aA
Artėjant žiemos šventėms vis dažniau tenka pasukti galvą, kokiais patiekalais nustebinti artimuosius. Kūčios – gilias tradicijas turinti šventė, todėl kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson pataria originalių idėjų šventiniam valgiaraščiui paieškoti ir senovės lietuvių virtuvėje, sakoma pranešime spaudai.
© Shutterstock nuotr.

Kanapių sėklos – vienas iš tokių primirštų pagardų, kurį galima išradingai panaudoti, ruošiant šventinius patiekalus.

„Kanapių sėklos – tai be galo maistingas, širdies darbą ir virškinimą gerinantis, lietuvių nuo seno vertinamas produktas. Jos turėtų užimti ypatingą vietą ir mūsų šventinėje virtuvėje. Kanapės nuo seno naudotos daugelyje Kūčių stalui skirtų patiekalų, bet, deja, juos jau spėjome pamiršti. Todėl, manau, atėjo metas kanapių sėklas sugrąžinti ant mūsų šventinių stalų“, – sako B. Nicholson.

Beata Nicholson: kanapių sėklos grįžta į kalėdinį valgiaraštį
© „Beatos virtuvės“ archyvo nuotr.

Ji pateikia keturias idėjas, kaip gaminant šventinę vakarienę panaudoti šias maistingas sėklas.

Kūčiukai. Daugelis įpratę matyti kūčiukus su aguonomis, tačiau net ir šį tradicinį Kūčių patiekalą-simbolį galima pagardinti kanapių sėklomis. O jei nesinori jų gaminti namuose, galima įsigyti jau pagamintų – B. Nicholson kartu su ilgamete partnere duonos gamintoja „Vilniaus duona“ šiemet pirmą kartą sukūrė būtent tokius traškius ir saldžius kūčiukus su aguonomis bei kanapių sėklomis.

Beata Nicholson: kanapių sėklos grįžta į kalėdinį valgiaraštį
© „Beatos virtuvės“ archyvo nuotr.

Kanapių pienas. Įprastą aguonų pieną B. Nicholson siūlo pakeisti maistingu ir gardžiu kanapių pienu, puikiai tiksiančiu ir veganams. Kanapių pienas paruošiamas labai paprastai: tereikia kanapių sėklų, vandens ir žiupsnelio druskos. Kanapių pieną galima gerti vieną arba maišyti su uogomis bei sultimis, taip pat naudoti gaminant kitus patiekalus.

Kanapiniai pyragėliai. Laikas nustebinti prie pyragėlių su grybais jau pripratusius artimuosius. B.Nicholson įsitikinusi, kad mielinės bandelės su grūstų kanapių įdaru bus tikras netikėtumas, sukelsiantis vakarieniaujantiems klausimą, iš ko paruoštas įdaras – grybų, riešutų ar mėsos? Šiam gardžiam įdarui tereikės svogūno, kanapių sėklų ir kanapių pieno tirščių. Šie pyragėliai puikaus skonio tiek šilti, tiek jau atvėsę.

Beata Nicholson: kanapių sėklos grįžta į kalėdinį valgiaraštį
© „Beatos virtuvės“ archyvo nuotr.

Silkės kapotinis. Žiemos šventės sunkiai įsivaizduojamos be silkės. B.Nicholson siūlo klasikinius, šeimos jau pamėgtus silkės patiekalus papildyti ypatingu silkės kapotiniu. Jį pasigaminti labai paprasta: į sukapotos silkės įpjovas reiktų sudėti keptas bulves, grybus ir svogūnus, o tada pagardinti patiekalą spragintomis ir grūstomis kanapėmis.

Beata Nicholson: kanapių sėklos grįžta į kalėdinį valgiaraštį
© „Beatos virtuvės“ archyvo nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„Norfa“ atsitraukia: pirkėjai privertė keisti prekybos tinklo planus (38)

Prieš metus pirmąją parduotuvę be tradicinių kasų atidaręs mažmeninės prekybos tinklas...

Naujausiuose reitinguose – didėjanti praraja tarp lyderių (653)

Spalį smuko visuomenės palaikymas didžiausiai valdančiajai „valstiečių“ partijai, tačiau...

Pranckietis ragina pedagogus nedramatizuoti: gauna didesnį atlyginimą nei universiteto docentas (54)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį paragino pernelyg nedramatizuoti trečią...

Formalumus tvarkysiančios rinktinės sąraše – du „žali“ naujokai, penki „Ryto“ atstovai (9)

Lietuva jau turi kišenėje kelialapį į kitų metų pasaulio krepšinio pirmenybes, bet rinktinės...

Atskleidė schemą, kaip laimimi viešieji pirkimai ligoninėse: nustatė įdomią tendenciją papildyta (22)

STT analitinės antikorupcinės žvalgybos pareigūnai atliko tyrimą, kuriuo nustatė atvejus, kai...

Pietų pertrauka vietoje, kokios iki šiol nebuvo: nenorėjau iš čia išeiti iki paskutinės minutės

Manęs labai dažnai paklausia, kokia gi ta mano mėgstamiausia pietų vieta Vilniuje. Ilgą laiką...

Apokaliptinės užuominos: Maskva turi planų prie pat JAV sienų? (287)

Panašu, kad Vladimiras Putinas ketina atkurti sovietmečio laikų radioelektroninės žvalgybos...

Nausėda: Lietuvos rezervai krizei amortizuoti nėra pakankami (47)

Seime prabilus apie artėjančią krizę skubama pabrėžti, kad ji nebūtų tokia, kaip 1998 metais...

Starkevičius: į Lietuvą grįžta baudžiava – žemė atimama, bet savininkas paliekamas ją dirbti (241)

Kazimieras Starkevičius , buvęs žemės ūkio ministras, ūkininkas, dabar Seimo narys ir...

Juozas Statkevičius: jei pradėčiau kalbėti, veikiausiai vėl likčiau atpirkimo ožiu (47)

„Apmaudu, kad tiek kelių pramyniau, iš esmės koja atidariau Paryžiaus duris, tačiau niekas tuo...