aA
Klaidingai manoma, kad garstyčios dera tik su pieniškomis dešrelėmis – jomis gardinama įvairi mėsa, sūriai, sriubos.
© Shutterstock nuotr.

Kad kepta mėsa būtų minkšta

Garstyčiomis pagardinti tinka beveik visas mėsos rūšis – kiaulieną, vištieną, jautieną. Kaip teigia Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas, gardinti ne tik užpilant garstyčių ant jau iškeptos ar išvirtos mėsos, tačiau jas naudoti dar tik ruošiant mėsą.

„Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią reikia gerai įtrinti garstyčiomis. Jos mėsai suteiks nepakartojamo aromato bei sulaikys jos sultis. Be to, garstyčiose galima mėsą ir troškinti“, – sako skonio meistras.

Ieškantiems pikantiškumo, skonio meistras siūlo išbandyti garstyčias su įvairiais sūriais. Puskiečiams ir kietiesiems sūriams ypač tiks pagardas su garstyčiomis, medumi ir citrinų sultimis. Drąsiausiems rekomenduojama paskanauti garstyčių su juodųjų serbentų uogiene bei įvairiais džemais.

Daržovėms konservuoti, kopūstams rauginti

Šaukštelis garstyčių puikiai tinka marinuojant bei konservuojant daržoves ir grybus, rauginant kopūstus. Italijoje garstyčios naudojamos net konservuojant vaisius.

„Garstyčios yra labai universalus prieskonis. Tačiau nereiktų jų padauginti – garstyčios aitrios ir aštrios, todėl skanauti reiktų nedideliais kiekiais. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – nekarčias ir nerūgščias, be augalui būdingo kvapo. Kokybiškos garstyčios neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos“, – pabrėžia skonio meistras.

Iš sėklų spaudžia aliejų

Garstyčių sėklose yra iki 35 proc. aliejaus. Jo skonis būna aitrus, pasižymi šildančiomis savybėmis. Šiuo aliejumi rekomenduojama šlakstyti salotas, gardinti sriubas. Azijoje ant šio aliejaus troškina daržoves, juo paskanina žuvį. Pasak A. Kairio, juodųjų garstyčių sėklomis galima puošti ir įvairius patiekalus.

„Jūs nustebsite, kaip pasikeičia paprasti ryžiai ar pabodęs padažas į juos įbėrus šaukštą juodųjų garstyčių sėklų. Tiesa, prieš dėdami sėklas į patiekalą, paskrudinkite jas karštuose riebaluose, kol pakeis spalvą – iš juodų taps pilkomis. Tik nepamirškite skrudindami jas uždengti, kad įkaitusios nepradėtų sproginėti“, – sako ekspertas.

Mėgstantiems pasisukioti virtuvėje ir pasigaminti kažką gurmaniško, A. Kairys siūlo išbandyti aromatingą sriubą su garstyčiomis.

Garstyčių sriubos receptas

(4 porcijoms)

Jums reikės: 1 morkos, 1 poro, 3 šaukštų sviesto, 3 šaukštų miltų, 1 litro vandens arba daržovių, vištienos ar žuvies sultinio, 2 šaukštų lietuviškų garstyčių, 200 g grietinėlės, 100 g šaltai rūkytos lašišos filė be odos, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio, grūstų penkių pipirų mišinio, smulkintų petražolių ir druskos pagal skonį.

Paruošimo būdas: lašišą supjaustykite kubeliais. Į įkaitintą sviestą suberkite miltus ir pakepinkite, kol pagels. Į užvirintą vandenį arba sultinį supilkite pakepintus miltus, sudėkite kubeliais supjaustytą morką ir porą, smulkintą česnaką ir kubeliais supjaustytą lašišą. Įdėkite du šaukštus garstyčių, paskaninkite pipirais bei druska ir virkite, kol suminkštės porai ir morkos.

Kai sriubą nukelsite nuo ugnies, supilkite į ją grietinėlę ir smulkintas petražoles. Į kiekvieną lėkštę įberkite tarkuoto sūrio. Patiekite su balta duona.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ūkio ministras apie maisto kuponus: nežinau, iš kur atsiranda tokios idėjos (27)

Ar kainų mažinimą pagrindiniu tikslu išsikėlusi vyriausybė savęs neįvarė į kampą? „ Delfi...

Panevėžį drebina kūdikio netektis: po ligoninės išvadų – neįtikimos ir šokiruojančios detalės

Kūdikio Respublikinėje Panevėžio ligoninėje spalį netekusios Ilonos iš mažo miestelio...

Moters gyvenimas priminė košmarą: kai tokie artimieji, tai ir priešų nereikia

Vieni vaikystę prisimena su nostalgija, kiti – su baime. Šiurpia istorija pasidalinusią Aušrą...

Kalėjimų sistemoje bręsta naujas skandalas (39)

Skandalas Kauno tardymo izoliatoriuje. Nukentėjusysis tvirtina, kad prieš pat teismo posėdį į...

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Britanijai (155)

Laisvas darbo jėgos judėjimas Europos Sąjungoje (ES) leidžia per savo karjeros metus lengvai...

Į Maroką sugrįžti nenorėtų: vietiniai dedasi šventais, o išdarinėja velniai žino ką (10)

Manau, visi nors kažką girdėję apie Marakešą žino tą chrestomatinę situaciją, kai žioplam...

Įgytą pranašumą išbarstęs „Rytas“ pabaigoje nesustabdė „Unics“ legionierių šou (74)

Du kėlinius puikiai kovoję Vilniaus „Ryto“ krepšininkai (3-4) antradienį namie nesugebėjo...

Tiriama, kokius neatpažintus objektus danguje virš Airijos pastebėjo pilotai

Airijos aviacijos administracija tiria pilotų pranešimus apie ryškius šviesos žybsnius ir...

Susipažinkite su robotu, kuris išmano obligacijų prekybą geriau nei jūs (3)

Neseniai robotai žengė dar vieną žingsnį inovacijų pasaulyje – jų galimybės valdyti jūsų...

Seimo narė Šakalienė sulaukė rimtų grasinimų: frakcija kreipiasi į prokuratūrą (1118)

Kilus vaikų paėmimo skandalams socialiniuose tinkluose pradėjo virti diskusijos, kurių metu ne...