„Matyt, tai, kad mūsų veikloje darbo laikas nenormuojamas, pakoregavo ir mitybos įpročius“, – sako aktorė ir kūrybinės agentūros „Laimingi žmonės“ direktorė Ieva Zelionkaitė. Nulipusi nuo scenos, kurioje naujausi aktorės vaidmenys – kaprizingos „šimtaprocentinės“ moterys Antono Čechovo mažosiose komedijose, ji yra išradinga šeimininkė ir virėja. Nemažai naujų kulinarinių įgūdžių Ieva parsivežė iš Kanados, kur keletą metų gyveno su šeima.
Šviežios daržovės
© Corbis/Scanpix

„Beveik visą maistą ruošiame „ant greitųjų“; labai retai ką nors kepame ar troškiname po kelias valandas. Dažnai ilgiau užtrunka paruošti ingredientus.

Gyvendami Vankuveryje, nepaprastai pamėgome rytietišką virtuvę, ypač kinų bei japonų greitai pagaminamus sveikuoliškus patiekalus. Būtent nuo tada valgome tik ruduosius ryžius (Lietuvoje jie vadinami natūraliais ir yra bene pigiausi, o Kanadoje – vieni brangiausių, nes yra mažai apdoroti, nešlifuoti ir pan.)

Juos ruošiame beveik prie visų patiekalų – mėsos, daržovių, sojos produktų. Taip pat mielai valgome lęšius, kuriuose yra labai daug geležies. Dar labai mėgstame sriubas. Verdu įvairiausias, tačiau labiausiai namiškių valgomos yra „šiupininės–daržovinės“. Jas gaminu, atsižvelgdama į tai, ką tuo metu turiu šaldytuve. Ruošiant tokiu principu, buvo suvalgyta ne viena skani sriubytė, kurios paskui nebeišeina pakartoti“, – pasakoja aktorė.

Ieva Zelionkaitė mėgsta vartoti įvairius prieskonius – indiškus, kiniškus, itališkus. Prasitaria, kad ilgainiui nebekreipia dėmesio į tai, kuriai virtuvei koks prieskonis priklauso. Tiesiog intuityviai jaučia, tiks jis šiam patiekalui ar ne.

„Toks maisto ruošimo būdas irgi yra kūryba. Aišku, sūnaus gimimas šiek tiek pataisė mūsų su Arvydu kulinarines improvizacijas; teko sugrįžti prie amžinųjų vertybių – šeštadienio blynų, vištienos kulšyčių, picos (būtinai su saliamiu) ir kitų gėrybių. Tačiau Vankuveryje pamėgto sušio sūnus pareikalauja iki šiol.

Beje, lietuviškas patarimas mėgstantiesiems sušį – nebūtina pirkti didžiuosiuose prekybos centruose atskirai įvardijamų ir po dešimt litų parduodamų „ryžių sušiui“ arba vadinamųjų „kibių ryžių“, nes tai yra tie patys apvalieji ryžiai, kurių pakelis kainuoja žymiai pigiau. Sušiui pagaminti ieškokite tiesiog apvaliųjų ryžių, o kibumo suteikia specialiai pagamintas ryžių acto užpilas“, – pataria Ieva.

O dabar – pora receptų iš aktorės virtuvės.

Rytietiška vištiena sezamo aliejuje

Porcija skiriama dviem asmenims.

Reikės: pusės maždaug į penkias dalis supjaustyto viščiuko, 3–4 šaukštų sezamo aliejaus, imbiero, ryžių acto.

Šiam patiekalui ruošti reikėtų rytietiškos troškinimo keptuvės (populiariai vadinamos „wok“).
Supjaustykite imbierą plonomis skiltelėmis. Įpilkite sezamo aliejų į keptuvę, sudėkite imbierą ir pakepinkite, kol aliejus į jį susigers. Sudėkite viščiuką ir patroškinkite, kol išsiskirs sultys. Įpilkite ryžių acto (mažiausiai puodelį, bet iš tiesų reikia ragauti) ir vėl patroškinkite, kad šiek tiek apskrustų. Įpilkite vandens, kad apsemtų vištieną.

Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir leiskite vos virti apie trisdešimt minučių (trukmė gali būti ir mažesnė, tai priklauso nuo vištienos gabalėlių dydžio). Garnyrui tinka makaronai arba ryžiai, taip pat įvairios patroškintos daržovės.

