Karališkasis spalis - taip šį mėnesį siūlo vadinti Švedijos ambasada. Spalio 7-9 dienomis Lietuvoje lankysis Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija. Valstybinio vizito metu karalių lydės ministrai ir 30 verslininkų delegacija.
© Organizatorių nuotr.

Restoranai „Fortas“ jau kviečia ragauti švediškų patiekalų, sukurtų kartu su Švedijos ambasada.

Karališkasis spalis - tai laikas susipažinti su kitame Baltijos jūros krante esančia šalimi, išgirsti jos muziką, pažiūrėti filmų ir paragauti tradicinių patiekalų. „Švedija iš kitų Europos šalių stengiasi išsiskirti savo kinu, mada, kultūra ir vis labiau garsėja maistu“, - sakė Švedijos ambasados informacinių ir kultūros projektų koordinatorė Giedrė Berželionytė.

Kuo Švedijos karalius ir karalienė bus vaišinami per iškilmingą vakarienę, kol kas paslaptis. Vaišes jiems ruoš kartu atvykę karališkosios šeimos virtuvės meistrai.

Tačiau tuo, kas sukaupta Švedijos ambasados receptų kolekcijoje ir kuo vaišinami ambasadorės svečiai, jau galima paragauti Vilniuje ir Šiauliuose esančiuose šio tinklo restoranuose. Švedijos ambasados virtuvės vadovė Daiva Leonavičienė receptais pasidalino su restoranų vyriausiuoju virėju Arūnu Stoškumi ir kartu sukūrė švedų dienų valgiaraštį. Jame - septyni tradiciniai švedų patiekalai.

Artėjant karalių vizitui restoranai pristato švediškas vaišes
© Organizatorių nuotr.

Įvairių šalių dienos restoranuose rengiamos jau vienuoliktus metus.

"Švedijos ir Lietuvos klimatas panašus, čia yra visi keturi metų laikai, todėl panaši ir virtuvė. Švedai valgo daug žuvies ir miško gėrybių", - pasakojo D.Leonavičienė.

Švedų dienoms pasirinkti rudens sezono patiekalai. Garstyčios ir krienų šaknys – švedų itin mėgstami prieskoniai, todėl virtuvės meistras A.Stoškus trintą žirnelių sriubą pagardino plaktos grietinėlės ir krienų puta.

"Švedai turi net kelis skirtingus silkės pavadinimus, o jų marinavimo būdų yra tūkstančiai", - pasakojo D.Leonavičienė. Ji pastebėjo, jog žuvies marinatas Švedijoje paprastai būna daug saldesnis nei Lietuvoje. Restoranų "Fortas" lankytojai galės paragauti ir silkės, ir lašišos užkandžių.

Kaip dera saldus padažas ir žuvis, galima įsitikinti paragavus juodadėmės menkės su šeivamedžių padažu. Šeivamedis ir jo sirupas itin populiarūs švedų virtuvėje. Švedijos dienų patiekalų degustacijos dalyviai šį patiekalą išrinko pačiu skaniausiu.

Artėjant karalių vizitui restoranai pristato švediškas vaišes
© Organizatorių nuotr.

Elnienos maltinis - tikras rudens valgiaraščio patiekalas. Jis pagardintas voveraičių padažu ir šermukšnių uogomis. Maltinį siūloma ragauti su karamelizuotais, raudoname vyne virtais šermukšniais.

Ruduo Švedijos virtuvėje neįsivaizduojamas be bruknių - jos dera ir su žuvimi, ir su mėsos patiekalais. Restorano "Fortas" lankytojus rudenį sušilti kviečia bruknių arbata su medumi ir kvapnus obuolių pyragas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Karbauskio išviešintas Urbšys: Tomas Dapkus tiesiog mane informuodavo, jei kas blogai (203)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) lyderis Ramūnas Karbauskis teigė...

Palangoje – netikėtas Maskvos CSKA krepšininkų vizitas (89)

Savaitgalį Eurolygos rungtynėse Belgrade dėl trečios vietos Kauno „Žalgiriui“ nusileidusi...

Apsilankė Talino restoranuose: per vieną vakarą galima pravalgyti visą lietuvišką atlyginimą (111)

Talinas su savo restoranais ir kavinėmis neabejotinai pirmauja Baltijos šalyse. Šiame mieste...

30-mečio sūnaus įžūlumui nebuvo ribų: tėvai grasino ir siūlė pinigų, bet viską išsprendė tik teismas (25)

Po visiškai neilgai trukusio teisinio ginčo Niujorko valstijos teisėjas paskelbė nuosprendį,...

Dalia Grybauskaitė – apie „paskolas dėžutėse“, VSD pažymas ir „Agroverslo“ susiliejimą su politika išskirtinis interviu (916)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad teisėsauga turi labai atsargiai galvoti, kokius slaptus...

Palygino kainas Lietuvoje ir Portugalijoje: lietuviai neturėtų skųstis (255)

Tūkstančiu eurų per mėnesį papilnėjanti piniginė – įprastas ir orus portugališkas...

Dažną šunų ir kačių šeimininkų įprotį veterinaras vadina nusikaltimu (2)

Pradėjus kaitinti pavasarinei saulei , dažnas žmogus spėjo pajusti karščio sukeliamą...

Saugotis būtina, bet tada negausite gyvybiškai svarbaus vitamino: kaip elgtis? (10)

Šį pavasarį orai mus kaip niekad lepina kaitria saule, o tvyrantis karštis labiau primena...

Penki sekso mitai, kuriais reikia nebetikėti (4)

Kai kurie sekso mitai yra tokie absurdiški, kad žmonės jais netiki iš karto, kai tik jie...

Kraupūs gydytojo eksperimentai su savimi: viskas dėl ligonių (2)

1793 metai Filadelfijos apylinkėse JAV buvo labai sunkūs. Visą vasarą žmonės krito tarsi lapai...