Atsibodo įprastos salotos su pomidorais ir agurkais? Tuomet į pietų racioną pravartu įtraukti spalvingąsias cukinijas. Nors iki lietuviškų cukinijų derliaus liko pora mėnesių, įvertinti šių daržovių universalumą siūlome jau dabar. Tam puikiai tiks trys salotų su cukinija receptai, atgaivinsiantys tiek kūną, tiek kulinarinius užrašus.
© Shutterstock nuotr.

Spalvingos salotos

Sakoma, kad pirmiausia valgome akimis, todėl spalvingas, gražiai patiektas maistas labiausiai kelia apetitą. „Iki“ prekybos tinklo kulinarė Aistė Rasmussen rekomenduoja drąsiai tam pačiam patiekalui naudoti įvairiaspalves cukinijas, o salotoms įprastas citrinos sultis keisti į greipfrutų:

„Plonais šiaudeliais sutarkuokite nuplautas, neluptas skirtingų spalvų cukinijas, šviežias morkas bei pekininį kopūstą. Paruoštas daržoves apšlakstykite greipfrutų sultimis, taip pat į salotas galite įdėti ir greipfruto grūdelių. Baigiamasis salotų akordas – aromatingas sezamų aliejus“.

Energijos užtaisas

Cukinijos atkeliavo į Europą iš Šiaurės Amerikos, o Lietuvos žemdirbių pradėtos auginti ir naudoti maisto gamyboje jau XVII a. Tam, kad cukinijų salotos ir po kelių amžių nustebintų ir būtų dar sotesnės, maisto ekspertė pataria:

„Šviežias bulves išvirkite su lupenomis ir palikite atvėsti. Atskirame inde padažui sumaišykite citrinos sultis ir serbentų uogas, viską dar paskaninkite alyvuogių aliejumi, mėgstamomis žolelėmis ir druska. Cukiniją supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite kelioms minutėms, kol druska ims tirpti. Tada gabaliukus pakepkite iš abiejų pusių sausoje keptuvėje. Pabaigai sumaišykite supjaustytas bulves, keptas cukinijas su paruoštu padažu ir apibarstykite ožkos sūrio trupiniais“.

Gaivios salotos lengvai dienai

Atėjus vasarai, nesinori ilgai stoviniuoti virtuvėje, todėl dažnai renkamės tai, ką galėtume greitai paruošti, o dar geriau, jei tai dar ir nekaloringa. Kulinarijos žinovė siūlo išbandyti lengvas ir saldžiai gaivias salotas:

„Plonai supjaustytus obuolius apipilkite citrinų sultimis, kad jie nepajuoduotų ir atidėkite, kol paruošite likusius ingredientus. Cukinijas sutarkuokite plonais griežinėliais ir sudėkite kartu su paruoštais obuoliais. Užpilui sumaišykite ¼ puodelio granatų sulčių, alyvuogių aliejų, baltojo vyno acto ir šaukštelį medaus. Apšlaksčius padažu, belieka salotas apibarstyti riešutais ir papuošti mėtos šakele“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Gražiausias Lietuvos kaimas, kuriame liko vos 6 gyventojai: sodybos kaina čia siekia 200 tūkst. (18)

Gražiausiu Lietuvos kaimu išrinkti Grabijolai – mažas, miškuose pasislėpęs kaimelis tarp...

Ugniagesiai perspėja ruoštis: smarkiai lis, numatoma perkūnija ir škvalas (29)

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos apsaugos ministerijos išplatino perspėjimą, kad...

Krizė Vokietijoje: pildosi perspėjimai dėl pasekmių visai Europai (79)

Nutiko tai, dėl ko dar 2015 metais, svetingumo kultūros apogėjuje, būgštavo žymus vokiečių...

Padėtis tragiška: liepsnos kėsinosi į Kuršių neriją (2)

Užsitęsusi sausra kelia didelį nerimą – vieną po kito gaisrai niokoja šalies miškus . Vos...

Netikėtas gyvenimo posūkis paskatino imtis veiklos, kurios pinigais neįkainosi

Tolerancija, visų socialinių grupių gerovė – tokie įprasti ir nedaug atskleidžiantys žodžiai...

Gražulis neneigia vaiko mamai siūlęs darytis abortą (557)

Seimo narys Petras Gražulis su palangiške Birute Navickaite susilaukė vaiko, tokia žinia...

Paauglio sumušta „X Faktoriaus“ žvaigždė Miglė Pivoriūnaitė pasipiktino teismo sprendimu: nepilnamečiai gali tave daužyti, kiek nori (57)

Projekte „ X Faktorius " išgarsėjusi atlikėja Miglė Pivoriūnaitė prabilo apie skaudžią...

Vilniečiai gelbėdamiesi nuo karščio maudosi pačiame centre esančiame fontane (15)

Jau kuris laikas sausrai nepaliekant Lietuvos, gyventojai nuo karščio gelbėjasi įvairiais būdais....

Mikutavičius: noriu perduoti Žilvino Grigaičio žinutę (13)

„Tiesą sakant, šimtmetį aš jau atšvenčiau žiemą ir jau spėjau pamiršti. Man sunku ką nors...

Artėjant savaitgaliui būtina žinoti: specialiame žemėlapyje – miškai, į kuriuos eiti draudžiama (31)

Dėl išaugusio gaisringumo beveik trečdalis Lietuvos savivaldybių apribojo patekimą į miškus ,...