1. Šokoladas. Jame gausu gyvenimą ilginančių antioksidantų ir flavonidų, stabdančių kraujo krešulių susidarymą. Naujausi tyrimai parodė, kad šokolado mėgėjai gali džiaugtis stipriu imunitetu. Šokoladas – nekenksmingas antidepresantas, todėl jį naudinga valgyti vėlyvą rudenį, kai apima nerimas, depresija. Žinoma, reikia jausti saiką. Medikų nuomone, per mėnesį patartina suvalgyti tris plyteles šokolado. Pasilepinti galite šokoladiniu fondui su vaisiais ir uogomis.

2. Moliūgas. Šios daržovės būna didelės, mažos, plokščios, apskritos, pailgos. Raudoni, oranžiniai, žali, geltoni, rusvi, balti – iš viso yra apie tūkstantis moliūgų rūšių. Moliūgas įdomus tuo, kad puikiai tinka tiek saldiems, tiek nesaldiems patiekalams. Moliūgo minkštimą valgo keptą orkaitėje, keptą keptuvėje, virtą. Iš jo daro salotas, garnyrus, verda sriubas, kepa blynus, verda košes, kepa pyragus, daro uogienes, spaudžia sultis. Labai skani kvietinė arba ryžių košė su moliūgu.

3. Gvazdikėliai. Jie aitraus skonio ir stipraus kvapo. Aitrumas – koteliuose, aromatas – kepurėlėje. Gvazdikėlius daugiausiai naudoja įvairiems marinatams. Su cinamonu ar be jo gvazdikėliai puikiai tinka saldiems patiekalams – kompotams, kompotams, pudingams, konditerijos gaminiams, kartu su juodaisiais pipirais – keptai ar troškintai mėsai (avienai, kiaulienai), mėsos sultiniams ir padažams prie paukštienos. Įberkite truputį maltų gvazdikėlių į varškę arba varškės piurė, ji bus aromatingesnė.

4. Persimonai. Šie ryškiai oranžiniai vaisiai ypatingai naudingi sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, nes juose gausu kalcio, magnio ir natūralaus cukraus. Persimonai šiek tiek varo šlapimą, todėl rekomenduotini ir sergantiems hipertonija. Suvalgykite 3 – 4 vaisius per dieną, ir kraujospūdis susireguliuos be jokių vaistų. Pasigaminkite vaisių salotas iš persimonų, bananų, mandarinų, citrinos sulčių ir jogurto.

5. Raudonieji lęšiai. Jie turi mažiau kalorijų, o išverda greičiau už kitus ankštinius. Lęšiai – puikus augalinių baltymų šaltinis. Juose daug ląstelienos, lėtai įsisavinamų angliavandenių, B grupės vitaminų ir geležies. Iš raudonųjų lęšių galima gaminti trintas sriubas, košes.

6. Krevetės. Iš visų jūros gėrybių krevetėse daugiausiai jodo. Taip pat jose gausu baltymų, kalcio, mineralinių druskų, baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, cinko, kalio. Jose yra chitozano, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje. Be to, krevetės turi mažai kalorijų ir yra labai skanios. Galite pasigaminti salotas iš krevečių, vynuogių, mangų ir apelsinų.

7. Žieminės bulvės. Šios egzotinės daugeliui iš mūsų daržovės turi daugiau vitaminų, kalio ir geležies už burokėlius, morkas ir bulves. Jose yra ir inulino, kuris išsiskaido į fruktozę, labai reikalingą diabetu sergantiems žmonėms. Žieminės bulvės kepamos, troškinamos, konservuojamos, dedamos į salotas, sriubas ir omletus. Pasiūlymas: apie minutę pamirkykite žiemines bulves karštame sūriame vandenyje. Svieste apkepkite svogūną, įpilkite grietinėlės, įberkite garstyčių. Sudėkite žiemines bulves ir patroškinkite 12 minučių. Paskui dar įlašinkite citrinos sulčių.

8. Žąsiena. Ji riebesnė už vištieną ir sunkiau virškinama, tačiau sveikam žmogui labai naudinga. Žąsienoje daug amino rūgščių, kurios stimuliuoja triptofano, lizino, arginimo ir glutamino gamybą organizme. Lengviau virškinami žąsienos subproduktai. Ypač rekomenduojama jų valgyti sergant mažakraujyste, kadangi juose yra medžiagų, skatinančių kraujo gamybos procesus. Labai skani orkaitėje kepta žąsis su kopūstais ir obuoliais.

9. Sterkas. Jame mažai riebalų, daug visaverčių baltymų ir kitų vertingų medžiagų, greitai išsiskiriančių verdant. Todėl labai sveika valgyti žuvienes. Sterkas turi mažai kaulų, jis lengvai virškinamas, todėl yra puikus dietinis patiekalas. Rekomenduojamas receptas – paštetas su pomidorais. Išvirkite sterką, sutrinkite, sumaišykite su pjaustytais pomidorais (prieš tai nuplikykite juos verdančiu vandeniu). Į paštetą įdėkite smulkintų žalumynų ir šiek tiek majonezo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją