aA
Vasara – geriausias metas kepsninių sezono entuziastams, ieškantiems ne tik gardžių, bet ir sveikų patiekalų receptų, kuriuos išmėginti galėtų kartu su šeima ir bičiuliais. Manote, kad patiekalų ant žarijų ruošimas – ne jūsų nosiai?
© Shutterstock nuotr.

Kulinaro, populiarių knygų autoriaus, geriausio pasaulyje pripažinto kulinarinio žurnalo „VMG“ vyriausiojo redaktoriaus ir „Maxima“ projekto „Gyvenkime sveikiau“ partnerio Alfo Ivanausko teigimu, kiekvienas kepsninėje gali paruošti šefo vertą patiekalą, o tiems, kurie abejoja savo jėgomis, jis rekomenduoja:

1. Patiekalą kepti tik tuomet, kai žarijos vos rusena ir nebėra atviros liepsnos, kurioje patiekalas ne keptų, o degtų.

2. Kepsninėje kepamo kepsnio nešlakstyti marinatu, mat šis ant žarijų degs ir suteiks patiekalui nepageidaujamą kvapą bei skonį.

3. Ruošiamą patiekalą – mėsą, žuvį ir daržoves – galima kepti folijoje su šiek tiek alyvuogių aliejaus – patiekalas bus dar sveikesnis, nes troškinsis savo sultyse.

Jūsų dėmesiui pateikiame gurmaniškos šefo Alfo Ivanausko nesunkiai kepsninėje paruošiamos žuvies receptą.

Folijoje kepta skumbrė su lazdyno riešutų padažu

Ingredientai (2 porcijos):

2 nedidelės skumbrės
1 citrina
Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
Aliejaus

Padažui:

½ stiklinės lazdyno riešutų
Skiltelė česnako
Stiklinė šviežių kalendrų
½ stiklinės šviežių petražolių
Šaukštas kaparėlių
Šaukštelis tarkuotų citrinų žievelių
½ stiklinės alyvuogių aliejaus
Žiupsnelis druskos

Gaminimo procesas:

1. Žuvį pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi ir apdėkite citrinos griežinėliais.

Suvyniokite į foliją ir kepkite ant vidutinės kaitros grilio apie 20 minučių.

Žuvį galite kepti ir orkaitėje.

2. Paruoškite padažą. Verdančiame vandenyje 1-2 minutes apvirkite riešutus. Atvėsinkite ir nusausinkite. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C paskleiskite riešutus ant kepimo popieriaus ir paskrudinkite 6-8 minutes.

Česnaką, kalendras, petražoles, kaparėlius, citrinos žievelę ir ketvirtadalį riešutų sutrinkite trintuvu po truputį vis įpildami aliejaus.

3. Pagardinkite druska ir įmaišykite likusius stambiau kapotus riešutus.

4. Patiekite žuvį su lazdyno riešutų padažu ir grikiais. Galite paskaninti šviežiai spaustomis citrinos sultimis.

Be Alfo Ivanausko prie projekto „Gyvenkime sveikiau“ prisijungė ir daugiau žinomų sveikos gyvensenos ekspertų. Tai – sveikos mitybos specialistė ir studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė, socialinių mokslų daktarė, didžiausio Baltijos šalyse ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokyklos įkūrėja ir vadovė bei keturių vaikų mama Austėja Landsbergienė, taip pat asmeninis treneris, knygos „Tobulas kūnas“ autorius, projekto www.kilo.lt vadovas Andrius Pauliukevičius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Puteikis: esu patyręs praktiškai viską, kuo gyvena daugelis lietuvių (173)

„Aš ne tik kad žinau, kas yra turėti polinkį alkoholiui, žinau, kaip tai susitvarkyt, žinau...

Makabriškomis laidotuvėmis garsėjantys tibetiečiai šlykštisi mums priimtinu laidojimo būdu (17)

Lietuviui pavyko nuvykti į griežtai kontroliuojamą Tibetą, nors ten laisvai keliauti draudžiama....

Prasidėjo masiniai darbuotojų atleidimai: kam labiausiai verta sunerimti (51)

Praeitą savaitę Užimtumo tarnyba pranešė apie Lietuvos įmonėse numatomus masinius darbuotojų...

Tapinas: jeigu jau galime žveją nukelti girtą nuo ledo, tai gal galime ir prezidentę į Rygą nuskraidinti (452)

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimas dėl lėktuvo gedimo nevykti į Latvijos...

(Ne)skanūs lietuvio nuotykiai Berlyne: teko valgyti skalbykloje, autobuse ir net pasakų namelyje (2)

Dažniausiai keliaudami kur nors pavalgyti galvojame tik apie maistą – kad jis būtų skanus,...

Skvernelis įstrigo Briuselyje: atskristi pasisekė. Grįžti, deja, jau nepavyks papildyta (378)

Belgijoje viešintis premjeras Saulius Skvernelis susidūrė su nemalonumais.

Būdai sužinoti moters charakterį, neuždavus jai nė vieno klausimo (7)

Sakoma, kad kiekviena moteris – neištirta žemė, suprasti jos nepajėgus nė vienas pasaulio...

„Google“ sugalvojo originalų būdą tiekti Afrikai internetą (2)

Atvesti į Afrikos kaimo vietoves greitaeigį, plačiajuostį internetą daugumai tą padaryti...

Penkių minučių triukas, kuris padės greičiau užmigti ir geriau išsimiegoti

Nuolat pypsintis ir šviečiantis telefonas - daugelio kasdienybė, kuri kelia didesnį ar mažesnį...

Panevėžio ir Prienų klubų siekiams pasipriešino „Žalgiris“ (41)

Pirmadienį vykusiame Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) visuotiniame susirinkime netrūko įtampos....