aA
Karštą vasaros dieną dažnam iš mūsų norisi keisti patiekalų racioną, rinktis lengvesnius bei sveikesnius produktus. Todėl šylant orams riebius patiekalus, troškinius ar sriubas keičia šviežių daržovių salotos ir kiti lengvi užkandžiai. Būtinas skanių salotų elementas – užpilas, kuris šiam vasariškam patiekalui gali suteikti išskirtinį skonį ir paversti jį skaniausiu dienos valgiu.
5 gaivių ir vasariškų padažų salotoms receptai
© Shutterstock nuotr.

„Pastebėjome, kad atšilus orams žmonės perka vis daugiau šviežių daržovių, prieskonių, padažų ir jau paruoštų salotų užpilų. Tai rodo, jog atėjo vasara, ir salotos tampa vienu iš populiariausių patiekalų. Tačiau norint, kad salotos greitai neįgristų, reiktų jas nuolat paįvairinti, o geriausiai tai padeda padaryti skanūs padažai“, – sako mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos meistrė Elena Sereičikienė.

Ji pateikia 5 bene populiariausius ir tuo pačiu paprastus bei sveikus salotų padažų receptus, kurie pagardins namie gaminamas salotas ir suteiks joms naujų atspalvių.

Cezario salotų padažas

Cezario salotos yra vienos populiariausių visame pasaulyje, o specialus padažas – itin svarbus jų akcentas. Gamindami šį padažą, visų pirma, paimkite porą česnako skiltelių, du aliejuje sūdytus ančiuvius ir sutrinkite viską iki tyrelės. Tada įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus bei kelis šaukštus citrinų sulčių.

Visą masę gerai pertrinkite, kad pasidarytų vientisa košė. Tuomet įdėkite 1 šaukštą garstyčių, 1 šaukštą Vorčesterio padažo, 2 šaukštus majonezo, 1 šaukštą grietinės, 2 šaukštus tarkuoto parmezano sūrio bei 2 šaukštus vandens padažui paskystinti. Galiausiai įberkite žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite. Štai ir gavote nuostabųjį Cezario salotų padažą.

Sveikuolių užpilas su medumi ir garstyčiomis

Garstyčios ir medus – tai ne tik skanūs maisto pagardai, suteikiantys patiekalams pikantišką skonį, tačiau ir sveiki produktai, naudingi organizmui. Salotų užpilą su šiais ingredientais pasigaminti tikrai lengva.

Į indelį įdėkite 1 kupiną šaukštą skysto medaus, tokį patį kiekį paprasto garstyčių padažo bei dar vieną šaukštą garstyčių padažo su nesmulkintomis garstyčių sėklomis. Į dubenėlį įspauskite vienos citrinos sultis, įpilkite 200 ml alyvuogių aliejaus, įberkite pusę šaukštelio ciberžolės ir 1 arbatinį šaukštelį druskos.

Viską gerai suplakite plaktuvu ir paragaukite – užpilas turi būti sūrus, rūgštus ir saldus vienu metu. Padažo užteks keliems kartams (tik būtinai jį laikykite šaldytuve) ir jis puikiai tiks lapinėms salotoms pagardinti.

Gaivusis jogurtinis padažas

Kai norisi ko nors lengvo ir gaivaus, prie vasariškų salotų puikiai tinka jogurtinis padažas. Norėdami jį pasigaminti, natūralų jogurtą sumaišykite su šaukštu smulkintų mėtų, 2 skiltelėmis smulkinto česnako, keliais lašais citrinos ir pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.

Tada belieka viską suplakti plaktuvu ir padažas – jau paruoštas. Vietoje mėtų į jį galima dėti smulkintus svogūnų laiškus, krapus ar kitas šviežias žoleles. Šaltu natūralaus jogurto padažu ypač tinka skaninti salotas su karštais ingredientais, pavyzdžiui, šviežių daržovių salotas su karšta paukštiena.

Itališkas „Vinaigrette“ padažas

Itališkas „Vinaigrette“ padažas, ypač mėgstamas JAV, yra ne tik labai skanus, tačiau ir lengvai paruošiamas. Į dubenėlį įpilkite 6 šaukštus alyvuogių aliejaus, tokį patį kiekį baltojo vyno acto ir 1 šaukštą citrinų sulčių. Tada įberkite 1 šaukštą smulkintų petražolių, 1 arbatinį šaukštelį džiovinto baziliko ir žiupsnelį džiovinto raudonėlio.

