aA
Sustirus nuo žiemos speigo niekas taip maloniai nesušildys kaip lėkštė šiltos sriubos. Pasak patyrusių virtuvės šefų, verdant ją labai svarbu net menkiausios smulkmenos: kokiame inde ji kunkuliuoja, kokiu šaukštu maišoma ir t.t.
© Shutterstock nuotr.

1 taisyklė - indai

Puodas, kuriame verdate sriubą neturėtų būti nei labai didelis, nei labai mažas. Idealus variantas: 8-10 porcijų – 5 litrų puodas. Jokiu būdu nenaudokite sriubai virti metalinių indų – juose išvirta ji praras skonines savybes. Geriausiai sriubai virti tinka moliniai arba emaliuoti indai.

2 taisyklė – „lėtas“ virimas

Jeigu norite gardžiuotis išties skania sriuba, ją reikia virti ant pačios silpniausios ugnies. Ilgai, bet skonis bus puikus.

3 taisyklė – skysčio kiekis

Jau į verdančią sriubą nederėtų vis pilti vandens. Sriuba turi išvirti tokiame kiekyje vandens ar sultinio, kiek įpylėte iš pat pradžių. Apskaičiuoti, kiek reikia vandens, nesunku: 1,5-2 stiklinės - vienai porcijai skystos sriubos ir stiklinė skysčio - tirštai sriubai. Jei sriubą virsite ant silpnos ugnies, skysčio nugaruos ne tiek ir daug.

4 taisyklė – ingredientų kiekis ir supjaustymas

Kuo sriuboje daugiau komponentų, tuo ji skanesnis. Virtuvės meistrai laikosi tokios taisyklės: jeigu sriuboje ingredientų nedaug, juos reikia pjaustyti smulkiai, jeigu daug – galima ir stambiau.

Dėti į sriubą produktus reikia pagal tai, kiek laiko jie verda. Todėl jeigu verdate sriubą pagal naują receptą, produktus dėkite taip, kaip jame ir nurodyta.

5 taisyklė – sūdyti baigiant virti

Sriuba sūdoma baigiant virti, tuomet, kai pagrindiniai ingredientai jau išvirė ir gali vienoda sugerti druską. Jeigu sriubą pasūdysite iš pradžių, visa druska liks sultinyje, jis bus sūrus, o daržovės gerai neišvirs.

Taip pat reikėtų žinoti, kad sūrumas atsiranda po tam tikro laiko. Jeigu ragausite tik ką pasūdytos sriubos, ji gali pasirodyti šiek tiek prėska, tačiau 15-20 minučių pastovėjusioje sriuboje, druskos bus pakankamai.

6 taisyklė – gardinti prieskoniais pačioje pabaigoje

Gardinti sriubą prieskoniais reikia tuomet, kai iki virimo pabaigos būna likusios 3-5 min. Priešingu atveju, prieskonių suteikiamas aromatas ir skonis išgaruoja. Beje, jeigu į sriubą dedate lauro lapų, nepamirškite jų išgriebti po 10 minučių, kai sriuba išvirs. Palikti joje, lauro lapai suteikia sultiniui kartumo.

7 taisyklė – sriuba turi „pagalvoti“

Kai sriuba išvirė, neskubėkite jos iš karto pilti į lėkštes. Palikite sriubą 10-20 min. „pagalvoti“ – per tą laiką druska ir prieskoniai tolygiai pasiskirstys po mėsą ir daržoves, sultinys taps sodresnis.

8 taisyklė – pašildyta sriuba nebe tokia skani

Deja, sriuba praranda skonines savybes, jei yra laikoma šaldytuve ir pakartotinai šildoma. Todėl geriausia ją virti vienam kartui. Tačiau reta šeimininkė dabar turi tiek laiko, kad kasdien virtų sriubą. jei sriubos verdate kelioms dienoms, laikykite ją emaliuotame arba moliniame inde, sandariai uždarytą. Šildykite ant vidutinio stiprumo ugnies.

