Bulvės – šiandien paprastas ir įprastas maistas, kažkada buvo laikytos kone šventu patiekalu, nes išgelbėjo žmones nuo didžiojo bado.
© Shutterstock nuotr.

Bulvės Europoje

Europiečiai bulves valgo maždaug penkis amžius, o savo gimtinėje – Centrinėje ir Pietų Amerikoje, jos auginamos jau kelis tūkstantmečius.

XVI a. šį augalą ispanai atsivežė iš Peru ir Čilės. Keistuosius „žemės obuolius“ europiečiai pamėgo ne iš karto. Iš pradžių bulvės augo tik smalsių mokslininkų daržuose ir aristokratų soduose (dėl keistų ir gražių augalo žiedų). O valstiečiai ypač baidėsi šių gumbų, kurių net šunys neėsdavo.

Tik XVII a. vešlūs bulvių krūmai persikėlė ir į valstiečių daržus. Kai kurių parapijų pamokslininkai skatindavo auginti šią daržovę. O kai kuriuose Vokietijos ir Prancūzijos regionuose buvo išleisti privalomo bulvių auginimo valstybės dekretai. Valdžia numatė, jog didieji bulvių privalumai (jos buvo atsparios ligoms, maistingos ir pigio auginti) atietyje tikrai atsipirks.

XVIII a. ši prognozė pasitvirtino. Tuo metu Europą buvo sukaustęs „mažasis ledynmetis“, kuris (XVI – XIX a. vid.) labai pakenkė javų derliui. Atspariosios bulvės tapo pagrindiniu kasdieniu maistu. Prancūzijos karalienė Marija Antuanetė eidama į puotas savo šukuoseną puošdavo gyvais bulvių žiedais. Taip ji stengėsi dar labiau populiarinti bulves.

Sepynerius metus trukusiame kare (1756 – 1763 m.) Prūsijos armija maitinosi pagrinde tik bulvėmis. XVIII a. pab. bulvės Europoje buvo populiariausios, daugiausiai pelno atnešančios, daržovės.

Naudingas sveikatai gumbas

Šiandien yra daugiau nei tūkstantis bulvių rūšių. Dėl atsparumo temperatūros kaitai ir kenkėjams šios daržovės auginamos ir valgomos visame pasaulyje.

Ketvirtadalį bulvės svorio sudaro sausosios medžiagos, iš kurių beveik 90 proc. yra krakmolas. Bulvėse taip pat yra daug vitamino C ir baltymų. Išvirę 200 g bulvių su lupenomis, turėsite visą askorbininės rūgšties dienos normą (tiesa, vitamino C kiekis bulvėse priklauso nuo jų veislės, dirvožemio, drėgmės bei temperatūros).

Baltymų gi bulvėse yra tik 20 proc. mažiau nei kiaušinio baltyme. Svarbu žinoti, kad baltymas bulvėje kaupiasi iškart po žievele, kurią prieš verdant dažniausiai nulupame. Tad naudingiausios bulvės yra virtos su lupena. Šiuose žemės gumbuose gausu ir B grupės vitaminų, kalio, fosforo, folio rūgšties, karotino.

Liaudies medicina byloja, jog šviežių bulvių sultimis gydomos skrandžio ligos bei žaizdos, bulvių tarkiais – odos bėdos (nudegimai, egzemos, pūlingi pažeidimai), virtų bulvių garais – kvėpavimo sutrikimai. Pramonėje gi bulvės taip pat labai plačiai panaudojamos. Iš jų galima pasigaminti etilo spirito, acetono, pieno rūgšties, klijų.

Ar tikrai viską žinome apie bulves?
© Shutterstock nuotr.

Ar tikrai viską žinome apie bulves?

Bulvių krakmolas labai vertingas mūsų organizmui angliavandenis (polisacharidas). Išvirusios krakmolingos bulvės būna miltingos ir maistingos. Tačiau ilgai laikomose bulvėse krakmolas virsta paprastų angliavandenių junginiais ir praranda didžiąją savo vertę. Todėl reikia stengtis dažniau pasimėgauti šviežiomis bulvėmis.

Žali patamsėjimai (susikaupęs soloninas), susidarę ant senų bulvių, yra kenksmingi sveikatai, todėl tokias bulves lupkite storiau. Dar daugiau solonino susidaro ant pažeistų gumbų, o daugiausia jo turi švieži bulvių lapai.

Tiesa, verdant ar kepant šias daržoves jis visai išnyksta. Dėl tikrumo, virdami bulves galite nupilti pirmąjį užvirusį vandenį, įpilti naujo vandens ir virti toliau. Taip su pirmuoju vandeniu išpilsime dar daugiau išsiskyrusių minėtų alkaloidų.

