Lietuviškos giros būdavo gaminamos iš raugintos sulos, raugintų agurkų, burokėlių, taip pat kopūstų, obuolių sūrymo, užpilant vaisius ar uogas šaltinio arba virintu pelkių vandeniu. Rūgimui pagreitinti į giras būdavo dedama šiek tiek medaus ir giros raugo.

Naminė gira turi sveikatai naudingų savybių: aktyvina žarnyno veiklą, gerina kasos ir inkstų darbą, padeda iš organizmo pašalinti toksines medžiagas. Ja patartina dažniau mėgautis padidėjus kraujospūdžiui, sergant podagra, kraujyje padaugėjus cholesterolio, esant antsvoriui. Be to, natūrali gyva gira labai teigiamai veikia odą. Ja prausiantis veidas ilgiau išlieka skaistus.

Duonos paplotis girai. Litre pasukų išmaišyti 500 g malto arba smulkinto ruginio salyklo, 150 g malto arba smulkinto miežinio salyklo, 300 g ruginių miltų, 80 g tarkuotos juodos ruginės duonos (kepyklų gaminiai netinka). Kepti duonkepėje, kol apskrus.

Senovėje tokių duonos papločių prisikepdavo ilgam. Ruošdamiesi užsiraugti giros, paplotį sutrupindavo, kubile užplikydavo verdančiu vandeniu, o ataušus įdrėbdavo giros raugo.

Giros raugas. Dvi saujas ruginių miltų užpilti šiltu vandeniu, išmaišyti košelę, uždengus drėgnu audeklu 2 valandas palaikyti šiltoje vietoje. Raugas turi smarkiai putoti ir burbuliuoti. Kai pakvimpa šviežia rugine duona – gerai.

Senovėje raugą naudodavo duonos ir girų gamybai, taip pat putroms (rūgščioms sriuboms su įvairiais mėsos, žuvies, daržovių priedais) bei jukoms.

Agrastų gira

10 litrų šaltinio vandens, 2,5 kg agrastų, 250 g medaus, 30 neplautų razinų.
Agrastus sumaigyti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje. Raudonų agrastų gira bus rausva, geltonų – gelsva, žalių – žalsva.

Avižų gira

5 litrai šaltinio vandens, 500 g avižų, 50 g medaus.
Avižas sutrinti, užpilti šaltu šaltinio vandeniu, 30–50 min. pavirti. Kai atauš (po 2–3 val.), perkošti, sudėti medų. Palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Paskui girą supilstyti į butelius, užkimšti ir 3 dienoms išnešti į šaltą vietą.


Braškių gira

10 litrų šaltinio vandens, 2,5 kg braškių, 250 g medaus, 30 neplautų razinų.
Braškes sutrinti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltai, kad įrūgtų. Kai gira suputos, išpilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltai.

Burokėlių kvapioji gira

1 kg burokėlių, 3 česnako skiltelės, 4 kvapieji pipirai, 3 laurų lapai, 10 litrų šaltinio vandens, 50 g medaus, 5 g druskos, 100 g naminės juodos ruginės duonos.

Burokėlius nulupti, supjaustyti griežinėliais, sudėti česnaką, laurų lapus, kvapiuosius pipirus. Virintame atvėsintame vandenyje ištirpinti medų, druską, užpilti burokėlius, ant viršaus uždėti duonos riekę. Rauginti šiltoje vietoje. Girą supilstyti į butelius ir laikyti šaltai.
Rauginti burokėliai tinka šaltiesiems užkandžiams, sriuboms, apkepams, troškiniams.
Išrūgų gira su vanile

5 l išrūgų, 5 l šaltinio vandens, 500 g medaus, 50 g naminės juodos ruginės duonos, 100 g razinų, 1 pakelis vanilinio cukraus.

Išrūgas perkošti, užvirinti kartu su vandeniu, nukėlus nuo ugnies ataušinti iki 30 laipsnių, tada sudėti medų bei vinilinį cukrų ir 6–8 val. pastatyti šiltai. Paviršiuje atsiradusias putas nugraibyti ir suberti razinas. Girą išpilstyti į butelius, laikyti vėsioje vietoje.

Rabarbarų gira

6 l šaltinio vandens, 800 g rabarbarų, 500 g medaus, 60 g giros raugo.
Supjaustytus rabarbarų lapkočius sudėti į verdantį vandenį ir virti 10 min. Perkošti, atvėsinti. Į nuovirą įmaišyti medaus ir giros raugo, pastatyti šiltai, kad įrūgtų.

Greita gira su juodųjų serbentų lapais

10 l šaltinio vandens, 1 kg ruginės duonos džiūvėsių, 600 g medaus,
100 g giros raugo, 40 razinų, 20 g juodųjų serbentų lapų.

Džiūvėsius užpilti karštu vandeniu ir palikti 12 valandų. Atskirai užvirinti juodųjų serbentų lapų antpilą ir palikti 3–5 val. Džiūvėsių ir juodųjų serbentų antpilus perkošti, įmaišyti medų ir giros raugą, palikti
4 val., kad įrūgtų, dar kartą perkošti ir supilstyti į butelius. Į kiekvieną butelį įdėti po 4 razinas, palaikyti 2 dienas.