Nedrįstate? Be reikalo. Drąsos jums įkvėps restorano "Miyako" meistro Juros suši gamybos pamokėlė (žiūrėkite foto ir video apačioje!) - žingsnelis po žingsnelio išmoksite teisingai suvynioti (kas, pasirodo, yra tikrų tikriausias menas) ryžius ir kitas sudedamąsias "sušiuko" dalis. Juo labiau, kad ir reikiamų produktų - džiovintų Nori dumblių, specialios rūšies ryžių ir kitų ingredientų galima rasti didžiuosiuose prekybos centruose. Na, jų skonis nebūtinai turi atitikti tai, iš ko suši gaminama Japonijoje, tačiau tokia realybė - sako, kad iš "amerikoniškų" bulvių cepelinų irgi neišeina padaryti.

Kulinarijos meistras Jura pademonstruos trijų suši rūšių gamybą: patį paprasčausią - Maki suši, kuris iš antro karto jums pavyks beveik tobulai, Ura Maki suši - sudėtingą ir įkandamą tik gerokai pasitreniravus bei Sašimi - nesudėtingą pagaminti, tačiau priimtiną ne kiekvieno lietuvio, o tik ypatingo gurmano, skrandžiui.

Dabar šiek tiek informacijos apie suši, kurių yra be galo daug rūšių, ir tuos įmantrius japoniškus pavadinimus su dar įmantresniais produktais tikrai nelengva įsiminti. Derėtų tik pasakyti, kad iš pradžių suši buvo valgomi termiškai apdoroti, ir tik 1800 m. vienam japonų virėjui šovė į galvą mintis šį delikatesą pagaminti su žalia žuvimi. Japonams jis taip patiko, kad nuo šiol išimtis tapo taisykle - jokio terminio apdorojimo. Apskritai japonai linkę valgyti kuo natūralesnį ir kuo mažiau apdorotą maistą - gal dėl to ir gyvena taip ilgai?

Taigi skiriamos 3 suši rūšys: NIGIRI suši, MAKI suši (kuris dar gali būti kelių rūšių: HOSO MAKI (įdarui panaudotas vienas ingredientas), URA MAKI (ryžiai aplipinti iš viršaus), FUTO MAKI (įdaras iš įvairių ingredientų) ir TEMAKI suši (rankomis susukti suši).

NIGIRI suši vadinama tiesiog “suši”.

Tai rankomis sulipintas ryžių ritinėlis uždengtas jūros gėrybe, žalios žuvies gabalėliu ar omleto gabalėliu (vadinamu “Tamago”).Nigiri paruošimui imama tiek ryžių, kiek galima suvalgyti vienu kąsniu (iš čia pavadinimas “nigiri”, kuris reiškia “sauja”). Dažniausiai tarp ryžių ir žalios žuvies dedama šiek tiek “Wasabi” (l.aštrus japoniškas krienas, žalios spalvos).

Pagal tai, iš ko pagaminti, NIGIRI suši gali būti:

Sake suši – tai ryžių ritinėlis su lašišos (sake) filė gabalėliu – pavaizduotas pats pirmas viršuej).

Maguro suši – tai ryžių ritinėlis su tuno (maguro) filė gabalėliu.

Tako suši – su aštunkoju.

Ika suši – su kalmaru, jo mėsa balta, kieta, kramtant kiek lipni.

Saba – su skumbre.

Hokkigai – su kriauliniu moliusku, kuris skirtingai nuo Hotategai turi raudoną uodegėlę. Specifinio skonio. Siūlytina gurmanams.

Hamachi suši – su geltonuodege, skonis labai panašus į tuno.

Hotategai – su jūrinėm šukutėm arba dar vadinamu kriaukliniu moliusku – baltos spalvos, apvalus. Specifinio skonio. Siūlytina tik gurmanams.

Suzuki – su viduržemio jūros ešeriu.

Tamago suši – tai ryžių ritinėlis su japonišku omletu (tamago). Tai vegetariškas sushi, o omletas yra saldus, todėl dažnai šis sushi valgomas kaip desertas. Gurmanai, norėdami patikrinti ar šio restorano virtuvė yra tikrai gera, dažnai visų pirma užsisako Tamago sushi. Paprastai ši sushi rūšis valgoma be sojos padažo.

Amaebi suši – su šviežia saldžiąja krevete, išskleista ant ryžių ritinėlio.

Ebi suši – su virta tigrine krevete, kuri buvo išilgai perpjauta ir išskleista ant ryžių ritinėlio.