Datulių pyragėliai

(Jie ilgokai ruošiami, bet labai gardūs.)

Reikės: 625 ml (2,5 puodelio) avižinių dribsnių (geriausiai tinka rupūs), 300 ml miltų, 250 ml (puodelis) rudojo cukraus, šaukštas cinamono, 1/4 šaukštelio druskos, 250 ml (puodelis) lydyto sviesto.

Įdarui: 375 g datulių be kauliukų, 175 ml (3/4 puodelio) cukraus, po 2 šaukštus citrinų ir apelsinų sulčių.

Įdaro paruošimas: dubenyje sumaišykite 2 puodelius vandens (500 ml), datules, cukrų ir abejas sultis; leiskite pastovėti apie pusę valandos. Tada užvirinkite, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite lengvai, dažnai pamaišydami apie 10 minučių arba, kol masė pasidarys pakankamai tiršta užgriebti šaukštu. Atvėsinkite.

Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, miltus, cukrų, cinamoną ir druską; supilkite sviestą ir maišykite, kol tešla pasidarys tarsi iš gabalėlių. Atskirkite pusę tešlos ir suformavę keturkampį lakštą įklokite į skardą. Tolygiai ant viršaus paskleiskite datulių užpilą ir uždenkite jį iš likusios tešlos padarytu blynu.

Įkaitintoje iki 180 oC orkaitėje kepkite apie 40 minučių, kol dailiai pagels. Leiskite atvėsti apie šešias valandas, kad sustingtų. Supjaustykite kvadratėliais. Turėtų išeiti apie 24 pyragėlius. (Jei norite šį desertą palaikyti ilgiau, laikykite uždengtą švariu rankšluostėliu kambario temperatūroje).

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Trimečio mama nebeištvėrė: tai kam aš moku sveikatos draudimą? (15)

Prireikė gydytojo oftalmologo konsultacijos? Geriau iš anksto apsilankykite Valstybinės ligonių...

Tėvai – priblokšti: Vilniaus vaikų darželio direktorė elgėsi lyg monstrė (35)

Vaikų darželio direktorė, smurtavusi prieš penkiametį auklėtinį, sulaukė atpildo – Vilniaus...

Gyvai / Eurolygos mūšis Bamberge: „Brose“ – „Žalgiris“ (38)

Kauno „Žalgirio“ (11/6) krepšininkai Eurolygos 18 ture antradienio vakarą antrą kartą šiame...

R.I.T.A. Už lėšas skurdo kaime mažinimui – odiniai diržai ir piniginės (109)

Absoliuti dauguma Seimo narių išlaidas viešosios informacijos rengėjams galėtų pakeisti...

Nemalonumų sulaukęs buvęs garsios advokatės žentas: jeigu lemta, nuo kalėjimo nepabėgsi (62)

Dėl baisios avarijos išgarsėjęs buvęs garsios sostinės advokatės žentas Arnas Tumėnas vėl...

Dažniausiai užsienio žiniasklaidoje minimas Lietuvos miestas – iš arti (13)

Atvykus JAV ir kituose žemynuose garsiai Ballų šeimynai, viso pasaulio dėmesys krypsta į...

Aplinkinių nurašyta panevėžiečio idėja virto pragyvenimo šaltiniu: man sakydavo, kad mirsiu badu (16)

„Jeigu tavo namuose nėra katino, tai ką tu myli?“ –rašoma ant Mariaus Dijoko sukurto...

Gyvai / Dešimtasis Dakaro etapas: greičio ruože lietuviai žengia koja kojon (117)

Po neplanuotos pertraukos, kai dėl prasto oro buvo atšauktas devintasis etapas, jubiliejiniame...

Siaubinga tragedija Kazlų Rūdoje (481)

Kazlų Rūdoje - siaubinga tragedija. Pirmadienį nusižudė mergina, o kitą dieną - ir jos mama.

Siaubinga parduotuvės klaida: pardavė nuodingą žuvį, galinčią sukelti skausmingą mirtį (7)

Gamagoryje (Japonija) per garsiakalbius skamba įspėjimas nevalgyti nuodingos žuvies, kurios penkias...