aA
Vis labiau įsibėgėjant kepinių ant laužo sezonui, žmonės iš rūsių ar garažų traukia apdulkėjusius grilius, prekybos centruose dairosi kepimui tinkamos mėsos, daržovių. Ir visi naršo internete, ieškodami patarimų, ką ir kaip kepti, kad iškylos nesugadintų sudegęs ar neiškepęs kepsnys. Barbekiu ir mitybos specialistai atkreipia dėmesį ir į sveiką kepsnių gaminimą.
© Shutterstock nuotr.

„Aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, ant grotelių, kepant riebią mėsą, susidaro kancerogenai – medžiagos, galinčios sukelti DNR pokyčius, o tai didina vėžio atsiradimo riziką, – perspėja Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė. – Kad šių žalingų medžiagų susidarytų mažiau, reikėtų rinktis liesą mėsą, pavyzdžiui, paukštieną, bet ir jos matomus riebalus pašalinti. Raudonos mėsos reikėtų valgyti su saiku, nes per didelis jos kiekis skatina širdies ir kraujagyslių ligas bei vėžio atsiradimą. Patarčiau dažniau rinktis paukštieną, kurios rekomenduojama norma – 1-2 kartai per savaitę.“

Pasak dietologės, puikus būdas išlaikyti naudingąsias mėsos savybes – bent 30 minučių ją pamarinuoti. Marinatui rekomenduojama rinktis natūralias prieskonines žoleles (baziliką, rozmariną), citrinos sultis, svogūną, česnaką ar vairius prieskonius: pipirus, kuminą, kardamoną, kalendrą ar cinamoną. Marinavimui puikiai tinka ir garstyčios, medus bei balzaminis actas. Šie patarimai galioja ir renkantis parduotuvėje jau paruoštą kepimui mėsą. E. Kliukaitė pabrėžia, kad turbūt pats greičiausias būdas sugadinti mėsą – marinuoti ją naudojant riebų padažą, pavyzdžiui, majonezą: „Majonezo marinatas ne tik sugadins kepsnio skonį, bet ir pakenks tiems, kurie laikosi dietos.“

Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas pastebi, jog lietuviai, ant grotelių kepdami mėsą, vis dar dažnai renkasi kiaulieną (40 proc.), trečdalis (30 proc.) – vištieną. Tačiau tradiciniai, ant iešmo sumauti šašlykai, jau tampa atgyvena – iškylautojai vis dažniau eksperimentuoja: kepa visą gyvulį ar paukštį, kumpį, vištienos filė, sparnelius, šlauneles ar kulšeles. Vištieną žmonės renkasi ne tik dėl švelnaus skonio ar liesumo, bet ir dėl to, jog ši mėsa greitai iškepa.

J. Kaminskas atkreipia dėmesį, jog kepdami maistą ant grotelių, lietuviai tampa vis išradingesni – vietoj įprasto mėsos ir garnyro derinio gamina kebabus, salotas su karšta jautiena ar vištiena, mėsainius. Taip pat išbando naujus kepimo būdus, pavyzdžiui, ant grotelių kepdami vištą, pamauna ją ant stiklinio butelio, kuriame – vanduo, sumaišytas su įvairiomis žolelėmis. Įkaitęs vandens ir prieskonių mišinys garuoja ir prisotina paukštį maloniu aromatu. Barbekiu asociacijos prezidentas pataria nebijoti eksperimentuoti kepant mėsą, bet įspėja ir nepersistengti – geriausia naudoti kuo natūralesnius produktus bei padažą, vengti kečupo.

Pasak specialistų, ant grotelių kepama mėsa, ypač liesa, puikiai tinka besilaikantiems dietos ir vengiantiems keptuvėje kepto maisto. Šalia mėsos, galima ir pakepti daržoves folijoje: saldžiąją papriką, cukiniją, baklažaną ar brokolį. Nereikėtų pamiršti ir šviežių daržovių, o vietoj bulvių garnyrui pataria rinktis ryžius ar kitas kruopas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Juozaičio pranašystė: jei taip toliau, po 20 m. nebebus lietuvių kalbos ir tautos (75)

„Niekada taip nebuvo, kad lietuvis taip ėstų lietuvį. Po bet kurio straipsnio tokių keiksmų...

Prieš savaitę darytas paskutinis Nekrošiaus interviu: mirties nuojautos tuomet nebuvo (16)

Paskutinysis, dar niekur neskelbtas genialaus teatro režisieriaus Eimunto Nekrošiaus interviu,...

Andrius Užkalnis: mano šuo maitinasi geriau negu visa tavo šeima (21)

Lietuviai, nacionalinio maisto gadintojai. Ar pastebėjote, kad lietuviai blogiausiai elgiasi su tuo...

Kitokie pasikalbėjimai. Mantas Katleris su Nagliu Bierancu (46)

„ Kitokie pasikalbėjimai “ — portale DELFI! Jau lapkričio 20 dieną DELFI TV žiūrovai ir...

Viktoras Pranckietis: JAV milijonui rinkėjų atstovauja vienas žmogus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iniciatyva teikiamas aiškinamasis raštas dėl...

DELFI autoriai pagerbti Titanų statulėlėmis (6)

Antradienio vakarą į iškilmingą vakarą MO muziejuje rinkosi DELFI autoriai ir bičiuliai. Čia...

Agnė Jagelavičiūtė susigundė pigiais drabužiais iš Kinijos: pasimokykite iš mano liūdnos klaidos (30)

„Taip. Tai nutiko ir man. Vieną dieną, be tikslo slankiodama feisbuko platybėse, pamačiau...

„Spartan“ gedimai – tik ledkalnio viršūnė: be šių veiksmų neišgelbės ir naujas lėktuvas (349)

Gėda, absurdas, pinigų švaistymas. Tokie vertinimai ir pašaipos kaip keliauti pasipylė po to, kai...

Vos per savaitę akivaizdžiai sulieknėję klubai, kojos ir rankos

Antrą savaitę lieknėjimo projekto dalyvė Ingrida Urbštonavičiūtė pasitiko itin džiugiai –...

Švedai šiurpsta: rado schemą, kaip šiukšlėm pripažintos mašinos Lietuvoje grįžta į kelius (356)

Skandinavijos šalyse į automobilius, importuotus iš Lietuvos, žiūrima ypač įtariai, ir ne be...