Ikura – su lašišos ikrais.

Tobiko – su skraidančios žuvies ikrais. Tobikowasabi – su aštriais skraidančios žuvies ikrais (žalios spalvos).

Antroji rūšis - MAKI suši – tai suvynioti suši. Įvairiausi įdarai (žuvis, jūros gėrybės, daržovės, grybai) yra apvyniojami ryžiais. Pripildyti ryžių ritinėliai apvyniojami jūros dumblių “nori” lapu. Paruoštas ilgas ritinėlis supjaustomas į 6 dalis (jei tai Hoso maki), į 8 dalis (jei tai Uramaki), į 10 dalių (jei tai Futomaki).

HOSO MAKI (6 gabalėliai) įdarai gali būti įvairūs, o nuo jų priklauso ir sušiuko pavadinimas.

Kappamaki – ryžių ritinėlis įdarytas japonišku agurku ir baltuoju sezamu. Išvertus reiškia “vaiduoklio ritinėlis”, pavadintas piktosios žaliosios pabaisos “Kappa” vardu, kuri mėgo, kad agurkas būtų viduryje.

Tekkamaki – maki įdarytas tunu. Išvertus reiškia “žaidėjų ritinėlis”, nes manoma, kad tai buvo mėgiami lošėjų makiai.

Avocadomaki – su avokadu įdaryti maki. Sakemaki – su lašiša.

URA MAKI (8 gabalėliai) rūšys:

California – avokadas, krabų lazdelės, agurkas, Masago (ikrai), majonezas.

Miyako – tunas, lašiša, avokadas, skraidančios žuvies ikrai.

Haiteku – lašiša, agurkas, avokadas, sezamas. Kurasshikku – tunas, avokadas, agurkas, sezamas. Izu – tigrinės krevetės, agurkai, majonezas, Masago (ikrai).

Una-kyu – agurkas, avokadas, ungurys, teriyaki padažas, Masago (ikrai).

Vegetariškas – agurkas, avokadas, majonezas, baltas sezamas.

FUTO MAKI (10 gabalėlių). Futomaki reiškia "storesnis ritinėlis". Jie gali būti įdaryti japonišku omletu (tamago), Shiitaki grybais, agurku, marinuotu imbieru, sezamu.

Gomoku futomaki įdaras – lašiša, tunas, uotas, krabų lazdelės, avokadas. California futomaki – avokadas, krabų lazdelės, agurkas, masago (ikrai), majonezas.

TEMAKI suši – pažodžiui išvertus - “rankomis padarytas ritinėlis”. Tai “nori” (jūros dumblio lakštas), suvyniotas piltuvėlio forma ir prikimštas ryžiais, žuvimi ar jūros gėrybėmis ir salotų lapu. Šis sušis valgomas rankomis.

Na, o dabar nuo kalbų - prie darbų. Pasirūpinkite reikiamais produktais (Nori dumbliai, lašiša, agurku, avokadu, ryžiais, majonezu, sojos padažu, wasabi krienais ir konservuotu imbieru) bei apsiginkluokite įrankiais (ilgas aštrus peilis, bambukinė servetėlė suši vyniojimui, dubenėlis su citrina parūgštintu vandeniu rankoms nusiplauti bei peiliui sudrėkinti).

Keletas gudrybių: bambukinę servetėlę reikia apvynioti maistine polietileno plėvele ir sutepti aliejumi, kad vyniojant nepriliptų prie dumblio ar ryžių. Peilį prieš pjaustant suši reikia būtinai sudrėkinti, kad prie jo nepriliptų ryžiai. Na, o pats didžiausias mokslas yra tuos ryžius išvirti. Skirtingi suši meistrai rekomenduoja gana skirtingas ryžių rūšis - vieni apvaliuosius, kiti - ilguosius. "Miyako" meistras Jura naudoja ilgagrūdžius ryžius, kuriuos restoranas specialiai atsiveža iš Vokietijos.

Svarbiausia, kad ryžiai būtų nepervirti, dar tarsi kietoki, liptų vienas prie kito, bet kartu ir nebūtų vientisa košė, o birūs, kad galima būtų lengvai juos atskirti. Baigiant virti ryžiai gardinami ryžių actu, trupučiu cukraus bei druska - pagal skonį. Japonišką majonezą, kurio Lietuvoje tikriausiai negausite, Jura rekomendavo pakeisti "Helmans" majonezu, kurio skonis ir riebumas yra artimiausias japoniškajam.

Sėkmės!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)