aA
Avokados auginamos Viduržemio jūros pakrančių, pietų Amerikos valstybėse, Afrikos tropikų šalyse. Kadangi sunokusius vaisius rinkti labai sunku, nes jie labai tižūs, avokados skinamos visai neprinokusios. Aromatą ir skonį vaisiai įgyja praėjus kelioms dienoms po nuskynimo.
Avokados
Avokados
© Corbis/Scanpix
Avokadų medis per metus gali užauginti iki 200 kg vaisių, kurie yra aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Maždaug 100 g avokados yra daugiau nei 200 kilokalorijų. Kaip ir kitų subtropinių vaisių, avokadų nereikėtų laikyti šaldytuve, o parduotuvėje nupirktus vaisius reikia panokinti - suvynioti į popierių ir palaikyti kambario temperatūroje, kol suminkštės.

Avokados minkštime turi susikaupusios iki 35 proc. riebalų, kurie idealiai tinka nevartojantiesiems gyvulinės kilmės riebalų.

Vaisiuje yra per 2 proc. gerai pasisavinamų baltymų, mineralinių medžiagų, ypač vario, vitaminų C, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino, taip pat lecitino, teigiamai veikiančio nervų sistemą, ir angliavandenio manoheptuliozės, kuris sugeba tirpinti riebalų perteklių ir mažina cukraus kiekį kraujyje - tai labai svarbu sergantiesiems diabetu ar turintiems antsvorio.

Keli patarimai, kaip paruošti avokadą:

pirmiausiai vaisius perpjaunamas išilgai, vienoje puselių likęs branduolys išimamas peiliu - į nuo kaulo likusias duobutes galima įpilti kokio nors pikantiško padažo ir iš karto valgyti,

gaminant tyrę, minkštimas išskobiamas šaukšteliu ir užlašinama citrinų sulčių, kad neparuduotų minkštimas - be citrinos riebalų rūgštys oksiduojasi, o laisvieji radikalai suardo vertingas medžiagas,

avokados puikiai tinka salotoms, šaltiems patiekalams su žuvimi ar krabais,

avokadų galima pridėti gaminant šaltas sriubas, padažus ar majonezus, jos tinka prie su lupynomis virtų bulvių,

greitiems pusryčiams pakanka skrudintą duonos riekutę aptepti avokadų kremu, tyre ar tiesiog užsipjausčius kelias riekeles pagardinti druska ir pipirais.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Vyresni kolegos įvertino Gabrieliaus Landsbergio laišką bendražygiams (181)

Po to, kai trečiadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas...

Arūnas Milašius. Verslo katastrofa – kaip partizanas į kiemą įslinko europietiškas darbuotojų mentalitetas (44)

Dar prieš penkerius metus mažai kas tikėjo, kad į Lietuvą tyliai, tarsi partizanas prašliaužęs...

Narkevičius prabilo apie pokalbį su Nausėda: jau tada ekscelencija turėjo keistos informacijos (168)

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius laidoje „ DELFI diena “ įvertino dabartinius...

Šanchajuje gyvenantis lietuvis – apie situaciją Kinijoje: bijo, kad po poros dienų bus daug blogiau (158)

Visas pasaulis vis labiau įsitempęs stebi, kas vyksta Kinijoje dėl naujojo koronaviruso . Nors...

Per svarbūs atsistatydinti? Jaunoji karta priversta laukti

Jamie‘o Dimono vadovaujamas „ JPMorgan Chase &Co.“ ką tik užbaigė geriausius metus per...

Raudonuoju „Žmonių“ apdovanojimų kilimu žengia išsipusčiusios šou pasaulio garsenybės (30)

Ketvirtadienio vakarą Nacionaliniame operos ir baleto teatre vyksta iškilminga apdovanojimų...

„Žalgirį“ įveikusius kraštiečius pasveikinęs Giedraitis ir pats sulaukė širdį sušildžiusių sveikinimų

Kartu su Berlyno ALBA į Lietuvą atskridę šios ekipos sirgaliai turėjo ką pasakyti apie antrus...

Ką turi daryti vairuotojas, išvydęs priešais save laukinį gyvūną (16)

Žiemą vairuotojų budrumą tikrina ne tik oro sąlygos, bet ir laukiniai žvėrys : šaltuoju...

Ekspertai sudarė įdomiausių kelionių krypčių sąrašą: gražiausi miestai ir kultūros lobynai (1)

Pasaulyje tiek daug nuostabių ir neregėtų gamtos kampelių, paslaptingų miestų ir kaimelių,...