žygyje...

Užkalnis rado Lietuvos blogo maisto sostinę (242)

Jau esu sakęs, kad blogiausias Lietuvos regionas pavalgyti yra Dzūkija . Jie turi girias ir...