Skubu pasidalinti mažytėmis bulvių virimo paslaptimis:

jei virsite bulves su lupenomis, vėliau lengviau jas nulupsite, jei tik išvirusias perliesite šaltu vandeniu;

mažesnė tikimybė, kad bulvių lupenos sutrūkinės, jei virsite jas pasūdytame vandenyje;

lengviau ir greičiau nuskusite bulves, jei prieš tai jas 15-20 min. pamerksite į šaltą vandenį.

Receptų su bulvėmis įvairovė

Sunku būtų rasti kitą tokią daržovę, kurios garbei prikurta tokia gausybė patiekalų.

Daugiausiai jų turi vidurio bei rytų Europos valstybės. Vokietijos, vadinamos „bulvių“ valstybe, restoranuose ar šeimos užeigėlėse prie mėsos ar žuvies visada pasiūlys ne vieną bulvių garnyrą (virtų, apkeptų, trintų, troškintų su daržovėmis, įdarytų spirgučiais ir t.t.). Kiekviename šalies regione rasite kelias rūšis bulvinių blynelių, kukulaičių, bulvių pyragų, bulvinės sriubos, bulvinės dešros bei, žinoma, bulvių salotų.

Pastarosios yra ypač populiarios šioje šalyje. Juokaujama, jog jei Vokietijoje rengiamas „suneštinis“ vakarėlis, ant stalo atsidurs tiek bulvių salotų dubenėlių, kiek ateis svečių! Tačiau visos bulvių salotos skirsis, nes skirsis jas gaminančių žmonių išmonė, skonis ir įmaišyti ingriedientai. Tik vienas ingriendientas bus toks pat – tai virtos bulvės. Paimprovizuokite ir jūs.

Vokiškos bulvių salotos

Reikės:

1 kg nedidelių bulvių
2 šaukštelių kmynų
Druskos
2 vidutinio dydžio svogūnų
200 ml karšto mėsos sultinio
4 šaukštų baltojo vyno acto
1-2 žiupsnių cukraus
Šviežiai maltų pipirų
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
Svogūnų laiškų ar laiškinių česnakų
150 g šoninės

Gaminimas

Neskustas bulves išvirkite kartu su kmynais. Kai išvirs, perliekite jas šaltu vandeniu, pravėsusias nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sudėkite juos į indo dugną.

Smulkiai supjaustykite svogūną ir sudėkite ant bulvių.
Sumaišykite sultinį su actu, druska, cukrumi, šviežiai maltais pipirais bei aliejumi. Skystį užpilkite ant bulvių su svogūnais. Indą uždenkite ir kelias valandas palikite kambario temperatūroje, kad susimaišytų skoniai.

Smulkiais gabaliukais supjaustykite šoninę, pakepinkite ją. Taip pat susmulkinkite svogūnų laiškus ar laiškinius česnakus ir viską suberkite ant bulvių. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Gyvenimo drama: vos 32-ejų, o prieš akis – tik skurdas ir badas (258)

32-ejų Irina viena tris dukras augina vos iš 160 eurų siekiančių mėnesinių pajamų. Maža to,...

Gydytojas perspėja: insultą ar infarktą daug anksčiau gali išduoti ir knarkimo garsumas (16)

Ne, tai ne sunkvežimio garsai už lango. Didelė tikimybė, kad vidury nakties jus prabudino...

Pirmą kartą pas darbdavius atėję jaunuoliai nesikuklina: vardija neadekvačias sumas (729)

Pirmojo darbo ieškančių jaunuolių lūkesčiai dažnai būna nepamatuoti, o algos jie tikisi...

Skandalų poveikis partijų reitingams – netikėtas (59)

Nors socialdemokratus ir liberalus krečia skandalai, dėl kurių buvo galima tikėtis didelių...

Tragiškos avarijos liudininkas: baisiu greičiu pralėkė „Bentley“, iš paskos - „Subaru“ žuvo žmogus ir šuo (109)

Spalio 21-osios naktį, apie 1.55 val., Raseinių rajone, kelio Vilnius-Kaunas-Klaipėda 172 km,...

Savaitgalio pietūs: vištiena, troškinta su pomidorais

Tai labai rudeniškas vištienos patiekalas. Sunaudojame paskutinius dar užsilikusius sultingus...

Apklausa: „valstiečių“ reitingas – žemiausias po rinkimų, vis ryškėja kitos žvaigždės (255)

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ( LVŽS ) reitingų lentelėje užima...

Naktis Vilniuje: 135 km/val. greičiu lėkęs vairuotojas ir dešimtys kitų skraidančių erelių (154)

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Vilniaus kelių patruliai surengė įprastinį reidą....

Sužinokite, kurios rūšies svogūnai naudingiausi sveikatai (19)

Patiekalų, kuriuos gaminant naudojami svogūnai, receptuose retai kada nurodoma kokios rūšies...

Po trejus metus trukusio planavimo, E. Skrolytė su mylimuoju pristato „naujus savo namus“ (26)

Praeivių žvilgsnius Vilniaus centre jau kelias savaites traukia didžiulius langus papuošęs žodis...