Dabar pirmas birželio sekmadienis yra Tėvo diena – šventė, kuria švenčiama tėvystė, panašiai kaip ir per Motinos dieną – motinystė.

Pasak psichologės Grytės Ruzgės, nors Lietuvoje tėvo diena minima nuo 2009 metų, kol kas dar neįprasta šią dieną tėvų palepinti taip, kaip lepiname mamas.

„Įvairiose šalyse ši šventė minima skirtingomis dienomis: pavyzdžiui, Austrijoje antrą birželio sekmadienį tėvams dovanojamos smulkios dovanėlės, Italijoje – kovo 19 d. vaikai deklamuoja eilėraščius ir vaidina, Liuksemburge – spalio pirmą sekmadienį, įteikiant tėvams smulkių dovanėlių ir gėlių. Lietuvoje ši šventė simboliškai, bet minima, tačiau tėčiai vis dar nesulaukia tiek dėmesio, kiek mamos, nors jų svarba vaikų auginimui ir ugdymui – ne ką mažesnė“, – sako psichologė G. Ruzgė.

Pasak jos, tėvo vaidmuo pas mus vis dar nuvertinamas, nes pirmiausia jis – vyras, šeimos maitintojas, karjeros žmogus, ir, tik likus laisvo laiko, – vaikų augintojas. Nepriklausomai nuo vaiko amžiaus, tėvo asmenybė turi ne ką mažesnės įtakos vaiko gebėjimų formavimuisi nei tokios pačios motinos savybės.

„Didžiausia žala, kurią galima padaryti vaikui – tėvo abejingumas, nes vaikas besąlygiškai myli abu augintojus. Tėvo meilė šiais laikais matuojama žaislų kiekiu ir jų kaina, tačiau tėtis neturėtų būti tik užgaidų tenkintojas ir šeimos išlaikytojas – jis turi būti žmogus, kuris supažindina su pasauliu ir ugdo vaiko pasitikėjimą savimi.

Džiugu, kad ankstesni šeimos modeliai, kai vaiką ugdo mama, pamažu transformuojasi ir vyrai daugiau įsitraukia į vaikų auginimą, todėl skatintina, kad Tėvo diena turėtų tokią pat reikšmę ir vertę, kaip ir Motinos diena“, – sako psichologė.

„Biovela Group“ virtuvės meistras Lukas Semeževičius siūlo Tėvų dienos proga savo mylimus tėčius nustebinti ir palepinti paprastai pagaminamais, tačiau tikrai neįprastais patiekalais, skirtais būtent jiems, nes visur dominuoja mėsa. Svarbu tai, kad šiuos patiekalus kartu su mama tėčiui gali padėti ruošti ir vaikai, rašoma pranešime spaudai.

Sumuštinis su plėšomu kiaulienos kumpiu:

Reikės:

Pilno grūdo itališkos bandelės;
Varškės kremo su žolelėmis (galima patiems pasigaminti iš sutrintos su prieskoninėmis žolelėmis varškės);
Mėgstamų daržovių (agurkų, pomidorų, salotų lapų);
Plėšomo kiaulienos kumpio;
Svogūno laiškų;
Mango padažo.

Gaminimas:

Bandelę perpjauname horizontaliai. Ant apatinės bandelės dalies tepame varškės kremą, ant viršaus dedame susmulkintų daržovių ir salotų, suplėšome skaidulomis kiaulienos kumpį, gerą žiupsnį jų uždedame ant bandelės su daržovėmis, užberiame smulkintų svogūno laiškų, užpilame mango padažo ir uždengiame viršutine bandelės dalimi. Sumuštinis paruoštas.

Jautienos antrekotas be kaulo kepsniui:

Reikės:

Poros šoninės juostelių;
200 g. jautienos antrekoto be kaulo;
Druskos, pipirų.

Gaminimas:

Gerai įkaitintoje keptuvėje iki traškumo apkepkite kelias šoninės juosteles. Jas išimkite ir palikite atvėsti, o ant išsiskyrusių riebalų kepkite antrekotą. Norimą iškepimo lygį pasieksite pirmąją pusę kepdami kiek ilgiau nei antrąją.

Paruoštą kepsnį padėkite atskirai, pabarstykite rupia druska, pipirais, trupinta kiaulienos šonine ir palikite kelioms minutėms. Po kepimo mėsos raumuo atsipalaiduos ir į save sugers visus skonius bei aromatus.

Karamelizuota rūkyta šoninė desertui

Reikės:

Šaukštelio cukraus;
Balzaminio acto kremo;
Klevų sirupo;
Šviežių mėgstamų vaisių;
Mėtų užpilo;
Belgiškų vaflių.
Juostelės karštai rūkytos šoninės.

Gaminimas:

Šoninę pakepkite su cukrumi ir balzaminio acto kremu, kol viskas karamelizuosis. Ant belgiško vaflio uždėkite mėgstamų vaisių, užpilkite klevų sirupo ir mėtų užpilo, ant viršaus sutrupinkite keptos šoninės traškučius. Desertas tėčiui pagamintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją