aA
Ar galima suderinti juodojo šokolado ir bulvių skonį? Tikrai taip – nusprendė Kauno kolegijos Maisto technologijų katedros studentai ir Lietuvos gurmanams pasiūlė unikalią šokoladinių saldainių receptūrą. Sąlyga viena – tokiems saldainiams naudojamos ne tradicinės bulvės, iš kurių verdame cepelinus, tačiau saldžiosios, kitaip vadinamos topinambais.
Aukso medalį pelnęs gaminys - šokoladiniai saldainiai su topinambais
© Organizatorių nuotr.

Kovo 31 dieną prasidėjusioje parodoje „Agrobalt 2016“ išradingas studentų sumanymas apdovanotas aukso medaliu jaunojo maistininko idėjos kategorijoje, sakoma pranešime spaudai.

Kurdami eksperimentinį gaminį Kauno kolegijos studentai siekė ne tik atrasti originalų, patrauklų skonių derinį, tačiau kartu sukurti palankų sveikatai desertą. Pasak Kauno kolegijos maisto technologijų katedros vedėjos dr. Ingridos Kraujutienės, topinambų gumbai dažniausiai naudojami ne desertų, tačiau salotų, sriubų gamybai. Iš gumbų gali būti malami miltai, jie kaip kaip maisto papildas dedami į įvairius maisto produktus. Kadaise šis augalas pradėtas auginti Pietų Amerikoje. Pirmieji topinambus Europoje įvertino anglai ir prancūzai.

„Topinambai yra turtingi kaliu, inulinu, pektinu, maistinėmis skaidulomis, mikro ir makroelementais, aminorūgštimis, vitaminais, ” – vardija dr. I. Kraujutienė. Pasak mokslininkės, inulinas yra unikalus polisacharidas, kurio 95 proc. sudaro fruktozė. Tai natūralus cukraus kiekio organizme reguliatorius. Inulinas stimuliuoja bifido ir pieno rūgšties bakterijas, t. y. mūsų žarnyno gerąją mikroflorą. Mažina cholesterolio kiekį, nutukimu sergantiems žmonėms padeda reguliuoti kūno svorį.

Kauno kolegijos Technologijų fakulteto studentai parodoje įvertinami nebe pirmą kartą. Prieš pora metų vykusioje parodoje „AgroBalt 2014“ Kauno kolegijos Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto atstovų sukurtas produktas – traški duonelė „Trakšt“ su linų, sėmenų sėklų ir saulėgrąžų branduoliais buvo apdovanotas aukso medaliu ir diplomu.

Aukso medalį pelnęs gaminys - šokoladiniai saldainiai su topinambais
© Organizatorių nuotr.

Greiti sveikuoliški sausainėliai

Jūsų dėmesiui Kauno kolegijos maistininkai siūlo greitai pagaminamus trapius sausainėlius iš topinambų miltų. I. Kraujutienė pabrėžia, kad topinambų miltai sukaupia drėgmę ir ilgą laiką jos neatiduoda.

Mokslininkai atlikdami tyrimus įrodė, kad sausainiuose kvietinius miltus pakeitus 15, 30, 45, 60 proc. topinambų miltais, jie tampa funkciniu maistu, kuriame yra rekomenduojama paros norma baltymų, ląstelienos, mineralinių medžiagų vaikams (7 – 10 metų) ir suaugusiems (19-24 metų). Tokie sausainiai turi optimalesnę mitybos ir kalorijų vertę, mažesnį glikemijos indeksą. Tai alternatyva sergantiems cukriniu diabetu ar celiakija.

Sausainiams reikės:

320 g sviesto
2 vnt. kiaušinių
240 g miltų (550D)
240 g topinambų miltų
160 g cukraus
160 g įvairių sėklų mišinio (burnočio, linų sėmenų ir pan.)
žiupsnelio druskos.

Eiga:

Sviestą išsukti su cukrumi, druskos žiupsneliu iki purios masės. Į ją įmušti kiaušinius ir vėl išsukti.

Gerai sumaišyti miltus, topinambų miltus, sėklas ir gautą mišinį įmaišyti į anksčiau paruoštą masę.

Išminkyti tešlą, kočioti 3 mm pločio lakštus ir pjaustyti pageidaujamos formos sausainėlius.

Kepti 230 laipsnių temperatūros (pagal Celsijų) orkaitėje maždaug 5-7 minutes.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Autentiški Kosto Kubilinsko gyvenimo kadrai: kaip vaikų poetas tapo žudiku ir išdaviku (32)

Talentingas ir jautrus vaikų poetas, kurio skambius eilėraščius apie du batus, skarotą eglutę ir...

Netiki, kad Lietuvoje vėl bus įvestas karantinas: didžiausią baimę verslininkams kelia kitas dalykas (51)

Nors politikai šiuo metu nekalba apie karantino įvedimą Lietuvoje, tačiau pastaraisiais mėnesiais...

Rytų Ukrainoje nukrito karinis lėktuvas: žuvo mažiausiai 22 žmonės (241)

Mažiausiai 22 žmonės žuvo katastrofoje, kuomet karinis lėktuvas An-26 nukrito Charkivo srityje...

Savaitgalį – paskutinė proga pasidžiaugti šiltais orais (6)

Šeštadienio dieną mūsų šalis bus per kaimyninę Lenkiją keliaujančio ciklono šiltojoje...

Pribloškiantis apleisto 9-mečio prisipažinimas: su manimi darė tai, bet tuomet gaudavau pavalgyti (163)

Devynmetis berniukas maždaug metus buvo seksualiai prievartaujamas, tačiau neturėjo net kam...

Daugiau klausimų nei atsakymų: mįslinga ir kraupi 21 m. studentės mirtis (73)

2013 metais vieno Los Andželo viešbučio vandens rezervuare buvo rastas 21-erių Elisos Lam kūnas....

SAM atnaujino paveiktų šalių sąrašą: papildė Estija, Lenkija, Vokietija, kai kurioms taikomos išimtys (63)

Penktadienį, rugsėjo 25 d., atnaujintas labiausiai koronaviruso (COVID-19) infekcijos paveiktų...

Vilniuje vyksta „Kultūros naktis“: renginių maratonas truks aštuonias valandas (8)

Šiąnakt Vilniuje jau keturioliktą kartą vyksta kasmetinis festivalis „Kultūros naktis“ ....

Giedrė Balčiūtė | D+ nariams

Grįžo iš Italijos ir pasibaisėjo lietuvių elgesiu per COVID-19 pandemiją: pasimokykite iš italų (143)

Pavasarį Italija išgyveno tikrą košmarą, netikėtai tapusi viena iš labiausiai koronaviruso...

Policija įspėja gyventojus: sukčiai platina elektroninius laiškus policijos vardu (25)

Lietuvoje siautėja virtualūs sukčiai. Lietuvos policija savo feisbuko paskyroje įspėjo...

|Maža didelių žinių kaina