Tuomet paimkite du „Šarlotės“ svogūnus bei dvi česnako skilteles ir sutrynę jas iki košelės suberkite į dubenėlį su kitais ingredientais. Pabaigai paimkite kelis grūdelius džiovinto raudonojo čili pipiro, smulkiai jį supjaustykite bei įdėkite į bendrą indelį.

Viską gerai išmaišykite ir pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Jei neturite daug laiko, šį padažą galite įsigyti ir RIMI parduotuvėse – čia rasite jau paruoštą užpilą buteliukuose.

Balzaminio acto užpilas

Balzaminio acto padažo pagrindinis ingredientas, žinoma, yra balzaminis actas. Vos keli jo lašeliai patiekalui suteikia naują skonį. Jis puikiai tinka vienas kaip užpilas salotoms, tačiau taip pat skanūs yra salotų padažai, pagaminti su šiuo actu.

Įpilkite į puodą balzaminio acto ir medaus santykiu 2:1. Kaitinkite, kol masė sutirštės. Tuomet įpilkite kelis šaukštelius aliejaus, palaukite, kol masė atvės, ir šiuo užpilu gardinkite salotas.

Mėgstantys aštresnius pojūčius gali pasidaryti stipresnio skonio padažą: į dubenėlį reikia įpilti 6 šaukštelius alyvuogių aliejaus, 2 šaukštus balzaminio acto, 2-3 sutrintas česnako skilteles, druskos ir pipirų pagal skonį. Belieka viską gerai išmaišyti ir padažas jau paruoštas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pati išgyvenusi pragarą, perspėja kitus: į mokyklas įsileido sektą, sąraše – ir prestižinės ugdymo įstaigos (267)

Iš pradžių viskas prasideda nuo nekaltai atrodančių kvėpavimo, jogos ir meditacijos pratimų....

Lietuviai dėl atostogpinigių nepersistengia: gerai gyvename, kai nebereikia galvoti apie 10 eurų (61)

Tinkamai pasirinkus atostogų laiką, galima gauti didesnį atlyginimą, nes atostoginiai pinigai...

Koronavirusui sparčiai plintant už Kinijos ribų, mirčių skaičius toliau auga Italijoje uždaromi miesteliai; papildyta (99)

Kinijoje mirusiųjų nuo naujojo koronoviruso infekcijos pirmadienį padaugėjo iki 2 592,...

Orai: ciklonai apsiraminti nežada (7)

Pirmadienį vėjas rims. Tik kai kuriuose rajonuose vakarinių krypčių vėjo gūsiai užsiliks iki...

Susirgus įprastos mitybos taisyklės negalioja: dietistė įvardijo, kokios klaidos tik apsunkins savijautą (21)

Sergančiųjų gripu vis daugėja, o peršalimo simptomai – itin dažni palydovai visą žiemą....

Kinų bendrovės: mes neišgalime mokėti darbuotojams (53)

Vis daugiau privačių kinų bendrovių mažina atlyginimus, vėluoja sumokėti algas arba apskritai...

Plokščios Žemės šalininką pražudė savadarbė raketa: norėjo savomis akimis „patikrinti“ planetos apvalumą (36)

Vienas Kalifornijos gyventojas, sakęs, kad nori nuskristi iki kosmoso pakraščio ir savomis akimis...

Vyrą Vidą palaidojusios Rimos Antonovienės gyvenime netrūksta permainų (59)

Neseniai vyro Vido Antonovo netekusi Rima Antonovienė sako, kad pokyčių jos gyvenime netrūksta....

Fatima Bhojani

Sėkmės istorija valstybėje, kurioje sėkmės istorijų reta

Kaip atgijo Talibano nuniokotas Svato slėnis.

Sabonio dvigubas dublis nepradžiugino skaudžiausią nesėkmę per 30 metų patyrusių „Pacers“ (6)

Košmarišką vakarą NBA pirmenybėse išgyveno Indianos „Pacers“ (33-23) ekipa. Indianapolio...

|Maža didelių žinių kaina