aA
Karališkasis spalis - taip šį mėnesį siūlo vadinti Švedijos ambasada. Spalio 7-9 dienomis Lietuvoje lankysis Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija. Valstybinio vizito metu karalių lydės ministrai ir 30 verslininkų delegacija.
© Organizatorių nuotr.

Restoranai „Fortas“ jau kviečia ragauti švediškų patiekalų, sukurtų kartu su Švedijos ambasada.

Karališkasis spalis - tai laikas susipažinti su kitame Baltijos jūros krante esančia šalimi, išgirsti jos muziką, pažiūrėti filmų ir paragauti tradicinių patiekalų. „Švedija iš kitų Europos šalių stengiasi išsiskirti savo kinu, mada, kultūra ir vis labiau garsėja maistu“, - sakė Švedijos ambasados informacinių ir kultūros projektų koordinatorė Giedrė Berželionytė.

Kuo Švedijos karalius ir karalienė bus vaišinami per iškilmingą vakarienę, kol kas paslaptis. Vaišes jiems ruoš kartu atvykę karališkosios šeimos virtuvės meistrai.

Tačiau tuo, kas sukaupta Švedijos ambasados receptų kolekcijoje ir kuo vaišinami ambasadorės svečiai, jau galima paragauti Vilniuje ir Šiauliuose esančiuose šio tinklo restoranuose. Švedijos ambasados virtuvės vadovė Daiva Leonavičienė receptais pasidalino su restoranų vyriausiuoju virėju Arūnu Stoškumi ir kartu sukūrė švedų dienų valgiaraštį. Jame - septyni tradiciniai švedų patiekalai.

Artėjant karalių vizitui restoranai pristato švediškas vaišes
© Organizatorių nuotr.

Įvairių šalių dienos restoranuose rengiamos jau vienuoliktus metus.

"Švedijos ir Lietuvos klimatas panašus, čia yra visi keturi metų laikai, todėl panaši ir virtuvė. Švedai valgo daug žuvies ir miško gėrybių", - pasakojo D.Leonavičienė.

Švedų dienoms pasirinkti rudens sezono patiekalai. Garstyčios ir krienų šaknys – švedų itin mėgstami prieskoniai, todėl virtuvės meistras A.Stoškus trintą žirnelių sriubą pagardino plaktos grietinėlės ir krienų puta.

"Švedai turi net kelis skirtingus silkės pavadinimus, o jų marinavimo būdų yra tūkstančiai", - pasakojo D.Leonavičienė. Ji pastebėjo, jog žuvies marinatas Švedijoje paprastai būna daug saldesnis nei Lietuvoje. Restoranų "Fortas" lankytojai galės paragauti ir silkės, ir lašišos užkandžių.

Kaip dera saldus padažas ir žuvis, galima įsitikinti paragavus juodadėmės menkės su šeivamedžių padažu. Šeivamedis ir jo sirupas itin populiarūs švedų virtuvėje. Švedijos dienų patiekalų degustacijos dalyviai šį patiekalą išrinko pačiu skaniausiu.

Artėjant karalių vizitui restoranai pristato švediškas vaišes
© Organizatorių nuotr.

Elnienos maltinis - tikras rudens valgiaraščio patiekalas. Jis pagardintas voveraičių padažu ir šermukšnių uogomis. Maltinį siūloma ragauti su karamelizuotais, raudoname vyne virtais šermukšniais.

Ruduo Švedijos virtuvėje neįsivaizduojamas be bruknių - jos dera ir su žuvimi, ir su mėsos patiekalais. Restorano "Fortas" lankytojus rudenį sušilti kviečia bruknių arbata su medumi ir kvapnus obuolių pyragas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Laikai, kai alkoholis liejosi laisvai: tarsi tradicija girtuoklystė ėjo iš kartos į kartą

„Kaip upė prasideda nuo upokšnio, taip ir girtavimas prasideda nuo taurelės. Žmogus pasidaro...

Nužudyto centrinio banko pareigūno perspėjimas buvo lemtingas SEB (56)

Ne visi pinigų plovimo skandalai vienodi. Kai pasaulis sužinojo, kad milijardai nešvarių pinigų...

Naujasis siūlymas dėl bankų apmokestinimo kelia klausimų: ne tik padidins kainas, bet ir prieštarauja Konstitucijai (257)

„Mes turime vieną milijardą eurų, kurių kažkas tiesiog nemoka. Tol, kol šie mokesčiai nėra...

Žiema trumpam atsitraukia, grįžta rudeniški orai (7)

Penktadienį dangumi plauks stori pilki kritulių debesys. Naktį ir rytą šlapias sniegas...

Kartu 53 taškus mėgėjų lygoje „suvertę“ Lavrinovičiai: vakar mama bažnyčioje buvo (18)

Sostinės krepšinio lygoje („GEALAN–SKL“) užtikrintą pergalę pasiekė „Sporto namai“...

Jurgita Barišauskienė

Kai žiemos šventės tampa beskonės, o masinis kalėdinis šurmulys tik erzina (3)

Žiemos švenčių laikotarpis dažnam žmogui tampa ne tik linksmybių, bet ir įvairių išbandymų...

Naujausios ir ilgiausiai rašytos Andriaus Užkalnio knygos pristatymo nepraleido ir žinomi bičiuliai: taps dar vienu bestseleriu (145)

Ketvirtadienio pavakarę sostinėje žinomas publicistas ir žurnalistas Andrius Užkalnis...

Šios frazės gali sugriauti bet kokius santykius (10)

Būtina visą laiką sekti, ką kalbame. Neretai artimieji girdi iš mūsų skaudžias frazes, o...

„Google“ ne juokais susirūpino saugumu: kaip sužinoti ar jūsų slaptažodis nėra pavogtas (5)

„ Google “ neseniai išleido 79-ą „ Chrome “ versiją, kurioje buvo patobulinta...

Kurtinaičio kariauna nutraukė pralaimėjimų seriją – nuskriaudė Giedraičio ALBA komandą (4)

Rimo Kurtinaičio treniruojami krepšininkai lipa iš nesėkmių liūno. Maskvos srities „Chimki“...