Vasara jau ne už kalnų, o savaitgaliai darosi vis šiltesni ir giedresni. Per ilgus žiemos mėnesius pabodo ir bulviniai blynai, ir kugelis su vištiena… todėl vis dažniau kyla ranka iškūrenti lauko grilį.
© Shutterstock nuotr.

Kiekviena šeimininkė, o neretai ir šeimininkas, turi savo „firminį“ ir visų mėgiamą bei ne kartą pasiteisinusį šašlykų ar kitos mėsos marinatą, tačiau tie patys skoniai greitai pabosta. Šį kartą jums siūlome išbandyti tris pačius populiariausius ir gardžiausius lauko kepsnių receptus, iš kurių savo skonį išsirinks tiek kiaulienos, tiek vištienos ir net žuvies mėgėjai.

Sultinga ir apskrudusi lašiša

3 gardžių kepsnių receptai
© Shutterstock nuotr.

Porcijos: 6 Sudėtingumo lygis: labai lengva

Vienos porcijos energinė vertė:

357 kcal, iš kurių:

Riebalai 18,4 g
Baltymai 34,9 g
Angliavandeniai 13,6 g
Iš kurių cukraus 13 g

Ingredientai:

2 lazdelės šviežios citrinžolės;
½ mažo buteliuko tamsaus sojos padažo;
1 ryšelis petražolių;
1 nykščio dydžio imbiero šaknies gabaliukas, tarkuotas;
4 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos;
1 didelė lašišos filė (apie 1 kg);
4 valgomieji šaukštai skysto medaus;
2 čili paprikėlės;
4 laiškiniai svogūnai;
2 laimai;

Gaminimas:

Sutraiškykite ir susmulkinkite šviežią citrinžolę ir sumaišykite ją su tamsiu sojos padažu, smulkintais petražolių koteliais (lapelius naudosime vėliau), imbieru ir česnaku. Paruoštą mišinį užpilkite ant lašišos ir palikite marinuotis mažiausiai 1 val.

Įkaitinkite grilių. Išsimarinavusią lašišą išimkite iš marinato ir aptepkite medumi. Žuvį paskrudinkite apie 10 min, kol taps tamsi ir lipni.

Paruoštą žuvį perkelkite į serviravimo indą ir apibarstykite petražolių lapeliais ir kapotais laiškiniais svogūnais. Užspauskite šviežio laimo sulčių.

Lipni BBQ vištiena

3 gardžių kepsnių receptai
© Shutterstock nuotr.

Porcijos: 4 Sudėtingumo lygis: vidutinis

Vienos porcijos energinė vertė:

636 kcal, iš kurių:

Riebalai 27,8 g
Baltymai 49,1 g
Angliavandeniai 46,3 g
Iš kurių cukraus 45,3 g

Ingredientai:

4 vištų šlaunelės su oda ir kaulu;
4 vištų blauzdelės su oda ir kaulu;

Marinatui:

2 kupini arbatiniai šaukšteliai pankolio sėklų;
1 kupinas arbatinis šaukštelis rūkytos paprikos miltelių;
1 kupinas arbatinis šaukštelis rudojo cukraus;
1 arbatinis šaukštelis kumino sėklų;
1 arbatinis šaukštelis druskos;
1 žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;

BBQ padažui reikės:

200 g rudojo cukraus;
200 g pomidorų padažo;
200 ml nesaldintų obuolių sulčių;
100 ml burbono arba viskio;
4 valgomieji šaukštai Vorčesterio padažo;
4 valgomieji šaukštai balzamiko acto;
2 kupini arbatiniai šaukšteliai Angliškų garstyčių;
2 vidutinių apelsinų sultys;
Keli lašeliai Tabasko padažo;

Garnyrui:

Jūsų mėgiamu būdu paruoštos bulvės arba ryžiai.

Gaminimas:

Ruošiame marinatą. Visus prieskonius sutriname grūstuvėje ir jais ištriname vištieną. Paliekame pasimarinuoti valandai arba tol, kol išsikūrens lauko kepsninė;

Vištieną išdėliojame ant grotelių ir kepame tol, kol bus visiškai iškepusi. Tai truks apie valandą.

Kol vištiena kepa, pasigaminame naminį BBQ padažą. Visus padažui reikalingus ingredientus supilame į prikaistuvį ar nedidelį puodą aukštomis sienelėmis. Įjungiame viryklę, ant jos statome būsimą padažą, šluotele gerai sumaišome visus ingredientus. Padažui užvirus, sumažiname kaitrą ir dar paverdame apie 10-15 min., kol padažas sutirštės.

Kai vištiena iškeps, ją aptepsime paruoštu BBQ padažu. Siekiantiems geriausio rezultato, rekomenduojame vištieną perkelti ant skardos ar kito didelio indo, o ant viršaus dosniai užlieti naminio BBQ padažo. Kai vištiena juo godžiai aplips, grąžinkite ją atgal ant kepsninės ir kepkite dar 10 min.

