aA
Atsibodo įprastos salotos su pomidorais ir agurkais? Tuomet į pietų racioną pravartu įtraukti spalvingąsias cukinijas. Nors iki lietuviškų cukinijų derliaus liko pora mėnesių, įvertinti šių daržovių universalumą siūlome jau dabar. Tam puikiai tiks trys salotų su cukinija receptai, atgaivinsiantys tiek kūną, tiek kulinarinius užrašus.
© Shutterstock nuotr.

Spalvingos salotos

Sakoma, kad pirmiausia valgome akimis, todėl spalvingas, gražiai patiektas maistas labiausiai kelia apetitą. „Iki“ prekybos tinklo kulinarė Aistė Rasmussen rekomenduoja drąsiai tam pačiam patiekalui naudoti įvairiaspalves cukinijas, o salotoms įprastas citrinos sultis keisti į greipfrutų:

„Plonais šiaudeliais sutarkuokite nuplautas, neluptas skirtingų spalvų cukinijas, šviežias morkas bei pekininį kopūstą. Paruoštas daržoves apšlakstykite greipfrutų sultimis, taip pat į salotas galite įdėti ir greipfruto grūdelių. Baigiamasis salotų akordas – aromatingas sezamų aliejus“.

Energijos užtaisas

Cukinijos atkeliavo į Europą iš Šiaurės Amerikos, o Lietuvos žemdirbių pradėtos auginti ir naudoti maisto gamyboje jau XVII a. Tam, kad cukinijų salotos ir po kelių amžių nustebintų ir būtų dar sotesnės, maisto ekspertė pataria:

„Šviežias bulves išvirkite su lupenomis ir palikite atvėsti. Atskirame inde padažui sumaišykite citrinos sultis ir serbentų uogas, viską dar paskaninkite alyvuogių aliejumi, mėgstamomis žolelėmis ir druska. Cukiniją supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite kelioms minutėms, kol druska ims tirpti. Tada gabaliukus pakepkite iš abiejų pusių sausoje keptuvėje. Pabaigai sumaišykite supjaustytas bulves, keptas cukinijas su paruoštu padažu ir apibarstykite ožkos sūrio trupiniais“.

Gaivios salotos lengvai dienai

Atėjus vasarai, nesinori ilgai stoviniuoti virtuvėje, todėl dažnai renkamės tai, ką galėtume greitai paruošti, o dar geriau, jei tai dar ir nekaloringa. Kulinarijos žinovė siūlo išbandyti lengvas ir saldžiai gaivias salotas:

„Plonai supjaustytus obuolius apipilkite citrinų sultimis, kad jie nepajuoduotų ir atidėkite, kol paruošite likusius ingredientus. Cukinijas sutarkuokite plonais griežinėliais ir sudėkite kartu su paruoštais obuoliais. Užpilui sumaišykite ¼ puodelio granatų sulčių, alyvuogių aliejų, baltojo vyno acto ir šaukštelį medaus. Apšlaksčius padažu, belieka salotas apibarstyti riešutais ir papuošti mėtos šakele“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Nuošalioje Vilniaus vietoje tiekia autentišką armėnišką maistą: stulbina kainomis ir porcijų dydžiu (20)

Jeigu nebūčiau vykusi automobiliu pro šalį, apie Valakampių paplūdimyje kepamus armėniškus...

Grigas garantuoja, kad „Žalgiris“ šį sezoną eis toli, Čeponis stabdo arklius (31)

Trys pralaimėjimai iš eilės – ne „Žalgirio“ stilius. Šarūno Jasikevičiaus pamokslo...

Lietuvių augintojus prispaudė kinai ir ukrainiečiai (34)

Šalies medaus eksportuotojai išgyvena sunkmetį – pirkėjų prireikė žvalgytis net tolimoje...

VU profesoriaus elgesį tyrusi komisija nustebino studentą: pripažino, kad esu „Karbauskio b...pys“ ir „šiukšlė“ (249)

Nors profesorius Paulius Subačius viešoje erdvėje palankiai vertino itin įžeidžiančius...

Visą Švediją šokiravęs žudikas pareikalavo Lietuvoje stabdyti įkalinimo iki gyvos galvos skyrimą (105)

Už žinomos Švedijos psichologės nužudymą iki gyvos galvos įkalintas kaunietis Vidmantas...

Nepigi pramoga vaikams, kurią galite sukurti patys: trijų vaikų mama pasidalino išbandytomis idėjomis

Vakar aktorė, ankstyvojo ugdymo mokyklėlės „Šilkaus pupa“ įkūrėja ir trijų vaikų mama...

Pragarą išgyvenusi ir dešimtmetį išnaudota sekso vergė: mane pradėjo tam ruošti nuo 11-os

Šiuolaikinės vergovė s auka per interviu BBC pasakojo šokiruojančią savo gyvenimo istoriją,...

Žvilgtelėkite į naują Erikos Vitulskienės plius dydžio kolekciją: noriu, kad moterys neatrodytų nuobodžiai pamatykite pirmieji (168)

Ketvirtadienį sostinėje startavo tradicinė mados mugė „Fashion Bazaar“, kurioje šįkart...

Pirminiai TS–LKD debatai: svarbiausi Šimonytės ir Ušacko akcentai (51)

Ketvirtadienio vakarą vyko Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų kandidatų į...