aA
Klaidingai manoma, kad garstyčios dera tik su pieniškomis dešrelėmis – jomis gardinama įvairi mėsa, sūriai, sriubos.
3 garstyčių panaudojimo būdai virtuvėje: dera ne tik su dešrelėmis
© Shutterstock nuotr.

Kad kepta mėsa būtų minkšta

Garstyčiomis pagardinti tinka beveik visas mėsos rūšis – kiaulieną, vištieną, jautieną. Kaip teigia Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas, gardinti ne tik užpilant garstyčių ant jau iškeptos ar išvirtos mėsos, tačiau jas naudoti dar tik ruošiant mėsą.

„Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią reikia gerai įtrinti garstyčiomis. Jos mėsai suteiks nepakartojamo aromato bei sulaikys jos sultis. Be to, garstyčiose galima mėsą ir troškinti“, – sako skonio meistras.

Ieškantiems pikantiškumo, skonio meistras siūlo išbandyti garstyčias su įvairiais sūriais. Puskiečiams ir kietiesiems sūriams ypač tiks pagardas su garstyčiomis, medumi ir citrinų sultimis. Drąsiausiems rekomenduojama paskanauti garstyčių su juodųjų serbentų uogiene bei įvairiais džemais.

Daržovėms konservuoti, kopūstams rauginti

Šaukštelis garstyčių puikiai tinka marinuojant bei konservuojant daržoves ir grybus, rauginant kopūstus. Italijoje garstyčios naudojamos net konservuojant vaisius.

„Garstyčios yra labai universalus prieskonis. Tačiau nereiktų jų padauginti – garstyčios aitrios ir aštrios, todėl skanauti reiktų nedideliais kiekiais. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – nekarčias ir nerūgščias, be augalui būdingo kvapo. Kokybiškos garstyčios neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos“, – pabrėžia skonio meistras.

Iš sėklų spaudžia aliejų

Garstyčių sėklose yra iki 35 proc. aliejaus. Jo skonis būna aitrus, pasižymi šildančiomis savybėmis. Šiuo aliejumi rekomenduojama šlakstyti salotas, gardinti sriubas. Azijoje ant šio aliejaus troškina daržoves, juo paskanina žuvį. Pasak A. Kairio, juodųjų garstyčių sėklomis galima puošti ir įvairius patiekalus.

„Jūs nustebsite, kaip pasikeičia paprasti ryžiai ar pabodęs padažas į juos įbėrus šaukštą juodųjų garstyčių sėklų. Tiesa, prieš dėdami sėklas į patiekalą, paskrudinkite jas karštuose riebaluose, kol pakeis spalvą – iš juodų taps pilkomis. Tik nepamirškite skrudindami jas uždengti, kad įkaitusios nepradėtų sproginėti“, – sako ekspertas.

Mėgstantiems pasisukioti virtuvėje ir pasigaminti kažką gurmaniško, A. Kairys siūlo išbandyti aromatingą sriubą su garstyčiomis.

Garstyčių sriubos receptas

(4 porcijoms)

Jums reikės: 1 morkos, 1 poro, 3 šaukštų sviesto, 3 šaukštų miltų, 1 litro vandens arba daržovių, vištienos ar žuvies sultinio, 2 šaukštų lietuviškų garstyčių, 200 g grietinėlės, 100 g šaltai rūkytos lašišos filė be odos, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio, grūstų penkių pipirų mišinio, smulkintų petražolių ir druskos pagal skonį.

Paruošimo būdas: lašišą supjaustykite kubeliais. Į įkaitintą sviestą suberkite miltus ir pakepinkite, kol pagels. Į užvirintą vandenį arba sultinį supilkite pakepintus miltus, sudėkite kubeliais supjaustytą morką ir porą, smulkintą česnaką ir kubeliais supjaustytą lašišą. Įdėkite du šaukštus garstyčių, paskaninkite pipirais bei druska ir virkite, kol suminkštės porai ir morkos.

Kai sriubą nukelsite nuo ugnies, supilkite į ją grietinėlę ir smulkintas petražoles. Į kiekvieną lėkštę įberkite tarkuoto sūrio. Patiekite su balta duona.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ypatingas ginkluotas būrys ir slapti jo tikslai: „Vilniaus brigadai“ užteko nusiųsti vieną žinutę (33)

Prieš 30 metų, 1990-ųjų birželio 5-ąją, Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumas nutarė įkurti...

Lietuvoje per parą nustatyta 11 naujų koronaviruso atvejų papildyta (244)

Šeštadienį prieš pietus Sveikatos apsaugos ministerija skelbia apie naujus koronaviruso Lietuvoje...

Niekur neskelbti kadrai: Karpavičius po milijono vertos vagystės aprodo savo namus (51)

Prieš kurį laiką „Delfi“ paviešinus apie verslininkui Raimondui Karpavičiui dar esant gyvam...

Gediminas Girdvainis – paskutinį kartą scenoje: artimieji ir gerbėjai teatre atsisveikina su mirusiu aktoriumi

Savaitės pradžioje Lietuvą sukrėtė skaudi netektis – mirė garsus kino ir teatro aktorius...

Skelbiamas naujas sąrašas, iš kurių šalių atvykus nereikia laikytis saviizoliacijos (1)

Paskelbtas birželio 8-14 d. galiosiantis sąrašas valstybių, iš kurių atvykti leidžiama, ir iš...

Kaip patekti pas gydytoją? Karantinas pasibaigs, bet dabartinė tvarka liks ir toliau (188)

Panevėžyje žinomam televizijos operatoriui ir fotografui po rankos lūžio likus be reabilitacijos...

Su dviratininku susidūręs vyras, važiavęs paspirtuku, ligoninėje mirė (272)

Birželio 5 d., apie 18.40 val., Panevėžyje, Panevėžio kultūros ir poilsio parke po Nemuno...

Laidos „Įvartis“ premjera: savų medžioklė, futbolo sugrįžimas ir pripažinimas dėl stadiono

Premjera: savaitinė futbolo apžvalga „Įvartis“. Vedėjai Justas Naulickas, Ervinas Kvitkauskas,...

Moteris skundžiasi darbdavio išnaudojimu: dirbo po 12 val., o mokėjo už 15 minučių (69)

Į „Delfi“ kreipėsi moteris, kuri pernai dirbo viename Telšių bare ir lošimo automatų...

|Maža didelių žinių kaina