Praėjus 10 min., 4 punktą pakartokite! Taip taip, vištieną dar kartą panardinkite į BBQ padažą. Kepkite apie 10 min., kol mėsa taps juoda ir lipni.
Patiekite su mėgstamu garnyru ir šviežiomis daržovėmis.

Sultingi šonkauliukai

3 gardžių kepsnių receptai
© Shutterstock nuotr.

Porcijos: 4-6 Sudėtingumo lygis: vidutinis

Vienos porcijos energetinė vertė:

737 kcal, iš kurių:

Riebalai 50,4 g
Baltymai 54,1 g
Angliavandeniai 16,4 g
Iš kurių cukraus 15,2 g

Ingredientai:

Alyvuogių aliejus;
Kiaulienos šonkauliukai, apie 1,6 kg;

Marinatui:

1 šviežia čili paprikėlė;
1 nykščio dydžio imbiero šaknies gabalėlis;
2 česnako skiltelės;
150 ml nesaldintų obuolių sulčių;
100 ml balto vyno acto;
2 valgomieji šaukštai pomidorų padažo;
1 valgomasis šaukštas Dižono garstyčių;
100 ml sojos padažo;
100 g rudojo cukraus;

Gaminimas:

Kiaulienos šonkauliukus apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais ir gerai išmasažuokite;

Gaminame marinatą. Išimame sėklas ir sukapojame vieną čili paprikėlę, nulupame ir sutarkuojame imbierą bei česnaką ir viską perkeliame į prikaistuvį. Pilame balto vyno actą, obuolių sultis, pomidorų padažą, sojos padažą, garstyčias ir rudąjį cukrų.

Puodą statome ant vidutinės ugnies, šluotele viską gerai išmaišome ir leidžiame virti apie 10-15 min arba tol, kol marinatas sutirštės.
Šonkauliukus dedame į kepimo skardą, užpilame marinatu, uždengiame folija ir kepame orkaitėje apie 1 val. 15 min. Po 30 min. šonkauliukus apliejame marinatu dar kartą, o po valandos nuimame foliją ir leidžiame paskrusti.

Praėjus numatytajai 1 val. 15 min., šonkauliukus perkeliame ant kepsninės, apliejame skardoje susidariusiomis sultimis ir labai karštoje kepsninėje kepame dar 10 min.
Mėsą perkeliame į serviravimo indą ir skanaujame su mėgstamu garnyru.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Lietuvai stojant į turtingųjų klubą, išaiškėjo niūri statistika: „sublizgėjom“ antirekordais   (55)

Turtingųjų valstybių klubu pakrikštytoje Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (...

Palanga išskėstomis rankomis jau laukia poilsiautojų: kokiomis maisto kainomis pasitiko (40)

Kaip privilioti kuo daugiau turistų šiltuoju sezonu, Palangos verslininkai jau gerai apgalvojo....

Savaitgalį laukia gražūs orai, o po jų – fantastiški karščiai (8)

Iškeliaujanti gegužė karščio mėgėjų nenuvils ir toliau: karštas bus ne tik savaitgalis, bet...

Specialistai neteko amo: darželiuose ir mokyklose sviestą pakeis margarinas (292)

„ Sviestas , kur įmanoma, keičiamas aliejumi arba margarinu, kurio sudėtyje sočiųjų riebalų...

Šokiruojantis merginos pagrobimas: gyvą palaidojo po žeme (68)

Barbaros Jane Mackle gyvenimas buvo tikrai kerintis. Daili ir populiari 20 metų mergina buvo Majamyje...

Lietuvos nacionalinės filharmonijos darbuotojų stilius: per koncertus ir po jų – kaip diena ir naktis (15)

DELFI Stilius apsilankė didžiausiame šalies klasikinės muzikos koncertų centre – Lietuvos...

Šaras po pergalės juokavo apie aštuonis kartus operuotą gerklę ir mokė žurnalistus (23)

Kauno „Žalgiris“ be didesnio vargo žengė į Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) pusfinalį....

Sostinėje atgimė vienuolyną su skandalais palikęs baras (20)

Praėjusių metų rugpjūtį baro „ 7 fridays “ darbuotojai staiga turėjo susirinkti daiktus ir...

Vilniuje per susidūrimą sužalotas motociklininkas neteko sąmonės (11)

Vėlų penktadienio vakarą, apie 23.20 val., Vilniaus senamiestyje, Maironio g., susidūrė...

Kitokia pažintis su Berlynu: nuo apleistų CŽV pastatų iki linksmybių šimtamečiame šokių klube (11)

Planuodami atostogas ar trumpas išvykas svetur, dažniausiai renkamės turistų patikrintas,...