aA
Karštą vasaros dieną dažnam iš mūsų norisi keisti patiekalų racioną, rinktis lengvesnius bei sveikesnius produktus. Todėl šylant orams riebius patiekalus, troškinius ar sriubas keičia šviežių daržovių salotos ir kiti lengvi užkandžiai. Būtinas skanių salotų elementas – užpilas, kuris šiam vasariškam patiekalui gali suteikti išskirtinį skonį ir paversti jį skaniausiu dienos valgiu.
© Shutterstock nuotr.

„Pastebėjome, kad atšilus orams žmonės perka vis daugiau šviežių daržovių, prieskonių, padažų ir jau paruoštų salotų užpilų. Tai rodo, jog atėjo vasara, ir salotos tampa vienu iš populiariausių patiekalų. Tačiau norint, kad salotos greitai neįgristų, reiktų jas nuolat paįvairinti, o geriausiai tai padeda padaryti skanūs padažai“, – sako mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos meistrė Elena Sereičikienė.

Ji pateikia 5 bene populiariausius ir tuo pačiu paprastus bei sveikus salotų padažų receptus, kurie pagardins namie gaminamas salotas ir suteiks joms naujų atspalvių.

Cezario salotų padažas

Cezario salotos yra vienos populiariausių visame pasaulyje, o specialus padažas – itin svarbus jų akcentas. Gamindami šį padažą, visų pirma, paimkite porą česnako skiltelių, du aliejuje sūdytus ančiuvius ir sutrinkite viską iki tyrelės. Tada įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus bei kelis šaukštus citrinų sulčių.

Visą masę gerai pertrinkite, kad pasidarytų vientisa košė. Tuomet įdėkite 1 šaukštą garstyčių, 1 šaukštą Vorčesterio padažo, 2 šaukštus majonezo, 1 šaukštą grietinės, 2 šaukštus tarkuoto parmezano sūrio bei 2 šaukštus vandens padažui paskystinti. Galiausiai įberkite žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite. Štai ir gavote nuostabųjį Cezario salotų padažą.

Sveikuolių užpilas su medumi ir garstyčiomis

Garstyčios ir medus – tai ne tik skanūs maisto pagardai, suteikiantys patiekalams pikantišką skonį, tačiau ir sveiki produktai, naudingi organizmui. Salotų užpilą su šiais ingredientais pasigaminti tikrai lengva.

Į indelį įdėkite 1 kupiną šaukštą skysto medaus, tokį patį kiekį paprasto garstyčių padažo bei dar vieną šaukštą garstyčių padažo su nesmulkintomis garstyčių sėklomis. Į dubenėlį įspauskite vienos citrinos sultis, įpilkite 200 ml alyvuogių aliejaus, įberkite pusę šaukštelio ciberžolės ir 1 arbatinį šaukštelį druskos.

Viską gerai suplakite plaktuvu ir paragaukite – užpilas turi būti sūrus, rūgštus ir saldus vienu metu. Padažo užteks keliems kartams (tik būtinai jį laikykite šaldytuve) ir jis puikiai tiks lapinėms salotoms pagardinti.

Gaivusis jogurtinis padažas

Kai norisi ko nors lengvo ir gaivaus, prie vasariškų salotų puikiai tinka jogurtinis padažas. Norėdami jį pasigaminti, natūralų jogurtą sumaišykite su šaukštu smulkintų mėtų, 2 skiltelėmis smulkinto česnako, keliais lašais citrinos ir pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.

Tada belieka viską suplakti plaktuvu ir padažas – jau paruoštas. Vietoje mėtų į jį galima dėti smulkintus svogūnų laiškus, krapus ar kitas šviežias žoleles. Šaltu natūralaus jogurto padažu ypač tinka skaninti salotas su karštais ingredientais, pavyzdžiui, šviežių daržovių salotas su karšta paukštiena.

Itališkas „Vinaigrette“ padažas

Itališkas „Vinaigrette“ padažas, ypač mėgstamas JAV, yra ne tik labai skanus, tačiau ir lengvai paruošiamas. Į dubenėlį įpilkite 6 šaukštus alyvuogių aliejaus, tokį patį kiekį baltojo vyno acto ir 1 šaukštą citrinų sulčių. Tada įberkite 1 šaukštą smulkintų petražolių, 1 arbatinį šaukštelį džiovinto baziliko ir žiupsnelį džiovinto raudonėlio.

