aA
Karališkasis spalis - taip šį mėnesį siūlo vadinti Švedijos ambasada. Spalio 7-9 dienomis Lietuvoje lankysis Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija. Valstybinio vizito metu karalių lydės ministrai ir 30 verslininkų delegacija.
© Organizatorių nuotr.

Restoranai „Fortas“ jau kviečia ragauti švediškų patiekalų, sukurtų kartu su Švedijos ambasada.

Karališkasis spalis - tai laikas susipažinti su kitame Baltijos jūros krante esančia šalimi, išgirsti jos muziką, pažiūrėti filmų ir paragauti tradicinių patiekalų. „Švedija iš kitų Europos šalių stengiasi išsiskirti savo kinu, mada, kultūra ir vis labiau garsėja maistu“, - sakė Švedijos ambasados informacinių ir kultūros projektų koordinatorė Giedrė Berželionytė.

Kuo Švedijos karalius ir karalienė bus vaišinami per iškilmingą vakarienę, kol kas paslaptis. Vaišes jiems ruoš kartu atvykę karališkosios šeimos virtuvės meistrai.

Tačiau tuo, kas sukaupta Švedijos ambasados receptų kolekcijoje ir kuo vaišinami ambasadorės svečiai, jau galima paragauti Vilniuje ir Šiauliuose esančiuose šio tinklo restoranuose. Švedijos ambasados virtuvės vadovė Daiva Leonavičienė receptais pasidalino su restoranų vyriausiuoju virėju Arūnu Stoškumi ir kartu sukūrė švedų dienų valgiaraštį. Jame - septyni tradiciniai švedų patiekalai.

Artėjant karalių vizitui restoranai pristato švediškas vaišes
© Organizatorių nuotr.

Įvairių šalių dienos restoranuose rengiamos jau vienuoliktus metus.

"Švedijos ir Lietuvos klimatas panašus, čia yra visi keturi metų laikai, todėl panaši ir virtuvė. Švedai valgo daug žuvies ir miško gėrybių", - pasakojo D.Leonavičienė.

Švedų dienoms pasirinkti rudens sezono patiekalai. Garstyčios ir krienų šaknys – švedų itin mėgstami prieskoniai, todėl virtuvės meistras A.Stoškus trintą žirnelių sriubą pagardino plaktos grietinėlės ir krienų puta.

"Švedai turi net kelis skirtingus silkės pavadinimus, o jų marinavimo būdų yra tūkstančiai", - pasakojo D.Leonavičienė. Ji pastebėjo, jog žuvies marinatas Švedijoje paprastai būna daug saldesnis nei Lietuvoje. Restoranų "Fortas" lankytojai galės paragauti ir silkės, ir lašišos užkandžių.

Kaip dera saldus padažas ir žuvis, galima įsitikinti paragavus juodadėmės menkės su šeivamedžių padažu. Šeivamedis ir jo sirupas itin populiarūs švedų virtuvėje. Švedijos dienų patiekalų degustacijos dalyviai šį patiekalą išrinko pačiu skaniausiu.

Artėjant karalių vizitui restoranai pristato švediškas vaišes
© Organizatorių nuotr.

Elnienos maltinis - tikras rudens valgiaraščio patiekalas. Jis pagardintas voveraičių padažu ir šermukšnių uogomis. Maltinį siūloma ragauti su karamelizuotais, raudoname vyne virtais šermukšniais.

Ruduo Švedijos virtuvėje neįsivaizduojamas be bruknių - jos dera ir su žuvimi, ir su mėsos patiekalais. Restorano "Fortas" lankytojus rudenį sušilti kviečia bruknių arbata su medumi ir kvapnus obuolių pyragas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ušackas pranešė, kad pralaimėjęs Šimonytei partinius rinkimus, Prezidento posto nesiektų (219)

Prie Prezidento rinkimų starto linijos – ir Ingrida Šimonytė . Ką pasirinks TS–LKD: ją ar...

Karbauskis už Grybauskaitės pasiūlymo mato kyšančias farmacininkų ausis (638)

Tikrasis prezidentės pateiktų priemonių konkurencingumui didinti tikslas yra sustabdyti planus dėl...

Orai: šaltis po truputį įsigalės (3)

Savaitė, prasidėjusi šalčiu, nelepins ir toliau. Artimiausiomis dienomis žadama daugiau...

Lietuviai nukeliavo į turistų aplenkiamą Iraną: šiurpių mirties bausmių vieta stebino svetingumu (59)

Keliauti į Iraną sugalvojau tada, kai perskaičiau daug informacijos apie tenykščius žmones, jų...

Broliai Ballai autobusu grįžo į Lietuvą (39)

Sausio mėnesį krepšininkai Lamelo ir LiAngelo Ballai atvyko į Lietuvą. Tuo metu Vilniaus oro...

Nekaltas pirkinys oro uosto užkandinėje baigėsi tragedija (35)

Viena mergina mirė nuo stiprios alergijos sezamams, kai oro uosto kavinėje „Pret a Manger“,...

FIFA metų geriausiu futbolininku išrinktas ne Ronaldo – triumfavo Modričius lietuvių balsai rinkimuose (14)

Šių metų sensacija Kroatijos rinktinės ir Madrido „Real“ variklis 33 metų Luka Modričius...

Putinas pateikė savo versiją dėl lėktuvo numušimo Sirijoje Kremlius išplatino viešą pareiškimą (469)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu pareiškė...

Per žiniasklaidos dieną Valančiūnas driokstelėjo: galime išspardyti kitų užpakalius (5)

Toronto „Raptors“ žiniasklaidos diena neaplenkė ir komandos vidurio puolėjo 26 metų Jono...

Lengviausias būdas iššveisti pridegusį puodą: jokio mirkymo – prireiks tik vienos priemonės (30)

Kam gi nepasitaiko, kad ruošiant maistą pora minučių, kurioms žūtbūt prireikia pasitraukti nuo...