Verta žinoti:

Geriausias laikas sriubai valgyti – diena, apie 13 val. Ryte jos valgyti nederėtų, nes sriuba pernelyg apsunkins skrandį ir sumažins darbingumą. Vakare valgoma sriuba gali sukelti mieguistumą, tačiau kartu ir suaktyvina virškinimo procesus, dėl to naktį galite blogai išsimiegoti. Lėkštė sriubos per pietus – pakankama dienos norma.

Vokiška tiršta sriuba „Pichelštainer“

Reikės:

600 g mėsos (kiaulienos, jautienos arba vištienos),
2 svogūnų,
750 g bulvių,
1 saliero,
3 morkų,
1 poro,
druskos, saldžiosios paprikos miltelių, petražolių – pagal skonį,
mėsos sultinio arba karšto vandens.

Mėsą supjaustykite kubeliais, svogūnus supjaustykite smulkiai, nuluptas bulves ir salierus supjaustykite kubeliais, morkas stambiais griežinėliais, porą – plonais žiedais. Pirmiausia pavirkite mėsą, tada sudėkite bulves, po to likusias daržoves.

Ant silpnos ugnies sriuba turi virti apie pusantros valandos. Baigiant virti pasūdykite ir pagardinkite paprikos milteliais. Kai sriuba bus išvirus, suberkite į ją smulkintas petražoles.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
2.0000

Top naujienos

Nausėda: tokio biudžeto pasirašyti negalėsiu Papildyta 12:21 val. (116)

Prezidentas Gitanas Nausėda kritikuoja politikų apetitus leisti lėšas ir fantazijos stoką,...

Perdirbėjų pagalbos šauksmas: gelbėkite mus nuo „Lidl“ (368)

Trys Lietuvos grūdų, mėsos ir paukštienos gamintojus ir perdirbėjus vienijančios asociacijos...

Pas Kaune sučiuptą narkobaroną rasta pusė milijono eurų ir keturi ginklai vilkike – 320 kg ekstazio (18)

Sekmadienį, lapkričio 17 d., Lietuvoje bei Latvijoje vyko Europolo koordinuota tarptautinė...

Estijos ministro žodžiai sukėlė skandalą: Baltijos šalys rengia planą B opozicija reikalauja ministrą atleisti (87)

Suomijos kraštutinių dešiniųjų euroskeptiškos Konservatorių liaudies partijos (EKRE) lyderis...

Nerandant bendro sutarimo, ministerija svarsto iš viso atsisakyti tėvadienių siūlo naujus laisvadienius – ne tik vaikų priežiūrai (199)

Vieną vaiką auginanti Indra jau po Naujųjų metų žada grįžti į darbą. Pagal dabar galiojantį...

Kavinėje stoties rajone pasijautė lyg restorane: nebegali sulaikyti džiaugsmo (20)

Leiskite jums papasakoti apie dar vieną „Pietų pertrauka“ idėją, kurią praėjusią savaitę...

Paskelbta, kurie septyni automobilių modeliai šiemet pripažinti pačiais geriausiais (42)

„Lietuvos metų automobilio 2020“ rinkimai pasiekė aukščiausią pavarą. Trečiadienį...

Panevėžyje – gydytojų specialistų trūkumas: jei būtų ką, į darbą priimtų tą pačią dieną (5)

Nors alergijos, kamuojančios tiek kūdikius, tiek suaugusiuosius, yra viena dažniausių ligų,...

Egidijui Dragūnui gresia nauji nemalonumai: vaiko teisių apsaugos tarnyba tirs Selo bendravimą su vaiku (88)

Egidijus Dragūnas, panašu, turi dar daugiau nemalonumų. Socialiniuose tinkluose pasirodžius...

Žinutė iš Sevilijos: „Žalgiris“ dėl Riverso nesikreipė

Sevilijos portalas „Diario de Sevilla“ skelbia, kad informacija apie Kauno „Žalgirio“ klubo...