aA
Meksikietiški aitrieji pipirai, kukurūzų karštieji patiekalai, pupelės, mėsa, ugnis – visa tai yra neatsiejama nuo tikrosios Meksikos virtuvės. Meksiką žmonės dažnai vadina dvidešimtojo amžiaus netikėtumų šalimi. Dar kai žlugo Romos imperija, o Paryžius buvo tik mažytė kultūros salelė, Meksikoje civilizacija jau klestėjo.
Rodrigo Torres Canela su žmona
Rodrigo Torres Canela su žmona
© Asmeninio archyvo nuotr.

Čia vietos gyventojai jau buvo daug pasiekę mokslo srityse. Jie turėjo puikiai sutvarkytą visuomeninę, teisinę sistemą, gyveno miestuose, kurių išplanavimo, dizaino ir architektūros galėtų pavydėti mūsų architektai.

Meksikos virtuvė užima ypatingą vietą kiekvieno šios šalies piliečio gyvenime, o ir pasaulyje tikriausiai nėra valstybės, kurioje neegzistuotų bent vienas meksikiečių restoranas.

Kuo meksikietiška virtuvė yra ypatinga? Klausiame meksikiečio Rodrigo Torres Canelos.

Meksikietį į Lietuvą atvedė meilė

Meksikietis Rodrigo Torres Canela jau keletą metų gyvena Lietuvos laikinoje sostinėje – Kaune. Pasak R. T. Canela, į šį miestą jį atvedė meilė. Sutikęs Jungtinėse Amerikos valstijose lietuvę, jis suprato, jog gyvenimo be šios moters neįsivaizduoja. Šiuo metu ketinantis užsiimti verslu Lietuvoje, vyras puikiai žino prancūzų, amerikiečių, graikų, meksikiečių virtuvės subtilybes.

Anot R. T. Canelos, Meksikos virtuvė kiek sveikesnė.

„Lietuvių ir meksikiečių virtuvės yra be galo skirtingos. Lietuviškoje virtuvėje populiarios bulvės, juoda duona, pienas, varškė, sviestas, kiauliena. O meksikiečių virtuvėje naudojamos pupelės, aitrioji paprika, tortillijos, vaisiai, salotos, aviena, jautiena.

Tai yra normalu ir logiškai paaiškinama, juk Lietuva yra kitame žemyne, čia auga kitokia augmenija. Lietuvoje įprasta, jog sode auga kriaušės, obuoliai, vyšnios. Meksikoje šių vaisių nėra daug, tačiau galima rasti daug bananų, kokosų, apelsinų, mango“, - pasakojo pagrindinius skirtumus tarp lietuviškoje ir meksikietiškoje virtuvėje naudojamų komponentų.

Meksikoje viešpatauja prieskoniai, padažai ir kukurūzų patiekalai

Anot R. T. Canelos, Europos, Amerikos, Azijos valstybių virtuvės per daug skirtingos ir individualios, kad galima būtų jas lyginti ir išskirti, kuri galėtų būti geresnė. Esminis Meksikos virtuvės skirtumas - aštrūs ir spalvingi prieskoniai (chili, lot. capsicum). Nei vienas Meksikos patiekalas neapsieina be prieskonių.

„Mano manymu, maisto gamyba yra daugiau nei skirtingų produktų sumaišymas viename dubenyje. Išskirtiniai kulinariniai gebėjimai gimsta ne iš kažkur kitur, kaip tik iš meilės“, - teigė Rodrigo.

R. T. Canela akcentavo, kad populiarus ir visame pasaulyje žinomas Meksikiečių virtuvės produktas - kukurūzai. Kaip teigia Meksikos patiekalų gurmanas, tortillos (tar. tortijos) kepamos iš kukurūzų tešlos masa. Šio patiekalo tešla gaminama iš džiovintų kukurūzų, vėliau verdama su kalkakmeniu arba pelenais. Tortillijos naudojamos skirtingomis formomis, skirtingiems patiekalams.

Dažnai jos yra perlenkiamos skirtingais būdais ir pripildomos mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, sūrio, salotų ar susmulkintų kopūsto lapų turiniu. Skirtingu būdu paruošta Tortillija turi skirtingą pavadinimą, kaip Taco (tar. tako), Burito, Enchilados, Tostada.

Nė vienas meksikietiškas patiekalas neapsieina be padažų. Dažniausiai karaliauja salsos padažai. Salsa, kaip teigia meksikietis, naudojamas padažas ir dažniausiai patiekiamas šaltas. Jis gaminamas iš šviežių pomidorų, susmulkinto svogūno, česnako, aitraus pipiro, kalendros, žalių citrinų, aliejaus ir druskos.

Meksikos virtuvės gurmanas patiekalų gardumą norintiems atskleis restorane-klube „Combo“ gegužės 21 d. rengiamame meksikietiškame vakarėlyje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Kokia iš tiesų yra Lukašenkos strategija: tai, ko labiau už koronavirusą bijo Baltarusijos lyderis (315)

Katastrofos nėra. Taip toliau užsispyręs tikina Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka,...

NT bendrovės paviešino savo rezultatus: tokių skaičių ekspertai jau seniai nėra matę siunčia žinią pirkėjams (248)

Kol lietuviai namuose leidžia ketvirtąją karantino savaitę, NT vystymo bendrovės Lietuvoje...

Skvernelis: gali būti, kad esame lūžio taške (55)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad Lietuvai Velykų savaitgalis valdant koronaviruso...

Lietuvoje – 17-asis mirties nuo koronaviruso atvejis (156)

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad Lietuvoje patvirtintas septynioliktasis mirties nuo...

Kritikuoja sprendimą dėl kainų reguliavimo: padidins kainas ir prekių deficitą (8)

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis sako, kad kainų reguliavimas...

Koronaviruso susirgimų skaičius šalyje – 999, praėjusią parą fiksuoti 44 nauji atvejai (146)

Lietuvoje iš viso jau užfiksuoti 999 koronaviruso atvejai. Praėjusią parą ištirti 3242 ėminiai,...

Daugėja įrodymų, kad pasaulinė recesija jau prasidėjo (59)

Daugėja įrodymų, kad šių metų kovą prasidėjo gili pasaulinė recesija. Griūties mastas jau...

Chirurgas pasidalino paprasta gudrybe – ką daryti, kad su kauke nerasotų akiniai

Nuo penktadienio įsigalioja reikalavimas viešose vietose nešioti kaukes. Tai yra viena iš...

Skvernelis: Vyriausybė ruošia keturių dalių planą dėl karantino švelninimo (137)

Vyriausybė kitą savaitę planuoja paskelbti preliminarų keturių dalių planą, kada laipsniškai...

Marya Hannun, Sophie Spaan

Laikotarpis, kai Europa dievino islamą (6)

Nors dabar Europoje norima drausti net dėvėti hidžabą, kažkada žemyno aristokratai...

|Maža didelių žinių kaina