Tuomet paimkite du „Šarlotės“ svogūnus bei dvi česnako skilteles ir sutrynę jas iki košelės suberkite į dubenėlį su kitais ingredientais. Pabaigai paimkite kelis grūdelius džiovinto raudonojo čili pipiro, smulkiai jį supjaustykite bei įdėkite į bendrą indelį.

Viską gerai išmaišykite ir pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Jei neturite daug laiko, šį padažą galite įsigyti ir RIMI parduotuvėse – čia rasite jau paruoštą užpilą buteliukuose.

Balzaminio acto užpilas

Balzaminio acto padažo pagrindinis ingredientas, žinoma, yra balzaminis actas. Vos keli jo lašeliai patiekalui suteikia naują skonį. Jis puikiai tinka vienas kaip užpilas salotoms, tačiau taip pat skanūs yra salotų padažai, pagaminti su šiuo actu.

Įpilkite į puodą balzaminio acto ir medaus santykiu 2:1. Kaitinkite, kol masė sutirštės. Tuomet įpilkite kelis šaukštelius aliejaus, palaukite, kol masė atvės, ir šiuo užpilu gardinkite salotas.

Mėgstantys aštresnius pojūčius gali pasidaryti stipresnio skonio padažą: į dubenėlį reikia įpilti 6 šaukštelius alyvuogių aliejaus, 2 šaukštus balzaminio acto, 2-3 sutrintas česnako skilteles, druskos ir pipirų pagal skonį. Belieka viską gerai išmaišyti ir padažas jau paruoštas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Politologas Girnius: manau, kad Skvernelis nekandidatuos (27)

Politologas Kęstutis Girnius , vertindamas dvejus praėjusius šio Seimo kadencijos metus juokavo,...

Aistros dėl vaikų paėmimų nerimsta: tėvų forumas reikalauja atšaukti įstatymą (219)

Seime ir toliau narstoma vaiko teisių apsaugos reforma. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija...

„Mirusios“ trenerių draugystės fone Valančiūnas pažvelgė į skaudžiąją NBA realybės pusę

Kyle‘as Lowry ir Jonas Valančiūnas kartu sudėjus praleido net dvylika metų tobulėdami savo...

Cukriniu diabetu suserga ne tik nutukę ir pasyvūs žmonės: Aistė papasakojo, kaip 18 metų gyvena su šia liga (7)

Kas antras pasaulyje diabetu sergančiųjų žmonių nežino, kad turi šią ligą. Lietuvoje...

Ekstremali situacija kelyje: greitosios pagalbos dispečerių konsultacija priminė siaubą (18)

Noriu pasidalinti nutikimu, įvykusiu pirmadienį kelyje Kaunas – Vilnius . Sakyčiau, liūdni dėl...

Kaip išvengti apsinuodijimo kasdieniais produktais, arba kodėl senstelėjusią duoną būtina išmesti

Tuos, kurie mano, kad elgiasi sumaniai apipjaustydami pelėsiu aptrauktą duoną, specialistai kuo...

„Netflix“ dairydamasi daugiau vartotojų išmėgins mažesnių kainų planą (3)

„ Netflix Inc.“ pranešė išbandysianti savo filmų, serialų ir įvairių pramoginių laidų...

Didžioji Lietuvos nelaimė: ar demografinę duobę padės užpilti statybininkai iš Ukrainos? (305)

Lietuvoje nebeliko ir 2,8 mln. gyventojų – liūdnai skelbia statistikos duomenys. Kiti...

Užkalnis. Kaip apsupti save protingais žmonėmis (142)

Kodėl reikėtų taip elgtis? Su kvailiais artimoje aplinkoje juk lengviau? Jie mažiau kritiški,...

Guogos pastaba „Žalgiriui“: pirmoje vietoje turi būti rinktinė (90)

Vilniaus „Ryto“ klubo oficialiai svetainei interviu davęs klubo prezidentas Antanas Guoga...